Energielabel Boornzwaag

Direct energielabel aanvragen

Snel en voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Boornzwaag? Met ingang van 1 januari 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Dit milieulabel toont hoeveel energie jouw woning verbruikt en geeft praktische maatregelen om het nog zuiniger te maken. Ga je je huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Boornzwaag verplicht. Op dit informatieplatform communiceren wij nuttige info over het checken en aanvragen van het label. Daarnaast bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en lees je handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is een vereiste bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A & B (erg milieuvriendelijk) t/m F of G (relatief hoog gebruik).
 • De afgelopen jaren vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. De overheid heeft dit in 2021 geactualiseerd.
 • Je moet nu een afspraak maken met de energieadviseur in Boornzwaag die de woning inspecteert en het label registreert.
 • Het keurmerk – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €115,00 & €355,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Boornzwaag

Het energielabel geeft een indicatie van de energieprestatie van een woning. Alle Nederlanders met een huis namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Wanneer je jouw woning gaat verkopen of verhuren, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. In 2021 is er een nieuwe manier wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Je moet daarom een gecertificeerde energieadviseur thuis laten langskomen. Deze energie-adviseur huur je als het ware in en doorloopt een lange lijst met punten. Voor jou als woningbezitter betekent dit wel dat je meer moet betalen. Hieronder check je hoe jij het voordelig energielabel in Boornzwaag aanvraagt.

Een particulier woning energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Zoek een energiedeskundige

  Op www.centraalregistertechniek.nl doorzoek je alle gecertificeerde energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Vul je postcode in (8526) om een erkend deskundige in Boornzwaag op te sporen.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Klik op een deskundige en stem samen een geschikt moment af. Het is belangrijk dat je alle benodigde gegevens van de woning kunt laten zien. Voorbeelden zijn bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. De inspectie

  Een erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis en inspecteert de gehele woning. De duur van het bezoek is ongeveer 2 uur.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Boornzwaag berekent de energieprestaties en voert deze ook in de database EP-online in.

 5. Database met labels bekijken

  Na registratie ontvangt men per email een PDF van het keurmerk inclusief alle kenmerken en verbeterpunten van de woning. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en moet je ook aanbieden verkoop- of verhuur van de woning. Door middel van Mijn Overheid kun je de documentatie ook downloaden.

Een particulier energielabel nodig?

Vergelijk energieadviseurs en vind de laagste prijs

Gemiddelde kosten energielabel

De kosten van een definitief energielabel liggen tussen de €115,00 & €365,00. In de tabel hieronder bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Boornzwaag. Direct een offerte? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Check ook adviseurs in Langweer, Teroele, Idskenhuizen, Tjerkgaast en Sint Nicolaasga. De geschatte kosten wordt bepaald door velerlei aspecten.

 1. Type en leeftijd huis (vrijstaand, hoekwoning, tussenwoning, villa, twee-onder-een kap).
 2. Het aantal uur dat de bouwinspecteur bezig zal zijn.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en andere technische informatie).
 4. De energiecoach waar je mee in zee gaat.
Categorie woningGroottePrijzen
Appartementje60 m2€ 171,00
Tussenwoning120 m2€ 212,00
Twee-onder-een kap160 m2€ 281,00
Losse woning180 m2€ 372,00
Prijzen woninglabel Boornzwaag.

Bekwame energieadviseurs in Boornzwaag vergelijken

Binnenkort dit definitief energielabel aanvragen? Op dat moment contacteer je een erkend deskundige energielabel Boornzwaag. Het platform om een adviseur te vinden is centraalregisterTechniek.nl. Daar open je het QBISnl register. In deze database tref je deskundige vakmannen (BRL9500). Om snel iets af te spreken vind je in onze vergelijkingstabel meerdere erkende bureaus waar je vrij eenvoudig een woninginspectie kunt aanvragen en waarbij u direct op de kosten let.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Je woning verduurzamen in 4 stappen

Gebruikt jouw woning veel energie, en wil jij graag verduurzamen en daarmee de energieprestatie verbeteren? Aan de hand van energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis optimaliseren naar een “groen” label (A, B of C). In de regel begint men altijd met isoleren. Op die manier is het zeker dat de warmte ook echt in de woning blijft. Pas daarna verleggen we de focus op het opwekken van eigen energie. Je kunt hier ook meer vinden over Energielabel berekenen.

Noot: Via de website van de overheid www.verbeteruwhuis.nl controleer je – na het beantwoorden van wat vragen – praktische verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Check de potentiële besparing.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Boornzwaag

 • Een energiezuinige woning met een lage energierekening.
 • Een gezond wooncomfort: kieren en tocht worden voorkomen.
 • Een woning met label A of B beperkt de CO-2 uitstoot.
 • Waarde van de woning stijgt.
 • Sommige banken verstrekken een rentekorting.
 • Er bestaan meerdere subsidies voor de renovatie van een woning.
 • De energiecoach in Boornzwaag kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2010 – 2024Stap volledig van het gas af en warmteopslag.
Label B2000 – 2007Met zonnepanelen en warmtepomp naar label A.
Label C1983 – 2002Triple glas, een HR 107 combiketel en zonnepanelen.
Label D1975 – 1983Leg de nadruk op goede degelijke vloerisolatie.
Label E1967 – 1977Isolatie van muur, dak, vloer en kruipruimte en zonnepanelen.
Label F1949 – 1968Vloer-, dak- en spouwmuurisolatie.
Label Gt/m 1935Dubbel glas plaatsen en isoleren van de woning.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk alle aanbieders en regel direct de aanvraag van jouw woninglabel

Isoleren

Isolatie is altijd de basis van een milieuvriendelijke woning. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak vermijd je dat de gerealiseerde warmte de woning ontglipt. Daardoor zullen de stookkosten verminderen en realiseer je een gezond leefklimaat. Waar je moet starten met isoleren is afhankelijk van de huidige mate van isolatie. Het jaar waarin de woning is neergezet zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Vraag ook de vorige bewoners en/of buren. Een bouwtechnische keuring of warmtescan laat zien waar het aan isolatie ontbreekt. In het schema hierna tref je de potentiële besparing voor een doorsnee woning met een hoogrendementsketel.

Type isolatieOnkostenBesparing GasKostenbesparing
Dakisolatie€3800 – €5300975 m3€634
Vloerisolatie€1200 – €3300310 m3€202
Spouwmuurisolatie€1300 – €2450875 m3€569
HR++ glas€1950 – €2700455 m3€295,75
Kosten en baten bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

In de situatie waarbij de isolatie in huis voldoende is, is het noodzakelijk dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een gezond binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren betekent een prettig wooncomfort, zonder heel erg veel warmteverlies.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: wordt door winddruk nauwer of zelfs helemaal gesloten.
 • Lokale ventilatie-unit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: warmt koude lucht van buiten op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming.

CV-ketel zonder gas?

Het verwarmen van de woning is een kostbare aangelegenheid. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Kies voor een duurzaam alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de lijst hieronder bekijk je de meeste populaire optie.

 • Moderne HR-combiketel: zeer zuinig en efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: een samenwerking tussen de CV-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: het hele huis verwarmen met stroom (stand-alone warmtepomp).
 • Zonneboiler: gebruikt energie van de zon om warm tapwater te maken.
 • Infraroodpanelen: aangename warmte, beperkt luchtcirculatie.

Voordelen zonnepanelen

Op het moment dat je aanpassingen hebt doorgevoerd kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. De benodigde energie kan je op een duurzame manier genereren door zonnepanelen te laten leggen. De huidige panelen gaan gemakkelijk 30 jaar of langer mee en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen kost zo’n €5400 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 7 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt gaat terug naar het net (salderen). Voor deze zonnestroom krijg je hetzelfde tarief als waartegen je de energie afneemt.

energielabel-boornzwaag-8526

Informatie over zakelijke energielabels voor bedrijven

Je dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. De regelgeving is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als een kantoor, universiteitsgebouwen, hotels, en publieke panden zoals verpleeghuizen. Is het gebouw groter dan 100m2, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoor? Dan moet het pand vanaf 2023 ten minste energielabel C hebben. Daarnaast moeten bedrijven die gevestigd zijn in publieke gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 het label zo ophangen dat iedereen dit kan zien, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Op deze website vind je ook alles over Energielabel C.

 • Bij officiële transactiemomenten van een zakelijke ruimte moet je verplicht een energielabel hebben.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor opslagruimtes en loodsen is er een uitzondering gemaakt.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (minimaal 50% als kantoor) moeten binnenkort (2023) beschikken over een milieulabel C of hoger.
 • In openbare (bedrijfs)ruimtes vanaf 250 m2 moet elke bezoeker dit label kunnen inzien bij de ingang.

Veelgestelde vragen woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel geeft inzicht in de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Hoe minder energie benodigd is, hoe beter het woninglabel is. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A of B (zeer zuinig) tot en met F en G (hoog verbruik).

Moet mijn huis verplicht een energielabel?
Ja, als je jouw huis verkoopt of verhuurt moet je inzicht bieden in wat het definitieve energielabel is. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Is er geen geregistreerd label, dan riskeer je een boete van €170,00.

Hoe kan ik een label voor mijn woning aanvragen?
Voor een officieel label moet je een bekwame energiedeskundige in Boornzwaag thuis laten langskomen voor een onderzoek. Op de website QBIS.nl vind je de beschikbare energiespecialisten. Een expert zal thuis langskomen en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Hij of zij stelt het label vast en registreert deze in de database EP-Online. De dossierstukken krijg je per mail en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente De Fryske Marren).

Wat bepaalt mijn energielabel?
Een specialist analyseert de leeftijd van de woning, het type gebouw, m2 woonoppervlakte en andere woningkenmerken zoals wat voor glas er in de ramen zit, type isolatie, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. Op basis van deze gegevens kan worden berekend wat de totale energiebehoefte is voor de centrale verwarming van de woning en voor welk % de woning zelfvoorzienend is. Hierna wordt het labelletter geregistreerd.

Hoe duur is een energielabel?
De prijzen van je energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €130,00 – €385,00. De uiteindelijke prijs wordt berekend a.d.h.v. het type woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de informatie die voorhanden is (tekeningen en installatietechnische gegevens). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Boornzwaag kan je goedkoper doen door meerdere energieadviseur onder elkaar te zetten die werken binnen de provincie Friesland.

Hoe kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit te bekijken check je de overheidswebsite energielabel.nl. Kies huur- of koopwoning en vul de postcode (8526) plus het huisnummer in. Je krijgt nu het label van jouw woning te zien. Opmerking: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is geen officiële status en is dus ook niet toegestaan om te gebruiken. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief huislabel. Wacht niet langer: energielabel huis Boornzwaag opvragen.

Plaats een reactie