Energielabel Ried

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in Ried? Vanaf 1 januari 2015 is er een nieuw energielabel voor woningen gelanceerd. Het keurmerk indiceert hoe energiezuinig een woning is en toont gerichte verbeterpunten om het energieverbruik terug te dringen. Gaat jouw woning in de verkoop? In dat geval is een definitief energielabel in Ried verplicht. Op dit informatieplatform lees je uitgebreide informatie over hoe je het keurmerk aanvraagt. Bovendien is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en bieden wij concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt.
 • Sinds 2015 is het verplicht bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • We delen het op in 7 categorieën: Energielabel A/B (maximaal milieuvriendelijk) t/m F en G (slecht voor het milieu).
 • De afgelopen jaren regelde je een VEL (vereenvoudigd label) zelf via internet. De overheid heeft dit in 2021 geactualiseerd.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Ried die de woning komt bekijken en het label bepaalt.
 • Het label – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – heeft een prijs van tussen de €120,00 – €395,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Ried

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met het energiegebruik van een woning of gebouw. Alle huiseigenaren ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. Op het moment dat jij de woning gaat verhuren over verkopen, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Sinds kort hanteert de overheid een nieuwe werkwijze wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Je moet daarom een officiële energieadviseur thuis laten komen. Deze energie-adviseur bezoekt jou op locatie en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. Hierna leggen wij uit hoe jij zo’n voordelig energielabel in Ried moet aanvragen.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Op www.centraalregistertechniek.nl bekijk je alle gecertificeerde energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Het beste kun je een postcode gebruiken (8811) om een erkend deskundige in Ried op te sporen.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Maak een keuze voor een van de aangesloten adviseurs en plan een afspraak in. Zorg dat je zoveel mogelijk gegevens van je woning paraat hebt. Zoals bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. Het onderzoek

  De erkend energiedeskundige komt thuis bij je langs en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Het bezoek duurt ongeveer 2 uur.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in Ried beslist uiteindelijk wat het label moet worden en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Inzicht in jouw label

  Na registratie krijg je een digitaal document (PDF) van de energie index incl. de geconstateerde punten en concrete energiebesparende maatregelen. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en moet je ook aanbieden op het moment dat je gaat verkopen. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Heb jij een particulier energielabel nodig?

Vind de beste energieadviseurs en regel het snel

Gemiddelde kosten energielabel

De prijzen van een definitief energielabel variëren tussen de €120,00 – €445,00. In de bijgaande tabel tref je de huidige kosten van een energielabel deskundige Ried. Direct een offerte? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Check ook adviseurs in Boer, Dongjum, Herbaijum, Achlum en Hitzum. De kosten hangen af van een aantal aspecten.

 1. Type en leeftijd huis (vrijstaand, villa, appartement, twee-onder-een kap, tussenwoning).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en andere technische informatie).
 4. De energiecoach waar je mee in zee gaat.
WoningtypeM2 woonruimteTarieven
Appartement80 m2€ 160,00
Rijtjeshuis105 m2€ 221,00
2-onder-1-kap160 m2€ 280,00
Villa175 m2€ 356,00
Geschatte kosten woninglabel Ried.

Bekwame energieadviseurs in Ried vergelijken

Binnenkort je definitief energielabel aanvragen? In dat geval moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Ried. Het portaal om een energieadviseur te zoeken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar open je het QBISnl register. Hierin staan alle namen en gegevens van bekwame specialisten (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding check je in het overzicht hierna meerdere erkende bureaus waar je verrassend eenvoudig een label kunt regelen tegen een normale prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Naar label-B woning in 4 stappen

Gebruikt jouw huis veel energie, en wordt het tijd om duurzamer te leven en de energieprestatie te verbeteren? Met de juiste energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning vergroenen tot een huis met label A of B. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Daardoor realiseer je een setting waarbij de gewonnen warmte niet zomaar de woning verlaat. Bij de stappen daarna verleggen we de focus op de mogelijkheden voor energieopwekking. Of klik door voor meer informatie over Energielabel berekenen.

Let op: Op de informatieve website Verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je jouw woning hebt omschreven – gerichte verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Check de potentiële besparing.

Het gemak van een zuinig energielabel woning Ried

 • Een energiezuinig huis met een lagere energierekening.
 • Een prettig klimaat in huis: in de winter lekker warm en in de zomer lekker koel.
 • Een B- of A woning hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • Woningwaarde stijgt tot wel 20%.
 • Soms recht op een duurzaamheidskorting bij de bank.
 • De overheid verstrekt allerlei subsidies voor het verduurzamen van jouw woning.
 • De energiecoach in Ried kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2011 – 2024Verduurzaam onzuinige apparaten en kiest voor een WTW.
Label B2002 – 2009Naar label A met warmtepomp en zonnepanelen.
Label C1983 – 2000Laat een zonneboiler plaatsen indien je daar ruimte voor hebt.
Label D1975 – 1980Naïsoleren van vloer, gevel en dak.
Label E1967 – 1979Plaatsen van zonnepanelen en isolatie.
Label F1946 – 1967Isoleren van vloer, (spouw)muur en dak.
Label Gt/m 1925Isolatie van vloer, dak en muren.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Vergelijk alle adviseurs en regel het nog deze week

Woning isoleren

Isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een duurzame woning. Door goede isolatie van vloeren, muren en dak vermijd je dat de warmte in jouw woning naar buiten ontsnapt. Hierdoor dalen de stookkosten in de winter en krijg je een aangenaam leefklimaat. Waar je het beste kunt beginnen is afhankelijk van de manier waarop je huis nu is geïsoleerd. De leeftijd van de woning zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Je kunt ook navraag doen bij vorige bewoners of mensen uit de straat. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan toont plaatsen waar isolatie ontbreekt. In ons overzicht hieronder krijg je inzicht in de te verwachten besparing voor een doorsnee woning met een normale hr combiketel.

Soort isolatieKostenGasbesparing (jaar)Besparing
Dakisolatie€3900 – €53001130 m3€757
Vloerisolatie€1200 – €3100270 m3€181
Spouwmuurisolatie€1050 – €2050865 m3€580
HR++ glas€1950 – €2950370 m3€247,9
Investering en opbrengsten bij isolatie eengezinswoning (60 m2).

Ventileren

In de situatie waarbij je huis een goede isolatie heeft, moet je zeker stellen dat er ook genoeg frisse lucht in huis is. Ventilatie is bepalend voor een aangenaam binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren houdt in een optimaal binnenklimaat waarbij er warmte uit de vervuilde lucht wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelend rooster: Reageren slim op de wind en passen daar luchttoevoer op aan.
 • Lokale ventilatie-unit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: volledig automatische aan- en afzuiging van de lucht.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: gebruikt de warmte uit de ventilatielucht en ondersteunt zodoende de CV-ketel.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

De centrale verwarming is voor veel mensen een kostenpost. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. Onderstaand vind je een aantal systemen.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Goedkoper en sneller je huis stoken.
 • Een hybride warmtepomp: perfecte tussenstap op weg naar een energieneutrale woning.
 • Een all-electric warmtepomp: een volwaardige vervanger van de CV-ketel.
 • Zonneboiler: zet zonlicht om in warmte voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: natuurlijke stralingswarmte in een specifieke ruimte.

Zonnepanelen op het dak

Wanneer je jouw woning hebt geoptimaliseerd kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. De totale stroom kan je op een duurzame manier opwekken door zonnepanelen te laten leggen. De huidige panelen gaan gemakkelijk 30 jaar of langer mee en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen wekken stroom op vanuit zonne-energie.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen kost om en nabij de €4900 en verdien je snel terug, vaak al binnen 8,5 jaar.
 • De ongebruikte stroom kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Voor deze zonnestroom ontvang je dezelfde prijs als je betaalt aan jouw leverancier.

energielabel-ried-8811

Energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig bij verhuur, verkoop en oplevering van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. Deze verplichting is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als kantoren, universiteitsgebouwen, warenhuizen, en publiek toegankelijke gebouwen zoals stadions. Betreft het een pand groter dan 100m2, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoorfunctie? In dat kader moet het gebouw begin 2023 minimaal energielabel C hebben. Verder moeten winkels en bedrijven die gevestigd zijn in publieke gebouwen vanaf 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, bijvoorbeeld naast de receptie. Bekijk ook informatie over Energielabel C.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van een kantoorgebouw ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor schuren en garages geldt de verplichting niet.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In openbare (bedrijfs)ruimtes met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

Meer informatie over het woninglabel in onze FAQ

Wat is een energielabel?
Het energielabel vertelt iets over het energiegebruik van een woning of gebouw. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, des te hoger het woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A & B (zuinig) en gaat verder tot G (ontzettend onzuinig).

Is het energielabel verplicht?
Ja, als jij een woning in de verkoop of verhuur gaat zetten dan moet je aantonen wat het label is van jouw huis is. Dit dient ook te worden meegenomen in de advertenties (makelaar). Is er geen label bekend, dan kan jij mogelijk een boete van €170 verwachten.

Hoe kan ik een label voor mijn woning aanvragen?
Voor dit document moet je een vakbekwame energiedeskundige in Ried bij je thuis laten komen voor een inspectie. Door gebruik te maken van Qbis.nl vergelijk je eenvoudig meerdere energiespecialisten. Een specialist komt langs en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. De adviseur bepaalt het uiteindelijke label en registreert deze in de database EP-Online. De dossierstukken krijg je per mail en eventueel kun je het ook online (Mijn Overheid) inzien (gemeente Waadhoeke).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
Een vakman onderzoekt het jaar waarin het gebouw is neergezet, het type gebouw, het aantal m2 woonoppervlakte en andere eigenschappen als HR ++ glas en kozijnen, mate van isolatie, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en de aanwezigheid van energiebesparende producten zoals een WTW, zonneboiler of zonnepanelen. D.m.v. van deze gegevens wordt gecalculeerd hoeveel energie nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van het object en welk percentage zelf opgewekt wordt. Hierna zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Wat zijn de kosten van een energielabel?
De onkosten van een energielabel liggen tussen de €190,00 en €365,00. De prijsindicatie wordt berekend a.d.h.v. het woonoppervlakte, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de informatie die voorhanden is (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Ried kan je goedkoper doen door verschillende adviesbedrijven naast elkaar te zetten die hun dienst aanbieden rondom de provincie Friesland.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige score te bekijken check je de website www.energielabel.nl. Selecteer je type woning en voer jouw postcode (8811) en het huisnummer in de zoekbalk in. De website toont direct het huidige label. Goed om te weten: krijg je een voorlopig energielabel op je scherm? Dit telt niet als officieel woninglabel en is dus ook niet toegestaan om te gebruiken. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitief woninglabel. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Ried opvragen.

Plaats een reactie