Energielabel Wateren

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in Wateren? Per 1 januari 2015 is er een nieuw energielabel voor woningen gelanceerd. Het informatielabel geeft aan hoe energiezuinig jouw huis is en toont praktische verbetermogelijkheden om de energierekening verder terug te dringen. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Wateren verplicht. Op onze vergelijkingssite communiceren wij nuttige info over de aanvraag van een nieuw keurmerk. Tevens kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en lees je handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Het energielabel helpt je om je huis zuiniger en comfortabeler te maken.
 • Sinds 2015 is het verplicht bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A/B (zeer milieuvriendelijk) t/m F & G (heel onzuinig).
 • Tot 2020 kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. De regering heeft de werkwijze aangepast.
 • Je regelt dit tegenwoordig via een energieadviseur in Wateren die de woning komt bekijken en het label vastlegt.
 • Het label – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – heeft een prijs van tussen de €100,00 en €400,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Wateren

Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning. Alle huiseigenaren kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Zodra je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Sedert 2021 is er een nieuwe methode waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet om die reden een vakbekwame energieadviseur uitnodigen. Deze energie-expert zal thuis langskomen en berekent de energieprestatie van de woning. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. In het stappenplan hieronder vind je precies hoe je het voordelig energielabel in Wateren aanvraagt.

In 5 stappen een energielabel aanvragen voor je huis

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Via het platform centraalregistertechniek.nl bekijk je alle deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Vul je postcode in (8438) om een erkend deskundige in Wateren op te sporen.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Tik op een energie-specialist en bel of mail voor een afspraak. Zorg dat je alle benodigde informatie van de woning paraat hebt. Voorbeelden zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen facturen van verbetermaatregelen.

 3. Bezoek op locatie

  Deze erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Je kunt bij deze rondgang aanwezig zijn.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Wateren berekent de energieprestaties en legt deze vast in de EP-online database.

 5. Online label inzien

  Na registratie sturen ze een PDF op van het vastgestelde label met daarin uitleg en concrete verbeterpunten. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en moet jij kunnen tonen aan een geïnteresseerde koper. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Snel en eenvoudig een particulier energielabel regelen?

Vergelijk energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

Kosten van een energielabel

De totale investeringen voor een definitief energielabel variëren tussen de €105,00 & €380,00. In het onderstaand overzicht bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Wateren. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Of bekijk adviseurs in Zorgvlied, Donkerbroek, Waskemeer, Haulerwijk en Haule. De geschatte kosten hangen af van de volgende factoren.

 1. Type en leeftijd huis (hoekwoning, tussenwoning, villa, twee-onder-een kap, vrijstaand).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen of het bestek).
 4. De energiecoach waar je mee in zee gaat.
Type woningOppervlaktePrijsindicatie
Appartement70 m2€ 182,00
Rijtjeshuis105 m2€ 203,00
Geschakeld huis150 m2€ 289,00
Vrijstaand180 m2€ 360,00
Geschatte kosten woninglabel Wateren.

Alle energieadviseurs in Wateren vergelijken

Ook direct het definitieve energielabel aanvragen? Om dit te realiseren contacteer je een erkend deskundige energielabel Wateren. Het adres om deze inspecteur op te zoeken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. Daar doorzoek je erkend deskundige deskundigen (BRL9500). Om de eerste stap te zetten vind je in onze vergelijkingstabel verschillende (lokale) adviseurs waar je vrij eenvoudig een label kunt regelen voor een scherp tarief.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam (ver)bouwen in 4 stappen

Heeft je woning een slecht label, en wordt het tijd om duurzamer te leven en de energieprestatie te verbeteren? Door middel van energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning transformeren naar een “groen” label (A, B of C). Start altijd met de juiste isolatie. Hierdoor is het zeker dat de woning niet onnodig warmte laat ontsnappen. Bij de fase daaropvolgend ga je juist verder in op energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Op deze website lees je ook meer over Energielabel hypotheek.

Advies: Via het overheidsinitiatief www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – concrete verbeteropties voor een groen energielabel. Bezoek de website en doe de check.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Wateren

 • Een zuinige woning en besparen op de energierekening.
 • Een optimaal binnenklimaat: kieren en tocht worden voorkomen.
 • Een energielabel A of B woning is goed voor het milieu.
 • Hogere waarde van jouw huis.
 • Lagere hypotheekrente mogelijk.
 • Je kunt gebruik maken van royale subsidies om een huis te verduurzamen.
 • De energiecoach in Wateren kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2011 – 2024Stap volledig van het gas af en warmteopslag.
Label B1998 – 2005Zonnepanelen laten leggen of een warmtepomp-installatie.
Label C1984 – 2004Focus op muurisolatie en verbeteringen aan het dak.
Label D1975 – 1983De cv ketel vervangen voor een combiketel.
Label E1968 – 1979Isoleren en plaatsen van dubbel glas + zonnepanelen.
Label F1951 – 1969Enkel glas vervangen + isoleren.
Label Gt/m 1943Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Vergelijk alle adviseurs en ontvang nog deze week jouw label

Isoleer je woning

Isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een milieuvriendelijke woning. Door de muren, vloer en het dak te isoleren verhinder je dat de warmte naar buiten ontsnapt. Op die manier bespaar je op de maandelijkse stookkosten en geniet je van een optimaal klimaat in huis. Waar je moet starten ligt aan de huidige isolatietoepassingen in huis. Het bouwjaar van het huis geeft een aardige indicatie. Bekijk ook bouwtekeningen en informeer bij de vorige bewoners. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie laat de warmtelekken van uw woning zien. In het schema hierna zoek je eenvoudig naar de besparingen die mogelijk gerealiseerd kan worden bij een normale eengezinswoning met een hoog rendement ketel.

Manier van isolerenOnkostenBesparing gas (m3)Besparing
Dakisolatie€3600 – €52001090 m3€796
Vloerisolatie€1300 – €3000420 m3€307
Spouwmuurisolatie€1500 – €2000870 m3€635
HR++ glas€1550 – €2700380 m3€277,4
Kosten en opbrengsten van het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning.

Ventileren

Wanneer je huis een goede isolatie heeft, moet de focus liggen op het feit dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is belangrijk voor een comfortabele leefomgeving. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een optimaal wooncomfort waarbij de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht, wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelende roosters: door middel van roosters altijd voldoende frisse lucht.
 • Losse ventilatieunit: goedkope oplossing om 1 ruimte te ventileren.
 • Balansventilatie met WTW: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp met HR:ketel: benut slim de warmte uit de ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen.

Alternatieven van de CV-ketel

Een huis verwarmen kost in de meeste huizen veel gas. Veel woning beschikken nog over een gasketel. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief die het mogelijk maakt om zonder gas te verwarmen. In onderstaande lijst staan enkele van deze producten.

 • Moderne HR-combiketel: Efficiënter en sneller je huis verwarmen.
 • Een hybride warmtepomp: uitstekende tussenstap naar een vol-elektrisch huis.
 • Een all-electric warmtepomp: de aardgasaansluiting kan helemaal de deur uit.
 • Zonneboiler: gebruikt energie van de zon om warm tapwater te maken.
 • Infraroodpanelen: een sfeervol paneel dat werkt d.m.v. stralingswarmte.

Kies voor zonnepanelen

Nadat je jouw woning hebt geoptimaliseerd weet je ongeveer hoeveel stroom je nodig hebt. Deze stroom kan je zelf genereren door te investeren in zonnepanelen. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in schone energie.
 • Een systeem van 10 zonnepanelen is er al vanaf €4700 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 8 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen). Hiervoor ontvang je dezelfde prijs als je betaalt aan jouw leverancier.

energielabel-wateren-8438

Energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen bij verhuur, verkoop en oplevering van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. De verordening richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals kantoorruimtes, sportfaciliteiten, retailpanden, en openbare panden zoals ziekenhuizen. Is het pand 100m2 of groter, en dient ten minste 50% als kantoorfunctie? Op dat moment moeten deze panden per 2023 minimaal energielabel C hebben. Bovendien moeten bedrijven die werkzaam zijn in publieke ruimtes met een ruimte van minimaal 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de receptie of ingang. Bekijk ook onze pagina met informatie over Energielabel A / A++.

 • Bij officiële transactiemomenten van kantoorpanden is een energielabel noodzakelijk.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor opslagruimtes en loodsen geldt er op dit moment geen verplichting.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten per 2023 minimaal de beschikking hebben over milieulabel C.
 • In grote publieke gebouwen met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

Veelgestelde vragen woninglabel

Wat is het energielabel voor woningen?
Het energielabel maakt duidelijk de energieprestatie van een woning. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, des te hoger het woninglabel. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A of B (erg milieuvriendelijk) tot de rode labels F en G (minder energiezuinig).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, wanneer jij het huis verhuurt of verkoopt dan moet je laten zien wat het definitieve energielabel is. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Is er geen geregistreerd label, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe vraag je een label aan?
Voor dit document moet je een deskundige energiedeskundige in Wateren laten komen. Op de website QBIS.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. Een deskundige zal thuis langskomen en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Hij of zij berekent het label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform. Ze versturen dit documenten via de mail en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Westerveld).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
De inspecteur inspecteert het bouwjaar van de woning, het soort huis, m2 woonruimte en belangrijke aspecten zoals wat voor glas er in de ramen zit, het soort isolatie, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en of er zonnepanelen of een warmtepomp aanwezig zijn. Op basis daarvan wordt vastgesteld hoeveel gas en stroom benodigd is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van het object en welk percentage zelf opgewekt wordt. Tenslotte zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Hoe duur is een energielabel?
De onkosten van een energielabel variëren tussen de €135,00 en €410,00. De verwachte prijs heeft te maken met de grootte van de woning, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Wateren is over het algemeen gunstiger door verscheidene adviesbedrijven naast elkaar te zetten die hun dienst aanbieden in de provincie Drenthe.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Om dit te bekijken surf je naar energielabel.nl van de overheid. Geef aan om wat voor type woning het gaat en voer jouw postcode (8438) plus het huisnummer in. De website toont direct het huidige label. Opmerking: is het een voorlopig energielabel? Dit telt niet als officieel woninglabel en kan je niet gebruiken als je jouw woning gaat verkopen. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief milieulabel. Bekijk het direct online: energielabel huis Wateren opvragen.

Plaats een reactie