Energielabel Bakhuizen

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in Bakhuizen? Per 1 januari 2015 beschikt elke woning over een energielabel. Dit label geeft aan hoe energiezuinig een woning is en biedt concrete suggesties om het energieverbruik terug te dringen. Wil je jouw huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Bakhuizen verplicht. Op www.energielabelprijzen.nl bieden wij actuele informatie over het aanvragen van een nieuw certificaat. Bovendien bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en bekijk je handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Het energielabel geeft een beeld van de energieprestatie van een woning.
 • Het is verplicht bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • Er zijn 7 labels: Energielabel A & B (zeer milieuvriendelijk) t/m F & G (hoog verbruik).
 • In het begin vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. Vandaag de dag werkt het iets complexer.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Bakhuizen die de woning inspecteert en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het informatielabel – incl. verbetermogelijkheden – kost je ongeveer tussen de €195,00 en €435,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Bakhuizen

Het energielabel vertelt iets over de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Alle woningbezitters hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Op het moment dat je jouw huis wilt verhuren of verkopen, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Sinds kort werkt men met een nieuwe bepalingsmethode die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet tegenwoordig een erkend deskundige energieadviseur laten langskomen. Deze energie-vakman zal thuis langskomen en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. In het volgende overzicht lees je hoe jij zo’n voordelig energielabel in Bakhuizen moet aanvragen.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Bekijk alle energiedeskundigen

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl doorzoek je alle bevoegde energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Vul je postcode in (8574) om een erkend deskundige in Bakhuizen op te vragen.

 2. Afspraak maken en voorbereiden

  Klik door naar een adviseur en probeer een afspraak in te plannen. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je alle relevante gegevens van het huis kunt laten zien. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. Bezoek en berekening

  Deze erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Deze ronde duurt plusminus 2,5 uur.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Bakhuizen komt met een eindoordeel en registreert deze in de database EP-Online.

 5. Nieuwe label opvragen

  Nadat de calculatie is afgerond ontvangt men per email een PDF van het vastgestelde label met daarin uitleg en suggesties om de woning te verduurzamen. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en moet je laten zien op het moment dat je gaat verkopen. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Vergelijk energieadviseurs en vind de laagste prijs

Kosten van een energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel liggen vaak tussen de €170,00 – €360,00. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Bakhuizen. Direct een offerte? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Check ook adviseurs in Mirns, Rijs, Harich, Nijemirdum en Sondel. De tarieven worden berekend middels een aantal factoren.

 1. Hoe groot het huis is (villa, vrijstaand, twee-onder-een kap, tussenwoning, hoekwoning).
 2. De hoeveelheid uur die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen en andere technische informatie).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
WoningM2 woonruimteKosten
Appartement75 m2€ 185,00
Rijtjeshuis125 m2€ 221,00
Hoekwoning150 m2€ 293,00
Losse woning180 m2€ 368,00
Kostenoverzicht woninglabel Bakhuizen.

Officiële energieadviseurs in Bakhuizen vergelijken

Eenvoudig en snel dit definitief energielabel aanvragen? Dan heb je nodig een erkend deskundige energielabel Bakhuizen. Het adres om deze inspecteur op te zoeken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Op deze pagina vind je een link naar het QBISnl register. Daar doorzoek je gecertificeerde vakmannen (BRL9500). Om het proces in gang te zetten tref je in de tabel hieronder een overzicht met erkende specialisten waar je direct een milieulabel kunt regelen voor een scherp tarief.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen een duurzame woning

Heeft jouw huis een hoog energieverbruik, en wil jij graag verduurzamen en daarmee de energieprestatie verbeteren? Door middel van energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning vergroenen tot een label A/B/C woning. De basis is altijd een goede isolatie. Daarmee weet je zeker dat er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. Op het moment dat de isolatie goed is wordt het pas interessant om te kijken naar het zelf energie opwekken. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Energielabel lening.

Adviezen: Op de informatieve website https://www.verbeteruwhuis.nl kan je zien – nadat je jouw woning hebt omschreven – praktische verbeteropties voor een beter energielabel. Doe hier de check.

Het gemak van een zuinig energielabel woning Bakhuizen

 • Een zuinige woning met een lagere energierekening.
 • Een comfortabel leefklimaat: in de winter lekker warm en in de zomer lekker koel.
 • Een label B- of A woning draagt bij aan een beter milieu.
 • Waardevermeerdering van jouw huis.
 • Groene woningen krijgen een duurzaamheidskorting van de bank.
 • Er bestaan verscheidene subsidies wanneer je aan de slag gaat met isolatie of zonnepanelen.
 • De energiecoach in Bakhuizen kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2010 – 2024Verduurzaam onzuinige apparaten en kiest voor een WTW.
Label B1998 – 2008Een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1985 – 2003Isoleren van de ramen (HR++ glas) en evt. warmtepomp + zonnepanelen
Label D1975 – 1983Thermografische scan om isolatie te optimaliseren.
Label E1969 – 1978HR-ketel, isolatie en zonnepanelen.
Label F1948 – 1970Een moderne HR-ketel en isoleren.
Label Gt/m 1929Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie.

Het goedkoopste energielabel voor jouw huis?

Vind de goedkoopste aanbieder en regel het nog deze week

Isoleren

Isolatie is met afstand de belangrijkste factor voor een energiezuinige woning. Door goede isolatie van vloeren, muren en dak verhinder je dat warme lucht naar buiten gaat. Zo gaan je stookkosten direct omlaag en profiteer je van een comfortabel wooncomfort. Waar je moet starten met isoleren ligt aan de RC-waardes van de woning. Het bouwjaar van de woning zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Informeer ook altijd bij de vorige bewoners hierover. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden toont duidelijk aan waar er warmte de woning verlaat. In onderstaand schema check je de mogelijke besparingen bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een hr combiketel.

Isolatie keuzeInvesteringGasbesparing (jaar)Besparing (€/jaar)
Dakisolatie€3900 – €58001105 m3€762
Vloerisolatie€1900 – €3800240 m3€166
Spouwmuurisolatie€1400 – €2150720 m3€497
HR++ glas€1700 – €2500370 m3€255,3
Kosten en opbrengsten bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

In de situatie waarbij het huis al reeds correct geïsoleerd is, is het belangrijk dat er ook genoeg frisse lucht in huis is. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een aangenaam klimaat in huis. Zuinig en slim ventileren houdt in een optimale leefomgeving, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: wordt door winddruk nauwer of zelfs helemaal gesloten.
 • Losse ventilatieunit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: een gesloten ventilatiesysteem dat bestaat uit een ventilator en een warmte terugwin unit (WTW).
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen.

CV-ketel zonder gas?

Het verwarmen van een woning is een kostbare aangelegenheid. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Je kunt kijken naar een zuinig systeem om je woning warm te stoken zonder gas. Hieronder bekijk je de meeste populaire optie.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Stil, compact, veilig en werkt erg efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: betaalbaar systeem op de CV-ketel te ondersteunen.
 • Een all-electric warmtepomp: 100% verwarmen op stroom (gasverbruik naar 0).
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren zetten energie om in warmte.
 • Infraroodpanelen: geeft direct warmte af voor een aantal m2.

Stroom opwekken met zonnepanelen

Zodra je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. Deze energie kan je zelf opwekken met zonnepanelen op het dak. Ze gaan ontzettend lang mee (tot wel 30 jaar) en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen wekken stroom op vanuit zonne-energie.
 • Een systeem van 10 zonnepanelen kost zo’n €4800 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 6,5 jaar.
 • De ongebruikte stroom lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Hiervoor krijg je hetzelfde tarief als waarvoor je kWh inkoopt.

energielabel-bakhuizen-8574

Energielabel voor bedrijfspanden

Het is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben bij verkoop, verhuur en oplevering van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. De verordening is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals kantoorgebouwen, onderwijsgebouwen, hotels, en publiek toegankelijke panden zoals een bibliotheek. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoorfunctie? Dan moet het pand vanaf 2023 beschikken over een energielabel C. Bovendien moeten bedrijven en organisaties die gevestigd zijn in publieke gebouwen vanaf 250 m2 het energielabel actief en transparant delen, zoals in de ontvangsthal. Op deze website lees je ook alles over A energielabel.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van een bedrijfsruimte is een energielabel verplicht.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor industriële bedrijfsruimten geldt de verplichting niet.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten vanaf 2023 beschikken over een milieulabel C of hoger.
 • In grote openbare gebouwen van minimaal 250 m2 moet elke bezoeker dit label kunnen inzien bij de ingang.

FAQ met veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe gunstiger het woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A of B (laag verbruik) en loopt op tot F of G (hoog energieverbruik).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, als jij een woning verkoopt of verhuurt moet jij duidelijk kunnen maken welk energielabel het huis toegekend is. Deze gegevens moeten vermeld worden in de advertenties (makelaar). Heb je geen geldig label, dan kun je geconfronteerd worden met een boete van €170,00.

Hoe moet ik een label aanvragen?
Voor een officieel label moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Bakhuizen laten langskomen. Aan de hand van QBIS.nl vergelijk je eenvoudig meerdere energiespecialisten. Een specialist komt langs en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. De deskundige beslist uiteindelijk wat het label moet worden en voert deze ook in de database EP-online in. Je krijgt een email met alle documenten en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente De Fryske Marren).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
Een specialist inspecteert het jaar waarin het gebouw is neergezet, woningtype, woonoppervlakte en belangrijke aspecten zoals HR ++ glas en kozijnen, het soort isolatie, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Met deze details berekent hij of zij wat de benodigde energie capaciteit is voor het opwarmen en koelen van jouw woning en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt. Op basis hiervan wordt de labelletter definitief vastgesteld.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De tarieven van je energielabel komen uit tussen de €160,00 – €370,00. De totale kostprijs hangt af van het soort woning, de benodigde tijd die de energieadviseur nodig heeft en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen of het bestek). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Bakhuizen kan je doen door enkele adviseurs te vergelijken die opereren in de provincie Friesland.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Om dit te bekijken bezoek je de website www.energielabel.nl. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en vul jouw postcode (8574) plus het huisnummer in. Je ziet nu meteen het label en de geldigheid. Waarschuwing: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit telt niet als officieel woninglabel en wordt dus ook niet geaccepteerd bij een verkoop of verhuur. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitief huislabel. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Bakhuizen opvragen.

Plaats een reactie