Energielabel Ter Idzard

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in Ter Idzard? Per 1 januari 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Het keurmerk geeft een indicatie van hoe energiezuinig jouw huis is en biedt handige verbetermogelijkheden om het energieverbruik te verlagen. Gaat jouw woning in de verkoop? In dat geval is een definitief energielabel in Ter Idzard verplicht. Op deze website communiceren wij uitgebreide info over het aanvragen van jouw label. Ook bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en kan je aan de slag met handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel maakt duidelijk wat de huidige staat van de woning is.
 • Sinds 2015 is het verplicht bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • Er zijn 7 labels: Energielabel A & B (zeer zuinig) t/m F & G (minder energiezuinig).
 • Vroeger kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Helaas werkt dit nu iets anders.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Ter Idzard die de woning inspecteert en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het certificaat – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €125,00 & €410,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Ter Idzard

Het energielabel vertelt iets over de energieprestatie van een woning. Alle mensen met een woning hebben in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid ontvangen. Zodra je jouw huis wilt verhuren of verkopen, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Vanaf 2021 hanteert de overheid een nieuwe werkwijze waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet om die reden een bekwame energieadviseur uitnodigen. Deze deskundige komt bij je thuis en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. In het stappenplan hieronder check je hoe jij het voordelig energielabel in Ter Idzard aanvraagt.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl vind je verschillende bevoegde energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Zoek op adresgegevens (8476) om een erkend deskundige in Ter Idzard te zoeken.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Kies een adviseur en kies een dag en tijdstip. Bereid je goed voor: zorg dat je alle relevante informatie van de woning paraat hebt. Zoals bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. Het onderzoek

  Zo’n erkend energiedeskundige komt thuis langs om de kenmerken van je huis vast te stellen. Dit neemt ongeveer 2 uur in beslag.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Ter Idzard komt met een eindoordeel en registreert deze in de database EP-Online.

 5. Online label inzien

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest ontvangt men per email een PDF van het informatielabel incl. de geconstateerde punten en concrete energiebesparende maatregelen. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en moet je laten zien aan een geïnteresseerde koper. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Snel en eenvoudig een particulier energielabel regelen?

Doorzoek de energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

De kosten van een energielabel

De doorsnee tarieven voor een definitief energielabel schommelen tussen de €190,00 en €450,00. In het bijgesloten overzicht vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Ter Idzard. Direct een offerte? Klik hier om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Zoek ook adviseurs in Nijeholtpade, Oldeholtpade, Wolvega, Nieuwebrug en Haskerdijken. De uiteindelijke tarieven wordt bepaald door meerdere aspecten.

 1. Het soort woning (tussenwoning, vrijstaand, twee-onder-een kap, appartement, villa).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen en facturen van renovaties).
 4. De uiteindelijk energiecoach die het werk gaat doen.
Type woningM2 woonruimteKostprijs
Klein appartement65 m2€ 185,00
Rijtjeshuis105 m2€ 213,00
Geschakeld huis150 m2€ 271,00
Vrijstaand180 m2€ 370,00
Kostenoverzicht woninglabel Ter Idzard.

Erkend deskundige in Ter Idzard vergelijken

Vandaag nog je definitief energielabel aanvragen? Op dat moment heb je nodig een erkend deskundige energielabel Ter Idzard. Het adres om deze inspecteur op te zoeken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar kan je klikken op de link naar het QBISnl register. Op deze plek doorzoek je gecertificeerde experts (BRL9500). Voor een voordelige keuze check je in het overzicht hierna diverse (landelijke) experts waar je zonder gedoe een milieulabel kunt regelen zonder al te veel kosten.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Een energiezuinig huis in 4 stappen

Heeft je woning een slecht label, en wil jij graag iets doen aan de energieprestatie? Met een focus op energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis verbeteren tot een huis met label A of B. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Daardoor is het zeker dat de warmte niet zomaar de woning uit kan. Bij de stappen daarna wordt het pas interessant om te kijken naar het zelf energie opwekken. Je kunt hier ook meer vinden over Online energielabel aanvragen.

Belangrijk: Op de informatieve website www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – concrete verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

Het gemak van een zuinig energielabel woning Ter Idzard

 • Een “groene” woning en maandelijks lagere energiekosten.
 • Een prettig klimaat in huis: kieren en tocht worden voorkomen.
 • Een woning met label B of A hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • Tot wel 20% hogere woningwaarde.
 • Soms recht op een duurzaamheidskorting bij de bank.
 • Er gelden zeer aantrekkelijke subsidies wanneer je aan de slag gaat met isolatie of zonnepanelen.
 • De energiecoach in Ter Idzard kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2013 – 2024All-electric warmtepomp voor nul-op-de-meter.
Label B1998 – 2006Investeren in een all-electric of hybride warmtepomp of zonnepanelen.
Label C1985 – 2000Triple glas op woon- en slaapkamer + zonnepanelen.
Label D1973 – 1982Naïsoleren van vloer, gevel en dak.
Label E1970 – 1979Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie en zonnepanelen.
Label F1946 – 1967Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.
Label Gt/m 1929Isolatie met focus op vloer, dak en muur.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk alle aanbieders en regel het binnen 1 week

Isolatie van je woning

Isolatie is altijd de basis van een zuinig huis. Door goede isolatie van spouwmuur, dak en kruipruimte voorkom je dat de warmte in de woning naar buiten gaat. Op die manier worden de stookkosten een stuk gunstiger en heb je een fijn en comfortabel binnenklimaat. Waar je moet beginnen ligt aan de Rd-, Rc en lambdawaarde. Het jaar waarin het huis is gebouwd zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Bekijk ook bouwtekeningen en informeer bij de vorige bewoners. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan laat zien of en waar een woning warmte verliest. In de lijst hieronder vind je de besparingen die mogelijk gerealiseerd kan worden voor een gemiddelde eengezinswoning met een hr ketel.

IsolatiePrijsGasbesparing (jaar)Besparing in €
Dakisolatie€3600 – €5800805 m3€515
Vloerisolatie€1500 – €3500340 m3€218
Spouwmuurisolatie€1150 – €2250705 m3€451
HR++ glas€1700 – €2600500 m3€320
Kosten en baten van het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning.

Ventileren

In de situatie waarbij jouw woning goed geïsoleerd is, is het aan te raden dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is cruciaal voor een aangenaam binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een optimaal klimaat in huis zonder veel energieverlies.

 • Zelfregelend rooster: meer of minder lucht in de woning door middel van roosters.
 • Losse ventilatieunit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: benut slim de warmte uit de ventilatielucht om je huis te verwarmen.

Alternatief voor CV-ketel

De centrale verwarming is voor veel mensen een kostenpost. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Je kunt kijken naar een zuinig systeem waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de volgende opsomming vind je een aantal systemen.

 • Nieuwe HR107 ketel: Zuinig maar ook stil, compact en veilig.
 • Een hybride warmtepomp: perfecte tussenstap op weg naar een energieneutrale woning.
 • Een all-electric warmtepomp: met name interessant bij woningen die erg goed geïsoleerd zijn.
 • Zonneboiler: gesloten systeem waarbij zonnecollectoren het water verwarmen.
 • Infraroodpanelen: natuurlijke stralingswarmte in een specifieke ruimte.

Zonnepanelen op je dak

Nadat je jouw woning hebt geoptimaliseerd weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. De benodigde energie kan je zelf opwekken door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. De huidige panelen gaan gemakkelijk 30 jaar of langer mee en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in schone energie.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen kost om en nabij de €4600 en verdien je terug in gemiddeld 6 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Voor dit stukje krijg je hetzelfde tarief als waarvoor je kWh inkoopt.

energielabel-ter-idzard-8476

Voordelig energielabel voor bedrijfspandEen actueel en definitief energielabel voor het kantoor is noodzakelijk wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). Deze verordening richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals kantoren, sportfaciliteiten, warenhuizen, en publiek toegankelijke gebouwen zoals bibliotheken. Betreft het een pand groter dan 100m2, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoor? In dat geval is het plicht dat deze gebouwen in 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Daarnaast moeten o.a. musea, banken en ziekenhuizen die actief zijn in openbare gebouwen van meer dan 250 m2 het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Bekijk ook informatie over Energielabel aanpassen.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van een kantoorgebouw is een energielabel verplicht.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor loodsen en productiehallen geldt er een ontheffing.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In publieke panden met een oppervlakte van ten minste 250 m2 moet elke bezoeker dit label kunnen inzien bij de ingang.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat is een energielabel?
Het energielabel maakt duidelijk de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, hoe positiever het woninglabel uitvalt. De energie-index loopt van energielabel A & B (heel zuinig) en gaat verder tot de rode labels F en G (relatief hoog gebruik).

Is het energielabel verplicht?
Ja, als jij een woning in de verkoop of verhuur wil doen moet je inzicht bieden in wat het definitieve energielabel is. Dit dient ook te worden meegenomen in de advertenties (makelaar). Beschik je niet over een label, dan riskeer je een boete van €170,00.

Hoe werkt het aanvragen van het label?
Hiervoor moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Ter Idzard bij je thuis laten komen voor een inspectie. Middels QBIS.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. Een vakman zal thuis langskomen en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Deze expert stelt het label vast en voert deze ook in de database EP-online in. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Weststellingwerf).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
De expert kijkt naar het bouwjaar van het huis, het type gebouw, m2 woonruimte en andere aspecten als wat voor glas er in de ramen zit, het soort isolatie, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). D.m.v. van deze gegevens berekent de deskundige wat de benodigde energie capaciteit is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van het object en in hoeverre de woning deze benodigde energie zelf opwekt. Vervolgens zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Hoe duur is een energielabel?
De kosten van je energielabel schommelen tussen de €140,00 en €355,00. De totale kostprijs heeft te maken met type woning, de tijd die de adviseur nodig heeft en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en EPC-berekeningen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Ter Idzard kun jij het beste doen door verscheidene leveranciers naast elkaar te zetten die hun dienst aanbieden in de provincie Friesland.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Daarvoor ga je naar de website www.energielabel.nl. Kies voor huur/koopwoning en vul jouw postcode (8476) en het huisnummer in de zoekbalk in. Je krijgt nu het label van jouw woning te zien. Let op: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is geen formeel label en is dus ook niet toegestaan om te gebruiken. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitief huislabel. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Ter Idzard opvragen.

Plaats een reactie