Energielabel Idskenhuizen

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in Idskenhuizen? Vanaf 1 januari 2015 beschikt elke woning over een energielabel. Dit keurmerk laat zien hoe milieuvriendelijk een huis is en toont concrete mogelijkheden om het nog zuiniger te maken. Wil je jouw huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Idskenhuizen verplicht. Op www.energielabelprijzen.nl communiceren wij alle benodigde info over het aanvragen van een nieuw certificaat. Verder kan je hier energieadviseurs vergelijken en bekijk je een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Krijg inzicht in de energieprestaties van een woning met het energielabel.
 • Je moet het kunnen overhandigen bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A/B (duurzaam) t/m F/G (minder energiezuinig).
 • In het begin vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. Per 2021 zit dit iets anders in elkaar.
 • Je regelt dit tegenwoordig via een energieadviseur in Idskenhuizen die jouw huis helemaal doorneemt en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het certificaat – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €130,00 en €370,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Idskenhuizen

Het energielabel geeft een indicatie van de actuele staat en de energieprestatie van een object. Alle huizen in Nederland hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Wanneer jij de woning gaat verhuren over verkopen, moet je het definitieve energielabel regelen. Sedert 2021 werkt men met een nieuwe bepalingsmethode waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet om die reden een vakbekwame energieadviseur verzoeken te komen kijken. Deze vakman moet fysiek bij je thuis komen en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. In het stappenplan hieronder check je hoe je het voordelig energielabel in Idskenhuizen aanvraagt.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Kom in contact met een energiedeskundige

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl doorzoek je alle officiële energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Het beste kun je een postcode gebruiken (8523) om een erkend deskundige in Idskenhuizen te zoeken.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Klik door naar een deskundige en plan een afspraak in. De afspraak zal een stuk vloeiender verlopen wanneer je zoveel mogelijk details van het gebouw beschikbaar hebt. Zoals bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. Inventarisatie

  De erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Idskenhuizen berekent de energieprestaties en registreert deze in de database EP-Online.

 5. Inzicht in jouw label

  Na registratie wordt er een PDF toegestuurd van het label inclusief een duidelijke onderbouwing en de aanbevolen energiebesparende maatregelen. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en dien je te overhandigen verkoop- of verhuur van de woning. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Snel en eenvoudig een particulier energielabel regelen?

Check alle energieadviseurs en maak gebruik van de aanbieding!

Prijzen van een definitief energielabel

De kosten van een definitief energielabel liggen vaak tussen de €130,00 – €385,00. In de bijgaande tabel bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Idskenhuizen. Meteen aan de slag? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Bekijk ook adviseurs in Tjerkgaast, Sint Nicolaasga, Scharsterbrug, Doniaga en Oldeouwer. De totale prijzen hangen af van een aantal aspecten.

 1. Type en leeftijd woning (twee-onder-een kap, tussenwoning, villa, vrijstaand, hoekwoning).
 2. De hoeveelheid uur die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen of het bestek).
 4. De energiecoach waar je mee in zee gaat.
HuisM2 woonruimtePrijzen
Appartementje75 m2€ 164,00
Rijtjeswoning100 m2€ 209,00
Geschakelde woning165 m2€ 291,00
Villa195 m2€ 351,00
Actuele kosten woninglabel Idskenhuizen.

Bekwame energieadviseurs in Idskenhuizen vergelijken

Wil jij snel je definitief energielabel aanvragen? Om dit te realiseren moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Idskenhuizen. De juiste plek om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Hier vind je een verwijzing naar het QBISnl register. In deze database kom je in contact met officiële experts (BRL9500). Om de eerste stap te zetten doorzoek je hieronder een overzicht met erkende specialisten waar je eenvoudig een afspraak kunt maken voor een scherp tarief.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzamer wonen in 4 stappen

Heb jij een label E, F of G woning, en wil jij graag iets doen aan de energieprestatie? Door te kiezen voor energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis omturnen tot een “groen” label (A, B of C). Het isoleren van een woning nemen we als uitgangspunt. Hierdoor zorg je ervoor dat de warmte ook echt in de woning blijft. Bij de stappen daarna leg je de nadruk op zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Energieadviseur.

Adviezen: Op de informatieve website Verbeteruwhuis.nl kan je zien – na het beantwoorden van wat vragen – concrete verbeteropties voor een groen energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Idskenhuizen

 • Een milieuvriendelijke woning met een lage energierekening.
 • Een comfortabel leefklimaat: geen tocht of kou rondom de ramen.
 • Een energielabel A of B woning hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • De waarde van het huis neemt toe.
 • Rentekorting (duurzaamheidskorting) bij de bank.
 • Er gelden aantrekkelijke subsidies als je investeert in duurzame maatregelen.
 • De energiecoach in Idskenhuizen kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2011 – 2024Energieneutrale woning met zonnepanelen en warmtepomp.
Label B1998 – 2008De woning verwarmen met een warmtepomp of zonnepanelen.
Label C1983 – 1999Laat een zonneboiler plaatsen indien je daar ruimte voor hebt.
Label D1972 – 1984HR++ glas en een nieuwe HR-ketel.
Label E1970 – 1977Isoleren, zonnepanelen en een nieuwe HR-ketel.
Label F1951 – 1969Isoleren van vloer, (spouw)muur en dak.
Label Gt/m 1934Vloer, dak en muren isoleren.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Vergelijk de experts en regel het binnen een paar dagen

Isoleer je woning

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een energiezuinige woning. Dankzij goede isolatie voorkom je dat warme lucht de woning ontglipt. Zo zullen de stookkosten verminderen en realiseer je een gezonde leefomgeving. Waar je moet starten met isoleren is vooral afhankelijk van wat er nu allemaal al aan isolatie is gedaan. Het bouwjaar van het huis zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Bekijk ook bouwtekeningen en informeer bij de vorige bewoners. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan kan de probleempunten goed blootleggen. In de lijst hieronder vind je de te verwachten besparing in het geval van een eengezinswoning met een hoogrendementsketel.

Type isolatieInvesteringGasbesparingKostenbesparing
Dakisolatie€3600 – €5600960 m3€701
Vloerisolatie€1700 – €3900295 m3€215
Spouwmuurisolatie€1350 – €2400860 m3€628
HR++ glas€1550 – €2700440 m3€321,2
De totale kosten en opbrengsten bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

Als jouw woning goed geïsoleerd is, is het noodzakelijk dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een aangename leefomgeving. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een prettige leefomgeving, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelend rooster: meer of minder lucht in de woning door middel van roosters.
 • Lokale ventilatie-unit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: d.m.v. de mechanische ventilatie worden alle ruimtes even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: wint warmte terug uit ventilatielucht en past dit toe op de verwarming.

CV-ketel zonder gas?

De centrale verwarming is voor veel mensen een kostenpost. Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron om je woning warm te stoken zonder gas. In de lijst hieronder kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Moderne HR-combiketel: Tot wel 15% efficiënter dan een traditionele gasketel.
 • Een hybride warmtepomp: een warmtepompunit die ondersteunt wordt door de HR-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: haalt energie uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt hier warmte van.
 • Zonneboiler: systeem met boiler en zonnecollectoren voor de CV en tapwater.
 • Infraroodpanelen: een sfeervol paneel dat werkt d.m.v. stralingswarmte.

Investeer in zonnepanelen

Nadat je aanpassingen hebt doorgevoerd kan je de totale stroombehoefte berekenen. Deze stroom kan je zelf genereren met behulp van zonnepanelen op je dak. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen wekken op basis van zonlicht elektriciteit op.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen is er al vanaf €5100 en verdien je terug in 8 jaar.
 • De stroom die over is en je niet verbruikt gaat terug naar het net (salderen). Voor dit stukje ontvang je dezelfde prijs als jij betaalt aan de leverancier, je streept het dus tegen elkaar weg.

energielabel-idskenhuizen-8523

Voordelig energielabel voor bedrijfspandEen geldig energielabel voor je bedrijf is nodig bij verkoop, verhuur en oplevering van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. Deze noodzaak is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, universiteiten, horecagelegenheden, en publieke gebouwen zoals een bibliotheek. Is het pand 100m2 of groter, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoorfunctie? In dat geval is het plicht dat deze gebouwen in 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Verder moeten bedrijven die gevestigd zijn in publieke gebouwen van meer dan 250 m2 het label zo ophangen dat iedereen dit kan zien, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Bekijk ook informatie over Energielabel voor woningen.

 • Bij officiële transactiemomenten van een zakelijke ruimte is een energielabel noodzakelijk.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor loodsen en productiehallen geldt er een ontheffing.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten met ingang van 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In grote publieke gebouwen van 250m2 of groter moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

Veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. het woninglabel

Wat is het energielabel voor woningen?
Het energielabel zegt iets over hoe energiezuinig een woning is. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, hoe beter het woninglabel is. De energie-index start bij energielabel A of B (zeer zuinig) en loopt op tot label G (slecht voor het milieu).

Moet ik verplicht een energielabel hebben?
Ja, als je een gebouw in de verkoop of verhuur wil doen moet je inzicht bieden in welk energielabel het huis toegekend is. Dit moet ook in de verkoop- of verhuuradvertentie (makelaar) staan. Heb je geen geldig label, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Hoe is het label aan te vragen?
Voor een erkend label moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Idskenhuizen langs laten komen. Op de website Qbis.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. Deze inspecteur komt langs en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. Deze persoon komt met een eindoordeel en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform. Je ontvangt digitaal alle dossiers en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente De Fryske Marren).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
De deskundige kijkt naar het bouwjaar van het gebouw, het type woning, m2 woonruimte en overige onderdelen als kozijnen (hout/kunststof) + ramen, de manieren van isoleren, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). D.m.v. van deze gegevens wordt gecalculeerd wat de benodigde energie capaciteit is voor de centrale verwarming van de woning en voor welk % de woning zelfvoorzienend is. Vervolgens wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Wat is de prijs van het energielabel?
De kosten van je energielabel liggen vaak tussen de €110,00 & €395,00. De prijsindicatie wordt bepaald door type woning, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Idskenhuizen is over het algemeen gunstiger door veel adviesbedrijven onder elkaar te zetten die actief zijn in de provincie Friesland.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Hiervoor check je www.energielabel.nl. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en vul jouw postcode (8523) en het huisnummer in de betreffende velden in. De website toont direct het huidige label. Let op: wordt er een voorlopig energielabel getoond? Dit is geen geldig document en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitief label. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Idskenhuizen opvragen.

Plaats een reactie