Energielabel Balk

Direct energielabel aanvragen

Eenvoudig en betaalbaar een energielabel aanvragen voor jouw woning in Balk? Met ingang van 1 januari 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Dit document toont hoe energiezuinig een woning is en biedt nuttige verbeterpunten om de woning duurzamer te laten worden. Gaat jouw woning in de verkoop? Dan is een definitief energielabel in Balk verplicht. Op deze pagina bieden wij actuele informatie over het regelen en aanvragen van een keurmerk. Bovendien kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en bieden wij handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel helpt je om je huis zuiniger en comfortabeler te maken.
 • Je moet het kunnen overhandigen bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A of B (laag verbruik) t/m F en G (ontzettend onzuinig).
 • De laatste jaren vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. De overheid heeft dit in 2021 geactualiseerd.
 • Je regelt dit tegenwoordig via een energieadviseur in Balk die jouw hele huis bekijkt en het label vaststelt.
 • Het label – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost gemiddeld tussen de €155,00 en €390,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Balk

Een energielabel biedt duidelijkheid over het energieverbruik van een woning. Alle Nederlanders met een huis ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. In de situatie waarbij je jouw woning gaat verkopen of verhuren, moet je het definitieve energielabel regelen. In 2021 is er een nieuwe richtlijn wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Je moet nu een gecertificeerde energieadviseur thuis laten komen. Deze energie-specialist komt bij je thuis en inspecteert de gehele woning. Door deze nieuwe methode zijn de kosten een stuk hoger. In het volgende overzicht check je hoe je een voordelig energielabel in Balk moet aanvragen.

In 5 stappen een energielabel aanvragen voor je huis

 1. Zoek naar een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle gecertificeerde energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Het beste kun je een postcode gebruiken (8561) om een erkend deskundige in Balk te traceren.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Selecteer een energie-expert en overleg een moment dat hij of zij kan langskomen. Bereid je goed voor: zorg dat je alle essentiële informatie van het gebouw beschikbaar hebt. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen en facturen van renovaties of eerdere EPC-berekeningen.

 3. Het onderzoek

  Zo’n erkend energiedeskundige komt thuis bij je langs en berekent de energieprestatie van de woning. Het is aan te raden hierbij aanwezig te zijn.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Balk berekent het label en legt deze vast in de EP-online database.

 5. Je label opzoeken

  Na registratie ontvang je digitaal een PDF van het informatielabel incl. de geconstateerde punten en de aanbevolen energiebesparende maatregelen. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en moet je ook aanbieden bij het opstellen van een verkoop- of huurcontract. Je kunt het ook te allen tijde opvragen via Mijn Overheid.

Een particulier energielabel nodig?

Vind de beste energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

Prijzen van een definitief energielabel

De kosten van een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €140,00 – €400,00. In het schema hieronder bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Balk. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Bekijk ook adviseurs in Sloten, Ypecolsga, Indijk, Smallebrugge en Woudsend. De definitieve prijzen wordt bepaald door verschillende zaken.

 1. Het type woning (twee-onder-een kap, appartement, villa, vrijstaand, hoekwoning).
 2. De hoeveelheid uur die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen en andere technische informatie).
 4. De gekozen energiecoach en het bijbehorende tarief.
WoningtypeM2 woonoppervlakteTariefschatting
Studio/Appartement80 m2€ 176,00
Rijtjeswoning130 m2€ 222,00
Twee-onder-een kap165 m2€ 290,00
Vrijstaand180 m2€ 367,00
Prijzen woninglabel Balk.

Bevoegde energieadviseurs in Balk vergelijken

Ook direct dit definitief energielabel aanvragen? Om dit te regelen heb je nodig een erkend deskundige energielabel Balk. Het adres om betrouwbare specialisten in te huren is https://www.centraalregistertechniek.nl. Op deze pagina vind je een link naar het QBISnl register. Op deze plek vind je bekwame specialisten (BRL9500). Om het proces in gang te zetten doorzoek je hieronder een aantal betrouwbare partijen waar je gemakkelijk een milieulabel kunt regelen voor gunstige prijzen.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Tips voor een lager energieverbruik

Heb jij een woning met een rood of oranje label, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Door middel van energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis omturnen tot een label-B huis. Het isoleren van een woning nemen we als uitgangspunt. Zo kan je garanderen dat de warmte ook echt in de woning blijft. In het vervolgtraject verleggen we de focus op zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Of klik door voor meer informatie over Boete energielabel.

Belangrijk: Via de website van de overheid www.verbeteruwhuis.nl check je – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – handige verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Doe hier de check.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Balk

 • Een “groene” woning met een lagere energierekening.
 • Een aangenaam leefklimaat: geen tocht of kou rondom de ramen.
 • Een woning met label B of A stoot minder CO-2 uit.
 • Waardevermeerdering van jouw huis.
 • In sommige gevallen biedt de bank een rentekorting.
 • De regering biedt allerlei subsidies wanneer je er voor kiest om je woning te verduurzamen.
 • De energiecoach in Balk kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2011 – 2024Voornamelijk bijhouden / onderhouden van de systemen.
Label B2002 – 2005Het laten plaatsen van een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1988 – 2000Leg de nadruk op muurisolatie en laat zonnepanelen leggen.
Label D1973 – 1981Isolatie van de begane grondvloer.
Label E1967 – 1974Vloer- en spouwmuurisolatie, dubbel glas en zonnepanelen.
Label F1951 – 1967Isolatie met focus op vloer, dak en muur.
Label Gt/m 1930Isoleren van vloer, (spouw)muur en dak.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Vind de goedkoopste aanbieder en regel het nog deze week

Isolatie van je woning

Isolatie is met afstand de belangrijkste factor voor een label A of B woning. Door goede isolatie van vloeren, muren en dak vermijd je dat de warmte in de woning naar buiten ontsnapt. Hiermee gaan de stookkosten direct omlaag en heb je een comfortabel leefklimaat. Waar je als eerste moet beginnen wordt bepaald door de Rd-, Rc en lambdawaarde. Het bouwjaar van het huis is vaak een goede indicator hiervoor. Je kunt ook informeren bij andere woningen in de buurt. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan toont plaatsen waar isolatie ontbreekt. In ons overzicht hieronder bieden wij de doorsnee besparing bij een normale eengezinswoning met een hr ketel.

Isolatie optiesKostenGasbesparing (jaar)Besparing
Dakisolatie€3600 – €55001065 m3€767
Vloerisolatie€1400 – €3800400 m3€288
Spouwmuurisolatie€1450 – €2350965 m3€695
HR++ glas€1650 – €3000330 m3€237,6
Onkosten en opbrengsten bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

Wanneer je huis een goede isolatie heeft, is het noodzakelijk dat er ook genoeg frisse lucht in huis is. Ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren betekent een optimaal klimaat in huis zonder dat je veel energie verliest.

 • Winddrukgeregelde roosters: roosters in de ramen of kozijnen reageren op de winddruk.
 • Lokale ventilatie-unit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: warmt koude lucht van buiten op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: profiteert van warmte uit de ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming kost het meeste energie. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Kies voor een duurzaam alternatief die het mogelijk maakt om zonder gas te verwarmen. Hieronder vind je een aantal systemen.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Compact, stil, veilig en zuinig.
 • Een hybride warmtepomp: duurzaam je woning verwarmen met minder gas.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone product dat de woning verwarmt op elektriciteit.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren zetten energie om in warmte.
 • Infraroodpanelen: een comfortabele warmte zonder energieverlies.

Zonnepanelen plaatsen

Op het moment dat je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. De benodigde energie kan je op een duurzame manier genereren met zonnepanelen op het dak. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen wekken op basis van zonlicht elektriciteit op.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen is er al vanaf €4000 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 6 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Over dit stukje stroom krijg je dezelfde prijs als waarvoor je normaal de stroom inkoopt.

energielabel-balk-8561

Energielabels voor bedrijfspanden

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. De noodzaak richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals een kantoorgebouw, universiteitsgebouwen, winkels, en publieke gebouwen zoals een stadion. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorgebouw? In die situaties is het plicht dat deze gebouwen in 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Tevens moeten (overheids)organisaties die gehuisvest zijn in grote publieke gebouwen van 250m2 of groter het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld naast de receptie. Je kunt hier ook meer lezen over Voordeligste energielabel.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van zakelijke gebouwen ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor industriële bedrijfsruimten is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten vanaf 2023 beschikken over een milieulabel C of hoger.
 • In openbare gebouwen van meer dan 250 m2 hoort het label zichtbaar te zijn voor bezoekers.

De meest gestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat doet een energielabel?
Het energielabel vertelt iets over hoe energiezuinig een huis is. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, hoe beter het woninglabel is. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A & B (zeer milieuvriendelijk) en loopt op tot G (rood, hoog verbruik).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, in de situatie waarin je het huis wilt verkopen of verhuren moet je inzicht bieden in wat de huidige energie staat van de woning is. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Is het definitieve label niet aantoonbaar, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Hoe kan ik zelf een label aanvragen?
Daarvoor moet je een bevoegde energiedeskundige in Balk langs laten komen. Via het platform Qbis.nl vind je de beschikbare energiespecialisten. Een deskundige bezoekt jou op locatie en bekijk de gehele woning. Deze persoon berekent de energieprestaties en registreert deze in de database EP-Online. Je krijgt een email met alle documenten en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente De Fryske Marren).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
Een specialist kijkt naar het bouwjaar van de woning, het soort gebouw, woonoppervlakte en ook naar specifieke zaken als ramen en kozijnen, de manieren van isoleren, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Aan de hand van deze inspectie wordt vastgesteld wat de totale energiebehoefte is voor het opwarmen en koelen van het huis en hoeveel stroom er zelf wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Hierna krijg je van de expert de labelletter te horen.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De prijzen van een energielabel variëren tussen de €165,00 – €350,00. De prijsindicatie is afhankelijk van het type woning, het aantal uur dat de adviseur bezig zal zijn en de informatie die voorhanden is (tekeningen en andere technische informatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Balk is het voordeligst te realiseren door lokale energieadviseur te benaderen die werken in en rondom de provincie Friesland.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Om dit te bekijken kan je het beste gaan naar de website www.energielabel.nl. Kies voor huur/koopwoning en voer de postcode (8561) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Je ziet vervolgens direct welk label je hebt. Goed om te weten: krijg je een voorlopig energielabel op je scherm? Dit is geen officiële status en kan je dus niet gebruiken. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief label. Wacht niet langer: energielabel huis Balk opvragen.

Plaats een reactie