Energielabel Ingelum

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Ingelum? Met ingang van 1 januari 2015 moet elke woning een energielabel hebben. Dit informatielabel geeft een indicatie van hoeveel energie jouw woning verbruikt en geeft gerichte verbeterpunten om de woning duurzamer te laten worden. Wil je jouw huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Ingelum verplicht. Op Energielabelprijzen.nl tref je nuttige informatie over de aanvraag van een nieuw label. Daarnaast is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en tref je hier handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Het energielabel geeft een beeld van de energieprestatie van een woning.
 • Het is een verplichting bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • We delen het op in 7 klassen: Energielabel A/B (duurzaam) t/m F/G (slecht voor het milieu).
 • De laatste jaren was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. Sinds 2021 is daar verandering in gekomen.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Ingelum die jouw huis opneemt en het label bepaalt.
 • Het informatielabel – inclusief een rapport met adviespunten – heeft een prijs van tussen de €110,00 & €450,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Ingelum

Het energielabel geeft inzicht in het energiegebruik van een woning of gebouw. Alle mensen met een woning namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Zodra je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Sinds 2021 is er een nieuwe methode die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet dus een vakbekwame energieadviseur bij je thuis laten komen. Deze adviseur moet fysiek bij je thuis komen bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Voor jou als woningbezitter betekent dit wel dat je meer moet betalen. Hierna leggen wij stap voor stap uit hoe je zo’n voordelig energielabel in Ingelum moet aanvragen.

In 5 stappen een energielabel aanvragen

 1. Zoek naar een energiedeskundige

  Via het platform centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare bevoegde energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Neem als basis je postcode (9038) om een erkend deskundige in Ingelum te vergelijken.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Informeer bij een energie-specialist en maak een afspraak. Bereid je goed voor: zorg dat je de belangrijke informatie van het huis kunt laten zien. Zoals bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Het onderzoek

  Een erkend energiedeskundige komt thuis langs en doorloopt een lange lijst met punten. Dit neemt ongeveer 2 uur in beslag.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in Ingelum bepaalt het uiteindelijke label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Het label via internet bekijken

  Nadat de calculatie is afgerond ontvangt men per email een PDF van het vastgestelde label met daarbij de specificaties en opties om de woning zuiniger te maken. Het label is 10 jaar geldig en moet je laten zien aan een geïnteresseerde koper. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Snel en eenvoudig een particulier energielabel regelen?

Check alle energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

De kosten van een energielabel

De totale investeringen voor een definitief energielabel liggen vaak tussen de €135,00 en €375,00. In de tabel die je hieronder ziet bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Ingelum. Direct een offerte? Klik hier om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Vergelijk ook adviseurs in Slappeterp, Menaam, Dronryp, Marsum en Deinum. De uiteindelijke tarieven worden berekend middels meerdere variabelen.

 1. Type en leeftijd huis (twee-onder-een kap, tussenwoning, appartement, hoekwoning, vrijstaand).
 2. Hoeveel tijd de bouwinspecteur nodig denkt te hebben.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen en installatietechnische gegevens).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
WoningWoonruimte (m2)Geschatte kosten
Appartement55 m2€ 174,00
Tussenwoning100 m2€ 220,00
Geschakeld huis160 m2€ 290,00
Vrijstaand200 m2€ 374,00
Gemiddelde kosten woninglabel Ingelum.

Toonaangevende energieadviseurs in Ingelum vergelijken

Snel en simpel een definitief energielabel aanvragen? In dat geval ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Ingelum. De officiële website om deze inspecteur op te zoeken is www.centraalregisterTechniek.nl. Daar vind je het QBISnl register. In deze database vergelijk je bekwame inspecteurs (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding check je in het overzicht hierna verschillende (lokale) adviseurs waar je op een gebruiksvriendelijke manier een milieulabel kunt regelen voor gunstige prijzen.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Mijn woning verbeteren in 4 stappen

Gebruikt jouw woning veel energie, en wil jij graag de energieprestatie van de woning verbeteren? Met het doorvoeren van slimme energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning verbouwen naar een groen label (A, B of C). In de regel begint men altijd met isoleren. Hierdoor kan je garanderen dat er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. Pas daarna ga je aan de slag met de mogelijkheden voor energieopwekking. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Energielabel F.

Noot: Via het platform www.verbeteruwhuis.nl check je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – praktische verbeteropties voor een groen energielabel. Doe hier de check.

Voordelen van een zuinig energielabel woning Ingelum

 • Een energiezuinig huis en flink besparen op de energiekosten.
 • Een aangename leefomgeving: het hele jaar door een aangename temperatuur in huis.
 • Het woninglabel A of B is goed voor het milieu.
 • Waarde van de woning stijgt.
 • Mogelijk een duurzaamheidskorting bij je hypotheek.
 • Je kunt gebruik maken van zeer aantrekkelijke subsidies op het moment dat je jouw huis verduurzaamt.
 • De energiecoach in Ingelum kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2014 – 2023Verduurzaam onzuinige apparaten en kiest voor een WTW.
Label B2000 – 2007Investeren in een all-electric of hybride warmtepomp of zonnepanelen.
Label C1986 – 1999Laat een zonneboiler plaatsen indien je daar ruimte voor hebt.
Label D1971 – 1983Verdere isolatie, HR++ glas en HR107 combiketel.
Label E1966 – 1977Vloer, dak en muren isoleren en zonnepanelen.
Label F1949 – 1970Isolatie van muur, dak, vloer en kruipruimte.
Label Gt/m 1933Dak-, gevel-, en vloerisolatie.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Vergelijk aanbieders en vraag snel jouw energielabel aan

Isoleren

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een zuinig en comfortabel huis. Door goede isolatie van spouwmuur, dak en kruipruimte voorkom je dat gewonnen warmte verloren gaat. Op die manier gaan de stookkosten direct omlaag en heb je meer wooncomfort. Waar je moet starten is vooral afhankelijk van de manier waarop je huis nu is geïsoleerd. Het bouwjaar van het huis kan deels bepalen wat deze staat is. Eventueel kun je dit ook aan buurtgenoten vragen. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. In de lijst hieronder bieden wij de mogelijke besparing voor een gemiddelde eengezinswoning met een normale hr combiketel.

IsolatieKostenBesparing gas (jaar)Kostenbesparing
Dakisolatie€3500 – €59001045 m3€679
Vloerisolatie€1800 – €3000390 m3€254
Spouwmuurisolatie€1200 – €2250900 m3€585
HR++ glas€1700 – €2900475 m3€308,75
Investering en opbrengsten bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

Wanneer de isolatie in huis voldoende is, moet je erop letten dat de luchtstromen in het pand worden verbeterd. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een aangenaam wooncomfort. Zuinig en slim ventileren houdt in een optimaal leefklimaat waarbij de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht, wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelend rooster: Bij winddruk wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Lokale ventilatie-unit: goedkope oplossing om 1 ruimte te ventileren.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: gebruikt de warmte uit de ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw.

CV-ketel zonder gas?

De centrale verwarming vergt jaarlijks heel wat gas. Veel woning beschikken nog over een gasketel. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. Hieronder bekijk je de meeste populaire optie.

 • Moderne HR-combiketel: Tot wel 15% efficiënter dan een traditionele gasketel.
 • Een hybride warmtepomp: een samenwerking tussen de CV-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: met name interessant bij woningen die erg goed geïsoleerd zijn.
 • Zonneboiler: gebruikt energie van de zon om warm tapwater te maken.
 • Infraroodpanelen: aangename warmte, beperkt luchtcirculatie.

Zonnepanelen plaatsen

Op het moment dat je de nodige maatregelen hebt getroffen kan je de totale stroombehoefte berekenen. De totale stroom kan je helemaal zelf opwekken door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen het zonlicht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen is beschikbaar vanaf €4700 en heb je terugverdiend binnen 8,5 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Voor deze zonnestroom ontvang je dezelfde prijs als je betaalt aan jouw leverancier.

energielabel-ingelum-9038

Energielabel bedrijfspanden en gebouwen

Een actueel en definitief energielabel voor het kantoor is noodzakelijk bij verhuur, verkoop en oplevering van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). De verplichting is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, sportgebouwen, showrooms, en publiek toegankelijke panden zoals een station. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoor? In dit scenario is het plicht dat deze gebouwen in 2023 minimaal energielabel C hebben. Tevens moeten organisaties zoals winkels, banken of hotels die werkzaam zijn in publieke ruimtes vanaf 250 m2 het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Je kunt hier ook meer lezen over Energieleveranciers.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van zakelijke gebouwen ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor schuren en garages geldt er een ontheffing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten binnenkort (2023) ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In openbare panden met een ruimte van minimaal 250 m2 moet het label zichtbaar zijn opgehangen voor bezoekers.

Meer informatie over het woninglabel in onze FAQ

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel zegt iets over de mate waarin een huis energiezuinig is. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, hoe aantrekkelijker het woninglabel wordt. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A of B (duurzaam) en gaat door tot de rode labels F en G (slecht voor het milieu).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, wanneer jij het huis verkoopt of verhuurt dan moet je laten zien welk energielabel de woning heeft. De verkoop/verhuur advertenties (makelaar) moeten dit ook bevatten. Kan je geen geldig label aantonen, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe moet ik een label aanvragen?
Daarvoor moet je een deskundige energiedeskundige in Ingelum bij je thuis laten komen voor een inspectie. Aan de hand van QBIS.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. Deze vakman komt langs en zal het huis volledig inspecteren. Deze expert berekent het label en voert deze ook in de database EP-online in. Je ontvangt digitaal alle dossiers en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Waadhoeke).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
De vakman houdt rekening met het bouwjaar van het huis, het type gebouw, m2 woonruimte en ook naar specifieke zaken als HR ++ glas en kozijnen, hoe goed de woning geïsoleerd is, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en of er bijvoorbeeld duurzame energie wordt gebruikt middels zonnepanelen of een warmtepomp. Met deze complete analyse wordt vastgesteld hoeveel energie er wordt gebruikt voor het opwarmen en koelen van jouw woning en hoeveel stroom er zelf wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Op basis hiervan wordt het labelletter geregistreerd.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De onkosten van een energielabel liggen tussen de €130,00 – €375,00. De investering heeft te maken met de grootte van de woning, hoeveel uur de expert er mee bezig is en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en installatietechnische gegevens). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Ingelum is het voordeligst te realiseren door veel aanbieders te gaan vergelijken die actief zijn rondom de provincie Friesland.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Hiervoor kan je het beste gaan naar www.energielabel.nl. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en voer jouw postcode (9038) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Je krijgt nu gelijk het huidige label plus de vervaldatum te zien. Waarschuwing: is het een voorlopig energielabel? Dit is geen officieel document en is dus ook niet toegestaan om te gebruiken. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief huislabel. Ga direct aan de slag: energielabel huis Ingelum opvragen.

Plaats een reactie