Energielabel Indijk

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in Indijk? Sinds 1 januari 2015 moet elke woning een energielabel hebben. Dit document indiceert hoe energiezuinig jouw woning is en geeft praktische verbetermogelijkheden om de woning nog energiezuiniger te maken. Wil je jouw huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Indijk verplicht. Op deze pagina ontdek je uitgebreide informatie over het aanvragen van jouw certificaat. Bovendien kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en kan je aan de slag met handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is verplicht bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • We delen het op in 7 categorieën: Energielabel A of B (heel zuinig) t/m F & G (minder energiezuinig).
 • Tot 2020 was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. De overheid heeft dit in 2021 geactualiseerd.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Indijk die de woning komt bekijken en het label registreert.
 • Het keurmerk – inclusief een rapport met adviespunten – heeft een prijs van tussen de €135,00 – €410,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Indijk

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande de energiezuinigheid van een woning. Alle huizen in Nederland namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Als je jouw huis wilt verhuren of verkopen, dan is een definitief energielabel verplicht. Vanaf 2021 is er een nieuwe richtlijn waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Je moet om die reden een erkend deskundige energieadviseur thuis laten langskomen. Deze specialist komt bij je thuis en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. Hieronder leggen wij stap voor stap uit hoe je zo’n voordelig energielabel in Indijk kunt aanvragen.

Stappenplan: energielabel aanvragen

 1. Bekijk alle energiedeskundigen

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl bekijk je alle deskundige energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (8553) om een erkend deskundige in Indijk te zoeken.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Maak een keuze voor een deskundige en kies een dag en tijdstip. Het is belangrijk dat je alle actuele informatie van de woning hebt. Zoals bouwtekeningen, EPC-berekeningen en bestekken.

 3. Inventarisatie

  Deze erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment om de inspectie van de woning te doen. Deze ronde duurt plusminus 2,5 uur.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Indijk komt met een eindoordeel en legt deze vast in de EP-online database.

 5. Inzicht in jouw label

  Wanneer alles achter de rug is krijg jij per mail een PDF van het certificaat met een toelichting en opties om de woning zuiniger te maken. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en moet jij kunnen tonen aan een geïnteresseerde koper. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Een aanvraag indienen voor een particulier energielabel?

Vind de beste energieadviseurs en maak gebruik van de aanbieding!

Gemiddelde kosten energielabel

De tarieven van een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €115,00 en €420,00. In het overzicht hieronder bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Indijk. Direct een aanvraag doen? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Je vind hier ook adviseurs in Smallebrugge, Woudsend, Terkaple, Akmarijp en Echtenerbrug. De geschatte tarieven hangen af van verschillende zaken.

 1. Het woningtype (twee-onder-een kap, tussenwoning, vrijstaand, villa, hoekwoning).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen of het bestek).
 4. Het werkgebied & locatie van de energiecoach.
Categorie huisGroottePrijsindicatie
Klein appartement70 m2€ 169,00
Tussenwoning120 m2€ 203,00
Hoekwoning150 m2€ 274,00
Vrijstaand190 m2€ 375,00
Actuele kosten woninglabel Indijk.

Erkend deskundige in Indijk vergelijken

Vandaag nog een definitief energielabel aanvragen? Daarvoor heb je nodig een erkend deskundige energielabel Indijk. Het portaal om deze vakmannen te treffen is centraalregisterTechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. Daar kom je in contact met officiële specialisten (BRL9500). Om de eerste stap te zetten vind je in onze vergelijkingstabel meerdere erkende bureaus waar je direct een milieulabel kunt regelen tegen een scherpe prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Energieprestaties van mijn woning verbeteren

Gebruikt jouw woning veel gas en stroom, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Met slimme energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw renoveren naar een “groen” label (A, B of C). In de regel begint men altijd met isoleren. Zo geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. Bij de stappen daarna ga je juist verder in op het opwekken van eigen energie. Op deze website lees je ook meer over Energielabel geldigheid.

Belangrijk: Via het overheidsinitiatief https://www.verbeteruwhuis.nl kan je zien – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – concrete verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Check de potentiële besparing.

Het gemak van een zuinig energielabel woning Indijk

 • Een energiezuinige woning en maandelijks lagere energiekosten.
 • Een prettig leefklimaat: kieren en tocht worden voorkomen.
 • Een woning met label B of A stoot minder CO-2 uit.
 • De woningwaarde stijgt bij A of B label.
 • Lagere hypotheekrente mogelijk.
 • Je kunt gebruik maken van verschillende subsidies voor de renovatie van een woning.
 • De energiecoach in Indijk kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarAanpassingen
Label A2013 – 2024All-electric warmtepomp voor nul-op-de-meter.
Label B2001 – 2009Investeren in een all-electric of hybride warmtepomp of zonnepanelen.
Label C1987 – 2003Extra isolatie toepassen en zonnepanelen leggen.
Label D1974 – 1981Verdere isolatie, HR++ glas en HR107 combiketel.
Label E1970 – 1974Enkel glas vervangen + isoleren en zonnepanelen.
Label F1946 – 1969Dak-, vloer-, bodem-, en muurisolatie.
Label Gt/m 1941Een moderne HR-ketel en isoleren.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk alle adviseurs en vraag het nog deze week aan

Isolatie van je woning

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een energiezuinige woning. Met grondige isolatie voorkom je dat de warmte weer kan ontsnappen. Op die manier bespaar je op de maandelijkse stookkosten en krijg je een optimale leefomgeving. Waar je moet starten met isoleren hangt af van hoe en waar de woning op dit moment geïsoleerd is. Het jaar waarin het huis is gebouwd zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Vraag ook wat de vorige eigenaar heeft gedaan. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek laat zien waar het aan isolatie ontbreekt. In de lijst hieronder krijg je inzicht in de mogelijke besparing voor een doorsnee woning met een hoogrendementsketel.

Isolatie keuzePrijzenGasbesparing p/jaarBesparing in €
Dakisolatie€3400 – €54001050 m3€725
Vloerisolatie€1200 – €3900385 m3€266
Spouwmuurisolatie€1450 – €2500950 m3€656
HR++ glas€1950 – €2500530 m3€365,7
Kosten en baten bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

Zodra je beschikt over een goed geïsoleerde woning, is het noodzakelijk dat de luchtstromen in het pand worden verbeterd. Ventilatie is bepalend voor een aangenaam leefklimaat. Slim en zuinig ventileren houdt in een gezond leefklimaat, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelende roosters: roosters in de ramen of kozijnen reageren op de winddruk.
 • Losse ventilatieunit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met WTW-unit: warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: profiteert van warmte uit de ventilatielucht en ondersteunt zodoende de CV-ketel.

CV-ketel vervangen voor duurzaam alternatief

Het verwarmen van de woning vraagt veel energie (en geld). De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Overweeg een groen alternatief waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. Onderstaand bieden we een aantal suggesties.

 • Moderne HR-combiketel: Compact, stil, veilig en zuinig.
 • Een hybride warmtepomp: duurzaam je woning verwarmen met minder gas.
 • Een all-electric warmtepomp: de aardgasaansluiting kan helemaal de deur uit.
 • Zonneboiler: maakt gebruik van zonne-energie voor het bereiden van warm water.
 • Infraroodpanelen: uitstekend geschikt om een ruimte plaatselijk te verwarmen.

Zonnepanelen plaatsen

Zodra je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. De stroom die je nu nodig hebt kan je op een duurzame manier opwekken door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en de geschatte terugverdientijd is maar 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten het om in stroom.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen kost zo’n €4800 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 7 jaar.
 • De kWh stroom die je niet gebruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Over dit stukje stroom ontvang je dezelfde prijs als waartegen je de energie afneemt.

energielabel-indijk-8553

Goedkoop energielabel voor een bedrijfspand aanvragen

Een actueel en definitief energielabel voor het kantoor is noodzakelijk wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). De verplichting is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als een kantoorgebouw, onderwijsgebouwen, pensions, en publieke panden zoals stations. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorfunctie? In dat kader is het plicht dat deze gebouwen in 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Daarnaast moeten winkels en bedrijven die gehuisvest zijn in grote publieke gebouwen van meer dan 250 m2 het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, zoals in de ontvangsthal. Lees ook meer over Energie-Index (Ei).

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van zakelijke panden moet je verplicht een energielabel hebben.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor productiehallen en loodsen is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten binnenkort (2023) ten minste milieulabel C hebben.
 • In grote openbare gebouwen vanaf 250 m2 moet het label goed zichtbaar zijn voor bezoekers.

Vaak gestelde vragen (FAQ) over woninglabels

Wat doet een energielabel?
Het energielabel geeft een indicatie van de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe groener het label. Deze energie-index begint bij energielabel A of B (groen label) tot en met F en G (rood, hoog verbruik).

Is het energielabel verplicht?
Ja, in de situatie waarin je het huis zal gaan verhuren of verkopen moet je inzicht bieden in welk energielabel het huis toegekend is. Dit dient ook te worden meegenomen in de advertenties (makelaar). Beschik je niet over een label, dan riskeer je als verkoper/verhuurder een boete van €170.

Hoe vraag je een label aan?
Voor een definitief label moet je een vakbekwame energiedeskundige in Indijk laten komen. Op www.Qbis.nl zijn deze energiespecialisten te bekijken. Deze adviseur moet fysiek bij je thuis komen en doorloopt een lange lijst met punten. Deze persoon komt met een eindoordeel en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database. Je krijgt een email met alle documenten en eventueel kun je het ook online (Mijn Overheid) inzien (gemeente Súdwest-Fryslân).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
De expert kijkt naar het bouwjaar van het gebouw, woningtype, woonoppervlakte en andere aspecten als type glas, de manieren van isoleren, type CV-ketel en ventilatiesysteem en of er zonnepanelen of een warmtepomp aanwezig zijn. Met deze details kan uitgerekend worden hoeveel energie nodig is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van jouw huis en in welke mate de woning dit zelf uit hernieuwbare bronnen haalt. Uiteindelijk zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Wat zijn de kosten van een energielabel?
De kosten van je energielabel liggen tussen de €165,00 en €430,00. De definitieve prijs wordt bepaald door het type woning, het aantal uur dat de adviseur bezig zal zijn en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Indijk kun jij het beste doen door veel energie-inspecteurs naast elkaar te zetten die hun dienst aanbieden in de provincie Friesland.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit te bekijken check je energielabel.nl van de overheid. Kies huur- of koopwoning en voer de postcode (8553) en het huisnummer in. Je krijgt nu het label van jouw woning te zien. Let op: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is geen officieel document en wordt dus ook niet geaccepteerd bij een verkoop of verhuur. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief woninglabel. Ga direct aan de slag: energielabel huis Indijk opvragen.

Plaats een reactie