Energielabel Wetering

Direct energielabel aanvragen

Zonder gedoe een energielabel aanvragen voor jouw woning in Wetering? Sinds een aantal jaren heeft elke woning een energielabel. Dit informatielabel indiceert hoe energiezuinig een woning is en geeft belangrijke verbeterpunten om de woning nog energiezuiniger te maken. Ga je je huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Wetering verplicht. Op ons energielabel-platform vind je praktische info over het checken en aanvragen van het keurmerk. Verder is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en bieden wij nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • Het energielabel geeft een beeld van de energieprestatie van een woning.
 • Sinds 1 januari 2015 is het verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A & B (heel milieuvriendelijk) t/m F/G (hoog verbruik).
 • Tot 2020 kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. Dit beleid is in 2021 gewijzigd.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Wetering die jouw woning helemaal doorneemt en het label vaststelt.
 • Het document – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €175,00 en €375,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Wetering

Een energielabel biedt duidelijkheid over de energieprestatie van een woning. Alle huiseigenaren hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Op het moment dat je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan is een definitief energielabel verplicht. Vanaf 2021 is er een nieuwe methode wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Je moet om die reden een bevoegde energieadviseur verzoeken te komen kijken. Deze energie-vakman bezoekt jou op locatie en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. De prijzen zijn om die reden ook flink hoger geworden. In het volgende overzicht leggen wij stap voor stap uit hoe je zo’n voordelig energielabel in Wetering kunt aanvragen.

In 5 stappen een energielabel aanvragen

 1. Zoek naar een energiedeskundige

  Op www.centraalregistertechniek.nl bekijk je alle bekwame energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Zoek op postcode (8363) om een erkend deskundige in Wetering te vergelijken.

 2. Afspraak maken en voorbereiden

  Klik door naar een adviseur en overleg een moment dat hij of zij kan langskomen. Het is handig als je de belangrijke details van jouw huis paraat hebt. Bijvoorbeeld bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Het onderzoek

  Een erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Het is aan te raden hierbij aanwezig te zijn.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Wetering berekent het label en legt deze vast in de EP-online database.

 5. Je label opzoeken

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest sturen ze een PDF op van de energie index met daarin uitleg en een rapport met adviespunten. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en moet je laten zien bij het opstellen van een verkoop- of huurcontract. Het is ook digitaal in te zien via de berichtenbox van de overheid.

Heb jij een particulier energielabel nodig?

Vergelijk energieadviseurs en regel het snel

De kosten van een energielabel

De kosten van een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €100,00 – €415,00. In de bijgaande tabel bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Wetering. Wil je dit direct regelen? Klik hier om aanbieders in jouw regio te vergelijken. Zoek ook adviseurs in Nederland, IJsselham, Blokzijl, Giethoorn en Wapserveen. De geschatte prijzen hangen af van velerlei factoren.

 1. Het soort woning (tussenwoning, villa, twee-onder-een kap, vrijstaand, hoekwoning).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. De gekozen energiecoach en het bijbehorende tarief.
Categorie woningOppervlakteKostprijs
Appartement75 m2€ 167,00
Rijtjeswoning120 m2€ 223,00
Hoekwoning165 m2€ 280,00
Losse woning200 m2€ 350,00
Gemiddelde kosten woninglabel Wetering.

Energieadviseurs in Wetering vergelijken

Makkelijk en voordelig een definitief energielabel aanvragen? Hiervoor maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel Wetering. De officiële website om betrouwbare specialisten in te huren is centraalregisterTechniek.nl. Op deze pagina vind je een link naar het QBISnl register. In deze database kom je in contact met erkend deskundige vakmannen (BRL9500). Om het proces in gang te zetten tref je in de tabel hieronder een aantal betrouwbare partijen waar je gemakkelijk een woninglabel kunt aanvragen tegen een relatief voordelige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam (ver)bouwen in 4 stappen

Heeft je woning een slecht label, en wordt het tijd om duurzamer te leven en de energieprestatie te verbeteren? Met het toepassen van energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis omturnen tot een woning met label B. In de regel begint men altijd met isoleren. Daarmee weet je zeker dat er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. Op het moment dat de isolatie goed is ga je aan de slag met de mogelijkheden voor energieopwekking. Op deze website lees je ook meer over Energielabel B.

Let op: Op de onafhankelijke website www.verbeteruwhuis.nl zie je – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – handige verbeteropties voor een groen energielabel. Check de potentiële besparing.

Voordelen van een zuinig energielabel woning Wetering

 • Een energiezuinige woning met een lage energierekening.
 • Een aangenaam wooncomfort: geen tocht meer bij de ramen.
 • Een huis met het milieulabel A of B stoot minder CO-2 uit.
 • De woning is interessanter op de woningmarkt.
 • Lagere hypotheekrente mogelijk.
 • De regering biedt interessante subsidies om een gebouw duurzaam te maken.
 • De energiecoach in Wetering kent precies de huidige wet- en regelgeving.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2012 – 2024Een 100% energieneutrale woning zonder gas.
Label B2000 – 2009Een (hybride) warmtepomp of zonnepanelen laten leggen.
Label C1987 – 2000Zonnepanelen, na-isolatie en driedubbel glas.
Label D1975 – 1983Enkelglas vervangen voor dubbelglas of HR+ glas.
Label E1965 – 1978Dak-, vloer- en muurisolatie, dubbel glas en zonnepanelen.
Label F1946 – 1967Grondige isolatie, dubbel glas + HR-ketel.
Label Gt/m 1934Dak-, gevel-, en vloerisolatie.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Vergelijk aanbieders en ontvang nog deze week jouw label

Woningisolatie

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een zuinig en comfortabel huis. Dankzij goede isolatie verhinder je dat de gerealiseerde warmte verloren gaat. Daardoor gaan de stookkosten direct omlaag en krijg je een optimale leefomgeving. Waar je moet starten met isoleren ligt aan de actuele isolatie die is toegepast. Het bouwjaar van het huis kan deels bepalen wat deze staat is. Vraag ook wat de vorige eigenaar heeft gedaan. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie toont duidelijk aan waar er warmte de woning verlaat. Hieronder krijg je inzicht in de doorsnee besparing voor een gemiddelde eengezinswoning met een hr combiketel.

IsolatieTarievenGasbesparing p/jaarBesparing (€/jaar)
Dakisolatie€3400 – €6000840 m3€563
Vloerisolatie€1200 – €3700370 m3€248
Spouwmuurisolatie€1200 – €2400905 m3€606
HR++ glas€1900 – €3000345 m3€231,15
De totale kosten en opbrengsten bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

Op het moment dat het huis al reeds correct geïsoleerd is, is het aan te raden dat de luchtstromen in het pand worden verbeterd. Ventilatie is belangrijk voor een comfortabel leefklimaat. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een gezond klimaat in huis waarbij de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht, wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelende roosters: Bij winddruk wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Lokale ventilatie-unit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: win warmte uit de woning terug door het opnieuw in de woning te blazen.
 • Ventilatiewarmtepomp met HR:ketel: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en ondersteunt zodoende de CV-ketel.

Alternatieven van de CV-ketel

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming kost in de meeste huizen veel gas. Veel woning beschikken nog over een gasketel. Kies voor een duurzaam alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de volgende opsomming kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Moderne HR-combiketel: Iets duurder in aanschaf maar veel efficiënter.
 • Een hybride warmtepomp: perfecte tussenstap op weg naar een energieneutrale woning.
 • Een all-electric warmtepomp: haalt energie uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt hier warmte van.
 • Zonneboiler: op een duurzame manier warm tapwater opwekken.
 • Infraroodpanelen: zorgen voor gerichte verwarming, ideaal in bijv. de badkamer.

Zonnepanelen op het dak

Zodra je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. De stroom die je nu nodig hebt kan je zelf genereren door zonnepanelen te laten leggen. De nieuwste panelen kunnen wel 40 jaar mee en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen is beschikbaar vanaf €4200 en verdien je snel terug, vaak al binnen 6,5 jaar.
 • De stroom die over is en je niet verbruikt kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Voor dit stukje ontvang je dezelfde prijs als je betaalt aan jouw leverancier.

energielabel-wetering-8363

Informatie over zakelijke energielabels voor bedrijven

Het is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben bij verkoop, verhuur en oplevering van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). De verordening geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals kantoorgebouwen, universiteitsgebouwen, winkelcentrums, en openbare panden zoals gemeentehuizen. Betreft het een pand groter dan 100m2, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorruimtes? In dat geval moet het gebouw begin 2023 minimaal energielabel C hebben. Bovendien moeten (overheids)organisaties die gehuisvest zijn in grote publieke gebouwen van meer dan 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, bijvoorbeeld bij de receptie of ingang. Je kunt hier ook meer lezen over Energielabel G.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van een kantoorgebouw is een energielabel verplicht.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor industriële bedrijfspanden is er een uitzondering gemaakt.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten met ingang van 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In publieke panden van 250m2 of groter moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

Vaak gestelde vragen (FAQ) over woninglabels

Wat is een energielabel?
Het energielabel zegt iets over het energieverbruik van een woning. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, des te hoger het woninglabel. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A/B (zuinig) en gaat verder tot de slechtste label F/G (vervuilend).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, als jij een woning wilt verkopen of verhuren moet jij duidelijk kunnen maken welk energielabel de woning heeft. Dit moet ook in de verkoop- of verhuuradvertentie (makelaar) staan. Beschik je niet over een label, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Hoe vraag ik voor mijn huis een label aan?
Hiervoor moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Wetering laten komen. Door gebruik te maken van Qbis.nl kun jij snel een energiespecialist vinden. De expert komt bij je thuis en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. De deskundige maakt de berekening, bepaalt het label en registreert deze in de database EP-Online. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Steenwijkerland).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
Een adviseur controleert het jaar waarin het gebouw is neergezet, het type gebouw, het aantal m2 woonoppervlakte en belangrijke aspecten zoals type glas, type isolatie, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en de aanwezige systemen voor energieopwekking (zonnecellen / warmtepomp). Met deze details wordt gecalculeerd hoeveel energie er wordt gebruikt voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van jouw woning en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt. Hierna zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Hoeveel geld ben ik kwijt aan een energielabel?
De prijzen van het energielabel liggen vaak tussen de €195,00 & €390,00. De verwachte prijs wordt berekend a.d.h.v. het soort woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en EPC-berekeningen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Wetering kun jij het beste doen door veel aanbieders te gaan vergelijken die opereren rondom de provincie Overijssel.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Daarvoor ga je naar energielabel.nl van de overheid. Selecteer koop- of huurwoning en vul de postcode (8363) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je krijgt nu gelijk het huidige label plus de vervaldatum te zien. Goed om te weten: krijg je een voorlopig energielabel op je scherm? Dit telt niet als officieel woninglabel en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitieve status. Ga direct aan de slag: energielabel huis Wetering opvragen.

Plaats een reactie