Energielabel Boer

Direct energielabel aanvragen

Eenvoudig en betaalbaar een energielabel aanvragen voor jouw woning in Boer? Vanaf 2015 heeft iedere woning een energielabel toegewezen gekregen. Het label laat zien hoe energiezuinig jouw huis is en toont praktische verbeterpunten om de woning nog energiezuiniger te maken. Gaat jouw woning in de verkoop? In dat geval is een definitief energielabel in Boer verplicht. Op Energielabelprijzen.nl communiceren wij alle benodigde info over de aanvraag van een nieuw certificaat. In aanvulling daarop kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en tref je hier handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Het energielabel maakt duidelijk wat de huidige staat van de woning is.
 • Je moet het kunnen overhandigen bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A & B (heel milieuvriendelijk) t/m F/G (heel onzuinig).
 • Tot 2020 kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. De regering heeft de werkwijze aangepast.
 • Je plant een afspraak met een energieadviseur in Boer die het huis inspecteert en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het label – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €110,00 – €350,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Boer

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Alle woningeigenaar namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Indien het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, dan is een definitief energielabel verplicht. Per 2021 is er een nieuwe richtlijn waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet verplicht een gecertificeerde energieadviseur langs laten komen. Deze energie-expert zal thuis langskomen en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. In het gedeelte hieronder bekijk je hoe jij een voordelig energielabel in Boer moet regelen.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Vind een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle erkend deskundige energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Vul je postcode in (8809) om een erkend deskundige in Boer op te sporen.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Tik op een energie-specialist en bel of mail voor een afspraak. Bereid je goed voor: zorg dat je alle essentiële gegevens van de woning hebt. Onder andere bouwtekeningen en facturen van renovaties of eerdere EPC-berekeningen.

 3. Bezoek van de deskundige

  Deze erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Dit neemt ongeveer 2 uur in beslag.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Boer rekent alles door, bepaalt het label en registreert deze in de database EP-Online.

 5. Inzicht in jouw label

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan krijg je een digitaal document (PDF) van het certificaat met alle kenmerken en opties om de woning zuiniger te maken. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en moet je ook aanbieden op het moment dat je gaat verkopen. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Heb jij een particulier energielabel nodig?

Vind de beste energieadviseurs en regel het snel

Gemiddelde kosten energielabel

De totale investeringen voor een definitief energielabel komen uit tussen de €135,00 en €360,00. In de vergelijker hieronder bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Boer. Direct een aanvraag doen? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Bekijk ook adviseurs in Dongjum, Herbaijum, Achlum, Hitzum en Tzum. De uiteindelijke kosten worden berekend middels velerlei onderdelen.

 1. Categorie woning (twee-onder-een kap, villa, hoekwoning, vrijstaand, tussenwoning).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. De energiecoach die jij kiest.
Type woningWoonruimte (m2)Geschatte kosten
Klein appartement65 m2€ 185,00
Tussenwoning105 m2€ 209,00
Twee-onder-een kap165 m2€ 289,00
Vrijstaand190 m2€ 359,00
Kostenoverzicht woninglabel Boer.

Bekwame energieadviseurs in Boer vergelijken

Ook direct zo’n definitief energielabel aanvragen? Dan moet je zoeken naar een erkend deskundige energielabel Boer. De juiste plek om een energieadviseur te zoeken is centraalregisterTechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. Hier tref je deskundige adviseurs (BRL9500). Voor jouw gemak check je in het overzicht hierna een aantal uitgelichte adviseurs waar je eenvoudig een milieulabel kunt regelen tegen een normale prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Stappenplan om je woning te verduurzamen

Heeft jouw huis een hoog energieverbruik, en wil jij graag de energieprestatie van de woning verbeteren? Met het toepassen van energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw renoveren naar een label-B huis. In de regel begint men altijd met isoleren. Op die manier realiseer je een setting waarbij de woning niet onnodig warmte laat ontsnappen. Op het moment dat de isolatie goed is leg je de nadruk op energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Energielabel verbeteren.

Noot: Via het platform Verbeteruwhuis.nl check je – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – verbeteropties voor een beter energielabel. Check de potentiële besparing.

Het belang van een zuinig energielabel woning Boer

 • Een energiezuinige woning en maandelijks lagere energiekosten.
 • Een gezond klimaat in huis: een lekker warm huis zonder tocht en kou.
 • Een woning met label B of A is goed voor het milieu.
 • Tot wel 20% hogere woningwaarde.
 • In sommige gevallen biedt de bank een rentekorting.
 • Je kunt gebruik maken van gunstige subsidies wanneer je investeert in een groener label.
 • De energiecoach in Boer kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2011 – 2023Energieneutrale woning met zonnepanelen en warmtepomp.
Label B1998 – 2009Zonnepanelen en hybride warmtepomp.
Label C1986 – 2001Isoleren van de ramen (HR++ glas) en evt. warmtepomp + zonnepanelen
Label D1976 – 1985Verdere isolatie, HR++ glas en HR107 combiketel.
Label E1966 – 1978Isoleren en plaatsen van dubbel glas + zonnepanelen.
Label F1946 – 1967Isolatie van vloer, dak en muren.
Label Gt/m 1945Enkel glas vervangen + isoleren.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Vergelijk de experts en regel direct de aanvraag van jouw woninglabel

Isoleren van de woning

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een “groene” woning. Door goede isolatie van spouwmuur, dak en kruipruimte verhinder je dat de warmte in de woning de woning ontglipt. Hiermee gaan de stookkosten direct omlaag en dat leidt tot een prettig wooncomfort. Waar je moet beginnen hangt af van de huidige isolatietoepassingen in huis. Het bouwjaar geeft een aardige indicatie. Je kunt ook informeren bij andere woningen in de buurt. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden toont plaatsen waar isolatie ontbreekt. In de tabel hieronder zoek je eenvoudig naar de besparingen die mogelijk gerealiseerd kan worden voor een doorsnee woning met een hoog rendement ketel.

Isolatie keuzeTarievenGasbesparing (jaar)Besparing
Dakisolatie€3800 – €53001125 m3€743
Vloerisolatie€1200 – €3600265 m3€175
Spouwmuurisolatie€1450 – €2150860 m3€568
HR++ glas€1750 – €2900365 m3€240,9
Kosten en opbrengsten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

Zodra de isolatie in huis voldoende is, is het belangrijk dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is cruciaal voor een comfortabele leefomgeving. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een prettige leefomgeving, zonder al te veel warme te verliezen.

 • Winddrukgeregelde roosters: constant ventilatievolume zonder tochtvorming.
 • Lokale ventilatie-unit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: Alle ruimtes worden even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: wint warmte terug uit ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

De verwarming in een huis vraagt veel energie (en geld). De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief om je woning warm te stoken zonder gas. Hieronder bekijk je de meeste populaire optie.

 • Moderne HR-combiketel: Zuinig maar ook stil, compact en veilig.
 • Een hybride warmtepomp: werkt op stroom en koppel je aan de CV-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: haalt energie uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt hier warmte van.
 • Zonneboiler: zet energie van de zon om in warm water.
 • Infraroodpanelen: geeft direct warmte af voor een aantal m2.

Zonnepanelen op het dak

Zodra je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd weet je ongeveer hoeveel stroom je nodig hebt. Deze stroom kan je op een duurzame manier opwekken met behulp van zonnepanelen op je dak. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in energie.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen koop je vanaf €5300 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 7 jaar.
 • De kWh stroom die je niet gebruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Hiervoor krijg je dezelfde prijs als waarvoor je normaal de stroom inkoopt.

energielabel-boer-8809

Energielabels voor bedrijfspanden

Je dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. De regel is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals kantoorgebouwen, sporthallen, winkels, en publiek toegankelijke gebouwen zoals ziekenhuizen. Is het gebouw groter dan 100m2, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorruimtes? In die situaties moet het gebouw met ingang van 2023 minimaal een energielabel C hebben. Daarbij moeten organisaties die actief zijn in openbare gebouwen van meer dan 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, bijvoorbeeld naast de receptie. Je kunt hier ook meer lezen over Energielabel B.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van een zakelijke ruimte is een energielabel noodzakelijk.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor schuren en garages geldt er op dit moment geen verplichting.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten per 2023 beschikken over een milieulabel C of hoger.
 • In openbare gebouwen met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

Lees de veelgestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.de energiezuinigheid van een woning. Hoe energiezuiniger, hoe positiever het woninglabel uitvalt. De energie-index loopt van energielabel A & B (laag verbruik) en gaat verder tot F / G (minder energiezuinig).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, in de situatie waarin je het huis in de verkoop of verhuur wil doen dan moet je aantonen welk energielabel de woning heeft. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Is er geen label bekend, dan riskeer je een boete van €170,00.

Hoe kan ik een label voor mijn woning aanvragen?
Voor dit document moet je een deskundige energiedeskundige in Boer thuis laten langskomen voor een onderzoek. Op de website Qbis.nl kan je een energiespecialist zoeken. Deze deskundige bezoekt jou op locatie en berekent de energieprestatie van de woning. Deze persoon berekent het label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Waadhoeke).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
Een deskundige kijkt naar de bouwperiode, het soort woning, grootte van de woning en belangrijke aspecten zoals soort glas, hoe goed de woning geïsoleerd is, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en of het huis een warmtepomp of zonnepanelen heeft. Op basis van deze gegevens wordt opgesteld hoeveel energie er wordt gebruikt voor het leveren van warm water en de verwarming van de woning en voor welk % de woning zelfvoorzienend is. Vervolgens zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Wat is de prijs van het energielabel?
De onkosten van het energielabel liggen vaak tussen de €200,00 en €445,00. De investering heeft te maken met het soort woning, het aantal uur dat de adviseur bezig zal zijn en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Boer doe je door verscheidene energieadviseur te benaderen die actief zijn rondom de provincie Friesland.

Hoe kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige label in te zien check je Energielabel.nl. Kies voor huur/koopwoning en voer jouw postcode (8809) plus het huisnummer in. Je ziet nu meteen het label en de geldigheid. Let op: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en kan je niet gebruiken als je jouw woning gaat verkopen. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitieve status. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Boer opvragen.

Plaats een reactie