Energielabel Tuk

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in Tuk? Sinds een aantal jaren heeft elk huis in Nederland een (voorlopig) energielabel. Dit informatielabel laat zien hoe energiezuinig jouw huis is en biedt gerichte verbeterpunten om het te verduurzamen. Ga je je huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Tuk verplicht. Op ons energielabel-platform ontdek je alle benodigde informatie over het aanvragen van een nieuw keurmerk. Verder kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en tref je hier een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt.
 • Het is een verplichting bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • We delen het op in 7 labels: Energielabel A/B (heel milieuvriendelijk) t/m F & G (niet duurzaam).
 • Tot 2020 vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. Dit beleid is in 2021 gewijzigd.
 • Je regelt dit tegenwoordig via een energieadviseur in Tuk die de kenmerken van de woning bekijkt en het label bepaalt.
 • Het document – inclusief concrete verbeterpunten – kost tussen de €100,00 – €425,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Tuk

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle woningeigenaar hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Wanneer je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan moet je een definitief energielabel hebben. In 2021 is er een nieuwe rekenmethode die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet tegenwoordig een bekwame energieadviseur laten langskomen. Deze energie-adviseur zal thuis langskomen en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. De prijzen zijn om die reden ook flink hoger geworden. Onderstaand check je hoe jij het voordelig energielabel in Tuk regelt.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Bekijk alle energiedeskundigen

  Via het platform centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare gecertificeerde energieadviseurs die een energielabel mogen registreren. Zoek op postcode (8334) om een erkend deskundige in Tuk op te sporen.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Klik door naar een adviseur en plan een afspraak in. De afspraak zal een stuk vloeiender verlopen wanneer je zoveel mogelijk details van het gebouw beschikbaar hebt. Denk aan bouwtekeningen en facturen van renovaties of eerdere EPC-berekeningen.

 3. Bezoek op locatie

  De erkend energiedeskundige komt thuis langs en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Hieraan is hij ongeveer 1,5 tot 2,5 uur kwijt.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Tuk maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Database met labels bekijken

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan ontvang je digitaal een PDF van het label met alle resultaten en de aanbevolen energiebesparende maatregelen. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en kan je overhandigen in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Heb jij een particulier energielabel nodig?

Zoek naar energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

De kosten van een energielabel

De totale investeringen voor een definitief energielabel variëren tussen de €165,00 en €380,00. In de bijgaande tabel bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Tuk. Direct een offerte? Klik hier om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Zoek ook adviseurs in Steenwijk, Sint Jansklooster, Vollenhove, Schokland en Kraggenburg. De offerte prijzen kunnen berekend worden d.m.v. een aantal onderdelen.

 1. Het type huis (twee-onder-een kap, tussenwoning, vrijstaand, appartement, hoekwoning).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. De energiecoach waar je mee in zee gaat.
Type woningGrootteGeschatte kosten
Klein appartement70 m2€ 170,00
Rijtjeswoning110 m2€ 223,00
Geschakelde woning140 m2€ 272,00
Losse woning200 m2€ 367,00
Kostenoverzicht woninglabel Tuk.

Officiële energieadviseurs in Tuk vergelijken

Zo snel mogelijk dit definitief energielabel aanvragen? In dat geval maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel Tuk. Het portaal om deze inspecteur op te zoeken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Op deze pagina vind je een link naar het QBISnl register. Hier vind je bevoegde experts (BRL9500). Om snel iets af te spreken doorzoek je hieronder diverse (landelijke) experts waar je verrassend eenvoudig een certificaat kunt regelen tegen een relatief voordelige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Naar label-B woning in 4 stappen

Woon jij in een milieu-onvriendelijk huis, en wil je de energieprestatie graag verbeteren? Met de juiste energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning verbeteren tot een label A/B/C woning. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Hierdoor realiseer je een setting waarbij de warmte ook echt in de woning blijft. In de volgende stap leg je de nadruk op energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Je leest hier ook alle informatie over Verplichting energielabel.

Tips: Via de website van de overheid Verbeteruwhuis.nl zie je – na het beantwoorden van wat vragen – verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Check de potentiële besparing.

Het gemak van een zuinig energielabel woning Tuk

 • Een energiezuinig huis en flink besparen op de energiekosten.
 • Een optimaal klimaat in huis: geen last van koudeval en/of tocht.
 • Het woninglabel A of B beperkt de CO-2 uitstoot.
 • Waardevermeerdering van jouw huis.
 • Lagere hypotheekrente mogelijk.
 • Er bestaan gunstige subsidies voor de renovatie van een woning.
 • De energiecoach in Tuk kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2009 – 2024Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.
Label B1999 – 2004Met zonnepanelen en warmtepomp naar label A.
Label C1984 – 2004Triple glas, een HR 107 combiketel en zonnepanelen.
Label D1973 – 1984Vervang het glas en probeer de leidingen te isoleren.
Label E1970 – 1978Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie met zonnepanelen.
Label F1947 – 1970Vloer- en spouwmuurisolatie en dubbelglas.
Label Gt/m 1926Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Bekijk alle adviseurs en regel het binnen een paar dagen

Woning isoleren

Isolatie is met afstand de belangrijkste factor voor een energiezuinig huis. Met grondige isolatie vermijd je dat warme lucht naar buiten ontsnapt. Dankzij isolatie ben je minder kwijt aan stookkosten en profiteer je van een prettige leefomgeving. Waar je moet beginnen ligt aan de manier waarop je huis nu is geïsoleerd. De leeftijd van de woning kan deels bepalen wat deze staat is. Tip: vraag ook de vorige bewoners wat er eventueel gebeurd is. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan laat zien waar isolatie zinvol is. In de lijst hieronder check je de mogelijke besparing bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een standaard hr combiketel.

Isolatie optiesOnkostenBesparing (gas)Besparing
Dakisolatie€3400 – €60001155 m3€820
Vloerisolatie€2000 – €3300280 m3€199
Spouwmuurisolatie€1400 – €2000815 m3€579
HR++ glas€1800 – €2600470 m3€333,7
De totale kosten en opbrengsten bij isolatie eengezinswoning (60 m2).

Ventileren

Als de isolatie in huis voldoende is, moet je zeker stellen dat de luchtstromen in het pand worden verbeterd. Ventilatie is essentieel voor een comfortabele leefomgeving. Slim en zuinig ventileren houdt in een prettig klimaat in huis waarbij er constant frisse lucht wordt aangevoerd en er energie uit de vervuilde lucht wordt gehaald.

 • Winddrukgeregelde roosters: rooster in ramen of deuren zorgen voor schone lucht.
 • Lokale ventilatie-unit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp met HR:ketel: maakt gebruik van de warme ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor.

CV-ketel vervangen voor duurzaam alternatief

De centrale verwarming kost veel energie (vooral veel gas). Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Overweeg een groen alternatief die nauwelijks of helemaal geen gas gebruikt. In onderstaande lijst bekijk je de meeste populaire optie.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Tot wel 15% efficiënter dan een traditionele gasketel.
 • Een hybride warmtepomp: een samenwerking tussen de CV-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: het hele huis verwarmen met stroom (stand-alone warmtepomp).
 • Zonneboiler: zorgt op een duurzame manier voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: uitstekend geschikt om een ruimte plaatselijk te verwarmen.

Zonnepanelen plaatsen

Zodra je de optimalisatiepunten voor jouw woning hebt aangepakt weet je ongeveer hoeveel stroom je nodig hebt. De stroom die je nu nodig hebt kan je op een duurzame manier genereren door zonnepanelen te laten leggen. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit.
 • Een systeem van 10 zonnepanelen is beschikbaar vanaf €5000 en verdien je terug in 6,5 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Hierover ontvang je hetzelfde tarief als waartegen je de energie afneemt.

energielabel-tuk-8334

Energielabel voor bedrijven

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen bij verhuur, verkoop en oplevering van bedrijfspanden van 50m2 of groter. Deze verordening is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, universiteitsgebouwen, horeca, en publieke panden zoals verpleeghuizen. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorplekken? Op dat moment moet het pand per 2023 minimaal energielabel C hebben. Tevens moeten organisaties (bijvoorbeeld ziekenhuizen of supermarkten) in publieke gebouwen van 250m2 of groter het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld naast de receptie. Je kunt hier ook meer lezen over Vereenvoudigd energielabel.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van zakelijke panden ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor opslagruimtes en loodsen geldt andere wetgeving.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In openbare panden van 250m2 of groter moet het energielabel duidelijk zichtbaar voor het publiek worden opgehangen.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Een energielabel biedt duidelijkheid over de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe beter het woninglabel van je huis is. De energie-index loopt van energielabel A/B (erg milieuvriendelijk) tot de slechtste label F/G (zeer hoog verbruik).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, als je een gebouw in de verkoop of verhuur wil doen dan moet je kunnen aantonen welk energielabel het huis toegekend is. De verkoop/verhuur advertenties (makelaar) moeten dit ook bevatten. Doe je dit niet, dan kun je geconfronteerd worden met een boete van €170,00.

Hoe kan ik een label voor mijn woning aanvragen?
Daarvoor moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Tuk langs laten komen. Via qbis.nl kun jij snel een energiespecialist vinden. De adviseur komt bij je thuis en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. De adviseur berekent het label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database. De dossierstukken krijg je per mail en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Steenwijkerland).

Wat bepaalt mijn energielabel?
De adviseur checkt het bouwjaar van de woning, woningtype, woonoppervlakte en andere aspecten als HR ++ glas en kozijnen, de manieren van isoleren, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Middels deze documentatie kan uitgerekend worden wat de totale energiebehoefte is voor het opwarmen en koelen van de woning en hoeveel stroom er zelf wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Uiteindelijk zal de adviseur het labelletter definitief vaststellen en inschrijven.

Wat is de prijs van het energielabel?
De onkosten van het energielabel liggen vaak tussen de €150,00 en €445,00. De prijsindicatie heeft te maken met het soort woning, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en andere technische informatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Tuk is over het algemeen gunstiger door velerlei leveranciers te gaan vergelijken die werken binnen de provincie Overijssel.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit te bekijken bezoek je de overheidswebsite energielabel.nl. Selecteer koop- of huurwoning en voer de postcode (8334) en het huisnummer in de betreffende velden in. De website toont direct het huidige label. Kijk uit: wordt er een voorlopig energielabel getoond? Dit is geen geldig document en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitief milieulabel. Ga direct aan de slag: energielabel huis Tuk opvragen.

Plaats een reactie