Energielabel Eesterga

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Eesterga? Met ingang van 1 januari 2015 beschikt elke woning over een energielabel. Dit certificaat indiceert hoe energiezuinig een woning is en biedt nuttige mogelijkheden om de woning nog energiezuiniger te maken. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Eesterga verplicht. Op www.energielabelprijzen.nl tref je uitgebreide info over het regelen en aanvragen van een label. Bovendien kan je hier energieadviseurs vergelijken en tref je hier handige tips om jouw label te verbeteren.

 • De energielabels bieden inzicht in de energieprestatie van een gebouw.
 • Het is verplicht bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A of B (zeer zuinig) t/m F of G (heel onzuinig).
 • Vroeger kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Er geldt sinds 2021 andere wetgeving.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Eesterga die jouw hele huis bekijkt en een label opmaakt.
 • Het certificaat – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost je ongeveer tussen de €110,00 & €440,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Eesterga

Het energielabel geeft een indicatie van de mate waarin een huis energiezuinig is. Alle huizen in Nederland hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. In de situatie waarbij jij de woning gaat verhuren over verkopen, is een definitief energielabel noodzakelijk. Vanaf 2021 is er een nieuwe methode waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Daarom moet je een gecertificeerde energieadviseur laten langskomen. Deze vakman bezoekt jou op locatie en berekent de energieprestatie van de woning. De prijzen zijn om die reden ook flink hoger geworden. Hieronder check je hoe jij een voordelig energielabel in Eesterga moet regelen.

Een energielabel voor je woning aanvragen in 5 stappen

 1. Vind een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl tref je alle gecertificeerde energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Het beste kun je een postcode gebruiken (8534) om een erkend deskundige in Eesterga te vergelijken.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Tik op een energie-expert en stem samen een geschikt moment af. Zorg dat je de belangrijke informatie van het huis kunt laten zien. Bijvoorbeeld bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. De inspectie

  Deze erkend energiedeskundige komt thuis bij je langs om de inspectie van de woning te doen. De duur van het bezoek is ongeveer 2 uur.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Eesterga rekent alles door, bepaalt het label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Online label inzien

  Na afloop van de inspectie krijg jij per mail een PDF van het vastgestelde label met een toelichting en verbeterpunten van de woning. Het label is 10 jaar geldig en moet jij kunnen tonen wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Je kunt het ook te allen tijde opvragen via Mijn Overheid.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Zoek naar energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

De kosten van een energielabel

De prijzen van een definitief energielabel variëren tussen de €115,00 – €395,00. In het schema hieronder bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Eesterga. Meteen aan de slag? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Check ook adviseurs in Lemmer, Koufurderrige, Dijken, Legemeer en Boornzwaag. De tarieven hangen af van meerdere factoren.

 1. Type woning (villa, hoekwoning, tussenwoning, appartement, vrijstaand).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. Het werkgebied & locatie van de energiecoach.
HuisWoonoppervlakteKostprijs
Appartementje70 m2€ 168,00
Rijtjeswoning130 m2€ 206,00
Twee-onder-een kap160 m2€ 273,00
Losse woning200 m2€ 361,00
Actuele kosten woninglabel Eesterga.

De beste energieadviseurs in Eesterga vergelijken

Snel en simpel een definitief energielabel aanvragen? Hiervoor moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Eesterga. Het portaal om deze inspecteur op te zoeken is centraalregisterTechniek.nl. Daar kan je klikken op de link naar het QBISnl register. Hier vergelijk je gecertificeerde experts (BRL9500). Om het proces in gang te zetten bekijk je in de lijst hieronder een aantal uitgelichte adviseurs waar je direct een afspraak kunt maken tegen een scherpe prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Stappenplan om je woning te verduurzamen

Gebruikt jouw huis veel energie, en wil jij graag iets doen aan de energieprestatie? Met een focus op energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis verbeteren tot een “groen” label (A, B of C). Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Daarmee realiseer je een setting waarbij er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. Op het moment dat de isolatie goed is verleggen we de focus op zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Je kunt hier ook meer vinden over Energielabel C.

Belangrijk: Via het platform Verbeteruwhuis.nl zie je – nadat je jouw woning hebt omschreven – handige verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Check de potentiële besparing.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Eesterga

 • Een duurzame woning en flink besparen op de energiekosten.
 • Extra comfort in huis: geen last van koudeval en/of tocht.
 • Een B- of A woning is goed voor het milieu.
 • Waarde van de woning stijgt.
 • Steeds vaker recht op korting op de hypotheekrente.
 • Je kunt profiteren van royale subsidies wanneer je aan de slag gaat met isolatie of zonnepanelen.
 • De energiecoach in Eesterga kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarAanpassingen
Label A2011 – 2024Met warmtepomp en zonnepanelen een energieneutrale woning.
Label B1999 – 2005Duurzaam de woning verwarmen met een warmtepomp.
Label C1984 – 2003Kies voor nieuw glas, installeer zonnepanelen en isoleer het dak.
Label D1971 – 1984Vervang de CV ketel door een duurzame variant.
Label E1965 – 1978Vloer- en spouwmuurisolatie, dubbel glas en zonnepanelen.
Label F1947 – 1970Isolatie van vloer, dak en muren.
Label Gt/m 1935Isolatie van muur, dak, vloer en kruipruimte.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Vergelijk adviseurs en regel het nog deze week

Woning isoleren

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een woning met een laag verbruik. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak voorkom je dat de warmte in huis je huis weer verlaat. Zo bespaar je op de maandelijkse stookkosten en profiteer je van een gezond leefklimaat. Waar je moet starten ligt aan de huidige mate van isolatie. Het jaar waarin het huis is gebouwd vertelt al veel over de isolatiewaardes. Eventueel kun je dit ook aan buurtgenoten vragen. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. In de tabel hieronder vind je de besparingen die mogelijk gerealiseerd kan worden bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een standaard hr combiketel.

Isolatie keuzeInvesteringBesparing gas (jaar)Besparing (€/jaar)
Dakisolatie€3300 – €60001000 m3€700
Vloerisolatie€1400 – €3600335 m3€235
Spouwmuurisolatie€1450 – €2300900 m3€630
HR++ glas€1950 – €2850480 m3€336
Onkosten en opbrengsten bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

In de situatie waarbij je huis een goede isolatie heeft, moet je zeker stellen dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is cruciaal voor een aangenaam klimaat in huis. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een prettige leefomgeving waarbij er constant frisse lucht wordt aangevoerd en er energie uit de vervuilde lucht wordt gehaald.

 • Winddrukgeregelde roosters: wordt door winddruk nauwer of zelfs helemaal gesloten.
 • Lokale ventilatie-unit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: een gesloten ventilatiesysteem dat bestaat uit een ventilator en een warmte terugwin unit (WTW).
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken als duurzame warmtebron voor verwarming.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

Het verwarmen van de woning kost veel energie (vooral veel gas). Veel woning beschikken nog over een gasketel. Kies voor een duurzaam alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de volgende opsomming bieden we een aantal suggesties.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: zeer zuinig en efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: betaalbaar systeem op de CV-ketel te ondersteunen.
 • Een all-electric warmtepomp: geen ketel meer, uitsluitend een stand-alone pompsysteem.
 • Zonneboiler: zet energie van de zon om in warm water.
 • Infraroodpanelen: comfortabele lokale stralingswarmte die prettig aanvoelt.

Stroom opwekken met zonnepanelen

Wanneer je de optimalisatiepunten voor jouw woning hebt aangepakt weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. De stroom die je nu nodig hebt kan je zelf opwekken met behulp van zonnepanelen op je dak. De nieuwste panelen kunnen wel 40 jaar mee en je verdient ze al binnen 6 – 8 jaar helemaal terug.

 • Zonnepanelen wekken stroom op vanuit zonne-energie.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen kost zo’n €4300 en verdien je terug in 6,5 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Daarvoor ontvang je dezelfde prijs als waarvoor je normaal de stroom inkoopt.

energielabel-eesterga-8534

Energielabel voor bedrijven

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een bedrijfspand vanaf 50m2. De regelgeving is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als kantoren, scholen, winkels, en publiek toegankelijke gebouwen zoals ziekenhuizen. Is het pand 100m2 of groter, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorruimte? In dit scenario moet het gebouw met ingang van 2023 minimaal een energielabel C hebben. Ook moeten o.a. musea, banken en ziekenhuizen die werkzaam zijn in publieke ruimtes vanaf 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, bijvoorbeeld bij de ingang. Lees ook meer over Energielabel recreatiewoning.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van een kantoorgebouw is een energielabel noodzakelijk.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor panden met een industriefunctie geldt de verplichting niet.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten vanaf 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In grotere openbare ruimtes met een oppervlakte van ten minste 250 m2 moet elke bezoeker dit label kunnen inzien bij de ingang.

FAQ met veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat is het energielabel voor woningen?
Het energielabels biedt inzicht in de actuele staat en de energieprestatie van een object. Hoe minder je hoeft te stoken, hoe positiever het woninglabel uitvalt. De energie-index loopt van energielabel A & B (erg milieuvriendelijk) en gaat door tot G (niet milieuvriendelijk).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, als je jouw huis in de verkoop of verhuur wil doen dan moet je aantonen wat het definitieve energielabel is. Dit dient ook te worden meegenomen in de advertenties (makelaar). Beschik je niet over een label, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Hoe is het label aan te vragen?
Voor een erkend label moet je een bekwame energiedeskundige in Eesterga thuis laten komen. Op www.Qbis.nl kun jij snel een energiespecialist vinden. De adviseur komt bij je thuis en loopt alle onderdelen van het huis na. De adviseur maakt de berekening, bepaalt het label het registreert het definitieve label in de EP-online database. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente De Fryske Marren).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
De inspecteur analyseert de leeftijd van de woning, het soort gebouw, m2 woonoppervlakte en belangrijke aspecten zoals type glas, de beschikbare isolatie, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en of er bijvoorbeeld duurzame energie wordt gebruikt middels zonnepanelen of een warmtepomp. Op basis daarvan kan uitgerekend worden hoeveel energie er wordt gebruikt voor het leveren van warm water en de verwarming van het huis en in hoeverre het huis in staat is zichzelf van stroom te voorzien. Vervolgens wordt de labelletter definitief vastgesteld.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De tarieven van een energielabel komen uit tussen de €110,00 – €395,00. De investering is afhankelijk van het type woning, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen of het bestek). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Eesterga kan je doen door diverse energiebedrijven onder elkaar te zetten die hun werkgebied hebben liggen binnen de provincie Friesland.

Hoe kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Daarvoor bezoek je het platform energielabel.nl. Kies voor huur/koopwoning en vul de postcode (8534) en het huisnummer in. Je ziet nu meteen het label en de geldigheid. Kijk uit: krijg je een voorlopig energielabel op je scherm? Dit is geen geldig document en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitief woninglabel. Zoek het snel uit: energielabel huis Eesterga opvragen.

Plaats een reactie