Energielabel Waaksens

Direct energielabel aanvragen

Snel en voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Waaksens? Per 1 januari 2015 heeft elke woning een energielabel. Dit label laat zien hoe milieuvriendelijk een huis is en geeft nuttige suggesties om het te verduurzamen. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? Dan is een definitief energielabel in Waaksens verplicht. Op deze website ontdek je actuele informatie over het regelen en aanvragen van een keurmerk. Verder is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en bekijk je tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Het energielabel laat zien hoe zuinig jouw woning is, en hoe je dit kunt verbeteren.
 • Het is een vereiste bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A & B (heel zuinig) t/m F en G (zeer hoog verbruik).
 • De afgelopen jaren was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. Helaas werkt dit nu iets anders.
 • Je plant een afspraak met een energieadviseur in Waaksens die de kenmerken van de woning bekijkt en het label registreert.
 • Het certificaat – inclusief een rapport met adviespunten – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €160,00 en €420,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Waaksens

Het energielabel vertelt iets over de actuele staat en de energieprestatie van een object. Alle huiseigenaren kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Als je jouw huis wilt verhuren of verkopen, dan is een definitief energielabel verplicht. Per 2021 is er een nieuwe manier waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet verplicht een bekwame energieadviseur thuis laten langskomen. Deze specialist zal thuis langskomen en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. In het stappenplan hieronder leggen wij stap voor stap uit hoe jij zo’n voordelig energielabel in Waaksens kunt regelen.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Vind een energiedeskundige

  Via centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle erkend deskundige energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Zoek op adresgegevens (8845) om een erkend deskundige in Waaksens op te sporen.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Neem contact op met energie-specialist en maak een afspraak. Bereid je goed voor: zorg dat je alle essentiële details van de woning hebt. Bijvoorbeeld bouwtekeningen en EPC-berekeningen.

 3. Het onderzoek

  Zo’n erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Dit neemt ongeveer 2 uur in beslag.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Waaksens komt met een eindoordeel en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Je label opzoeken

  Na afloop van de inspectie sturen ze een PDF op van het document met daarin uitleg en alle mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en moet je laten zien op het moment dat je gaat verkopen. Je kunt het ook te allen tijde opvragen via Mijn Overheid.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Zoek naar energieadviseurs en regel het snel

Prijzen van een definitief energielabel

De tarieven van een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €125,00 & €430,00. In de bijgaande tabel vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Waaksens. Wil je een concrete prijs? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Zoek ook adviseurs in Hinnaard, Spannum, Wjelsryp, Baaium en Easterlittens. De geschatte kosten hangen af van velerlei factoren.

 1. Het type huis (hoekwoning, vrijstaand, villa, twee-onder-een kap, appartement).
 2. De hoeveelheid uur die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen en facturen van renovaties).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
WoningtypeWoonruimte (m2)Tariefschatting
Studio/Appartement50 m2€ 175,00
Rijtjeswoning100 m2€ 222,00
Geschakeld huis155 m2€ 286,00
Losse woning200 m2€ 355,00
Kostenoverzicht woninglabel Waaksens.

De beste energieadviseurs in Waaksens vergelijken

Makkelijk en voordelig een definitief energielabel aanvragen? Daarvoor moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Waaksens. De officiële website om een adviseur te vinden is https://www.centraalregistertechniek.nl. Hier vind je een verwijzing naar het QBISnl register. Hier vind je erkend deskundige adviseurs (BRL9500). Om het proces in gang te zetten bekijk je in de lijst hieronder een aantal uitgelichte adviseurs waar je direct een afspraak kunt maken tegen een normale prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Naar label-B woning in 4 stappen

Woon jij in een milieu-onvriendelijk huis, en wil jij graag iets doen aan de energieprestatie? Met slimme energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis verbeteren tot een label A/B/C huis. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Daarmee zorg je ervoor dat de warmte ook echt in de woning blijft. Pas als het huis goed geïsoleerd is leg je de nadruk op het zelf energie opwekken. Op deze website lees je ook meer over EPC (energieprestatiecertificaat).

Let op: Via het overheidsinitiatief Verbeteruwhuis.nl check je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – handige verbeteropties voor een beter energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

Het belang van een zuinig energielabel woning Waaksens

 • Een energiezuinig huis en een structureel lage energierekening.
 • Een comfortabele leefomgeving: in de winter lekker warm en in de zomer lekker koel.
 • Een woning met label B of A is goed voor het milieu.
 • De waarde van het huis neemt toe.
 • Sommige hypotheekverstrekkers bieden een duurzaamheidskorting.
 • Je kunt profiteren van verschillende subsidies voor de renovatie van een woning.
 • De energiecoach in Waaksens kent precies de huidige wet- en regelgeving.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2010 – 2024Een 100% energieneutrale woning zonder gas.
Label B1997 – 2005Investeren in een all-electric of hybride warmtepomp of zonnepanelen.
Label C1988 – 1999HR-glas op woon- en slaapkamer.
Label D1972 – 1984Probeer te beginnen met een goede vloerisolatie.
Label E1967 – 1974Een moderne HR-ketel, zonnepanelen en isoleren.
Label F1950 – 1970Dak-, gevel-, en vloerisolatie.
Label Gt/m 1934Nieuwe ketel en isoleren.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk adviseurs en regel het binnen een paar dagen

Woningisolatie

Isolatie is met afstand de belangrijkste factor voor een zuinig en comfortabel huis. Door de muren, vloer en het dak te isoleren vermijd je dat gewonnen warmte naar buiten ontsnapt. Daardoor zullen de stookkosten verminderen en profiteer je van een aangenaam leefklimaat. Waar je moet starten is afhankelijk van de huidige mate van isolatie. Het jaar waarin het huis is gebouwd vertelt al veel over de isolatiewaardes. Buren, en zeker ook vorige bewoners, weten vaak ook meer. Een bouwtechnische keuring of warmtescan laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. In ons overzicht hieronder spot je de besparingen die mogelijk gerealiseerd kan worden bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een standaard hr combiketel.

Type isolatieKostenGasbesparingBesparing p/jaar
Dakisolatie€3000 – €5200810 m3€591
Vloerisolatie€1800 – €3100355 m3€259
Spouwmuurisolatie€1200 – €2000950 m3€694
HR++ glas€1500 – €2800455 m3€332,15
Kosten en opbrengsten bij isolatie eengezinswoning (60 m2).

Ventileren

Als je beschikt over een goed geïsoleerde woning, moet je zeker stellen dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is belangrijk voor een comfortabel leefklimaat. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een prettig wooncomfort, zonder al te veel warme te verliezen.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: constant ventilatievolume zonder tochtvorming.
 • Lokale ventilatie-unit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: volledig automatische aan- en afzuiging van de lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen.

CV-ketel vervangen voor duurzaam alternatief

Het verwarmen van de woning kost veel energie (vooral veel gas). De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron om je woning warm te stoken zonder gas. In de volgende lijst kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Nieuwe HR107 ketel: Efficiënter en sneller je huis verwarmen.
 • Een hybride warmtepomp: combinatie van een cv-ketel met een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: haalt energie uit de lucht, bodem of water en kan de woning verwarmen.
 • Zonneboiler: zet zonlicht om in warmte voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: een comfortabele warmte zonder energieverlies.

Stroom opwekken met zonnepanelen

Als je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp kan je de totale stroombehoefte berekenen. De benodigde energie kan je zelf genereren met zonnepanelen op het dak. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen daglicht op en zetten dat om in elektriciteit.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen is beschikbaar vanaf €5300 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 6,5 jaar.
 • De kWh stroom die je niet gebruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Daarvoor ontvang je hetzelfde tarief als je zou betalen bij de energieleverancier.

energielabel-waaksens-8845

Aanvraag indienen energielabel voor bedrijfspand

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen bij verkoop, verhuur en oplevering van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. De regelgeving is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals kantoorruimtes, scholen, hotels, en publiek toegankelijke panden zoals een station. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoorplekken? In dat kader moet het pand vanaf 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Bovendien moeten o.a. musea, banken en ziekenhuizen in publieke gebouwen van 250m2 of groter het energielabel actief en transparant delen, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Bekijk ook onze pagina met informatie over Online energielabel aanvragen.

 • Bij de notariële overdracht van een zakelijke ruimte moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor industriële bedrijfspanden is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (minimaal 50% als kantoor) moeten vanaf 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In publieke gebouwen vanaf 250 m2 moet het label zichtbaar zijn opgehangen voor bezoekers.

De meest gestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat is een energielabel?
Een energielabel biedt duidelijkheid over hoe energiezuinig een woning is. Hoe energiezuiniger, des te groener je woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A/B (erg milieuvriendelijk) en kan oplopen tot de slechtste label F/G (hoog verbruik).

Moet ik verplicht een energielabel hebben?
Ja, in de situatie waarin je het huis in de verkoop of verhuur gaat zetten dan moet je laten zien welk energielabel het huis toegekend is. Deze gegevens moeten vermeld worden in de advertenties (makelaar). Doe je dit niet, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe moet ik een label aanvragen?
Daarvoor moet je een deskundige energiedeskundige in Waaksens thuis laten langskomen voor een onderzoek. Middels de database van Qbis.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. Een vakman komt bij je thuis en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. De deskundige rekent alles door, bepaalt het label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database. Je krijgt een email met alle documenten en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Súdwest-Fryslân).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
De deskundige checkt het jaar waarin het gebouw is neergezet, het soort gebouw, m2 woonruimte en ook naar specifieke zaken als soort glas, de isolatiewerkzaamheden, type CV-ketel en ventilatiesysteem en of het huis een warmtepomp of zonnepanelen heeft. Op basis van deze gegevens berekent hij of zij hoeveel energie nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van woonunit en welk percentage zelf opgewekt wordt. Tenslotte wordt het labelletter geregistreerd.

Hoeveel geld ben ik kwijt aan een energielabel?
De kosten van je energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €150,00 & €425,00. De verwachte prijs ligt aan het soort woning, de benodigde tijd die de energieadviseur nodig heeft en de informatie die voorhanden is (tekeningen of het bestek). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Waaksens doe je door lokale leveranciers onder elkaar te zetten die werkzaam zijn in de provincie Friesland.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Daarvoor ga je naar het platform energielabel.nl. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en vul de postcode (8845) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je ziet vervolgens direct welk label je hebt. Waarschuwing: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is geen formeel label en kan je dus niet gebruiken. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitieve status. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Waaksens opvragen.

Plaats een reactie