Energielabel Ruigahuizen

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Ruigahuizen? Per 1 januari 2015 moet elke woning een energielabel hebben. Dit document vertelt hoe zuinig jouw woning is en geeft handige maatregelen om het te verduurzamen. Gaat jouw woning in de verkoop? Dan is een definitief energielabel in Ruigahuizen verplicht. Op onze energielabel-vergelijker communiceren wij uitgebreide info over het opvragen, aanvragen of aanpassen van jouw certificaat. In aanvulling daarop bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en kan je aan de slag met handige tips om jouw label te verbeteren.

 • De energielabels bieden inzicht in de energieprestatie van een gebouw.
 • Je moet het aantonen bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • We delen het op in 7 labels: Energielabel A of B (groen label) t/m F/G (rood, hoog verbruik).
 • Tot 2020 kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Sinds 2021 is daar verandering in gekomen.
 • Je regelt dit tegenwoordig via een energieadviseur in Ruigahuizen die jouw huis helemaal doorneemt en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het keurmerk – inclusief een rapport met adviespunten – kost je ongeveer tussen de €170,00 – €430,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Ruigahuizen

Een energielabel biedt duidelijkheid over de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Alle woningbezitters kregen in 2015 automatisch een voorlopig energielabel. Op het moment dat jij jouw huis wilt verkopen of verhuren, dan is een definitief energielabel verplicht. In 2021 werkt men met een nieuwe bepalingsmethode wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Je moet om die reden een deskundige energieadviseur thuis laten komen. Deze specialist komt langs en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. In onderstaand gedeelte vind je precies hoe je een voordelig energielabel in Ruigahuizen moet aanvragen.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Via centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle bekwame energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (8564) om een erkend deskundige in Ruigahuizen te vergelijken.

 2. Afspraak maken en voorbereiden

  Ga vervolgens verder naar een van de aangesloten adviseurs en bel of mail voor een afspraak. Het is handig als je alle actuele informatie van het huis kunt laten zien. Voorbeelden zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. De inspectie

  Deze erkend energiedeskundige komt thuis bij je langs en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in Ruigahuizen berekent de energieprestaties en voert deze ook in de database EP-online in.

 5. Je label opzoeken

  Na registratie ontvangt men per email een PDF van het document met alle resultaten en suggesties om de woning te verduurzamen. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en kan je overhandigen bij het opstellen van een verkoop- of huurcontract. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Alles weten over een particulier energielabel?

Vind de beste energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

Gemiddelde kosten energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel liggen vaak tussen de €170,00 en €360,00. In het onderstaand overzicht bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Ruigahuizen. Wil je dit direct regelen? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Bekijk ook adviseurs in Wijckel, Balk, Sloten, Ypecolsga en Indijk. De prijzen komen tot stand door een aantal zaken.

 1. Het soort woning (hoekwoning, twee-onder-een kap, tussenwoning, appartement, villa).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen en facturen van renovaties).
 4. De uiteindelijk energiecoach die het werk gaat doen.
Categorie woningGrootteTarieven
Appartementje75 m2€ 168,00
Rijtjeswoning105 m2€ 217,00
Geschakelde woning145 m2€ 291,00
Losse woning185 m2€ 375,00
Gemiddelde kosten woninglabel Ruigahuizen.

Officiële energieadviseurs in Ruigahuizen vergelijken

Zo snel mogelijk een definitief energielabel aanvragen? Om dit te realiseren moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Ruigahuizen. Het platform om deze vakmannen te treffen is https://www.centraalregistertechniek.nl. Je kunt vanuit hier doorklikken naar het QBISnl register. Daar vergelijk je bekwame deskundigen (BRL9500). Voor jouw gemak bekijk je in de lijst hieronder een overzicht met erkende specialisten waar je direct een label kunt regelen voor gunstige prijzen.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Naar label-B woning in 4 stappen

Gebruikt jouw woning veel gas en stroom, en wil jij graag de energieprestatie van de woning verbeteren? Met het toepassen van energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning omtoveren naareen label-B huis. De basis is altijd een goede isolatie. Daarmee is het zeker dat de gewonnen warmte niet zomaar de woning verlaat. Bij de stappen daarna leg je de nadruk op het opwekken van eigen energie. Je kunt hier ook meer vinden over Energie-Index (Ei).

Let op: Via de website van de overheid www.verbeteruwhuis.nl bekijk je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – concrete verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Bekijk direct hoe jij je huis kunt verbeteren.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Ruigahuizen

 • Een duurzame woning met een lage energierekening.
 • Een aangename leefomgeving: geen koude tocht in de buurt van de ramen.
 • Een huis met het milieulabel A of B stoot minder CO-2 uit.
 • Hogere waarde van jouw huis.
 • Groene woningen krijgen een duurzaamheidskorting van de bank.
 • De regering biedt zeer aantrekkelijke subsidies voor de renovatie van een woning.
 • De energiecoach in Ruigahuizen kent precies de huidige wet- en regelgeving.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2009 – 2024Stap volledig van het gas af en warmteopslag.
Label B2001 – 2009Naar label A met warmtepomp en zonnepanelen.
Label C1985 – 2000Loop alle achterstallige isolatie na, en kijken naar een zonneboiler.
Label D1975 – 1982Isolatie van cv-leidingen in onverwarmde ruimtes.
Label E1970 – 1978Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie en zonnepanelen.
Label F1946 – 1966Dak-, vloer- en muurisolatie en dubbelglas.
Label Gt/m 1935Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.

Het goedkoopste energielabel voor jouw huis?

Bekijk alle aanbieders en vraag snel jouw energielabel aan

Woningisolatie

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een “groene” woning. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak vermijd je dat de warmte in jouw woning verloren gaat. Hiermee dalen de stookkosten in de winter en realiseer je een gezond wooncomfort. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren wordt bepaald door de Rd-, Rc en lambdawaarde. De leeftijd van de woning geef inzicht in de vermoedelijke staat. Je kunt ook informeren bij andere woningen in de buurt. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan laat de warmtelekken van uw woning zien. In ons overzicht hieronder tref je de te verwachten besparing bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een hr combiketel.

Isolatie optiesPrijsBesparing gas (jaar)Energiebesparing
Dakisolatie€3000 – €56001075 m3€796
Vloerisolatie€1300 – €3700410 m3€303
Spouwmuurisolatie€1400 – €2350975 m3€722
HR++ glas€2000 – €2650340 m3€251,6
Kosten en baten bij isolatie eengezinswoning (60 m2).

Ventileren

Als de isolatie in huis voldoende is, moet je er zorg voor dragen dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is cruciaal voor een comfortabel klimaat in huis. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een optimale leefomgeving zonder veel energieverlies.

 • Winddrukgeregelde roosters: meer of minder lucht in de woning door middel van roosters.
 • Losse ventilatieunit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: systeem dat evenveel lucht aan- als afvoert.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: benut slim de warmte uit de ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen.

CV-ketel vervangen voor duurzaam alternatief

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming vergt veel energie, met name gas. In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Je kunt kijken naar een zuinig systeem waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. In onderstaande lijst staan enkele van deze producten.

 • Moderne HR-combiketel: Goedkoper en sneller je huis stoken.
 • Een hybride warmtepomp: combinatie van een cv-ketel met een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone systeem dat volledig op stroom werk.
 • Zonneboiler: gebruikt energie van de zon om warm tapwater te maken.
 • Infraroodpanelen: ideaal om lokaal warmte af te geven.

Zonnepanelen installeren

Op het moment dat je de optimalisatiepunten voor jouw woning hebt aangepakt kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. De benodigde stroom kan je op een duurzame manier opwekken door zonnepanelen te laten installeren. Ze gaan ontzettend lang mee (tot wel 30 jaar) en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen kost gemiddeld €5100 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 8 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Voor dit stukje krijg je hetzelfde tarief als jij betaalt aan de leverancier, je streept het dus tegen elkaar weg.

energielabel-ruigahuizen-8564

Energielabel voor je bedrijfspand regelen

Je dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor bij verkoop, verhuur en oplevering van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). Deze verplichting is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als kantoorgebouwen, universiteitsgebouwen, horecagelegenheden, en publiek toegankelijke gebouwen zoals een ziekenhuis. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoorruimtes? Dan moet het gebouw met ingang van 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Daarnaast moeten organisaties die werkzaam zijn in publieke ruimtes van 250m2 of groter het label duidelijk zichtbaar ophangen, zoals in de wachtruimtes / ingang. Op deze website vind je ook alles over Erkend deskundige.

 • Bij overdracht of oplevering van een kantoorpand moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor schuren en garages is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten in 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In grote publieke gebouwen met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabel maakt duidelijk de energieprestatie van een woning. Hoe energiezuiniger, hoe gunstiger het woninglabel. Deze energie-index begint bij energielabel A of B (heel zuinig) tot de rode labels F en G (relatief hoog gebruik).

Is het energielabel verplicht?
Ja, in de situatie waarin je het huis wilt verkopen of verhuren moet jij duidelijk kunnen maken welk energielabel het huis toegekend is. Deze details moet je ook tonen in de advertenties (makelaar). Kan je geen geldig label aantonen, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe werkt het aanvragen van het label?
Daarvoor moet je een bekwame energiedeskundige in Ruigahuizen thuis laten komen. Door middel van QBIS.nl doorzoek je alle energiespecialisten. Een vakman moet fysiek bij je thuis komen en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Deze persoon berekent de energieprestaties het registreert het definitieve label in de EP-online database. De dossierstukken krijg je per mail en eventueel kun je het ook online (Mijn Overheid) inzien (gemeente De Fryske Marren).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
Een vakman houdt rekening met het jaar waarin het huis is gebouwd, het type gebouw, het aantal m2 woonoppervlakte en andere woningkenmerken zoals type glas, de mate van isolatie, type CV-ketel en ventilatiesysteem en of het huis een warmtepomp of zonnepanelen heeft. Aan de hand van deze inspectie berekent hij of zij wat de totale energiebehoefte is voor het verwarmen en koelen van een gebouw en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt. Uiteindelijk zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Hoe duur is een energielabel?
De kosten van een energielabel komen uit tussen de €120,00 & €395,00. De totale kostprijs hangt af van type woning, de hoeveelheid uren die de expert bezig is en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Ruigahuizen kan je doen door een aantal aanbieders te contacteren die opereren binnen de provincie Friesland.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Om jouw huidige score te bekijken check je de overheidswebsite energielabel.nl. Kies voor huur/koopwoning en vul de postcode (8564) en het huisnummer in de betreffende velden in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Belangrijk: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is geen officieel document en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief milieulabel. Ga direct aan de slag: energielabel huis Ruigahuizen opvragen.

Plaats een reactie