Energielabel Firdgum

Direct energielabel aanvragen

Eenvoudig en betaalbaar een energielabel aanvragen voor jouw woning in Firdgum? Vanaf 1 januari 2015 beschikt elke woning over een energielabel. Dit label indiceert hoe zuinig jouw woning is en toont nuttige mogelijkheden om het te verduurzamen. Gaat jouw woning in de verkoop? Dan is een definitief energielabel in Firdgum verplicht. Op dit informatieplatform bieden wij praktische info over het checken en aanvragen van het certificaat. Ook is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en vind je een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel laat zien hoe zuinig jouw woning is, en hoe je dit kunt verbeteren.
 • Sinds 2015 is het verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A of B (erg zuinig) t/m F & G (minder energiezuinig).
 • Tot 2020 kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. In 2021 zijn deze regels veranderd.
 • Je regelt dit tegenwoordig via een energieadviseur in Firdgum die jouw woning helemaal doorneemt en het label vastlegt.
 • Het label – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €195,00 – €440,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Firdgum

Het energielabel vertelt iets over de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Alle mensen met een woning namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Zodra je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, is een definitief energielabel noodzakelijk. Per 2021 is er een nieuwe methode die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet tegenwoordig een gecertificeerde energieadviseur laten komen. Deze energie-adviseur bezoekt jou op locatie en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. De prijzen zijn om die reden ook flink hoger geworden. Hieronder check je hoe je zo’n voordelig energielabel in Firdgum kunt regelen.

Een energielabel voor je woning aanvragen in 5 stappen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Via het platform centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle bekwame energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Neem als basis je postcode (8852) om een erkend deskundige in Firdgum op te sporen.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Neem contact op met specialist en kies een dag en tijdstip. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je alle benodigde gegevens van jouw huis paraat hebt. Voorbeelden zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen facturen van verbetermaatregelen.

 3. Het onderzoek

  Zo’n erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en doorloopt een lange lijst met punten. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Firdgum stelt het label vast en voert deze ook in de database EP-online in.

 5. Online label inzien

  Nadat de calculatie is afgerond sturen ze een PDF op van het keurmerk met daarin uitleg en een rapport met adviespunten. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en moet je ook aanbieden op het moment dat je gaat verkopen. Door middel van Mijn Overheid kun je de documentatie ook downloaden.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Doorzoek de energieadviseurs en vind de laagste prijs

De actuele kosten van een energielabel

De doorsnee tarieven voor een definitief energielabel variëren tussen de €140,00 & €390,00. In de tabel hieronder vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Firdgum. Wil je dit direct regelen? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Vergelijk ook adviseurs in Tzummarum, Waaksens, Hinnaard, Spannum en Wjelsryp. De uiteindelijke prijzen kunnen berekend worden d.m.v. velerlei onderdelen.

 1. Type en leeftijd woning (twee-onder-een kap, hoekwoning, vrijstaand, appartement, tussenwoning).
 2. De hoeveelheid arbeid (in uren) die de bouwinspecteur denkt nodig te hebben.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en facturen van renovaties).
 4. Het werkgebied & locatie van de energiecoach.
Categorie woningWoonruimte (m2)Tarieven
Klein appartement60 m2€ 176,00
Tussenwoning120 m2€ 214,00
Twee-onder-een kap160 m2€ 287,00
Losse woning195 m2€ 351,00
Kostenoverzicht woninglabel Firdgum.

Energieadviseurs in Firdgum vergelijken

Deze week een definitief energielabel aanvragen? Hiervoor ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Firdgum. De juiste plek om betrouwbare specialisten in te huren is www.centraalregisterTechniek.nl. Op deze pagina vind je een link naar het QBISnl register. Hier doorzoek je bevoegde deskundigen (BRL9500). Voor jouw gemak bekijk je in de lijst hieronder een overzicht met erkende specialisten waar je eenvoudig een woninglabel kunt aanvragen tegen een gunstige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam (ver)bouwen in 4 stappen

Woon jij in een milieu-onvriendelijk huis, en wil je de maandelijkse lasten verlagen door de energieprestatie te verbeteren?Middels de juiste energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis updaten naar een “groen” label (A, B of C). De basis is altijd een goede isolatie. Daarmee realiseer je een setting waarbij de woning niet onnodig warmte laat ontsnappen. Bij de fase daaropvolgend wordt het pas interessant om te kijken naar het opwekken van eigen energie. Lees hier ook meer informatie over Vereenvoudigd energielabel (VEL).

Tips: Via het platform Verbeteruwhuis.nl kan je zien – nadat je de kenmerken van jouw woning hebt ingevuld – duidelijke verbeteropties voor een beter energielabel. Bezoek de website en doe de check.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Firdgum

 • Een energiezuinig huis met een lage energierekening.
 • Een aangename leefomgeving: kieren en tocht worden voorkomen.
 • Het woninglabel A of B hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • Hogere waarde van jouw huis.
 • Vaak krijg je extra korting op de hypotheekrente.
 • Je kunt profiteren van zeer aantrekkelijke subsidies voor de renovatie van een woning.
 • De energiecoach in Firdgum kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2010 – 2024Stap volledig van het gas af en warmteopslag.
Label B1999 – 2005Zelf stroom opwekken met zonnepanelen + warmtepomp.
Label C1984 – 2002HR-glas op woon- en slaapkamer.
Label D1971 – 1982Kijk of je de thermische schil van het huis kunt verbeteren.
Label E1967 – 1978Vloer, dak en muren isoleren en zonnepanelen.
Label F1946 – 1965Isoleren van vloer, (spouw)muur en dak.
Label Gt/m 1945Dak-, vloer- en muurisolatie en dubbelglas.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk alle adviseurs en vraag het nog deze week aan

Isoleren

Isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een woning met een laag verbruik. Met grondige isolatie voorkom je dat gewonnen warmte je huis weer verlaat. Dankzij isolatie ben je minder kwijt aan stookkosten en krijg je een gezond leefklimaat. Waar je moet starten ligt aan de RC-waardes van de woning. Het bouwjaar van de woning kan deels bepalen wat deze staat is. Vraag ook de vorige bewoners en/of buren. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan toont plaatsen waar isolatie ontbreekt. In de lijst hieronder doorzoek je de besparingen die mogelijk gerealiseerd kan worden bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een hoog rendement ketel.

Manier van isolerenInvesteringGasbesparing (jaar)Besparing (€/jaar)
Dakisolatie€3600 – €6000820 m3€525
Vloerisolatie€1300 – €3400365 m3€234
Spouwmuurisolatie€1150 – €2200960 m3€614
HR++ glas€1850 – €2950465 m3€297,6
Tarieven en besparingen bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

Indien de isolatie in huis voldoende is, is het aan te raden dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een aangenaam klimaat in huis. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een optimaal wooncomfort, zonder al te veel warme te verliezen.

 • Zelfregelende roosters: gemakkelijk in elke kamer frisse lucht.
 • Losse ventilatieunit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: een systeem dat lucht aanvoer en afvoert waarbij de warmte wordt behouden.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: gebruikt de warmte uit de ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

Het verwarmen van de woning is een kostbare aangelegenheid. In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief om je woning warm te stoken zonder gas. Onderstaand bekijk je de meeste populaire optie.

 • Nieuwe HR107 ketel: Efficiënter en sneller je huis verwarmen.
 • Een hybride warmtepomp: perfecte tussenstap op weg naar een energieneutrale woning.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone systeem dat volledig op stroom werk.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren op het dak zijn aangesloten op een gesloten leidingsysteem.
 • Infraroodpanelen: aangename warmte, beperkt luchtcirculatie.

Kies voor zonnepanelen

Als je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. De benodigde energie kan je helemaal zelf genereren met behulp van zonnepanelen op je dak. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen het zonlicht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een set met 10 zonnepanelen kost om en nabij de €5000 en verdien je terug in gemiddeld 6 jaar.
 • De kWh stroom die je niet gebruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Daarvoor ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor je normaal de stroom inkoopt.

energielabel-firdgum-8852

Voordelig energielabel voor bedrijfspandHet is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben bij verhuur, verkoop en oplevering van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). De regelgeving is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als een kantoorgebouw, onderwijsinstellingen, warenhuizen, en openbare panden zoals verpleeghuizen. Betreft het een pand groter dan 100m2, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoorruimte? Op dat moment moet het pand vanaf 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Daarbij moeten ondernemingen die werkzaam zijn in publieke ruimtes van minimaal 250 m2 het energielabel actief en transparant delen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Bekijk ook onze pagina met informatie over Snel energielabel aanvragen.

 • Bij de notariële overdracht van een bedrijfsruimte moet je een geregistreerd energielabel kunnen overleggen.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor panden met een industriefunctie geldt er een ontheffing.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten vanaf 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In publieke gebouwen vanaf 250 m2 moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

Vaak gestelde vragen (FAQ) over woninglabels

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel geeft inzicht in de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Hoe minder je hoeft te stoken, hoe positiever het woninglabel uitvalt. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A/B (duurzaam) en kan oplopen tot F / G (minder energiezuinig).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, als je een gebouw in de verkoop of verhuur gaat zetten dan moet je aantonen wat het label is van jouw huis is. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Is er geen geregistreerd label, dan kan jij mogelijk een boete van €170 verwachten.

Hoe vraag je een label aan?
Hiervoor moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Firdgum laten langskomen. Op de website QBIS.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. Een vakman komt bij je thuis en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Hij of zij berekent het label en registreert deze in de database EP-Online. Je ontvangt het document als PDF en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Waadhoeke).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
Een expert bekijkt de bouwperiode, het soort huis, woonoppervlakte en overige onderdelen als wat voor glas er in de ramen zit, de toegepaste isolatie, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en de aanwezige systemen voor energieopwekking (zonnecellen / warmtepomp). Op basis daarvan wordt gecalculeerd hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor het opwarmen en koelen van het object en in hoeverre het huis in staat is zichzelf van stroom te voorzien. Tenslotte zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Wat zijn de huidige kosten van een energielabel?
De tarieven van je energielabel liggen vaak tussen de €140,00 & €450,00. De uiteindelijke prijs ligt aan de grootte van de woning, hoeveel uur de expert er mee bezig is en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Firdgum kun jij het beste doen door vele energiedeskundigen te benaderen die opereren rondom de provincie Friesland.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Om dit te bekijken bezoek je de website www.energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en vul de postcode (8852) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Je ziet vervolgens direct welk label je hebt. Belangrijk: wordt er een voorlopig energielabel getoond? Dit is geen formeel label en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitief woninglabel. Zoek het snel uit: energielabel huis Firdgum opvragen.

Plaats een reactie