Energielabel Vinkega

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Vinkega? Met ingang van 1 januari 2015 heeft elk huis in Nederland een (voorlopig) energielabel. Het label geeft een indicatie van hoe energiezuinig jouw huis is en biedt handige opties om het energieverbruik terug te dringen. Ga je je huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Vinkega verplicht. Op dit informatieplatform bieden wij nuttige info over het checken en aanvragen van het keurmerk. Ook kan je hier energieadviseurs vergelijken en vind je concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt.
 • Het is noodzakelijk bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A & B (maximaal milieuvriendelijk) t/m F/G (niet duurzaam).
 • De laatste jaren kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. Helaas werkt dit nu iets anders.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Vinkega die het huis inspecteert en het label vastlegt.
 • Het label – incl. verbetermogelijkheden – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €135,00 – €385,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Vinkega

Het energielabel geeft een indicatie van het energiegebruik van een woning of gebouw. Alle mensen met een woning hebben in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid ontvangen. Op het moment dat je jouw woning gaat verkopen of verhuren, dan is een definitief energielabel verplicht. Sedert 2021 is er een nieuwe rekenmethode die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet verplicht een erkend deskundige energieadviseur laten komen. Deze energie-specialist moet fysiek bij je thuis komen en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Het gevolg is dat het wel een stuk duurder is. Hieronder bekijk je hoe je een voordelig energielabel in Vinkega kunt regelen.

Een particulier woning energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl tref je alle bekwame energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Neem als basis je postcode (8393) om een erkend deskundige in Vinkega te contacteren.

 2. Voorbereiding

  Tik op een adviseur en kies een dag en tijdstip. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je alle relevante gegevens van de woning kunt laten zien. Zoals bouwtekeningen, EPC-berekeningen facturen van verbetermaatregelen.

 3. Bezoek op locatie

  Zo’n erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en doorloopt een lange lijst met punten. Het bezoek duurt ongeveer 2 uur.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Vinkega stelt het label vast en legt deze vast in de EP-online database.

 5. Online label inzien

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan ontvangt men per email een PDF van het keurmerk met alle resultaten en concrete energiebesparende maatregelen. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en dien je over te dragen wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Het is ook digitaal in te zien via de berichtenbox van de overheid.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Doorzoek de energieadviseurs en regel het snel

De actuele kosten van een energielabel

De prijzen van een definitief energielabel komen uit tussen de €140,00 & €350,00. In de tabel die je hieronder ziet bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Vinkega. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Check ook adviseurs in Boijl, Noordwolde, Zandhuizen, Oosterstreek en Boschoord. De totale kosten worden gecalculeerd a.d.h.v. verschillende factoren.

 1. Het type huis (hoekwoning, twee-onder-een kap, appartement, vrijstaand, villa).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en facturen van renovaties).
 4. De energiecoach waar je mee in zee gaat.
Categorie huisWoonruimte (m2)Tarieven
Appartement65 m2€ 174,00
Tussenwoning100 m2€ 220,00
Hoekwoning145 m2€ 274,00
Vrijstaand180 m2€ 362,00
Gemiddelde kosten woninglabel Vinkega.

Bevoegde energieadviseurs in Vinkega vergelijken

Binnenkort een definitief energielabel aanvragen? Om dit te regelen moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Vinkega. De juiste plek om een energieadviseur te zoeken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. Hier doorzoek je bevoegde specialisten (BRL9500). Voor jouw gemak check je in het overzicht hierna verschillende (lokale) adviseurs waar je zonder gedoe een woninglabel kunt aanvragen voor een scherp tarief.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen een duurzame woning

Gebruikt jouw huis veel energie, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Door middel van energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw omturnen tot een groen label (A, B of C). Start altijd met de juiste isolatie. Zodoende weet je zeker dat zo min mogelijk warmte verloren gaat. Bij de fase daaropvolgend leg je de nadruk op energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Online energielabel aanvragen.

Adviezen: Op de onafhankelijke website https://www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – concrete verbeteropties voor een groen energielabel. Bekijk direct hoe jij je huis kunt verbeteren.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Vinkega

 • Een “groene” woning en een structureel lage energierekening.
 • Een optimaal binnenklimaat: geen tocht en kou bij de ramen.
 • Een woning met label B of A beperkt de CO-2 uitstoot.
 • Tot wel 20% hogere woningwaarde.
 • Sommige banken verstrekken een rentekorting.
 • Je kunt profiteren van verscheidene subsidies om een huis te verduurzamen.
 • De energiecoach in Vinkega kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarAanpassingen
Label A2013 – 2024Warmtepomp/zonneboiler/zonnepanelen voor 100% energieneutraal.
Label B1997 – 2009Plaatsen van zonnepanelen en/of een warmtepomp.
Label C1985 – 2001Zonnepanelen, triple glas, HR107 combiketel.
Label D1976 – 1983Naïsoleren van vloer, gevel en dak.
Label E1970 – 1975Vloer- en spouwmuurisolatie, dubbel glas en zonnepanelen.
Label F1948 – 1968Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie.
Label Gt/m 1945Een moderne HR-ketel en isoleren.

Het goedkoopste energielabel voor jouw huis?

Vergelijk alle adviseurs en regel direct de aanvraag van jouw woninglabel

Isoleer je woning

Isolatie is altijd de basis van een zuinig huis. Door goede isolatie van vloeren, muren en dak voorkom je dat de warmte verloren gaat. Daardoor bespaar je op de maandelijkse stookkosten en heb je een optimaal wooncomfort. Waar je moet starten met isoleren wordt bepaald door de huidige isolatietoepassingen in huis. Het jaar waarin de woning is neergezet zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Je kunt ook navraag doen bij vorige bewoners of mensen uit de straat. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan laat de warmtelekken van uw woning zien. In ons overzicht hieronder krijg je inzicht in de mogelijke besparing bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hoog rendement ketel.

Isolatie keuzePrijzenBesparing gas (m3)Besparing (€/jaar)
Dakisolatie€3600 – €5700930 m3€688
Vloerisolatie€2000 – €3700260 m3€192
Spouwmuurisolatie€1000 – €2500710 m3€525
HR++ glas€1750 – €2900435 m3€321,9
Investering en opbrengsten van het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning.

Ventileren

Wanneer de isolatie in huis voldoende is, is het noodzakelijk dat er ook genoeg frisse lucht in huis is. Ventilatie is essentieel voor een aangenaam klimaat in huis. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een prettig wooncomfort, zonder heel erg veel warmteverlies.

 • Winddrukgeregelde roosters: Beperkt automatisch de luchttoevoer bij hogere windsnelheden.
 • Lokale ventilatie-unit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: systeem dat evenveel lucht aan- als afvoert.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: maakt gebruik van de warme ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming kost het meeste energie. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Overweeg een groen alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In onderstaande lijst vind je een aantal systemen.

 • Nieuwe HR107 ketel: Compact, stil, veilig en zuinig.
 • Een hybride warmtepomp: een duurzame lucht-warmtepomp met CV-ketel ondersteuning.
 • Een all-electric warmtepomp: haalt energie uit de lucht, bodem of water en kan de woning verwarmen.
 • Zonneboiler: zonnecollectoren verwarmen een gesloten leidingsystemen en de boiler.
 • Infraroodpanelen: ideaal om lokaal warmte af te geven.

Zonnepanelen aanschaffen

Nadat je aanpassingen hebt doorgevoerd kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. De totale stroom kan je op een duurzame manier genereren door zonnepanelen te laten installeren. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen wekken stroom op vanuit zonne-energie.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen is er al vanaf €4200 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 6,5 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt gaat naar het net (salderen). Daarvoor ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor jij het hebt ingekocht.

energielabel-vinkega-8393

Goedkoop energielabel voor een bedrijfspand aanvragen

Een actueel en definitief energielabel voor het kantoor is noodzakelijk bij verkoop, verhuur en oplevering van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). Deze regelgeving is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als een kantoorgebouw, zwembaden, retailpanden, en openbare gebouwen zoals stadions. Is het gebouw groter dan 100m2, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoorplekken? In die situaties moet het gebouw begin 2023 minimaal energielabel C hebben. Daarnaast moeten bedrijven die werkzaam zijn in publieke ruimtes van 250m2 of groter het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld naast de receptie. Op deze website lees je ook alles over Energielabel aanpassen.

 • Bij officiële transactiemomenten van een zakelijke ruimte ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor loodsen en productiehallen geldt de verplichting niet.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten in 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In publieke (bedrijfs)ruimtes van 250m2 of groter moet het label zichtbaar zijn opgehangen voor bezoekers.

Veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. het woninglabel

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabel geeft een indicatie van de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, hoe beter het woninglabel van je huis is. De energie-index loopt van energielabel A of B (maximaal milieuvriendelijk) en loopt op tot F en G (relatief hoog gebruik).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, als je een gebouw in de verkoop of verhuur wil doen dan moet je aantonen welk energielabel het huis toegekend is. Deze gegevens moeten vermeld worden in de advertenties (makelaar). Doe je dit niet, dan kan je een boete van tenminste €170 krijgen.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Hiervoor moet je een bekwame energiedeskundige in Vinkega langs laten komen. Door middel van QBIS.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. De adviseur moet fysiek bij je thuis komen en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. De adviseur bepaalt het uiteindelijke label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. Je ontvangt digitaal alle dossiers en eventueel kun je het ook online (Mijn Overheid) inzien (gemeente Weststellingwerf).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
Een deskundige onderzoekt de leeftijd van de woning, het soort huis, de grootte en andere eigenschappen als soort glas, hoe goed de woning geïsoleerd is, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Op basis van deze gegevens kan worden berekend wat de benodigde energie capaciteit is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van de woning en welk percentage zelf opgewekt wordt. Tenslotte wordt de labelletter definitief vastgesteld.

Wat kost een energielabel?
De prijzen van je energielabel komen uit tussen de €160,00 en €415,00. De totale kostprijs heeft te maken met het type woning, het aantal uur dat de adviseur bezig zal zijn en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Vinkega doe je door enkele leveranciers onder elkaar te zetten die hun werkgebied hebben liggen binnen de provincie Friesland.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Om dit te bekijken kan je een kijkje nemen op het platform energielabel.nl. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en vul de postcode (8393) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Het systeem laat direct het huidige label zien. Kijk uit: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is geen officiële status en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitief label. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Vinkega opvragen.

Plaats een reactie