Energielabel De Fryske Marren

Direct energielabel aanvragen

Eenvoudig en betaalbaar een energielabel aanvragen voor jouw woning in De Fryske Marren? Vanaf 2015 heeft elk huis in Nederland een (voorlopig) energielabel. Het label laat zien hoe milieuvriendelijk een huis is en biedt belangrijke suggesties om de woning duurzamer te laten worden. Ga je je huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in De Fryske Marren verplicht. Op Energielabelprijzen.nl lees je uitgebreide info over het aanvragen van jouw certificaat. Ook kan je hier energieadviseurs vergelijken en vind je tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Het energielabel maakt duidelijk wat de huidige staat van de woning is.
 • Het is verplicht bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A of B (groen label) t/m F of G (hoog energieverbruik).
 • Vroeger was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. Per 2021 zit dit iets anders in elkaar.
 • Je plant een afspraak met een energieadviseur in De Fryske Marren die de kenmerken van de woning bekijkt en het label bepaalt.
 • Het keurmerk – inclusief een rapport met adviespunten – kost tegenwoordig tussen de €140,00 – €415,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in De Fryske Marren

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met het energieverbruik van een woning. Alle Nederlanders met een huis hebben in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid ontvangen. Wanneer jij de woning gaat verhuren over verkopen, is een definitief energielabel noodzakelijk. Sedert 2021 hanteert de overheid een nieuwe werkwijze waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet verplicht een deskundige energieadviseur laten komen. Deze vakman zal thuis langskomen bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. Hierna bekijk je hoe jij een voordelig energielabel in De Fryske Marren kunt aanvragen.

Een energielabel voor je woning aanvragen in 5 stappen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl vind je verschillende deskundige energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Zoek op adresgegevens (8561) om een erkend deskundige in De Fryske Marren te zoeken.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Klik door naar een adviseur en bel of mail voor een afspraak. Bereid je goed voor: zorg dat je alle relevante details van het gebouw beschikbaar hebt. Zoals bouwtekeningen, EPC berekeningen en installatietechnische gegevens.

 3. Inventarisatie

  Deze erkend energiedeskundige komt thuis langs om de kenmerken van je huis vast te stellen. Het is aan te raden hierbij aanwezig te zijn.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in De Fryske Marren berekent de energieprestaties en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Je label opzoeken

  Nadat de calculatie is afgerond krijg je een digitaal document (PDF) van het informatielabel incl. de geconstateerde punten en verbeterpunten van de woning. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en kan je overhandigen bij het opstellen van een verkoop- of huurcontract. Je kunt het ook te allen tijde opvragen via Mijn Overheid.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Bekijk energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

De actuele kosten van een energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €160,00 – €430,00. In het overzicht hieronder bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige De Fryske Marren. Wil je een concrete prijs? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Zoek ook adviseurs in Heerenveen, Westerveld, Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Steenwijkerland. De prijzen worden berekend middels meerdere zaken.

 1. Soort woning (vrijstaand, twee-onder-een kap, villa, appartement, tussenwoning).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
HuisWoonruimte (m2)Tarieven
Klein appartement80 m2€ 166,00
Rijtjeshuis100 m2€ 224,00
2-onder-1-kap140 m2€ 280,00
Vrijstaand200 m2€ 373,00
Kostenoverzicht woninglabel De Fryske Marren.

Toonaangevende energieadviseurs in De Fryske Marren vergelijken

Ook direct dit definitief energielabel aanvragen? Hiervoor ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel De Fryske Marren. De website om een energieadviseur te zoeken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar open je het QBISnl register. In deze database doorzoek je erkend deskundige specialisten (BRL9500). Om snel iets af te spreken vind je in onze vergelijkingstabel diverse (landelijke) experts waar je zonder gedoe een woninglabel kunt aanvragen tegen een gunstige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Een energiezuinig huis in 4 stappen

Heeft jouw huis een hoog energieverbruik, en wil jij graag verduurzamen en daarmee de energieprestatie verbeteren? Met het toepassen van energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning verbeteren tot een label A/B/C woning. Start altijd met de juiste isolatie. Daardoor geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. Bij de stappen daarna leg je de nadruk op de mogelijkheden voor energieopwekking. Lees hier ook meer informatie over E energielabel.

Tip: Op de onafhankelijke website www.verbeteruwhuis.nl zie je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – duidelijke verbeteropties voor een beter energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

Voordelen van een zuinig energielabel woning De Fryske Marren

 • Een milieuvriendelijke woning en maandelijks lagere energiekosten.
 • Een aangenaam klimaat in huis: het hele jaar door een aangename temperatuur in huis.
 • Een woning met label B of A stoot minder CO-2 uit.
 • Waarde van de woning stijgt.
 • Groene woningen krijgen een duurzaamheidskorting van de bank.
 • Er bestaan verschillende subsidies om een gebouw duurzaam te maken.
 • De energiecoach in De Fryske Marren is de juiste persoon om je hier bij te helpen.
EnergielabelBouwjaarAanpassingen
Label A2011 – 2024Warmtepomp om helemaal van het gas af te gaan.
Label B1997 – 2005Met zonnepanelen en warmtepomp naar label A.
Label C1983 – 2004Triple glas, een HR 107 combiketel en zonnepanelen.
Label D1976 – 1982Enkelglas vervangen voor dubbelglas of HR+ glas.
Label E1967 – 1974Dak-, vloer- en muurisolatie, dubbel glas en zonnepanelen.
Label F1949 – 1965Isoleren en plaatsen van dubbelglas.
Label Gt/m 1934Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Vind de goedkoopste aanbieder en regel het nog deze week

Woningisolatie

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een “groene” woning. Door goede isolatie van spouwmuur, dak en kruipruimte voorkom je dat de warmte in jouw woning weer kan ontsnappen. Op die manier dalen de stookkosten in de winter en krijg je een aangenaam warm huis. Waar je moet beginnen hangt af van de manier waarop je huis nu is geïsoleerd. Het jaar waarin de woning is neergezet vertelt al veel over de isolatiewaardes. Informeer ook altijd bij de vorige bewoners hierover. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie toont duidelijk aan waar er warmte de woning verlaat. Onderstaand doorzoek je de doorsnee besparing voor een doorsnee woning met een standaard hr combiketel.

Isolatie optiesKostenBesparing gas (jaar)Besparing
Dakisolatie€3800 – €5500850 m3€561
Vloerisolatie€1700 – €3300270 m3€178
Spouwmuurisolatie€1000 – €2000980 m3€647
HR++ glas€1900 – €2750380 m3€251
De totale kosten en opbrengsten bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

Als een gebouw al volledig is geïsoleerd, moet je er zorg voor dragen dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is belangrijk voor een aangenaam klimaat in huis. Slim en zuinig ventileren houdt in een optimaal klimaat in huis waarbij de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht, wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelend rooster: Bij winddruk wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Lokale ventilatie-unit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: wint warmte terug uit ventilatielucht voor de verwarming en warm water.

CV-ketel vervangen voor duurzaam alternatief

De centrale verwarming vergt jaarlijks heel wat gas. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. Hieronder staan enkele van deze producten.

 • Moderne HR-combiketel: zeer zuinig en efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: perfecte tussenstap op weg naar een energieneutrale woning.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone systeem dat volledig op stroom werk.
 • Zonneboiler: zet energie van de zon om in warm water.
 • Infraroodpanelen: natuurlijke stralingswarmte in een specifieke ruimte.

Zonnepanelen op je dak

Op het moment dat je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. De benodigde energie kan je helemaal zelf opwekken door te investeren in zonnepanelen. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en de geschatte terugverdientijd is maar 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen het licht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen is er al vanaf €5200 en heb je terugverdiend binnen 8 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Voor deze zonnestroom krijg je dezelfde prijs als waarvoor jij het bij de energieleverancier inkoopt.

energielabel-de-fryske-marren-8561

Energielabel voor je bedrijfspand regelen

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht in situaties van verkoop en verhuur van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). De regelgeving is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals kantoorruimtes, scholen, restaurants, en publieke panden zoals een gemeentehuis. Is het gebouw groter dan 100m2, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoorgebouw? In die situaties is het plicht dat deze gebouwen in 2023 minimaal een energielabel C hebben. Ook moeten o.a. musea, banken en ziekenhuizen die werkzaam zijn in publieke ruimtes met een ruimte van minimaal 250 m2 het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de ingang. Bekijk ook informatie over Energieadviseur.

 • Bij de notariële overdracht van kantoorpanden ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor industriële bedrijfspanden geldt de verplichting niet.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten per 2023 minimaal de beschikking hebben over milieulabel C.
 • In grotere openbare ruimtes met een oppervlakte van ten minste 250 m2 moet het label goed zichtbaar zijn voor bezoekers.

Vaak gestelde vragen (FAQ) over woninglabels

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel geeft een beeld van de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Hoe minder je hoeft te stoken, hoe aantrekkelijker het woninglabel wordt. De energie-index start bij energielabel A & B (zeer milieuvriendelijk) en gaat verder tot G (relatief hoog gebruik).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, als je een gebouw in de verkoop of verhuur gaat zetten dan moet je aantonen wat het label is van jouw huis is. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Doe je dit niet, dan kan jij mogelijk een boete van €170 verwachten.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Voor dit document moet je een gecertificeerde energiedeskundige in De Fryske Marren uitnodigen. Door gebruik te maken van Qbis.nl vergelijk je eenvoudig meerdere energiespecialisten. Een deskundige komt langs en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. De adviseur bepaalt het uiteindelijke label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente De Fryske Marren).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
De expert checkt de leeftijd van de woning, het type huis, oppervlakte en andere eigenschappen als kozijnen (hout/kunststof) + ramen, de isolatiewerkzaamheden, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Met deze complete analyse kan worden berekend hoeveel gas en stroom benodigd is voor het verwarmen en koelen van jouw woning en in hoeverre de woning deze benodigde energie zelf opwekt. Tenslotte wordt de labelletter definitief vastgesteld.

Wat zijn de huidige kosten van een energielabel?
De onkosten van je energielabel liggen tussen de €135,00 & €445,00. De prijsindicatie hangt af van type woning, het aantal uur dat de adviseur bezig zal zijn en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier De Fryske Marren kan jij doorgaans het meest voordelig doen door verschillende energiebedrijven naast elkaar te zetten die diensten leveren in de provincie Friesland.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Om jouw huidige score te bekijken ga je naar de overheidswebsite energielabel.nl. Kies voor huur/koopwoning en vul jouw postcode (8561) plus het huisnummer in. Je krijgt nu het label van jouw woning te zien. Goed om te weten: wordt er een voorlopig energielabel getoond? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en kan je niet gebruiken als je jouw woning gaat verkopen. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief milieulabel. Krijgt direct inzicht: energielabel huis De Fryske Marren opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie