Energielabel Koufurderrige

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in Koufurderrige? Met ingang van 1 januari 2015 heeft elk huis in Nederland een (voorlopig) energielabel. Het label vertelt hoe energiezuinig jouw huis is en biedt belangrijke verbeterpunten om de woning duurzamer te laten worden. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? Dan is een definitief energielabel in Koufurderrige verplicht. Op deze pagina vind je alle benodigde informatie over het berekenen, opvragen en aanvragen van het keurmerk. Verder kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en bieden wij handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Het energielabel geeft een beeld van de energieprestatie van een woning.
 • Het is verplicht bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • We delen het op in 7 categorieën: Energielabel A & B (erg milieuvriendelijk) t/m F/G (ontzettend onzuinig).
 • De laatste jaren was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. Vanaf 2021 is er het e.e.a. gewijzigd.
 • Je regelt dit tegenwoordig via een energieadviseur in Koufurderrige die jouw woning helemaal doorneemt en het label registreert.
 • Het keurmerk – inclusief concrete verbeterpunten – kost tussen de €160,00 en €440,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Koufurderrige

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande het energieverbruik van een woning. Alle woningbezitters kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. In de situatie waarbij je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan is een definitief energielabel verplicht. Sinds 2021 hanteert de overheid een nieuwe werkwijze waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet dus een erkend deskundige energieadviseur bij je thuis laten komen. Deze adviseur zal thuis langskomen en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. Onderstaand vind je precies hoe jij zo’n voordelig energielabel in Koufurderrige regelt.

Een energielabel voor je woning aanvragen in 5 stappen

 1. Vind een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl bekijk je alle officiële energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Neem als basis je postcode (8529) om een erkend deskundige in Koufurderrige te contacteren.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Selecteer een adviseur en plan een afspraak in. Bereid je goed voor: zorg dat je alle relevante informatie van de woning paraat hebt. Onder andere bouwtekeningen en EPC-berekeningen.

 3. Het onderzoek

  De erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Dit neemt ongeveer 2 uur in beslag.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Koufurderrige rekent alles door, bepaalt het label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Het label via internet bekijken

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan ontvangt men per email een PDF van het label met een toelichting en de aanbevolen energiebesparende maatregelen. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en kan je overhandigen bij het opstellen van een verkoop- of huurcontract. Je kunt het ook te allen tijde opvragen via Mijn Overheid.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Bekijk energieadviseurs en vind de laagste prijs

De kosten van een energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel komen uit tussen de €105,00 – €375,00. In de tabel hieronder vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Koufurderrige. Meteen aan de slag? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Bekijk ook adviseurs in Dijken, Legemeer, Boornzwaag, Langweer en Teroele. De totale tarieven komen tot stand door de volgende factoren.

 1. Type woning (tussenwoning, twee-onder-een kap, vrijstaand, appartement, hoekwoning).
 2. De tijd (in uren) die de bouwinspecteur bezig is.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie).
 4. De energiecoach waar je mee in zee gaat.
Categorie huisM2 woonruimteOnkosten
Klein appartement60 m2€ 172,00
Rijtjeswoning115 m2€ 215,00
Hoekwoning150 m2€ 294,00
Vrijstaand190 m2€ 360,00
Actuele kosten woninglabel Koufurderrige.

De beste energieadviseurs in Koufurderrige vergelijken

Deze week je definitief energielabel aanvragen? Hiervoor ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Koufurderrige. Het portaal om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is www.centraalregisterTechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. Daar doorzoek je bekwame inspecteurs (BRL9500). Om het proces in gang te zetten doorzoek je hieronder meerdere erkende bureaus waar je direct een certificaat kunt regelen tegen een normale prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Mijn woning verbeteren

Heb jij een label E, F of G woning, en wil jij graag verduurzamen en daarmee de energieprestatie verbeteren? Met een focus op energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis verduurzamen tot een label A/B/C huis. De basis is altijd een goede isolatie. Op die manier geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat de gewonnen warmte niet zomaar de woning verlaat. Op het moment dat de isolatie goed is ga je juist verder in op energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Energielabel A / A++.

Noot: Via het overheidsinitiatief Verbeteruwhuis.nl zie je – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – duidelijke verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Check de potentiële besparing.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Koufurderrige

 • Een duurzame woning en besparen op de energierekening.
 • Een gezond klimaat in huis: het hele jaar een aangename temperatuur in huis.
 • Een huis met het milieulabel A of B is goed voor het milieu.
 • De woningwaarde stijgt bij A of B label.
 • Rentekorting (duurzaamheidskorting) bij de bank.
 • Je kunt profiteren van verschillende subsidies voor de renovatie van een woning.
 • De energiecoach in Koufurderrige is de juiste persoon om je hier bij te helpen.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2013 – 2024Volledig elektrische warmtepomp + zonnepanelen plaatsen.
Label B1997 – 2007Investeren in een all-electric of hybride warmtepomp of zonnepanelen.
Label C1985 – 1999HR 107 combiketel, zonnepanelen en HR++ glas.
Label D1976 – 1982Leg de nadruk op goede degelijke vloerisolatie.
Label E1967 – 1977Nieuwe ketel, isolatie en zonnepanelen.
Label F1950 – 1966Vooral dubbelglas en isolatie.
Label Gt/m 1928Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk alle specialisten en ontvang nog deze week jouw label

Isoleer je woning

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een zuinig huis. Door goede woningisolatie toe te passen verhinder je dat de warmte je huis weer verlaat. Op die manier ben je minder kwijt aan stookkosten en geniet je van een aangenaam binnenklimaat. Waar je moet beginnen is vooral afhankelijk van de RC-waardes van de woning. Het jaar waarin het huis is gebouwd is vaak een goede indicator hiervoor. Vraag ook de vorige bewoners en/of buren. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. In de tabel hieronder zoek je eenvoudig naar de mogelijke besparing in het geval van een eengezinswoning met een hoog rendement ketel.

Isolatie keuzeInvesteringBesparing (gas)Energiebesparing
Dakisolatie€3800 – €5200990 m3€673
Vloerisolatie€2000 – €3000325 m3€221
Spouwmuurisolatie€1050 – €2450890 m3€605
HR++ glas€1500 – €2650470 m3€319,6
Kosten en baten bij isolatie eengezinswoning (60 m2).

Ventileren

In de situatie waarbij je beschikt over een goed geïsoleerde woning, moet de focus liggen op het feit dat er ook genoeg frisse lucht in huis is. Ventilatie is bepalend voor een comfortabele leefomgeving. Zuinig en slim ventileren houdt in een gezond binnenklimaat zonder dat je veel energie verliest.

 • Winddrukgeregelde roosters: Bij winddruk wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Losse ventilatieunit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met WTW: geen last meer van koude luchtstromen door de WTW unit.
 • Ventilatiewarmtepomp met HR:ketel: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en past dit toe op de verwarming.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

Het verwarmen van een woning vergt veel energie, met name gas. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Overweeg een groen alternatief die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. Hieronder bekijk je de meeste populaire optie.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Zuinig maar ook stil, compact en veilig.
 • Een hybride warmtepomp: duurzaam je woning verwarmen met minder gas.
 • Een all-electric warmtepomp: een woning verwarmen met energie uit lucht, bodem of grondwater.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren op het dak zijn aangesloten op een gesloten leidingsysteem.
 • Infraroodpanelen: uitstekend geschikt om een ruimte plaatselijk te verwarmen.

Kies voor zonnepanelen

Wanneer je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd kan je de totale stroombehoefte berekenen. De benodigde energie kan je op een duurzame manier genereren door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen wekken stroom op bij daglicht.
 • Een systeem van 10 zonnepanelen kost gemiddeld €5200 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 8 jaar.
 • De kWh stroom die je niet gebruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Voor deze zonnestroom ontvang je dezelfde prijs als waarvoor je kWh inkoopt.

energielabel-koufurderrige-8529

Hoe zit het met een energielabel voor bedrijven?

Het is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. Deze regelgeving richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, onderwijspanden, cafés, en publieke gebouwen zoals een stadion. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoorplekken? In die situaties is het plicht dat deze gebouwen in 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Daarbij moeten bedrijven die werkzaam zijn in publieke ruimtes van minimaal 250 m2 het label zo ophangen dat iedereen dit kan zien, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Op deze website vind je ook alles over Energielabel F.

 • Bij officiële transactiemomenten van een bedrijfsruimte ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor industriële bedrijfspanden is er een uitzondering gemaakt.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten per 2023 beschikken over een milieulabel C of hoger.
 • In grote publieke gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

FAQ – Veelgestelde vragen over het woninglabel

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabel geeft inzicht in de energieprestatie van een woning. Hoe minder je hoeft te stoken, hoe positiever het woninglabel uitvalt. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A/B (maximaal zuinig) en gaat door tot label G (hoog verbruik).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, als je een gebouw gaat verkopen of verhuren dan moet je kunnen aantonen wat de erkende deskundige van de woning vond. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Is er geen geregistreerd label, dan riskeer je een boete van €170,00.

Hoe kan ik een label voor mijn woning aanvragen?
Voor dit document moet je een officiële energiedeskundige in Koufurderrige uitnodigen. Via het platform QBIS.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. Een inspecteur moet fysiek bij je thuis komen en bekijk de gehele woning. Hij of zij berekent de energieprestaties en voert deze ook in de database EP-online in. Je krijgt een email met alle documenten en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Súdwest-Fryslân).

Wat bepaalt mijn energielabel?
De specialist inspecteert het jaar waarin het huis is gebouwd, woningtype, grootte van de woning en belangrijke aspecten zoals soort glas, de mate van isolatie, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en of het huis een warmtepomp of zonnepanelen heeft. Aan de hand van deze inspectie wordt opgesteld hoeveel gas en stroom benodigd is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van het object en in hoeverre de woning deze benodigde energie zelf opwekt. Uiteindelijk wordt het labelletter geregistreerd.

Wat zijn de huidige kosten van een energielabel?
De tarieven van het energielabel liggen tussen de €190,00 – €405,00. De uiteindelijke prijs wordt berekend a.d.h.v. de grootte van de woning, de benodigde tijd die de energieadviseur nodig heeft en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en installatietechnische gegevens). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Koufurderrige kan jij doorgaans het meest voordelig doen door een aantal energiebedrijven te gaan vergelijken die hun dienst aanbieden in de provincie Friesland.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Om dit te bekijken bezoek je de website www.energielabel.nl. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en vul jouw postcode (8529) en het huisnummer in de betreffende velden in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Belangrijk: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit telt niet als officieel woninglabel en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief woninglabel. Zoek het snel uit: energielabel huis Koufurderrige opvragen.

Plaats een reactie