Energielabel Sonnega

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in Sonnega? Vanaf 1 januari 2015 heeft elke woning een (voorlopig) energielabel gekregen. Dit woninglabel vertelt hoe milieuvriendelijk een huis is en toont belangrijke suggesties om de woning nog energiezuiniger te maken. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? Dan is een definitief energielabel in Sonnega verplicht. Op ons energielabel-platform tref je aanvullende info over het aanvragen van een nieuw label. Ook kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en lees je nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is een vereiste bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A of B (erg milieuvriendelijk) t/m F of G (ontzettend onzuinig).
 • Tot 2020 kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. De regelgeving is in 2021 omgegooid.
 • Je moet nu eerst contact opnemen met een energieadviseur in Sonnega die de woning komt bekijken en het label registreert.
 • Het certificaat – inclusief concrete verbeterpunten – kost je ongeveer tussen de €135,00 & €420,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Sonnega

Het energielabel vertelt iets over de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle huiseigenaren namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Wanneer je jouw huis wilt verhuren of verkopen, dan is een definitief energielabel verplicht. Sinds 2021 is er een nieuwe rekenmethode waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet daarom een vakbekwame energieadviseur thuis laten langskomen. Deze vakman huur je als het ware in en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. In het gedeelte hieronder bieden wij informatie over hoe jij zo’n voordelig energielabel in Sonnega regelt.

In vijf stappen het energielabel aanvragen

 1. Zoek naar een energiedeskundige

  Op www.centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare officiële energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Neem als basis je postcode (8478) om een erkend deskundige in Sonnega op te sporen.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Tik op een deskundige en plan een afspraak in. Zorg dat je alle relevante details van je woning paraat hebt. Zoals bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Bezoek op locatie

  Een erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Wij raden altijd aan om mee te lopen.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Sonnega stelt het label vast en voert de registratie door in de het EP-Online systeem.

 5. Nieuwe label opvragen

  Nadat de calculatie is afgerond ontvang je digitaal een PDF van het informatielabel met daarbij de specificaties en de aanbevolen energiebesparende maatregelen. Het label is 10 jaar geldig en moet jij kunnen tonen wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Vind de beste energieadviseurs en regel het snel

Kosten van een energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €160,00 – €385,00. In het onderstaand overzicht bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Sonnega. Meteen aan de slag? Klik hier om aanbieders in jouw regio te vergelijken. Je vind hier ook adviseurs in Oldeholtwolde, Ter Idzard, Nijeholtpade, Oldeholtpade en Wolvega. De offerte kosten wordt bepaald door velerlei aspecten.

 1. Categorie woning (appartement, vrijstaand, tussenwoning, hoekwoning, twee-onder-een kap).
 2. De hoeveelheid arbeid (in uren) die de bouwinspecteur denkt nodig te hebben.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie).
 4. De energiecoach die jij kiest.
Categorie huisWoonoppervlaktePrijsindicatie
Studio/Appartement55 m2€ 167,00
Rijtjeswoning110 m2€ 205,00
Geschakeld huis155 m2€ 287,00
Losse woning180 m2€ 350,00
Actuele kosten woninglabel Sonnega.

Alle energieadviseurs in Sonnega vergelijken

Binnenkort een definitief energielabel aanvragen? Om dit te regelen heb je nodig een erkend deskundige energielabel Sonnega. De website om een energieadviseur te zoeken is www.centraalregistertechniek.nl. Op deze pagina vind je een link naar het QBISnl register. Hierin vergelijk je gecertificeerde experts (BRL9500). Voor jouw gemak doorzoek je hieronder meerdere erkende bureaus waar je zonder gedoe een certificaat kunt regelen tegen een normale prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Je woning verduurzamen in 4 stappen

Heeft jouw huis een hoog energieverbruik, en wordt het tijd om duurzamer te leven en de energieprestatie te verbeteren? Met slimme energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw vergroenen tot een label A/B/C huis. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Zo realiseer je een setting waarbij zo min mogelijk warmte verloren gaat. In de volgende stap ga je juist verder in op energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Lees hier ook meer informatie over Snel energielabel aanvragen.

Adviezen: Op de onafhankelijke website Verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je jouw woning hebt omschreven – concrete verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Voer de check uit.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Sonnega

 • Een “groene” woning met een lage energierekening.
 • Een optimaal klimaat in huis: geen last van koudeval en/of tocht.
 • Het woninglabel A of B hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • De waarde van jouw woning neemt toe.
 • Rentekorting (duurzaamheidskorting) bij de bank.
 • De regering biedt diverse subsidies om een huis te verduurzamen.
 • De energiecoach in Sonnega is de juiste persoon om je hier bij te helpen.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2013 – 2024Stap volledig van het gas af en warmteopslag.
Label B1999 – 2006Zonnepanelen en hybride warmtepomp.
Label C1988 – 2000Laat een zonneboiler plaatsen indien je daar ruimte voor hebt.
Label D1975 – 1982HR++ glas en een nieuwe HR-ketel.
Label E1970 – 1977Isolatie van muur, dak, vloer en kruipruimte en zonnepanelen.
Label F1947 – 1968Grondige isolatie, dubbel glas + HR-ketel.
Label Gt/m 1942Isoleren en verwarmingsketel vervangen.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Bekijk de aangesloten adviseurs en regel het nog deze week

Woning isoleren

Isolatie is van onschatbare waarde voor een woning met een laag verbruik. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak vermijd je dat de warmte verloren gaat. Daardoor zullen de stookkosten verminderen en krijg je een gezond binnenklimaat. Waar je het beste kunt beginnen ligt aan de actuele isolatie die is toegepast. De leeftijd van de woning geeft een aardige indicatie. Informeer ook altijd bij de vorige bewoners hierover. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie laat zien waar isolatie zinvol is. Hieronder check je de doorsnee besparing bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een standaard hr combiketel.

Isolatie keuzeTarievenGasbesparingKostenbesparing
Dakisolatie€3900 – €5100815 m3€538
Vloerisolatie€1300 – €3500350 m3€231
Spouwmuurisolatie€1350 – €2400715 m3€472
HR++ glas€1650 – €3000510 m3€336,6
Kosten en opbrengsten van het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning.

Ventileren

Op het moment dat de isolatie in huis voldoende is, moet de focus liggen op het feit dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is cruciaal voor een comfortabel binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren betekent een optimale leefomgeving waarbij de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht, wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelend rooster: rooster in ramen of deuren zorgen voor schone lucht.
 • Lokale ventilatie-unit: goedkope oplossing om 1 ruimte te ventileren.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: d.m.v. de mechanische ventilatie worden alle ruimtes even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: wint warmte terug uit ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw.

CV-ketel zonder gas?

Het verwarmen van een woning kost in de meeste huizen veel gas. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Je kunt kijken naar een zuinig systeem die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. In de volgende opsomming bekijk je de meeste populaire optie.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Iets duurder in aanschaf maar veel efficiënter.
 • Een hybride warmtepomp: uitstekende tussenstap naar een vol-elektrisch huis.
 • Een all-electric warmtepomp: de aardgasaansluiting kan helemaal de deur uit.
 • Zonneboiler: maakt gebruik van zonne-energie voor het bereiden van warm water.
 • Infraroodpanelen: comfortabele lokale stralingswarmte die prettig aanvoelt.

Zonnepanelen op je dak

Wanneer je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. Deze energie kan je zelf genereren door zonnepanelen te laten leggen. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en de geschatte terugverdientijd is maar 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen zonne-energie op en zetten deze om in stroom.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen is beschikbaar vanaf €4200 en verdien je terug in 7 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Hiervoor krijg je hetzelfde tarief als waarvoor jij het hebt ingekocht.

energielabel-sonnega-8478

Energielabel voor bedrijfspanden

Een actueel en definitief energielabel voor het kantoor is noodzakelijk wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). De regelgeving is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als kantoorgebouwen, sportfaciliteiten, hotels, en publieke panden zoals een ziekenhuis. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en dient ten minste 50% als kantoorruimte? In dat geval moet het gebouw begin 2023 minimaal een energielabel C hebben. Bovendien moeten organisaties zoals winkels, banken of hotels die gehuisvest zijn in grote publieke gebouwen van 250m2 of groter het energielabel actief en transparant delen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Je kunt hier ook meer lezen over Energielabel opvragen.

 • Bij overdracht of oplevering van een kantoorpand moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor schuren en garages geldt andere wetgeving.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten vanaf 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In openbare (bedrijfs)ruimtes van meer dan 250 m2 moet dit label duidelijk in het zicht worden opgehangen.

Veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. het woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Een energielabel biedt duidelijkheid over de energiezuinigheid van een woning. Hoe energiezuiniger, des te groener je woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A/B (groen label) en gaat verder tot label G (zeer hoog verbruik).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, als je jouw huis verkoopt of verhuurt moet je inzicht bieden in welk energielabel de woning heeft. Dit moet ook in de verkoop- of verhuuradvertentie (makelaar) staan. Heb je geen geldig label, dan kan je een boete van tenminste €170 krijgen.

Hoe is het label aan te vragen?
Hiervoor moet je een bevoegde energiedeskundige in Sonnega laten langskomen. Aan de hand van QBIS.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. Een expert komt bij je thuis en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Deze specialist beslist uiteindelijk wat het label moet worden en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. Ze versturen dit documenten via de mail en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Weststellingwerf).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
De expert kijkt naar het bouwjaar, het soort gebouw, het aantal m2 woonoppervlakte en andere eigenschappen als ramen en kozijnen, de beschikbare isolatie, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). D.m.v. van deze gegevens berekent de deskundige hoeveel energie er wordt gebruikt voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van het huis en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt. Op basis hiervan wordt de labelletter definitief vastgesteld.

Welke tarieven worden gevraagd voor een energielabel?
De onkosten van een energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €155,00 en €435,00. De verwachte prijs wordt bepaald door het soort woning, hoeveel tijd de adviseur nodig denkt te hebben en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen of het bestek). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Sonnega kan jij doorgaans het meest voordelig doen door verscheidene aanbieders te contacteren die diensten leveren rondom de provincie Friesland.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Daarvoor bezoek je de website www.energielabel.nl. Kies huur- of koopwoning en voer jouw postcode (8478) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je krijgt nu meteen te zien welk label je hebt. Let op: is het een voorlopig energielabel? Dit is geen officieel document en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief milieulabel. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Sonnega opvragen.

Plaats een reactie