Energielabel Bantega

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Bantega? Vanaf 1 januari 2015 heeft elke woning een energielabel. Dit keurmerk geeft een indicatie van hoe zuinig jouw woning is en geeft nuttige mogelijkheden om het energieverbruik te verlagen. Wil je jouw huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Bantega verplicht. Op Energielabelprijzen.nl tref je praktische info over het berekenen, opvragen en aanvragen van het label. Tevens kan je hier energieadviseurs vergelijken en bekijk je nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • Met een energielabel wordt het duidelijk hoe energiezuinig een huis is.
 • Sinds 1 januari 2015 is het verplicht bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A/B (maximaal zuinig) t/m F & G (niet milieuvriendelijk).
 • De afgelopen jaren regelde je een VEL (vereenvoudigd label) zelf via internet. De overheid heeft dit in 2021 geactualiseerd.
 • Je regelt dit tegenwoordig via een energieadviseur in Bantega die jouw hele huis bekijkt en het label registreert.
 • Het informatielabel – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – heeft een prijs van tussen de €130,00 – €450,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Bantega

Het energielabel vertelt iets over de energieprestatie van een woning. Alle woningen in Nederland namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Wanneer je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan moet je een definitief energielabel hebben. Sinds kort hanteert de overheid een nieuwe werkwijze waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Je moet dus een bevoegde energieadviseur verzoeken langs te komen. Deze vakman komt bij je thuis en inspecteert de gehele woning. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. Onderstaand check je hoe je zo’n voordelig energielabel in Bantega kunt regelen.

In 5 stappen een energielabel aanvragen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Via centraalregistertechniek.nl doorzoek je alle gecertificeerde energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Zoek op postcode (8538) om een erkend deskundige in Bantega te vergelijken.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Kies een adviseur en bel of mail voor een afspraak. Het is handig als je zoveel mogelijk details van de woning kunt laten zien. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Bezoek en berekening

  Een erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Deze ronde duurt plusminus 2,5 uur.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Bantega kiest het label en legt deze vast in de EP-online database.

 5. Inzicht in jouw label

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest krijg jij per mail een PDF van het informatielabel met alle kenmerken en de aanbevolen energiebesparende maatregelen. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en dien je te overhandigen bij de verkoop van de woning. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Alles weten over een particulier energielabel?

Zoek naar energieadviseurs en maak gebruik van de aanbieding!

Gemiddelde kosten energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel schommelen tussen de €125,00 & €415,00. In de tabel hieronder bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Bantega. Meteen aan de slag? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Zoek ook adviseurs in Echten, Oosterzee, Follega, Eesterga en Lemmer. De offerte prijzen worden berekend middels verscheidene aspecten.

 1. Type en leeftijd huis (villa, twee-onder-een kap, tussenwoning, appartement, hoekwoning).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen of het bestek).
 4. De gekozen energiecoach en het bijbehorende tarief.
Type woningGrootteGeschatte kosten
Appartement60 m2€ 160,00
Tussenwoning125 m2€ 219,00
Hoekwoning145 m2€ 289,00
Vrijstaand195 m2€ 362,00
Gemiddelde kosten woninglabel Bantega.

Energieadviseurs in Bantega vergelijken

Zo snel mogelijk zo’n definitief energielabel aanvragen? Om dit te realiseren moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Bantega. De website om een adviseur te vinden is https://www.centraalregistertechniek.nl. Je kunt vanuit hier doorklikken naar het QBISnl register. Hier tref je bekwame adviseurs (BRL9500). Om snel iets af te spreken vind je in onze vergelijkingstabel een aantal betrouwbare partijen waar je verrassend eenvoudig een milieulabel kunt regelen en waarbij u direct op de kosten let.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen een duurzame woning

Gebruikt jouw huis veel energie, en wil je de maandelijkse lasten verlagen door de energieprestatie te verbeteren?Met de juiste energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning verbeteren tot een label A/B/C huis. De basis is altijd een goede isolatie. Op die manier realiseer je een setting waarbij zo min mogelijk warmte verloren gaat. Pas daarna kijk je pas naar energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Op deze website lees je ook meer over Energielabel G.

Advies: Op de informatieve website www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – na het beantwoorden van wat vragen – handige verbeteropties voor een beter energielabel. Voer de check uit.

Het belang van een zuinig energielabel woning Bantega

 • Een energiezuinig huis en besparen op de energierekening.
 • Een optimaal leefklimaat: in de winter lekker warm en in de zomer lekker koel.
 • Een woning met label A of B hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • Woningwaarde stijgt tot wel 20%.
 • Lagere hypotheekrente mogelijk.
 • Er gelden verscheidene subsidies als je investeert in duurzame maatregelen.
 • De energiecoach in Bantega kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarAanpassingen
Label A2009 – 2024All-electric warmtepomp voor nul-op-de-meter.
Label B2000 – 2008De woning verwarmen met een warmtepomp of zonnepanelen.
Label C1985 – 2002Loop alle achterstallige isolatie na, en kijken naar een zonneboiler.
Label D1975 – 1982Vervang het glas en probeer de leidingen te isoleren.
Label E1968 – 1974Nieuwe ketel, isolatie en zonnepanelen.
Label F1949 – 1970Isolatie met focus op vloer, dak en muur.
Label Gt/m 1935Dak-, vloer-, bodem-, en muurisolatie.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Vind de goedkoopste aanbieder en vraag snel jouw energielabel aan

Woning isoleren

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een energiezuinig huis. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak voorkom je dat de gerealiseerde warmte weer kan ontsnappen. Daardoor worden de stookkosten een stuk gunstiger en heb je ook een comfortabel leefklimaat. Waar je moet beginnen is afhankelijk van de actuele isolatie die is toegepast. Het bouwjaar van de woning geeft een aardige indicatie. Bekijk ook bouwtekeningen en informeer bij de vorige bewoners. Een bouwtechnische keuring of warmtescan laat zien waar het aan isolatie ontbreekt. Onderstaand zoek je eenvoudig naar de te verwachten besparing voor een gemiddelde eengezinswoning met een standaard hr combiketel.

Isolatie optiesPrijsGasbesparing (jaar)Besparing (€/jaar)
Dakisolatie€3600 – €52001020 m3€755
Vloerisolatie€1800 – €4000355 m3€263
Spouwmuurisolatie€1250 – €2400920 m3€681
HR++ glas€1950 – €2650500 m3€370
Investering en opbrengsten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

Op het moment dat jouw woning goed geïsoleerd is, is het belangrijk dat de luchtstromen in het pand worden verbeterd. Ventilatie is cruciaal voor een comfortabele leefomgeving. Zuinig en slim ventileren houdt in een prettig leefklimaat waarbij er warmte uit de vervuilde lucht wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: Bij veel wind wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Losse ventilatieunit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: geen last meer van koude luchtstromen door de WTW unit.
 • Ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: benut slim de warmte uit de ventilatielucht en past dit toe op de verwarming.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

Het verwarmen van de woning kost veel energie (vooral veel gas). Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Je kunt kiezen voor een duurzame oplossing die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. In de volgende lijst bieden we een aantal suggesties.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Tot wel 15% efficiënter dan een traditionele gasketel.
 • Een hybride warmtepomp: eenvoudig te installeren systeem in hybride setting met de CV.
 • Een all-electric warmtepomp: de aardgasaansluiting kan helemaal de deur uit.
 • Zonneboiler: zet zonlicht om in warmte voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: uitstekend geschikt om een ruimte plaatselijk te verwarmen.

Zonnepanelen op het dak

Op het moment dat je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd kan je de totale stroombehoefte berekenen. De stroom die je nu nodig hebt kan je zelf genereren door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en de geschatte terugverdientijd is maar 7 jaar.

 • Zonnepanelen wekken stroom op bij daglicht.
 • Een set met 10 zonnepanelen kost zo’n €4900 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 6,5 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt gaat terug naar het net (salderen). Daarvoor ontvang je dezelfde prijs als waarvoor jij het hebt ingekocht.

energielabel-bantega-8538

Energielabels voor bedrijfspanden

Een actueel en definitief energielabel voor het kantoor is noodzakelijk in situaties van verkoop en verhuur van een bedrijfspand vanaf 50m2. De verordening is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, onderwijsgebouwen, restaurants, en publiek toegankelijke panden zoals een station. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorplekken? In die situaties moet het gebouw met ingang van 2023 beschikken over een energielabel C. Verder moeten bedrijven die werkzaam zijn in publieke ruimtes van meer dan 250 m2 het energielabel actief en transparant delen, bijvoorbeeld naast de receptie. Op deze website lees je ook alles over Energielabel verplicht.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van een kantoorgebouw moet je verplicht een energielabel hebben.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor productiehallen en loodsen geldt er op dit moment geen verplichting.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten binnenkort (2023) ten minste milieulabel C hebben.
 • In openbare (bedrijfs)ruimtes met een ruimte van minimaal 250 m2 moet het energielabel duidelijk zichtbaar voor het publiek worden opgehangen.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat is het energielabel voor woningen?
Het energielabel geeft een beeld van de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Hoe energiezuiniger, hoe beter het woninglabel is. De energie-index loopt van energielabel A/B (zuinig) tot en met label G (niet duurzaam).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, wanneer jij het huis gaat verkopen of verhuren dan moet je laten zien wat de erkende deskundige van de woning vond. Dit dient ook te worden meegenomen in de advertenties (makelaar). Doe je dit niet, dan riskeer je als verkoper/verhuurder een boete van €170.

Hoe vraag ik voor mijn huis een label aan?
Voor een erkend label moet je een bevoegde energiedeskundige in Bantega thuis laten komen. Op de website QBIS.nl kan je een energiespecialist zoeken. Deze inspecteur komt bij je thuis en analyseert de actuele situatie op energiegebied. De adviseur rekent alles door, bepaalt het label en legt deze vast in de EP-online database. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente De Fryske Marren).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
Een vakman checkt het bouwjaar van het gebouw, het type woning, de grootte en andere eigenschappen als wat voor glas er in de ramen zit, hoe goed de woning geïsoleerd is, type CV-ketel en ventilatiesysteem en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. Aan de hand van deze inspectie wordt vastgesteld hoeveel energie er wordt gebruikt voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van woonunit en hoeveel stroom er zelf wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Op basis hiervan wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Wat zijn de kosten van een energielabel?
De kosten van je energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €165,00 en €365,00. De definitieve prijs hangt af van het woonoppervlakte, de benodigde tijd die de energieadviseur nodig heeft en de beschikbare documentatie (tekeningen en EPC-berekeningen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Bantega is over het algemeen gunstiger door lokale leveranciers te gaan vergelijken die hun werkgebied hebben liggen in de provincie Friesland.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit in te zien surf je naar het platform energielabel.nl. Kies huur- of koopwoning en voer jouw postcode (8538) en het huisnummer in de zoekbalk in. De website toont direct het huidige label. Opmerking: is het een voorlopig energielabel? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en is dus ook niet toegestaan om te gebruiken. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief label. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Bantega opvragen.

Plaats een reactie