Energielabel Witte Paarden

Direct energielabel aanvragen

Wil je een energielabel aanvragen voor jouw woning in Witte Paarden? Sinds een aantal jaren heeft iedere woning een energielabel toegewezen gekregen. Het document geeft aan hoe zuinig jouw woning is en toont nuttige mogelijkheden om het energieverbruik terug te dringen. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Witte Paarden verplicht. Op deze pagina bieden wij aanvullende informatie over het regelen en aanvragen van een label. Bovendien is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en bieden wij handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt.
 • Het is een verplichting bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • Er zijn 7 labels: Energielabel A & B (laag verbruik) t/m F en G (rood, hoog verbruik).
 • Tot 2020 kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. In 2021 zijn deze regels veranderd.
 • Je regelt dit tegenwoordig via een energieadviseur in Witte Paarden die de kenmerken van de woning bekijkt en het label vaststelt.
 • Het label – incl. verbetermogelijkheden – kost tussen de €195,00 – €430,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Witte Paarden

Een energielabel biedt duidelijkheid over de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Alle Nederlanders met een huis namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Wanneer je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan heb je een definitief energielabel nodig. Sedert 2021 werkt men met een nieuwe bepalingsmethode waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Daarom moet je een bekwame energieadviseur thuis laten langskomen. Deze adviseur bezoekt jou op locatie en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. Hierna leggen wij uit hoe je een voordelig energielabel in Witte Paarden moet regelen.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle gecertificeerde energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Zoek op adresgegevens (8335) om een erkend deskundige in Witte Paarden te contacteren.

 2. Afspraak maken en voorbereiden

  Maak een keuze voor een energie-specialist en probeer een afspraak in te plannen. Zorg dat je zoveel mogelijk details van het gebouw beschikbaar hebt. Je kunt denken aan bouwtekeningen, EPC berekeningen en installatietechnische gegevens.

 3. Het onderzoek

  Deze erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Je kunt bij deze rondgang aanwezig zijn.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Witte Paarden berekent het label en registreert deze in de database EP-Online.

 5. Nieuwe label opvragen

  Na registratie krijg jij per mail een PDF van het label inclusief alle kenmerken en opties om de woning zuiniger te maken. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en dien je te overhandigen bij het opstellen van een verkoop- of huurcontract. Door middel van Mijn Overheid kun je de documentatie ook downloaden.

Alles weten over een particulier energielabel?

Vergelijk energieadviseurs en vind de laagste prijs

Kosten van een energielabel

De totale investeringen voor een definitief energielabel liggen tussen de €160,00 – €440,00. In de onderstaande tabel tref je de huidige kosten van een energielabel deskundige Witte Paarden. Direct een aanvraag doen? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Bekijk ook adviseurs in Tuk, Steenwijk, Sint Jansklooster, Vollenhove en Schokland. De definitieve tarieven hangen af van een aantal factoren.

 1. Het type huis (hoekwoning, villa, twee-onder-een kap, tussenwoning, vrijstaand).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en andere technische informatie).
 4. De energiecoach die jij kiest.
WoningOppervlakteOnkosten
Appartement70 m2€ 177,00
Tussenwoning125 m2€ 219,00
Twee-onder-een kap140 m2€ 291,00
Villa185 m2€ 358,00
Kostenoverzicht woninglabel Witte Paarden.

De beste energieadviseurs in Witte Paarden vergelijken

Eenvoudig en snel je definitief energielabel aanvragen? Om dit te regelen moet je zoeken naar een erkend deskundige energielabel Witte Paarden. De website om een energieadviseur te zoeken is CentraalregisterTechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. In deze database tref je officiële vakmannen (BRL9500). Om snel iets af te spreken tref je in de tabel hieronder diverse (landelijke) experts waar je zonder gedoe een woninginspectie kunt aanvragen tegen een relatief voordelige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Je huis duurzamer maken in 4 stappen

Heeft jouw huis een hoog energieverbruik, en wil jij graag iets doen aan de energieprestatie? Door gebruik te maken van energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw vergroenen tot een “groen” label (A, B of C). Aan de basis staat altijd isoleren. Op die manier is het zeker dat de gewonnen warmte niet zomaar de woning verlaat. Bij de stappen daarna wordt het pas interessant om te kijken naar de mogelijkheden voor energieopwekking. Je leest hier ook alle informatie over Energielabel geldigheidsduur.

Let op: Via de website van de overheid Verbeteruwhuis.nl ontdek je – na het beantwoorden van wat vragen – concrete verbeteropties voor een beter energielabel. Bezoek de website en doe de check.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Witte Paarden

 • Een zuinig huis en flink besparen op de energiekosten.
 • Een optimaal klimaat in huis: geen tocht meer bij de ramen.
 • Het woninglabel A of B is goed voor het milieu.
 • Woningwaarde stijgt tot wel 20%.
 • Aantrekkelijke korting op de hypotheekrente mogelijk.
 • Er gelden forse subsidies voor het verbouwen van een huis.
 • De energiecoach in Witte Paarden is de juiste persoon om je hier bij te helpen.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2013 – 2024Met warmtepomp en zonnepanelen een energieneutrale woning.
Label B2002 – 2004Vaak zijn zonnepanelen en warmtepomp genoeg voor label A.
Label C1985 – 2003Loop alle achterstallige isolatie na, en kijken naar een zonneboiler.
Label D1974 – 1982Laat warmtescan doen voor laatste isolatie kansen.
Label E1970 – 1975Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie en zonnepanelen.
Label F1947 – 1969Dak-, gevel-, en vloerisolatie.
Label Gt/m 1930Isoleren en het plaatsen van dubbelglas.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk experts en regel het nog deze week

Woning isoleren

Isolatie is van onschatbare waarde voor een “groene” woning. Door goede isolatie van spouwmuur, dak en kruipruimte voorkom je dat de warmte verloren gaat. Op die manier ben je minder kwijt aan stookkosten en profiteer je van een gezond leefklimaat. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren is vooral afhankelijk van de actuele isolatie die is toegepast. Het bouwjaar van het huis geeft een aardige indicatie. Informeer ook altijd bij de vorige bewoners hierover. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden toont duidelijk aan waar er warmte de woning verlaat. In onderstaand schema tref je de doorsnee besparing bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hr combiketel.

Soort isolatieKostenGasbesparing p/jaarBesparing in €
Dakisolatie€3000 – €55001160 m3€835
Vloerisolatie€1200 – €3200285 m3€205
Spouwmuurisolatie€1250 – €2000820 m3€590
HR++ glas€2000 – €2800475 m3€342
Kosten en baten bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

In de situatie waarbij jouw woning goed geïsoleerd is, is het noodzakelijk dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is belangrijk voor een aangenaam klimaat in huis. Zuinig en slim ventileren betekent een gezond wooncomfort zonder veel energieverlies.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: Bij winddruk wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Lokale ventilatie-unit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: volledig automatische aan- en afzuiging van de lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: benut slim de warmte uit de ventilatielucht en past dit toe op de verwarming.

CV-ketel vervangen

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming kost veel energie (vooral veel gas). In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Overweeg een groen alternatief die het mogelijk maakt om zonder gas te verwarmen. In de volgende opsomming vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Moderne HR-combiketel: Bespaart meer dan 10% op het gasverbruik.
 • Een hybride warmtepomp: perfecte tussenstap op weg naar een energieneutrale woning.
 • Een all-electric warmtepomp: geen ketel meer, uitsluitend een stand-alone pompsysteem.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren zetten energie om in warmte.
 • Infraroodpanelen: zorgen voor gerichte verwarming, ideaal in bijv. de badkamer.

Zonnepanelen op het dak

Als je de optimalisatiepunten voor jouw woning hebt aangepakt kan je de totale stroombehoefte berekenen. De totale stroom kan je helemaal zelf genereren door zonnepanelen te laten installeren. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en je verdient ze al binnen 6 – 8 jaar helemaal terug.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in energie.
 • Een set met 10 zonnepanelen koop je vanaf €4400 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 6,5 jaar.
 • De ongebruikte stroom lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Voor dit stukje krijg je dezelfde prijs als waarvoor je kWh inkoopt.

energielabel-witte-paarden-8335

Voordelig energielabel voor bedrijfspandHet is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben in situaties van verkoop en verhuur van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. De regelgeving richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, onderwijspanden, hotels, en openbare gebouwen zoals een station. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoorfunctie? In dit scenario moet het pand per 2023 minimaal energielabel C hebben. Daarbij moeten o.a. musea, banken en ziekenhuizen die gehuisvest zijn in grote publieke gebouwen van minimaal 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Op deze website lees je ook alles over Energie-Index.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van kantoorpanden is dit energielabel een dossierstuk.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor panden met een industriefunctie geldt de verplichting niet.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (minimaal 50% als kantoor) moeten per 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In grote openbare gebouwen van minimaal 250 m2 moet het label zichtbaar zijn opgehangen voor bezoekers.

Lees de veelgestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel maakt duidelijk de mate waarin een huis energiezuinig is. Hoe energiezuiniger, hoe gunstiger het woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A of B (groen label) en gaat verder tot F / G (niet milieuvriendelijk).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, op het moment je een woning verkoopt of verhuurt dan moet je laten zien wat de huidige energie staat van de woning is. Dit dient ook te worden meegenomen in de advertenties (makelaar). Is het definitieve label niet aantoonbaar, dan riskeer je een boete van €170,00.

Hoe vraag je een label aan?
Voor een definitief label moet je een bekwame energiedeskundige in Witte Paarden bij je thuis laten komen. Aan de hand van QBIS.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. De specialist moet fysiek bij je thuis komen en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Deze specialist maakt de berekening, bepaalt het label het registreert het definitieve label in de EP-online database. Je krijgt een email met alle documenten en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Steenwijkerland).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
Een vakman controleert het jaar waarin het huis is gebouwd, het soort woning, de grootte en andere aspecten als type glas, het soort isolatie, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en de aanwezige systemen voor energieopwekking (zonnecellen / warmtepomp). Op basis daarvan wordt gecalculeerd wat de benodigde energie capaciteit is voor de centrale verwarming van het appartement en welk deel uit hernieuwbare bronnen komt. Vervolgens wordt het labelletter geregistreerd.

Wat is het tarief van een energielabel?
De tarieven van je energielabel liggen vaak tussen de €175,00 en €390,00. De verwachte prijs wordt bepaald door het type woning, hoeveel tijd de adviseur nodig denkt te hebben en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Witte Paarden is het voordeligst te realiseren door enkele leveranciers te benaderen die hun dienst aanbieden in de provincie Overijssel.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Om dit in te zien surf je naar energielabel.nl van de overheid. Kies het type woning en voer jouw postcode (8335) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je ziet vervolgens direct welk label je hebt. Kijk uit: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is geen officieel document en wordt dus ook niet geaccepteerd bij een verkoop of verhuur. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief label. Zoek het snel uit: energielabel huis Witte Paarden opvragen.

Plaats een reactie