Energielabel Dronryp

Direct energielabel aanvragen

Snel een voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Dronryp? Sinds 1 januari 2015 heeft elke woning een energielabel. Het certificaat vertelt hoe milieuvriendelijk een huis is en toont handige suggesties om het te verduurzamen. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Dronryp verplicht. Op ons energielabel-platform vind je aanvullende info over het berekenen, opvragen en aanvragen van het certificaat. Ook is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en tref je hier tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Het energielabel geeft een beeld van de energieprestatie van een woning.
 • Het is verplicht bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • Er zijn 7 labels: Energielabel A & B (zuinig) t/m F & G (slecht voor het milieu).
 • Tot 2020 kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. In 2021 zijn deze regels veranderd.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Dronryp die jouw huis komt bekijken en een label opmaakt.
 • Het keurmerk – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost gemiddeld tussen de €130,00 – €425,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Dronryp

Het energielabel vertelt iets over het energieverbruik van een woning. Alle mensen met een woning verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. In de situatie waarbij het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, moet je het definitieve energielabel regelen. Per 2021 is er een nieuwe rekenmethode waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet tegenwoordig een gecertificeerde energieadviseur verzoeken te komen kijken. Deze adviseur moet fysiek bij je thuis komen en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Voor jou als woningbezitter betekent dit wel dat je meer moet betalen. In het stappenplan hieronder leggen wij uit hoe je een voordelig energielabel in Dronryp regelt.

In 5 stappen een energielabel aanvragen

 1. Bekijk alle energiedeskundigen

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl bekijk je alle deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Vul je postcode in (9035) om een erkend deskundige in Dronryp op te vragen.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Selecteer een van de aangesloten adviseurs en overleg een moment dat hij of zij kan langskomen. Bereid je goed voor: zorg dat je zoveel mogelijk gegevens van het gebouw beschikbaar hebt. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. Het onderzoek

  Deze erkend energiedeskundige komt thuis langs en neemt de woning op. Deze ronde duurt plusminus 2,5 uur.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Dronryp berekent het label en registreert deze in de database EP-Online.

 5. Je label opzoeken

  Na registratie ontvangt men per email een PDF van het certificaat met alle resultaten en alle mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en moet je ook aanbieden wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Door middel van Mijn Overheid kun je de documentatie ook downloaden.

Alles weten over een particulier energielabel?

Vergelijk energieadviseurs en maak gebruik van de aanbieding!

Kosten definitief energielabel vergelijken

De tarieven van een definitief energielabel schommelen tussen de €190,00 & €350,00. In de onderstaande tabel bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Dronryp. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Of bekijk adviseurs in Marsum, Deinum, Blessum, Boksum en Hilaard. De geschatte kosten kunnen berekend worden d.m.v. meerdere aspecten.

 1. Het woningtype (twee-onder-een kap, villa, appartement, vrijstaand, hoekwoning).
 2. Hoeveel tijd de bouwinspecteur nodig denkt te hebben.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. De uiteindelijk energiecoach die het werk gaat doen.
Soort woningGrootteKosten
Studio/Appartement60 m2€ 174,00
Rijtjeshuis110 m2€ 216,00
Geschakelde woning165 m2€ 276,00
Vrijstaand200 m2€ 370,00
Kostenoverzicht woninglabel Dronryp.

Alle energieadviseurs in Dronryp vergelijken

Wil jij snel zo’n definitief energielabel aanvragen? Om dit te realiseren moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Dronryp. De juiste plek om een energieadviseur te zoeken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. Hierin tref je officiële deskundigen (BRL9500). Voor een voordelige keuze vind je in onze vergelijkingstabel een aantal betrouwbare partijen waar je zonder gedoe een certificaat kunt regelen en waarbij u direct op de kosten let.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzamer wonen in 4 stappen

Heb jij een woning met een rood of oranje label, en wil jij graag lagere energielasten en de energieprestatie verbeteren? Middels de juiste energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis verduurzamen tot een groen label (A, B of C). Aan de basis staat altijd isoleren. Daardoor zorg je dat er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. In de volgende stap verleggen we de focus op de mogelijkheden voor energieopwekking. Je kunt hier ook meer vinden over Energielabel C.

Belangrijk: Op de informatieve website www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – na het beantwoorden van wat vragen – gerichte verbeteropties voor een groen energielabel. Bekijk direct hoe jij je huis kunt verbeteren.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Dronryp

 • Een milieuvriendelijke woning met een lage energierekening.
 • Een comfortabele leefomgeving: het hele jaar een aangename temperatuur in huis.
 • Een woning met label A of B hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • De waarde van jouw woning neemt toe.
 • Vaak krijg je extra korting op de hypotheekrente.
 • Er gelden diverse subsidies wanneer je investeert in een groener label.
 • De energiecoach in Dronryp kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2013 – 2024Warmtepomp/zonneboiler/zonnepanelen voor 100% energieneutraal.
Label B2002 – 2009Naar label A met warmtepomp en zonnepanelen.
Label C1986 – 2004Laat een zonneboiler plaatsen indien je daar ruimte voor hebt.
Label D1972 – 1982Laat een scan uitvoeren om isolatieproblemen op te lossen.
Label E1967 – 1975Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie met zonnepanelen.
Label F1951 – 1967Isoleren van vloer, (spouw)muur en dak.
Label Gt/m 1945Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Vergelijk adviseurs en regel het binnen 1 week

Woningisolatie

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een energiezuinige woning. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak verhinder je dat de gerealiseerde warmte naar buiten gaat. Dankzij isolatie worden de stookkosten een stuk gunstiger en geniet je van een comfortabele leefomgeving. Waar je het beste kunt beginnen is afhankelijk van wat er nu allemaal al aan isolatie is gedaan. Het bouwjaar zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Vraag ook de vorige bewoners en/of buren. Een bouwtechnische keuring of warmtescan laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. Hieronder vind je de mogelijke besparingen bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een standaard hr combiketel.

Isolatie optiesPrijsBesparing GasBesparing in €
Dakisolatie€3700 – €54001030 m3€752
Vloerisolatie€1100 – €3100375 m3€274
Spouwmuurisolatie€1100 – €2500885 m3€646
HR++ glas€1650 – €2700460 m3€335,8
Kosten en baten van het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning.

Ventileren

In de situatie waarbij een gebouw al volledig is geïsoleerd, moet je erop letten dat er ook genoeg frisse lucht in huis is. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een gezond binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren betekent een prettig leefklimaat, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelende roosters: constant ventilatievolume zonder tochtvorming.
 • Lokale ventilatie-unit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: onttrekt warmte aan de ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming.

Woning gasloos verwarmen

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming vraagt veel energie (en geld). Veel woning beschikken nog over een gasketel. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief die het mogelijk maakt om zonder gas te verwarmen. In de lijst hieronder bieden we een aantal suggesties.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: een veel hoger rendement dan traditionele CV-ketels.
 • Een hybride warmtepomp: eenvoudig te installeren systeem in hybride setting met de CV.
 • Een all-electric warmtepomp: werkt volledig op stroom waardoor de CV-ketel de deur uit kan.
 • Zonneboiler: systeem met boiler en zonnecollectoren voor de CV en tapwater.
 • Infraroodpanelen: ideaal om lokaal warmte af te geven.

Zonnepanelen aanschaffen

Als je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. De benodigde stroom kan je helemaal zelf opwekken met zonnepanelen op het dak. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten dit om naar gelijkstroom.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen koop je vanaf €4600 en verdien je terug in 8,5 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Hierover ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor jij het hebt ingekocht.

energielabel-dronryp-9035

Goedkoop energielabel voor een bedrijfspand aanvragen

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een bedrijfspand vanaf 50m2. De verplichting is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals kantoorruimtes, scholen, warenhuizen, en publiek toegankelijke gebouwen zoals een gemeentehuis. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorruimte? Dan moet het pand vanaf 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Daarnaast moeten bedrijven in publieke gebouwen met een oppervlakte van ten minste 250 m2 het label zo ophangen dat iedereen dit kan zien, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Lees ook meer over Energielabel recreatiewoning.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van een kantoorgebouw moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor loodsen en productiehallen geldt de verplichting niet.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (minimaal 50% als kantoor) moeten met ingang van 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In openbare panden met een oppervlakte van ten minste 250 m2 moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

Vaak gestelde vragen (FAQ) over woninglabels

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel geeft inzicht in hoe energiezuinig een woning is. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, hoe positiever het woninglabel uitvalt. De energie-index start bij energielabel A of B (duurzaam) en loopt op tot de slechtste label F/G (hoog verbruik).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, als je een gebouw verkoopt of verhuurt dan moet je laten zien wat de erkende deskundige van de woning vond. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Is er geen geregistreerd label, dan kan je een boete van tenminste €170 krijgen.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Voor een definitief label moet je een officiële energiedeskundige in Dronryp langs laten komen. Op de website QBIS.nl vind je de beschikbare energiespecialisten. De adviseur komt bij je thuis en doorloopt een lange lijst met punten. Deze specialist beslist uiteindelijk wat het label moet worden en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Waadhoeke).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
De expert houdt rekening met het jaar waarin het gebouw is neergezet, het soort woning, woonoppervlakte en andere aspecten als soort glas, mate van isolatie, type CV-ketel en ventilatiesysteem en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Met deze details wordt gecalculeerd hoeveel energie nodig is voor de centrale verwarming van het object en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt. Hierna zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Welke tarieven worden gevraagd voor een energielabel?
De tarieven van het energielabel schommelen tussen de €120,00 en €435,00. De investering heeft te maken met het soort woning, het aantal uur dat de adviseur bezig zal zijn en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Dronryp is het voordeligst te realiseren door enkele energiebedrijven te gaan vergelijken die opereren binnen de provincie Friesland.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Hiervoor surf je naar energielabel.nl van de overheid. Selecteer je type woning en voer jouw postcode (9035) en het huisnummer in de betreffende velden in. Het systeem laat direct het huidige label zien. Let op: is het een voorlopig energielabel? Dit telt niet als officieel woninglabel en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief milieulabel. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Dronryp opvragen.

Plaats een reactie