Energielabel Havelte

Direct energielabel aanvragen

Wil je een energielabel aanvragen voor jouw woning in Havelte? Met ingang van 1 januari 2015 beschikt elke woning over een energielabel. Het certificaat geeft een indicatie van hoeveel energie jouw woning verbruikt en toont praktische suggesties om het energieverbruik te verlagen. Wil je jouw huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Havelte verplicht. Op deze pagina lees je uitgebreide informatie over het berekenen, opvragen en aanvragen van het certificaat. Tevens is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en bekijk je handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Met een energielabel wordt het duidelijk hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is een vereiste bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A & B (erg zuinig) t/m F/G (vervuilend).
 • Voorheen kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Dit beleid is in 2021 gewijzigd.
 • Je moet nu eerst contact opnemen met een energieadviseur in Havelte die de woning komt bekijken en het label vaststelt.
 • Het informatielabel – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost gemiddeld tussen de €185,00 & €395,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Havelte

Een energielabel biedt duidelijkheid over het energiegebruik van een woning of gebouw. Alle woningbezitters verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Op het moment dat je jouw huis wilt verhuren of verkopen, dan is een definitief energielabel verplicht. In 2021 is er een nieuwe methode waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet nu een bevoegde energieadviseur thuis laten komen. Deze specialist zal thuis langskomen en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. Onderstaand lees je hoe jij zo’n voordelig energielabel in Havelte kunt aanvragen.

Een particulier woning energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Bekijk alle energiedeskundigen

  Via centraalregistertechniek.nl bekijk je alle gecertificeerde energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Vul je postcode in (7971) om een erkend deskundige in Havelte op te vragen.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Klik op een van de aangesloten adviseurs en maak een afspraak. Het is belangrijk dat je alle actuele informatie van het gebouw beschikbaar hebt. Zoals bouwtekeningen en EPC-berekeningen.

 3. Het onderzoek

  Deze erkend energiedeskundige komt thuis bij je langs en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Wij raden altijd aan om mee te lopen.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Havelte beslist uiteindelijk wat het label moet worden en registreert deze in de database EP-Online.

 5. Database met labels bekijken

  Na afloop van de inspectie krijg je een digitaal document (PDF) van het vastgestelde label inclusief een duidelijke onderbouwing en de aanbevolen energiebesparende maatregelen. Het label is 10 jaar geldig en moet jij kunnen tonen bij de verkoop van de woning. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Vergelijk energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

Prijzen van een definitief energielabel

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel variëren tussen de €190,00 – €420,00. In de vergelijker hieronder bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Havelte. Wil je dit direct regelen? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Of bekijk adviseurs in De Schiphorst, Ansen, Dwingeloo, Ruinen en Ruinerwold. De geschatte kosten worden gecalculeerd a.d.h.v. een aantal zaken.

 1. Het soort huis (twee-onder-een kap, appartement, villa, hoekwoning, vrijstaand).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. De gekozen energiecoach en het bijbehorende tarief.
HuisWoonruimte (m2)Kosten
Klein appartement70 m2€ 182,00
Tussenwoning110 m2€ 210,00
2-onder-1-kap160 m2€ 279,00
Vrijstaand195 m2€ 370,00
Actuele kosten woninglabel Havelte.

Erkend deskundige in Havelte vergelijken

Makkelijk en voordelig een definitief energielabel aanvragen? Hiervoor moet je zoeken naar een erkend deskundige energielabel Havelte. Het adres om een energieadviseur te zoeken is www.centraalregisterTechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. Daar kom je in contact met gecertificeerde specialisten (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding bekijk je in de lijst hieronder een aantal betrouwbare partijen waar je simpel en snel een milieulabel kunt regelen tegen een gunstige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam wonen in 4 heldere stappen

Gebruikt jouw woning veel energie, en wordt het tijd om duurzamer te leven en de energieprestatie te verbeteren? Door te kiezen voor energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis verbouwen naar een groen label (A, B of C). De basis is altijd een goede isolatie. Daarmee realiseer je een setting waarbij zo min mogelijk warmte verloren gaat. Pas als het huis goed geïsoleerd is kijk je pas naar de mogelijkheden voor energieopwekking. Je leest hier ook alle informatie over Energielabel calculeren.

Tip: Via de website van de overheid www.verbeteruwhuis.nl kan je zien – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – duidelijke verbeteropties voor een beter energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Havelte

 • Een energiezuinige woning met een lage energierekening.
 • Een prettig klimaat in huis: kieren en tocht worden voorkomen.
 • Een huis met het milieulabel A of B draagt bij aan een beter milieu.
 • De waarde van het huis neemt toe.
 • Soms recht op een duurzaamheidskorting bij de bank.
 • Er bestaan interessante subsidies voor het verduurzamen van jouw woning.
 • De energiecoach in Havelte kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2014 – 2024Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.
Label B2002 – 2005Zonnepanelen en hybride warmtepomp.
Label C1988 – 1999Kies voor nieuw glas, installeer zonnepanelen en isoleer het dak.
Label D1976 – 1985Het isoleren van cv leidingen.
Label E1969 – 1977Isolatie van vloer, dak en muren + zonnepanelen.
Label F1949 – 1965Dak-, vloer- en muurisolatie en dubbelglas.
Label Gt/m 1942Isoleren en het plaatsen van dubbelglas.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Vergelijk experts en vraag snel jouw energielabel aan

Isolatie van je woning

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een “groene” woning. Door de muren, vloer en het dak te isoleren vermijd je dat warme lucht naar buiten gaat. Dankzij isolatie bespaar je op de maandelijkse stookkosten en geniet je van een comfortabel leefklimaat. Waar je moet starten heeft te maken met wat er nu allemaal al aan isolatie is gedaan. Het jaar waarin de woning is neergezet is vaak een goede indicator hiervoor. Je kunt ook informeren bij andere woningen in de buurt. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan kan de probleempunten goed blootleggen. In ons overzicht hieronder bieden wij de te verwachten besparing bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een hoog rendement ketel.

Manier van isolerenPrijsBesparing (gas)Besparing
Dakisolatie€3100 – €5800805 m3€539
Vloerisolatie€1600 – €3000330 m3€221
Spouwmuurisolatie€1450 – €2300750 m3€503
HR++ glas€1650 – €2800335 m3€224,45
Kosten en baten van het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning.

Ventileren

Op het moment dat jouw woning goed geïsoleerd is, is het belangrijk dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is bepalend voor een gezond binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren houdt in een gezonde leefomgeving zonder dat je veel energie verliest.

 • Zelfregelend rooster: Bij veel wind wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Losse ventilatieunit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: volledig automatische aan- en afzuiging van de lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: benut slim de warmte uit de ventilatielucht voor de verwarming en warm water.

CV-ketel zonder gas?

Het verwarmen van een woning kost het meeste energie. Veel woning beschikken nog over een gasketel. Kies voor een duurzaam alternatief om je woning warm te stoken zonder gas. In de volgende opsomming bekijk je de meeste populaire optie.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Zuinig maar ook stil, compact en veilig.
 • Een hybride warmtepomp: een samenwerking tussen de CV-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: met dit systeem heb je helemaal geen gas meer nodig.
 • Zonneboiler: maakt gebruik van zonne-energie voor het bereiden van warm water.
 • Infraroodpanelen: uitstekend geschikt om een ruimte plaatselijk te verwarmen.

Investeer in zonnepanelen

Als je de nodige maatregelen hebt getroffen weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. Deze energie kan je helemaal zelf opwekken met zonnepanelen op het dak. De huidige panelen gaan gemakkelijk 30 jaar of langer mee en de geschatte terugverdientijd is maar 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen het zonlicht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen kost gemiddeld €4000 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 8,5 jaar.
 • De stroom die over is en je niet verbruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Voor dit stukje krijg je dezelfde prijs als waartegen je de energie afneemt.

energielabel-havelte-7971

Voordelig energielabel voor bedrijfspandElk kantoor heeft een energielabel nodig bij verhuur, verkoop en oplevering van een bedrijfspand vanaf 50m2. Deze verordening is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als kantoorruimtes, onderwijsinstellingen, hotels, en openbare panden zoals verpleeghuizen. Betreft het een pand groter dan 100m2, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoorruimtes? In die situaties moet het pand vanaf 2023 minimaal energielabel C hebben. Tevens moeten bedrijven en organisaties die werkzaam zijn in publieke ruimtes met een oppervlakte van ten minste 250 m2 het energielabel actief en transparant delen, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Bekijk ook informatie over C energielabel.

 • Bij officiële transactiemomenten van zakelijke gebouwen ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor productiehallen en loodsen geldt er een ontheffing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In grotere openbare ruimtes met een oppervlakte van meer dan 250 m² hoort het label zichtbaar te zijn voor bezoekers.

FAQ met veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat is het energielabel voor woningen?
Het energielabel geeft inzicht in de mate waarin een huis energiezuinig is. Hoe minder energie benodigd is, des te hoger het woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A & B (duurzaam) en gaat verder tot F of G (niet duurzaam).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, als je jouw huis zal gaan verhuren of verkopen moet je aan kunnen tonen wat de erkende deskundige van de woning vond. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Kan je geen geldig label aantonen, dan riskeer je een boete van €170,00.

Hoe kan ik een label voor mijn woning aanvragen?
Voor dit document moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Havelte uitnodigen. Aan de hand van QBIS.nl kun jij snel een energiespecialist vinden. De inspecteur komt bij je thuis en berekent de energieprestatie van de woning. Deze specialist kiest het label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Westerveld).

Wat bepaalt mijn energielabel?
Een vakman onderzoekt het jaar waarin het gebouw is neergezet, het type huis, woonoppervlakte en andere woningkenmerken zoals ramen en kozijnen, de beschikbare isolatie, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en de aanwezige systemen voor energieopwekking (zonnecellen / warmtepomp). Aan de hand van deze inspectie kan worden berekend wat de totale energiebehoefte is voor de centrale verwarming van jouw huis en in welke mate de woning dit zelf uit hernieuwbare bronnen haalt. Op basis hiervan zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Wat zijn de kosten van een energielabel?
De prijzen van een energielabel liggen tussen de €195,00 en €405,00. De investering is afhankelijk van de omvang van de woning, de hoeveelheid uren die de expert bezig is en de beschikbare documentatie (tekeningen of het bestek). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Havelte is over het algemeen gunstiger door verscheidene energie-inspecteurs te vergelijken die actief zijn rondom de provincie Drenthe.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Hiervoor ga je naar de overheidswebsite energielabel.nl. Kies het type woning en voer jouw postcode (7971) en het huisnummer in de zoekbalk in. Je krijgt nu het label van jouw woning te zien. Belangrijk: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit telt niet als officieel woninglabel en kan je niet gebruiken als je jouw woning gaat verkopen. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitief label. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Havelte opvragen.

Plaats een reactie