Energielabel Steenwijkerland

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in Steenwijkerland? Vanaf 1 januari 2015 heeft elke woning een energielabel. Dit woninglabel geeft een indicatie van hoe energiezuinig jouw huis is en geeft praktische suggesties om de energierekening verder terug te dringen. Wil je jouw huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Steenwijkerland verplicht. Op ons energielabel-platform bieden wij uitgebreide informatie over het regelen en aanvragen van een keurmerk. In aanvulling daarop kan je hier energieadviseurs vergelijken en bieden wij nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt.
 • Het is verplicht bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • Er zijn 7 niveau’s: Energielabel A of B (duurzaam) t/m F en G (zeer hoog verbruik).
 • Tot 2020 regelde je een VEL (vereenvoudigd label) zelf via internet. Er geldt sinds 2021 andere wetgeving.
 • Je moet nu een afspraak maken met de energieadviseur in Steenwijkerland die jouw woning opneemt en het label registreert.
 • Het informatielabel – inclusief een rapport met adviespunten – kost je ongeveer tussen de €130,00 & €365,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Steenwijkerland

Het energielabel vertelt iets over de mate waarin een huis energiezuinig is. Alle huiseigenaren hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Zodra het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Sinds kort is er een nieuwe richtlijn waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Je moet dus een bekwame energieadviseur laten komen. Deze energie-specialist bezoekt jou op locatie en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. Hierna leggen wij uit hoe je zo’n voordelig energielabel in Steenwijkerland aanvraagt.

Een energielabel voor je woning aanvragen in 5 stappen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare gecertificeerde energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Zoek op adresgegevens (8343) om een erkend deskundige in Steenwijkerland op te vragen.

 2. Afspraak maken en voorbereiden

  Neem contact op met energiedeskundige en maak een afspraak. De afspraak zal een stuk vloeiender verlopen wanneer je zoveel mogelijk details van de woning paraat hebt. Zoals bouwtekeningen en EPC-berekeningen.

 3. Bezoek en berekening

  Een erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis en berekent de energieprestatie van de woning. Hieraan is hij ongeveer 1,5 tot 2,5 uur kwijt.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Steenwijkerland berekent de energieprestaties en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Nieuwe label opvragen

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan krijg je een digitaal document (PDF) van het vastgestelde label incl. de geconstateerde punten en suggesties om de woning te verduurzamen. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en dien je over te dragen wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Je kunt het ook te allen tijde opvragen via Mijn Overheid.

Een particulier energielabel nodig?

Vind de beste energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

Kosten van een energielabel

De totale investeringen voor een definitief energielabel schommelen tussen de €120,00 & €360,00. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Steenwijkerland. Wil je dit direct regelen? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Zoek ook adviseurs in Urk, Noordoostpolder, Kampen, Dronten en Lelystad. De uiteindelijke tarieven worden berekend middels verschillende onderdelen.

 1. Type en leeftijd huis (vrijstaand, villa, tussenwoning, appartement, twee-onder-een kap).
 2. Het aantal uur dat de bouwinspecteur bezig zal zijn.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. De energiecoach die jij kiest.
Categorie huisWoonoppervlakteKostprijs
Appartementje60 m2€ 161,00
Rijtjeshuis105 m2€ 203,00
Hoekwoning145 m2€ 291,00
Villa200 m2€ 359,00
Actuele kosten woninglabel Steenwijkerland.

De beste energieadviseurs in Steenwijkerland vergelijken

Makkelijk en voordelig zo’n definitief energielabel aanvragen? Op dat moment maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel Steenwijkerland. Het platform om betrouwbare specialisten in te huren is CentraalregisterTechniek.nl. Hier vind je een verwijzing naar het QBISnl register. Op deze plek kom je in contact met erkend deskundige specialisten (BRL9500). Om de eerste stap te zetten doorzoek je hieronder een aantal betrouwbare partijen waar je simpel en snel een woninglabel kunt aanvragen en waarbij u direct op de kosten let.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam (ver)bouwen in 4 stappen

Heb jij een label E, F of G woning, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Met het toepassen van energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning optimaliseren naar een groen label (A, B of C). De basis is altijd een goede isolatie. Daarmee geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat de warmte ook echt in de woning blijft. Pas daarna ga je aan de slag met zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Je leest hier ook alle informatie over Energielabel voor huizen.

Noot: Op de informatieve website www.verbeteruwhuis.nl bekijk je – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – handige verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Voer de check uit.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Steenwijkerland

 • Een zuinige woning en besparen op de energierekening.
 • Een comfortabel leefklimaat: geen tocht en kou bij de ramen.
 • Een woning met label A of B beperkt de CO-2 uitstoot.
 • Woningwaarde stijgt tot wel 20%.
 • In sommige gevallen biedt de bank een rentekorting.
 • Er gelden gunstige subsidies om een huis milieuvriendelijker te maken.
 • De energiecoach in Steenwijkerland kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarAanpassingen
Label A2009 – 2024Warmtepomp om helemaal van het gas af te gaan.
Label B2002 – 2005Een warmtepomp en/of zonnepanelen laten installeren.
Label C1986 – 1999Zonnepanelen, na-isolatie en driedubbel glas.
Label D1975 – 1983Isolatie van de begane grondvloer.
Label E1967 – 1975Isoleren van de gehele woning plus zonnepanelen.
Label F1947 – 1967Dak-, vloer- en muurisolatie en dubbelglas.
Label Gt/m 1944Isolatie met focus op vloer, dak en muur.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Vergelijk alle adviseurs en regel het nog deze week

Isoleren van de woning

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een energiezuinig huis. Door goede woningisolatie toe te passen verhinder je dat de gerealiseerde warmte naar buiten gaat. Zo dalen de stookkosten in de winter en heb je ook een aangenaam leefklimaat. Waar je moet starten met isoleren hangt af van de huidige staat van de woning. Het bouwjaar van het huis geeft een aardige indicatie. Tip: vraag ook de vorige bewoners wat er eventueel gebeurd is. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan laat zien waar isolatie zinvol is. In het schema hierna bekijk je de doorsnee besparing bij een normale eengezinswoning met een hr ketel.

Type isolatiePrijzenBesparing (gas)Besparing
Dakisolatie€3900 – €5900825 m3€594
Vloerisolatie€1100 – €3800245 m3€176
Spouwmuurisolatie€1100 – €2400955 m3€688
HR++ glas€2000 – €3000355 m3€256
Kosten en jaarlijkse opbrengsten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

In de situatie waarbij jouw woning goed geïsoleerd is, moet je erop letten dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is cruciaal voor een aangenaam wooncomfort. Zuinig en slim ventileren houdt in een optimaal wooncomfort zonder dat je veel energie verliest.

 • Winddrukgeregelde roosters: Reageren slim op de wind en passen daar luchttoevoer op aan.
 • Losse ventilatieunit: goedkope oplossing om 1 ruimte te ventileren.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: Alle ruimtes worden even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: gebruikt de warmte uit de ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen.

CV-ketel vervangen

Het verwarmen van een woning vraagt veel energie (en geld). In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Je kunt kiezen voor een duurzame oplossing die nauwelijks of helemaal geen gas gebruikt. In de volgende lijst vind je een aantal systemen.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Tot wel 15% efficiënter dan een traditionele gasketel.
 • Een hybride warmtepomp: verwarmingssysteem dat samenwerkt met de normale gas cv-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: de aardgasaansluiting kan helemaal de deur uit.
 • Zonneboiler: maakt gebruik van zonne-energie voor het bereiden van warm water.
 • Infraroodpanelen: een comfortabele warmte zonder energieverlies.

Zonnepanelen op het dak

Wanneer je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd weet je ongeveer hoeveel stroom je nodig hebt. Deze stroom kan je op een duurzame manier genereren door zonnepanelen te laten leggen. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen wekken op basis van zonlicht elektriciteit op.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen kost zo’n €5400 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 8 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt gaat naar het net (salderen). Over dit stukje stroom ontvang je dezelfde prijs als waartegen je de energie afneemt.

energielabel-steenwijkerland-8343

Energielabel voor bedrijven

Je dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). Deze noodzaak is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals kantoorruimtes, scholen, horecagelegenheden, en openbare panden zoals verpleeghuizen. Is het pand 100m2 of groter, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoor? In dit scenario moet het gebouw met ingang van 2023 minimaal een energielabel C hebben. Tevens moeten bedrijven en organisaties die gehuisvest zijn in grote publieke gebouwen met een oppervlakte van ten minste 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, bijvoorbeeld bij de ingang. Bekijk ook informatie over Energie-Index.

 • Bij overdracht of oplevering van een kantoorgebouw moet je een geregistreerd energielabel kunnen overleggen.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor panden met een industriefunctie is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten binnenkort (2023) beschikken over een milieulabel C of hoger.
 • In grotere publieke ruimtes van 250m2 of groter moet elke bezoeker dit label kunnen inzien bij de ingang.

Lees de veelgestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat is het energielabel voor woningen?
Het energielabel vertelt iets over de actuele staat en de energieprestatie van een object. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, hoe groener het label. De energie-index loopt van energielabel A & B (zeer zuinig) en gaat door tot F / G (relatief hoog gebruik).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, als jij een woning zal gaan verhuren of verkopen dan moet je aantonen welk energielabel het huis toegekend is. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Doe je dit niet, dan kan jij mogelijk een boete van €170 verwachten.

Hoe werkt het aanvragen van het label?
Hiervoor moet je een deskundige energiedeskundige in Steenwijkerland langs laten komen. Op www.Qbis.nl zijn deze energiespecialisten te bekijken. Een vakman zal thuis langskomen en bekijkt de huidige staat van de woning. Deze specialist maakt de berekening, bepaalt het label en registreert deze in de database EP-Online. Je krijgt een email met alle documenten en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Steenwijkerland).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
Een specialist analyseert het bouwjaar van het gebouw, het soort huis, de grootte en andere aspecten als wat voor glas er in de ramen zit, hoe goed de woning geïsoleerd is, type CV-ketel en ventilatiesysteem en de aanwezigheid van energiebesparende producten zoals een WTW, zonneboiler of zonnepanelen. Met deze complete analyse berekent de deskundige wat de benodigde energie capaciteit is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van jouw huis en in welke mate de woning dit zelf uit hernieuwbare bronnen haalt. Hierna wordt de labelletter definitief vastgesteld.

Wat is het tarief van een energielabel?
De prijzen van je energielabel variëren tussen de €170,00 – €365,00. De prijsindicatie wordt berekend a.d.h.v. type woning, de hoeveelheid uren die de expert bezig is en de informatie die voorhanden is (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Steenwijkerland kan jij doorgaans het meest voordelig doen door verscheidene adviseurs te contacteren die hun dienst aanbieden binnen de provincie Overijssel.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige score te bekijken check je www.energielabel.nl. Selecteer koop- of huurwoning en voer jouw postcode (8343) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je krijgt nu meteen te zien welk label je hebt. Goed om te weten: krijg je een voorlopig energielabel op je scherm? Dit is geen geldig document en kan je dus niet gebruiken. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitief woninglabel. Bekijk het direct online: energielabel huis Steenwijkerland opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie