Energielabel Akmarijp

Direct energielabel aanvragen

Zonder gedoe een energielabel aanvragen voor jouw woning in Akmarijp? Sinds 1 januari 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Dit document toont hoe energiezuinig jouw huis is en toont praktische verbeterpunten om de woning nog energiezuiniger te maken. Gaat jouw woning in de verkoop? In dat geval is een definitief energielabel in Akmarijp verplicht. Op Energielabelprijzen.nl ontdek je alle benodigde info over het aanvragen van een nieuw certificaat. Ook kan je hier energieadviseurs vergelijken en bieden wij handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel laat zien hoe zuinig jouw woning is, en hoe je dit kunt verbeteren.
 • Je moet het kunnen overhandigen bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • We delen het op in 7 labels: Energielabel A & B (laag verbruik) t/m F & G (niet milieuvriendelijk).
 • In het begin vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. In 2021 zijn deze regels veranderd.
 • Je moet nu eerst contact opnemen met een energieadviseur in Akmarijp die bij je thuis komt en het label registreert.
 • Het keurmerk – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €195,00 – €415,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Akmarijp

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle Nederlanders met een huis hebben in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid ontvangen. Op het moment dat je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Vanaf 2021 is er een nieuwe rekenmethode waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet verplicht een officiële energieadviseur thuis laten langskomen. Deze specialist komt langs en doorloopt een lange lijst met punten. Door deze nieuwe methode zijn de kosten een stuk hoger. In het gedeelte hieronder bieden wij informatie over hoe je zo’n voordelig energielabel in Akmarijp aanvraagt.

Snel en voordelig een energielabel aanvragen

 1. Zoek een energiedeskundige

  Via centraalregistertechniek.nl tref je alle bevoegde energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Zoek op postcode (8541) om een erkend deskundige in Akmarijp te zoeken.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Selecteer een adviseur en stem samen een geschikt moment af. De afspraak zal een stuk vloeiender verlopen wanneer je zoveel mogelijk informatie van het huis kunt laten zien. Zoals bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. Bezoek en berekening

  De erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Deze ronde duurt plusminus 2,5 uur.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Akmarijp beslist uiteindelijk wat het label moet worden en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Database met labels bekijken

  Na registratie krijg je een digitaal document (PDF) van het keurmerk incl. de geconstateerde punten en alle mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en moet je laten zien aan een geïnteresseerde koper. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Heb jij een particulier energielabel nodig?

Doorzoek de energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

Gemiddelde kosten energielabel

De tarieven van een definitief energielabel schommelen tussen de €110,00 en €360,00. In het bijgesloten overzicht vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Akmarijp. Meteen aan de slag? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Of bekijk adviseurs in Echtenerbrug, Bantega, Echten, Oosterzee en Follega. De uiteindelijke tarieven kunnen berekend worden d.m.v. een aantal factoren.

 1. Het soort woning (hoekwoning, appartement, twee-onder-een kap, tussenwoning, villa).
 2. De tijd (in uren) die de bouwinspecteur bezig is.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
Type woningM2 woonoppervlakteGeschatte kosten
Appartement50 m2€ 163,00
Rijtjeshuis105 m2€ 213,00
Twee-onder-een kap140 m2€ 285,00
Losse woning200 m2€ 351,00
Gemiddelde kosten woninglabel Akmarijp.

Erkend deskundige in Akmarijp vergelijken

Wil jij snel zo’n definitief energielabel aanvragen? Daarvoor contacteer je een erkend deskundige energielabel Akmarijp. Het portaal om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is centraalregisterTechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. Hier vind je bevoegde specialisten (BRL9500). Om snel iets af te spreken bekijk je in de lijst hieronder een aantal betrouwbare partijen waar je op een gebruiksvriendelijke manier een milieulabel kunt regelen tegen een relatief voordelige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam (ver)bouwen in 4 stappen

Heeft jouw huis een hoog energieverbruik, en wil jij graag lagere energielasten en de energieprestatie verbeteren? Door middel van energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis omtoveren naareen label A/B/C woning. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Op die manier realiseer je een setting waarbij de woning niet onnodig warmte laat ontsnappen. Pas als het huis goed geïsoleerd is ga je juist verder in op de opties voor energie opwekken. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Energielabel voor bedrijven.

Adviezen: Via het platform https://www.verbeteruwhuis.nl zie je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – praktische verbeteropties voor een groen energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

Het belang van een zuinig energielabel woning Akmarijp

 • Een zuinige woning en besparen op de maandelijkse energielasten.
 • Een optimaal klimaat in huis: geen tocht meer bij de ramen.
 • Een woning met label B of A draagt bij aan een beter milieu.
 • Flinke toename van de woningwaarde.
 • Lagere hypotheekrente mogelijk.
 • De overheid verstrekt veel subsidies voor het verduurzamen van jouw woning.
 • De energiecoach in Akmarijp kent precies de huidige wet- en regelgeving.
EnergielabelBouwjaarAanpassingen
Label A2012 – 2024Warmtepomp om helemaal van het gas af te gaan.
Label B2002 – 2006Zelf stroom opwekken met zonnepanelen + warmtepomp.
Label C1985 – 2003Leg de nadruk op muurisolatie en laat zonnepanelen leggen.
Label D1976 – 1980HR++ glas en een nieuwe HR-ketel.
Label E1965 – 1976Vloer-, dak- en spouwmuurisolatie incl. zonnepanelen.
Label F1950 – 1967Een moderne HR-ketel en isoleren.
Label Gt/m 1942Isoleren van vloer, (spouw)muur en dak.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Bekijk alle adviseurs en regel het binnen 1 week

Woningisolatie

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een label A of B woning. Door goede isolatie van spouwmuur, dak en kruipruimte vermijd je dat de warmte in de woning zomaar verdwijnt. Op die manier gaan je stookkosten direct omlaag en heb je ook een prettig leefklimaat. Waar je moet beginnen hangt af van de manier waarop je huis nu is geïsoleerd. Het jaar waarin de woning is neergezet geef inzicht in de vermoedelijke staat. Informeer ook altijd bij de vorige bewoners hierover. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. Hieronder bieden wij de mogelijke besparingen in het geval van een eengezinswoning met een hoog rendement ketel.

Isolatie optiesInvesteringGasbesparing p/jaarBesparing (€/jaar)
Dakisolatie€3300 – €53001030 m3€670
Vloerisolatie€1200 – €3300365 m3€237
Spouwmuurisolatie€1050 – €2100930 m3€605
HR++ glas€1900 – €2500510 m3€331,5
Kosten en opbrengsten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

Wanneer jouw woning goed geïsoleerd is, moet je zorgen dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is cruciaal voor een gezond binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren betekent een optimaal binnenklimaat zonder dat je veel energie verliest.

 • Winddrukgeregelde roosters: rooster in ramen of deuren zorgen voor schone lucht.
 • Losse ventilatieunit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met WTW: systeem dat evenveel lucht aan- als afvoert.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: maakt gebruik van de warme ventilatielucht en past dit toe op de verwarming.

CV-ketel vervangen

Het verwarmen van een woning vergt veel energie, met name gas. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. In de lijst hieronder vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Zuinig maar ook stil, compact en veilig.
 • Een hybride warmtepomp: verwarmingssysteem dat samenwerkt met de normale gas cv-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone systeem dat volledig op stroom werk.
 • Zonneboiler: gesloten systeem waarbij zonnecollectoren het water verwarmen.
 • Infraroodpanelen: geeft direct warmte af voor een aantal m2.

Zonnepanelen installeren

Nadat je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. De benodigde stroom kan je schoon en duurzaam opwekken door zonnepanelen te laten installeren. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in energie.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen kost om en nabij de €4800 en verdien je snel terug, vaak al binnen 6 jaar.
 • De stroom die over is en je niet verbruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Hiervoor krijg je dezelfde prijs als waarvoor je normaal de stroom inkoopt.

energielabel-akmarijp-8541

Aanvraag indienen energielabel voor bedrijfspand

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig bij verhuur, verkoop en oplevering van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). Deze verordening is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, zwembaden, winkelcentrums, en publiek toegankelijke panden zoals verzorgingshuizen. Is het pand 100m2 of groter, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoor? Op dat moment moet het gebouw met ingang van 2023 ten minste energielabel C hebben. Bovendien moeten organisaties die gevestigd zijn in publieke gebouwen van 250m2 of groter het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld naast de receptie. Bekijk ook onze pagina met informatie over Voorlopig energielabel.

 • Bij overdracht of oplevering van een bedrijfsruimte moet je een geregistreerd energielabel kunnen overleggen.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor industriële bedrijfspanden geldt er een ontheffing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten per 2023 minimaal de beschikking hebben over milieulabel C.
 • In openbare gebouwen van minimaal 250 m2 moet het label goed zichtbaar zijn voor bezoekers.

Veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. het woninglabel

Wat is een energielabel?
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe gunstiger het woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A & B (erg milieuvriendelijk) en loopt op tot G (hoog energieverbruik).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, wanneer jij het huis in de verkoop of verhuur wil doen moet je inzicht bieden in wat de erkende deskundige van de woning vond. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Kan je geen geldig label aantonen, dan kan jij mogelijk een boete van €170 verwachten.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Hiervoor moet je een deskundige energiedeskundige in Akmarijp vragen bij je thuis te komen voor een onderzoek. Door gebruik te maken van QBIS.nl doorzoek je alle energiespecialisten. De inspecteur komt bij je thuis en bekijk de gehele woning. De adviseur berekent het label en registreert deze in de database EP-Online. Je krijgt een email met alle documenten en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente De Fryske Marren).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
De expert houdt rekening met het jaar waarin het gebouw is neergezet, het type gebouw, het aantal m2 woonoppervlakte en belangrijke aspecten zoals soort glas, het soort isolatie, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en of het huis een warmtepomp of zonnepanelen heeft. Met deze complete analyse berekent hij of zij hoeveel gas en stroom benodigd is voor de centrale verwarming van jouw woning en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt. Vervolgens zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Wat is de prijs van het energielabel?
De prijzen van je energielabel schommelen tussen de €140,00 en €435,00. De totale kostprijs ligt aan type woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de informatie die voorhanden is (tekeningen en andere technische informatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Akmarijp is over het algemeen gunstiger door veel energie-inspecteurs te gaan vergelijken die diensten leveren binnen de provincie Friesland.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Om jouw huidige score te bekijken surf je naar www.energielabel.nl. Kies huur- of koopwoning en voer jouw postcode (8541) plus het huisnummer in. Je ziet vervolgens direct welk label je hebt. Let op: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is geen officiële status en kan je dus niet gebruiken. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitief label. Wacht niet langer: energielabel huis Akmarijp opvragen.

Plaats een reactie