Energielabel Wapse

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Wapse? Met ingang van 1 januari 2015 heeft elke woning een energielabel. Dit certificaat indiceert hoeveel energie jouw woning verbruikt en toont handige opties om de woning duurzamer te laten worden. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Wapse verplicht. Op deze pagina tref je aanvullende informatie over de aanvraag van een nieuw keurmerk. In aanvulling daarop kan je hier energieadviseurs vergelijken en tref je hier een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel maakt duidelijk wat de huidige staat van de woning is.
 • Het is een vereiste bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A of B (groen label) t/m F en G (vervuilend).
 • Tot eind 2020 was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. Dit beleid is in 2021 gewijzigd.
 • Je moet nu een afspraak maken met de energieadviseur in Wapse die de woning ter plaatse opneemt en een label opmaakt.
 • Het certificaat – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost gemiddeld tussen de €105,00 en €415,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Wapse

Het energielabel vertelt iets over de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle huizen in Nederland ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. Wanneer jij de woning gaat verhuren over verkopen, dan heb je een definitief energielabel nodig. Met ingang van 2021 is er een nieuwe richtlijn wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Je moet nu een bekwame energieadviseur verzoeken te komen kijken. Deze energie-specialist huur je als het ware in en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Voor jou als woningbezitter betekent dit wel dat je meer moet betalen. In het volgende overzicht vind je precies hoe jij zo’n voordelig energielabel in Wapse moet aanvragen.

Snel en voordelig een energielabel aanvragen

 1. Zoek een energiedeskundige

  Via het platform centraalregistertechniek.nl vind je verschillende officiële energieadviseurs die een energielabel mogen registreren. Zoek op adresgegevens (7983) om een erkend deskundige in Wapse te vergelijken.

 2. Afspraak maken en voorbereiden

  Klik door naar een specialist en probeer een afspraak in te plannen. Zorg dat je alle relevante gegevens van de woning hebt. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. Bezoek op locatie

  Deze erkend energiedeskundige komt thuis bij je langs en doorloopt een lange lijst met punten. Wij raden altijd aan om mee te lopen.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Wapse berekent de energieprestaties en legt deze vast in de EP-online database.

 5. Inzicht in jouw label

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest sturen ze een PDF op van het certificaat met een toelichting en een rapport met adviespunten. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en moet jij kunnen tonen verkoop- of verhuur van de woning. Het is ook digitaal in te zien via de berichtenbox van de overheid.

Snel en eenvoudig een particulier energielabel regelen?

Check alle energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

Gemiddelde kosten energielabel

De doorsnee tarieven voor een definitief energielabel liggen vaak tussen de €115,00 & €350,00. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Wapse. Wil je dit direct regelen? Klik hier om aanbieders in jouw regio te vergelijken. Zoek ook adviseurs in Diever, Uffelte, Havelterberg, Darp en Havelte. De definitieve tarieven komen tot stand door de volgende onderdelen.

 1. Het soort huis (twee-onder-een kap, hoekwoning, vrijstaand, appartement, villa).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
Type woningOppervlaktePrijzen
Klein appartement70 m2€ 179,00
Tussenwoning115 m2€ 214,00
Geschakeld huis140 m2€ 290,00
Villa175 m2€ 364,00
Kostenoverzicht woninglabel Wapse.

De beste energieadviseurs in Wapse vergelijken

Eenvoudig en snel zo’n definitief energielabel aanvragen? Om dit te realiseren maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel Wapse. Het platform om deze vakmannen te treffen is centraalregisterTechniek.nl. Daar vind je het QBISnl register. Op deze plek doorzoek je gecertificeerde experts (BRL9500). Om de eerste stap te zetten vind je in onze vergelijkingstabel een aantal betrouwbare partijen waar je verrassend eenvoudig een certificaat kunt regelen tegen een scherpe prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzamer wonen in 4 stappen

Gebruikt jouw huis veel energie, en wil jij graag de energieprestatie van de woning verbeteren? Met een focus op energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis transformeren naar een huis met label A of B. Het isoleren van een woning nemen we als uitgangspunt. Zodoende geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat de warmte niet zomaar de woning uit kan. Op het moment dat de isolatie goed is leg je de nadruk op eigen energieopwekking. Je leest hier ook alle informatie over C energielabel.

Adviezen: Op de informatieve website https://www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – handige verbeteropties voor een beter energielabel. Check de potentiële besparing.

Het gemak van een zuinig energielabel woning Wapse

 • Een zuinig huis en besparen op de energierekening.
 • Een optimaal leefklimaat: geen tocht of kou rondom de ramen.
 • Een energielabel A of B woning draagt bij aan een beter milieu.
 • De woningwaarde stijgt bij A of B label.
 • Steeds vaker recht op korting op de hypotheekrente.
 • De overheid verstrekt allerlei subsidies wanneer je er voor kiest om je woning te verduurzamen.
 • De energiecoach in Wapse kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2013 – 2024Warmtepomp om helemaal van het gas af te gaan.
Label B2001 – 2004Zonnepanelen, zonneboiler of (hybride) warmtepomp.
Label C1986 – 2000Zonnepanelen, triple glas, HR107 combiketel.
Label D1975 – 1981Het isoleren van cv leidingen.
Label E1969 – 1977Nieuwe ketel, isolatie en zonnepanelen.
Label F1949 – 1968Een moderne HR-ketel en isoleren.
Label Gt/m 1942HR-ketel en isolatie.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk de aangesloten adviseurs en ontvang nog deze week jouw label

Isoleren van de woning

Isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een woning met een laag verbruik. Door de muren, vloer en het dak te isoleren verhinder je dat de warmte in jouw woning naar buiten gaat. Met isolatie dalen de stookkosten in de winter en geniet je van een optimale leefomgeving. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren wordt bepaald door de actuele isolatie die is toegepast. Het bouwjaar vertelt al veel over de isolatiewaardes. Je kunt ook navraag doen bij vorige bewoners of mensen uit de straat. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. Hieronder bieden wij de mogelijke besparingen bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hr combiketel.

Soort isolatieTarievenGasbesparing (jaar)Energiebesparing
Dakisolatie€3500 – €5900830 m3€598
Vloerisolatie€1300 – €3200355 m3€256
Spouwmuurisolatie€1000 – €2250775 m3€558
HR++ glas€1550 – €2500360 m3€259,2
Kosten en opbrengsten bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

In de situatie waarbij je huis een goede isolatie heeft, moet je er zorg voor dragen dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een gezond binnenklimaat waarbij er warmte uit de vervuilde lucht wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelend rooster: Bij veel wind wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Losse ventilatieunit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met WTW-unit: Alle ruimtes worden even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor.

Alternatieven van de CV-ketel

De centrale verwarming kost veel energie (vooral veel gas). Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Overweeg een groen alternatief die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. In de lijst hieronder staan enkele van deze producten.

 • Nieuwe HR107 ketel: Efficiënter en sneller je huis verwarmen.
 • Een hybride warmtepomp: een duurzame lucht-warmtepomp met CV-ketel ondersteuning.
 • Een all-electric warmtepomp: een woning verwarmen met energie uit lucht, bodem of grondwater.
 • Zonneboiler: maakt gebruik van zonne-energie voor het bereiden van warm water.
 • Infraroodpanelen: ideaal om lokaal warmte af te geven.

Voordelen zonnepanelen

Wanneer je de nodige maatregelen hebt getroffen kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. De benodigde energie kan je helemaal zelf opwekken door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. De huidige panelen gaan gemakkelijk 30 jaar of langer mee en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen zetten zonlicht om in zonne-energie.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen koop je vanaf €4400 en verdien je snel terug, vaak al binnen 7,5 jaar.
 • De kWh stroom die je niet gebruikt gaat terug naar het net (salderen). Daarvoor ontvang je dezelfde prijs als waartegen je de energie afneemt.

energielabel-wapse-7983

Energielabel aanvragen voor bedrijven

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van bedrijfspanden van 50m2 of groter. Deze regelgeving geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals een kantoorgebouw, onderwijsinstellingen, horeca, en publieke gebouwen zoals een stadion. Is het gebouw groter dan 100m2, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoorruimtes? In die situaties moeten deze panden per 2023 minimaal energielabel C hebben. Tevens moeten winkels en bedrijven die gehuisvest zijn in grote publieke gebouwen met een oppervlakte van ten minste 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, bijvoorbeeld bij de ingang. Bekijk ook onze pagina met informatie over Energielabel vakantiehuis.

 • Bij officiële transactiemomenten van een kantoorpand is zo’n energielabel een vereiste.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor bedrijfshallen en opslagruimtes gelden andere regels.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten in 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In publieke panden van 250m2 of groter moet het label zichtbaar zijn opgehangen voor bezoekers.

FAQ met veelgestelde vragen over het woninglabel

Hoe werkt een energielabel?
Een energielabel biedt duidelijkheid over hoe energiezuinig een woning is. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, des te hoger het woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A of B (erg milieuvriendelijk) tot F of G (hoog verbruik).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, op het moment je een woning zal gaan verhuren of verkopen dan moet je laten zien welk energielabel de woning heeft. Dit dient ook te worden meegenomen in de advertenties (makelaar). Is er geen label bekend, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Hoe is het label aan te vragen?
Voor dit document moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Wapse thuis laten langskomen voor een onderzoek. Door gebruik te maken van Qbis.nl bekijk je snel de energiespecialisten in de buurt. Een adviseur bezoekt jou op locatie en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Hij of zij berekent de energieprestaties het registreert het definitieve label in de EP-online database. Je krijgt een email met alle documenten en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Westerveld).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
Een vakman kijkt naar het bouwjaar van de woning, het soort gebouw, woonoppervlakte en ook naar specifieke zaken als ramen en kozijnen, type isolatie, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en de aanwezigheid van energiebesparende producten zoals een WTW, zonneboiler of zonnepanelen. Op basis daarvan berekent de deskundige hoeveel energie er wordt gebruikt voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van het object en in welke mate de woning dit zelf uit hernieuwbare bronnen haalt. Vervolgens wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De prijzen van je energielabel liggen tussen de €115,00 – €390,00. De definitieve prijs ligt aan het type woning, hoeveel uur de expert er mee bezig is en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Wapse kan je doen door verscheidene adviseurs te benaderen die werken in de provincie Drenthe.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Hiervoor bezoek je energielabel.nl van de overheid. Selecteer koop- of huurwoning en voer jouw postcode (7983) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je krijgt nu gelijk het huidige label plus de vervaldatum te zien. Kijk uit: is het een voorlopig energielabel? Dit telt niet als officieel woninglabel en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief woninglabel. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Wapse opvragen.

Plaats een reactie