Energielabel Havelterberg

Direct energielabel aanvragen

Zonder gedoe een energielabel aanvragen voor jouw woning in Havelterberg? Sinds een aantal jaren heeft elke woning een energielabel. Dit certificaat geeft aan hoe zuinig jouw woning is en toont handige maatregelen om de woning duurzamer te laten worden. Wil je jouw huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Havelterberg verplicht. Op ons energielabel-platform communiceren wij nuttige informatie over het opvragen, aanvragen of aanpassen van jouw certificaat. Tevens kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en tref je hier handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Met een energielabel wordt het duidelijk hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is een vereiste bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • We delen het op in 7 labels: Energielabel A/B (erg zuinig) t/m F & G (hoog verbruik).
 • Tot eind 2020 was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. De regering heeft de werkwijze aangepast.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Havelterberg die bij je thuis komt en een label opmaakt.
 • Het label – inclusief concrete verbeterpunten – kost tegenwoordig tussen de €150,00 – €425,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Havelterberg

Het energielabel vertelt iets over de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle huiseigenaren namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Op het moment dat jij de woning gaat verhuren over verkopen, dan moet je een definitief energielabel hebben. Sedert 2021 hanteert de overheid een nieuwe werkwijze die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet tegenwoordig een bekwame energieadviseur laten langskomen. Deze expert komt bij je thuis en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. In het volgende overzicht lees je hoe je zo’n voordelig energielabel in Havelterberg moet regelen.

In 5 stappen een energielabel aanvragen voor je huis

 1. Zoek een energiedeskundige

  Op www.centraalregistertechniek.nl doorzoek je alle erkend deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Zoek op adresgegevens (7974) om een erkend deskundige in Havelterberg op te vragen.

 2. Voorbereiding

  Informeer bij een van de aangesloten adviseurs en probeer een afspraak in te plannen. De afspraak zal een stuk vloeiender verlopen wanneer je zoveel mogelijk informatie van de woning kunt laten zien. Voorbeelden zijn bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. De inspectie

  De erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment om de inspectie van de woning te doen. Deze ronde duurt plusminus 2,5 uur.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in Havelterberg beslist uiteindelijk wat het label moet worden en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Inzicht in jouw label

  Na registratie sturen ze een PDF op van het document incl. de geconstateerde punten en adviespunten. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en dien je te overhandigen op het moment dat je gaat verkopen. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Een particulier energielabel nodig?

Bekijk energieadviseurs en vind de laagste prijs

De kosten van een energielabel

De tarieven van een definitief energielabel variëren tussen de €100,00 en €395,00. In de tabel hieronder vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Havelterberg. Wil je een concrete prijs? Klik hier om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Check ook adviseurs in Darp, Havelte, De Schiphorst, Ansen en Dwingeloo. De totale tarieven komen tot stand door meerdere variabelen.

 1. De grootte van de woning (twee-onder-een kap, hoekwoning, appartement, villa, vrijstaand).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen).
 4. Het werkgebied & locatie van de energiecoach.
WoningtypeGrootteKosten
Studio/Appartement70 m2€ 184,00
Tussenwoning130 m2€ 206,00
Hoekwoning155 m2€ 284,00
Vrijstaand180 m2€ 370,00
Gemiddelde kosten woninglabel Havelterberg.

Officiële energieadviseurs in Havelterberg vergelijken

Vandaag nog dit definitief energielabel aanvragen? Op dat moment contacteer je een erkend deskundige energielabel Havelterberg. De officiële website om een energieadviseur te zoeken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. Op deze plek doorzoek je bekwame deskundigen (BRL9500). Om de eerste stap te zetten tref je in de tabel hieronder een overzicht met erkende specialisten waar je zonder gedoe een afspraak kunt maken tegen een normale prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Je woning verduurzamen in 4 stappen

Gebruikt jouw woning veel gas en stroom, en wordt het tijd om duurzamer te leven en de energieprestatie te verbeteren? Met het toepassen van energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis verduurzamen tot een label A/B/C huis. De basis is altijd een goede isolatie. Hierdoor kan je garanderen dat het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. In het vervolgtraject leg je de nadruk op de mogelijkheden voor energieopwekking. Of klik door voor meer informatie over Energielabel voor huizen.

Noot: Op de website www.verbeteruwhuis.nl check je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – concrete verbeteropties voor een groen energielabel. Voer de check uit.

Het belang van een zuinig energielabel woning Havelterberg

 • Een zuinige woning en besparen op de maandelijkse energielasten.
 • Een gezond leefklimaat: geen tocht meer bij de ramen.
 • Een woning met label A of B hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • Woningwaarde stijgt tot wel 20%.
 • Sommige hypotheekverstrekkers bieden een duurzaamheidskorting.
 • De regering biedt verschillende subsidies om een huis te verduurzamen.
 • De energiecoach in Havelterberg kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2009 – 2024Investeer in nieuwe warmte-innovaties.
Label B1999 – 2004Zelf stroom opwekken met zonnepanelen + warmtepomp.
Label C1983 – 1999Triple glas op woon- en slaapkamer + zonnepanelen.
Label D1971 – 1985Investeren in een HR107 combiketel.
Label E1968 – 1975Isoleren van de (spouw) muren, dak en vloer + zonnepanelen.
Label F1949 – 1965Dak-, gevel-, en vloerisolatie.
Label Gt/m 1942Vloer- en spouwmuurisolatie en dubbelglas.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Bekijk alle specialisten en regel het binnen 1 week

Woning isoleren

Isolatie is altijd de basis van een zuinig huis. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak voorkom je dat de warmte in huis zomaar verdwijnt. Dankzij isolatie bespaar je op de maandelijkse stookkosten en dat leidt tot een aangenaam en prettig klimaat. Waar je moet starten met isoleren hangt af van de actuele isolatie die is toegepast. De leeftijd van de woning zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Buren, en zeker ook vorige bewoners, weten vaak ook meer. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek toont duidelijk aan waar er warmte de woning verlaat. In onderstaand schema bekijk je de doorsnee besparing bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een hoogrendementsketel.

IsolatiePrijsBesparing (gas)Besparing (€/jaar)
Dakisolatie€3600 – €5900815 m3€562
Vloerisolatie€1200 – €3900340 m3€235
Spouwmuurisolatie€1200 – €2200760 m3€524
HR++ glas€1700 – €2750345 m3€238,05
Kosten en baten bij isolatie eengezinswoning (60 m2).

Ventileren

In de situatie waarbij de isolatie in huis voldoende is, is het noodzakelijk dat er ook genoeg frisse lucht in huis is. Ventilatie is belangrijk voor een aangenaam leefklimaat. Slim en zuinig ventileren houdt in een gezond binnenklimaat, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Winddrukgeregelde roosters: door middel van roosters altijd voldoende frisse lucht.
 • Losse ventilatieunit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met WTW-unit: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: onttrekt warmte aan de ventilatielucht en past dit toe op de verwarming.

CV-ketel zonder gas?

De verwarming in een huis kost in de meeste huizen veel gas. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de volgende opsomming staan enkele van deze producten.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Zuinig maar ook stil, compact en veilig.
 • Een hybride warmtepomp: combinatie van een cv-ketel met een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: haalt energie uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt hier warmte van.
 • Zonneboiler: op een duurzame manier warm tapwater opwekken.
 • Infraroodpanelen: ideaal als extra bijverwarming in een schuur of studeerkamer.

Investeer in zonnepanelen

Op het moment dat je de optimalisatiepunten voor jouw woning hebt aangepakt kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. De totale stroom kan je schoon en duurzaam opwekken door te investeren in zonnepanelen. De huidige panelen gaan gemakkelijk 30 jaar of langer mee en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen wekken op basis van zonlicht elektriciteit op.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen kost om en nabij de €4600 en verdien je snel terug, vaak al binnen 6,5 jaar.
 • De stroom die over is en je niet verbruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Daarvoor krijg je hetzelfde tarief als je zou betalen bij de energieleverancier.

energielabel-havelterberg-7974

Alles wat je moet weten over een zakelijk energielabel

Je dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor bij verkoop, verhuur en oplevering van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. Deze verordening is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als een kantoorgebouw, onderwijspanden, winkelcentra, en publieke panden zoals verzorgingshuizen. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en dient ten minste 50% als kantoorruimte? In die situaties moet het gebouw met ingang van 2023 ten minste energielabel C hebben. Daarnaast moeten organisaties zoals winkels, banken of hotels die werkzaam zijn in publieke ruimtes met een ruimte van minimaal 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, zoals in de wachtruimtes / ingang. Op deze website vind je ook alles over E energielabel.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van een bedrijfspand moet je verplicht een energielabel hebben.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor industriële bedrijfsruimten geldt andere wetgeving.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten vanaf 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In grotere openbare ruimtes met een oppervlakte van ten minste 250 m2 moet het label zichtbaar zijn opgehangen voor bezoekers.

FAQ met veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabels biedt inzicht in het energieverbruik van een woning. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe positiever het woninglabel uitvalt. Deze energie-index begint bij energielabel A/B (zeer zuinig) en kan oplopen tot label G (slecht voor het milieu).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, op het moment je een woning in de verkoop of verhuur gaat zetten moet je aan kunnen tonen welk energielabel de woning heeft. Deze details moet je ook tonen in de advertenties (makelaar). Beschik je niet over een label, dan kan jij mogelijk een boete van €170 verwachten.

Hoe kan ik een label voor mijn woning aanvragen?
Hiervoor moet je een bevoegde energiedeskundige in Havelterberg uitnodigen. Op de website QBIS.nl doorzoek je alle energiespecialisten. Een adviseur komt bij je thuis en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Hij of zij beslist uiteindelijk wat het label moet worden en voert deze ook in de database EP-online in. De dossierstukken krijg je per mail en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Westerveld).

Wat bepaalt mijn energielabel?
Een specialist onderzoekt het bouwjaar van het huis, het type woning, woonoppervlakte en andere aspecten als type glas, de mate van isolatie, type CV-ketel en ventilatiesysteem en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Op basis van deze gegevens wordt vastgesteld wat de benodigde energie capaciteit is voor het verwarmen en koelen van het object en hoeveel stroom er zelf wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Tenslotte krijg je van de expert de labelletter te horen.

Welke tarieven worden gevraagd voor een energielabel?
De prijzen van je energielabel schommelen tussen de €105,00 – €440,00. De verwachte prijs hangt af van het type woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de beschikbare documentatie (tekeningen of het bestek). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Havelterberg kan je goedkoper doen door enkele energie-inspecteurs te contacteren die opereren in de provincie Drenthe.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit te bekijken bezoek je energielabel.nl van de overheid. Kies huur- of koopwoning en vul de postcode (7974) en het huisnummer in de betreffende velden in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Kijk uit: betreft het een voorlopig energielabel? Dit telt niet als officieel woninglabel en is dus ook niet toegestaan om te gebruiken. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitief label. Bekijk het direct online: energielabel huis Havelterberg opvragen.

Plaats een reactie