Energielabel Hinnaard

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Hinnaard? Vanaf 2015 heeft elke woning een (voorlopig) energielabel gekregen. Dit certificaat toont hoe milieuvriendelijk een huis is en toont gerichte verbeterpunten om de woning duurzamer te laten worden. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? Dan is een definitief energielabel in Hinnaard verplicht. Op www.energielabelprijzen.nl tref je alle benodigde informatie over het aanvragen van een nieuw certificaat. Bovendien bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en bieden wij tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Het energielabel maakt duidelijk wat de huidige staat van de woning is.
 • Het is een vereiste bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A & B (erg milieuvriendelijk) t/m F/G (vervuilend).
 • De afgelopen jaren regelde je een VEL (vereenvoudigd label) zelf via internet. Vanaf 2021 is er het e.e.a. gewijzigd.
 • Je moet nu eerst contact opnemen met een energieadviseur in Hinnaard die de woning inspecteert en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het label – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – kost gemiddeld tussen de €100,00 & €375,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Hinnaard

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande de mate waarin een huis energiezuinig is. Alle huizen in Nederland namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. In de situatie waarbij het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, moet je het definitieve energielabel regelen. Sinds kort hanteert de overheid een nieuwe werkwijze waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet verplicht een bevoegde energieadviseur thuis laten komen. Deze vakman komt langs bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. In het gedeelte hieronder leggen wij uit hoe jij zo’n voordelig energielabel in Hinnaard kunt regelen.

Stappenplan: energielabel aanvragen

 1. Kom in contact met een energiedeskundige

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl bekijk je alle erkend deskundige energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Zoek op postcode (8844) om een erkend deskundige in Hinnaard te contacteren.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Klik door naar een energiedeskundige en probeer een afspraak in te plannen. Bereid je goed voor: zorg dat je alle benodigde details van de woning kunt laten zien. Zoals bouwtekeningen, EPC-berekeningen en bestekken.

 3. De inspectie

  Zo’n erkend energiedeskundige komt thuis bij je langs om de inspectie van de woning te doen. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Hinnaard bepaalt het uiteindelijke label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Nieuwe label opvragen

  Na registratie ontvang je digitaal een PDF van de energie index met een uitgebreide samenvatting en adviespunten. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en moet je ook aanbieden aan een geïnteresseerde koper. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Snel en eenvoudig een particulier energielabel regelen?

Zoek naar energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

Gemiddelde kosten energielabel

De tarieven van een definitief energielabel komen uit tussen de €200,00 – €410,00. In het onderstaand overzicht bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Hinnaard. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Of bekijk adviseurs in Spannum, Wjelsryp, Baaium, Easterlittens en Baard. De offerte prijzen kunnen berekend worden d.m.v. verscheidene variabelen.

 1. Het soort huis (appartement, villa, hoekwoning, twee-onder-een kap, tussenwoning).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen en installatietechnische gegevens).
 4. De uiteindelijk energiecoach die het werk gaat doen.
Soort woningAantal m2Kosten
Appartementje65 m2€ 178,00
Rijtjeshuis120 m2€ 211,00
Twee-onder-een kap140 m2€ 273,00
Villa200 m2€ 373,00
Kostenoverzicht woninglabel Hinnaard.

Officiële energieadviseurs in Hinnaard vergelijken

Wil jij snel je definitief energielabel aanvragen? Om dit te realiseren contacteer je een erkend deskundige energielabel Hinnaard. De website om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is www.centraalregistertechniek.nl. Daar open je het QBISnl register. Hier doorzoek je gecertificeerde deskundigen (BRL9500). Om het proces in gang te zetten doorzoek je hieronder een overzicht met erkende specialisten waar je vrij eenvoudig een certificaat kunt regelen tegen een gunstige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen een duurzame woning

Woon jij in een milieu-onvriendelijk huis, en wil je de energieprestatie graag verbeteren? Aan de hand van energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis vergroenen tot een “groen” label (A, B of C). Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Daardoor zorg je dat er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. Bij de stappen daarna verleggen we de focus op zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Lees hier ook meer informatie over Voorlopig energielabel.

Noot: Op de informatieve website Verbeteruwhuis.nl kan je zien – nadat je wat vragen hebt beantwoord – verbeteropties voor een groen energielabel. Doe hier de check.

Het belang van een zuinig energielabel woning Hinnaard

 • Een zuinige woning en besparen op de energierekening.
 • Verbetert het comfort in huis: kieren en tocht worden voorkomen.
 • Een label B- of A woning stoot minder CO-2 uit.
 • Flinke toename van de woningwaarde.
 • Groene woningen krijgen een duurzaamheidskorting van de bank.
 • Er gelden interessante subsidies om een huis milieuvriendelijker te maken.
 • De energiecoach in Hinnaard kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2012 – 2024Een 100% energieneutrale woning zonder gas.
Label B1997 – 2006Het laten plaatsen van een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1985 – 2000Extra isolatie toepassen en zonnepanelen leggen.
Label D1974 – 1984HR++ glas en een nieuwe HR-ketel.
Label E1967 – 1978Plaatsen van zonnepanelen en isolatie.
Label F1950 – 1968Isoleren en verwarmingsketel vervangen.
Label Gt/m 1944Dubbel glas plaatsen en isoleren van de woning.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Bekijk alle adviseurs en regel het binnen een paar dagen

Woningisolatie

Isolatie is met afstand de belangrijkste factor voor een zuinig huis. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak vermijd je dat gewonnen warmte de woning ontglipt. Met isolatie ben je minder kwijt aan stookkosten en krijg je een fijn en comfortabel binnenklimaat. Waar je als eerste moet beginnen hangt af van de huidige staat van de woning. De leeftijd van de woning zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Je kunt ook de vorige bewoners vragen wat zij aan isolatie gedaan hebben. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek toont hoe het zit met het warmteverlies van je woning. Onderstaand doorzoek je de besparingen die mogelijk gerealiseerd kan worden bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hoog rendement ketel.

Soort isolatiePrijzenGasbesparing (jaar)Besparing (€/jaar)
Dakisolatie€3800 – €6000805 m3€580
Vloerisolatie€2000 – €3900350 m3€252
Spouwmuurisolatie€1000 – €2400945 m3€680
HR++ glas€1500 – €2850450 m3€324
Kosten en opbrengsten bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

Op het moment dat het huis al reeds correct geïsoleerd is, moet je er zorg voor dragen dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is essentieel voor een aangenaam binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een optimaal wooncomfort, zonder heel erg veel warmteverlies.

 • Winddrukgeregelde roosters: Reageren slim op de wind en passen daar luchttoevoer op aan.
 • Lokale ventilatie-unit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: een gesloten ventilatiesysteem dat bestaat uit een ventilator en een warmte terugwin unit (WTW).
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: benut slim de warmte uit de ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw.

Woning gasloos verwarmen

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming is voor veel mensen een kostenpost. Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de lijst hieronder staan enkele van deze producten.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Goedkoper en sneller je huis stoken.
 • Een hybride warmtepomp: een samenwerking tussen de CV-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: 100% verwarmen op stroom (gasverbruik naar 0).
 • Zonneboiler: zorgt op een duurzame manier voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: natuurlijke stralingswarmte in een specifieke ruimte.

Kies voor zonnepanelen

Zodra je aanpassingen hebt doorgevoerd kan je de totale stroombehoefte berekenen. De benodigde stroom kan je op een duurzame manier genereren door zonnepanelen te laten leggen. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen zonne-energie op en zetten deze om in stroom.
 • Een systeem van 10 zonnepanelen kost om en nabij de €5500 en verdien je snel terug, vaak al binnen 6 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt gaat terug naar het net (salderen). Daarvoor ontvang je dezelfde prijs als jij betaalt aan de leverancier, je streept het dus tegen elkaar weg.

energielabel-hinnaard-8844

Snel een energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Het is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben in situaties van verkoop en verhuur van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. De regelgeving is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, onderwijsgebouwen, showrooms, en publieke panden zoals stations. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en dient ten minste 50% als kantoorruimte? In die situaties is het plicht dat deze gebouwen in 2023 beschikken over een energielabel C. Ook moeten o.a. musea, banken en ziekenhuizen die actief zijn in openbare gebouwen met een oppervlakte van ten minste 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Bekijk ook informatie over Bouwkundige keuring.

 • Bij officiële transactiemomenten van een bedrijfsruimte ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor bedrijfshallen en opslagruimtes gelden andere regels.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (minimaal 50% als kantoor) moeten binnenkort (2023) ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In publieke (bedrijfs)ruimtes met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet het energielabel duidelijk zichtbaar voor het publiek worden opgehangen.

Veelgestelde vragen woninglabel

Wat doet een energielabel?
Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, hoe beter het woninglabel is. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A/B (maximaal milieuvriendelijk) en loopt op tot F of G (zeer onzuinig).

Is het energielabel verplicht?
Ja, in de situatie waarin je het huis verhuurt of verkoopt dan moet je kunnen aantonen wat de huidige energie staat van de woning is. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Kan je geen geldig label aantonen, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Voor een definitief label moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Hinnaard bij je thuis laten komen voor een inspectie. Middels QBIS.nl doorzoek je alle energiespecialisten. De specialist bezoekt jou op locatie en berekent de energieprestatie van de woning. Deze expert kiest het label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform. Je ontvangt digitaal alle dossiers en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Súdwest-Fryslân).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
Een vakman onderzoekt het jaar waarin het gebouw is neergezet, het soort gebouw, het aantal m2 woonoppervlakte en andere woningkenmerken zoals type glas, hoe goed de woning geïsoleerd is, type CV-ketel en ventilatiesysteem en de aanwezigheid van energiebesparende producten zoals een WTW, zonneboiler of zonnepanelen. D.m.v. van deze gegevens wordt opgesteld hoeveel gas en stroom benodigd is voor het leveren van warm water en de verwarming van jouw huis en in hoeverre het huis in staat is zichzelf van stroom te voorzien. Op basis hiervan wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Wat is het tarief van een energielabel?
De tarieven van een energielabel liggen vaak tussen de €125,00 – €370,00. De uiteindelijke prijs hangt af van het woonoppervlakte, het aantal uur dat de adviseur bezig zal zijn en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Hinnaard doe je door lokale energieadviseur onder elkaar te zetten die werken binnen de provincie Friesland.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Om dit in te zien check je de overheidswebsite energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en vul de postcode (8844) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. De website toont direct het huidige label. Opmerking: is het een voorlopig energielabel? Dit is geen geldig document en kan je niet gebruiken als je jouw woning gaat verkopen. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitieve status. Zoek het snel uit: energielabel huis Hinnaard opvragen.

Plaats een reactie