Energielabel Bitgum

Direct energielabel aanvragen

Snel en voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Bitgum? Per 1 januari 2015 is er een nieuw energielabel voor woningen gelanceerd. Dit label geeft een indicatie van hoe milieuvriendelijk een huis is en biedt concrete opties om het te verduurzamen. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Bitgum verplicht. Op onze energielabel-vergelijker ontdek je aanvullende info over het aanvragen van jouw certificaat. In aanvulling daarop kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en kan je aan de slag met nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • Het energielabel maakt duidelijk wat de huidige staat van de woning is.
 • Sinds 2015 is het verplicht bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • We delen het op in 7 labels: Energielabel A of B (heel milieuvriendelijk) t/m F en G (minder energiezuinig).
 • Tot 2020 regelde je een VEL (vereenvoudigd label) zelf via internet. De regelgeving is in 2021 omgegooid.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Bitgum die jouw woning helemaal doorneemt en een label opmaakt.
 • Het label – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – heeft een prijs van tussen de €130,00 – €360,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Bitgum

Het energielabel geeft een indicatie van de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Alle woningbezitters verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. In de situatie waarbij je jouw woning gaat verkopen of verhuren, dan is een definitief energielabel verplicht. Per 2021 is er een nieuwe richtlijn waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet nu een vakbekwame energieadviseur thuis laten komen. Deze deskundige komt langs en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. Hieronder check je hoe je zo’n voordelig energielabel in Bitgum moet aanvragen.

Stappenplan: energielabel aanvragen

 1. Zoek naar een energiedeskundige

  Op www.centraalregistertechniek.nl tref je alle bekwame energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Neem als basis je postcode (9044) om een erkend deskundige in Bitgum op te vragen.

 2. Voorbereiding

  Contacteer een van de aangesloten adviseurs en maak een afspraak. Het is handig als je de belangrijke informatie van je woning paraat hebt. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen facturen van verbetermaatregelen.

 3. Bezoek en berekening

  Een erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Je kunt bij deze rondgang aanwezig zijn.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Bitgum beslist uiteindelijk wat het label moet worden en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Online label inzien

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest ontvang je digitaal een PDF van de energie index inclusief een duidelijke onderbouwing en concrete energiebesparende maatregelen. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en dien je over te dragen bij de verkoop van de woning. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Vergelijk energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

Kosten van een energielabel

De kosten van een definitief energielabel liggen tussen de €130,00 – €430,00. In de onderstaande tabel bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Bitgum. Wil je dit direct regelen? Klik hier om aanbieders in jouw regio te vergelijken. Vergelijk ook adviseurs in Wier, Berltsum, Ingelum, Slappeterp en Menaam. De totale prijzen kunnen berekend worden d.m.v. verscheidene factoren.

 1. Type en leeftijd huis (villa, appartement, vrijstaand, tussenwoning, hoekwoning).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie).
 4. De gekozen energiecoach en het bijbehorende tarief.
Soort woningM2 woonruimteTarieven
Klein appartement75 m2€ 173,00
Rijtjeswoning125 m2€ 203,00
Geschakelde woning160 m2€ 280,00
Losse woning200 m2€ 359,00
Kostenoverzicht woninglabel Bitgum.

Deskundige energieadviseurs in Bitgum vergelijken

Zo snel mogelijk je definitief energielabel aanvragen? In dat geval heb je nodig een erkend deskundige energielabel Bitgum. De website om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is centraalregisterTechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. In het register tref je officiële deskundigen (BRL9500). Om snel iets af te spreken tref je in de tabel hieronder een overzicht met erkende specialisten waar je simpel en snel een afspraak kunt maken tegen een relatief voordelige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam (ver)bouwen in 4 stappen

Heb je een ongunstig energielabel, en wil jij graag lagere energielasten en de energieprestatie verbeteren? Met een focus op energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning verbouwen naar een huis met label A of B. In de regel begint men altijd met isoleren. Zo realiseer je een setting waarbij de gewonnen warmte niet zomaar de woning verlaat. Pas als het huis goed geïsoleerd is verleggen we de focus op het zelf energie opwekken. Of klik door voor meer informatie over Energielabel voor bedrijven.

Belangrijk: Via de website van de overheid https://www.verbeteruwhuis.nl check je – nadat je de kenmerken van jouw woning hebt ingevuld – gerichte verbeteropties voor een groen energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Bitgum

 • Een energiezuinig huis en besparen op de maandelijkse energielasten.
 • Een aangename leefomgeving: een lekker warm huis zonder tocht en kou.
 • Een label B- of A woning is goed voor het klimaat want stoot minder CO2 uit.
 • Woningwaarde stijgt tot wel 20%.
 • Lagere hypotheekrente mogelijk.
 • Je kunt gebruik maken van forse subsidies om een gebouw duurzaam te maken.
 • De energiecoach in Bitgum kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2009 – 2023Met warmtepomp en zonnepanelen een energieneutrale woning.
Label B2002 – 2009Zonnepanelen en hybride warmtepomp.
Label C1986 – 2000Loop alle achterstallige isolatie na, en kijken naar een zonneboiler.
Label D1974 – 1985Isolatie van cv-leidingen in onverwarmde ruimtes.
Label E1967 – 1977Dak-, gevel-, en vloerisolatie met zonnepanelen.
Label F1949 – 1967Isoleren van de gehele woning.
Label Gt/m 1930Enkel glas vervangen + isoleren.

Het goedkoopste energielabel voor jouw huis?

Vergelijk de experts en regel het binnen 1 week

Isoleer je woning

Isolatie is altijd de basis van een label A of B woning. Door goede isolatie van vloeren, muren en dak vermijd je dat gewonnen warmte verloren gaat. Daardoor ben je minder kwijt aan stookkosten en heb je een comfortabel leefklimaat. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren hangt af van de huidige staat van de woning. Het bouwjaar vertelt al veel over de isolatiewaardes. Informeer ook altijd bij de vorige bewoners hierover. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. In het schema hierna check je de besparingen die mogelijk gerealiseerd kan worden voor een gemiddelde eengezinswoning met een hoogrendementsketel.

Isolatie keuzeInvesteringGasbesparing (jaar)Besparing (€/jaar)
Dakisolatie€3000 – €51001060 m3€721
Vloerisolatie€1100 – €3600405 m3€275
Spouwmuurisolatie€1450 – €2500915 m3€622
HR++ glas€1650 – €2900490 m3€333,2
Kosten en baten bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

Wanneer je huis een goede isolatie heeft, moet je erop letten dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is essentieel voor een aangenaam wooncomfort. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een gezonde leefomgeving waarbij er warmte uit de vervuilde lucht wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelend rooster: Reageren slim op de wind en passen daar luchttoevoer op aan.
 • Losse ventilatieunit: goedkope oplossing om 1 ruimte te ventileren.
 • Balansventilatie met WTW: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: wint warmte terug uit ventilatielucht om je huis te verwarmen.

Alternatieven van de CV-ketel

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming vergt jaarlijks heel wat gas. Veel woning beschikken nog over een gasketel. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron die het mogelijk maakt om zonder gas te verwarmen. In de volgende opsomming bieden we een aantal suggesties.

 • Nieuwe HR107 ketel: Stil, compact, veilig en werkt erg efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: duurzaam je woning verwarmen met minder gas.
 • Een all-electric warmtepomp: met dit systeem heb je helemaal geen gas meer nodig.
 • Zonneboiler: op een duurzame manier warm tapwater opwekken.
 • Infraroodpanelen: comfortabele lokale stralingswarmte die prettig aanvoelt.

Kies voor zonnepanelen

Op het moment dat je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst kan je de totale stroombehoefte berekenen. De totale stroom kan je helemaal zelf opwekken met zonnepanelen op het dak. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en je verdient ze al binnen 6 – 8 jaar helemaal terug.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in schone energie.
 • Een set met 10 zonnepanelen is er al vanaf €5000 en heb je terugverdiend binnen 8 jaar.
 • De stroom die over is en je niet verbruikt kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Voor deze zonnestroom ontvang je dezelfde prijs als je betaalt aan jouw leverancier.

energielabel-bitgum-9044

Informatie over zakelijke energielabels voor bedrijven

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een bedrijfspand vanaf 50m2. De regel is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als een kantoor, sportfaciliteiten, cafés, en publiek toegankelijke gebouwen zoals bibliotheken. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorfunctie? In dit scenario moet het pand per 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Daarnaast moeten bedrijven die actief zijn in openbare gebouwen van 250m2 of groter het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Op deze website vind je ook alles over Voorlopig energielabel.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van zakelijke panden is een energielabel noodzakelijk.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor panden met een industriefunctie geldt er een ontheffing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In openbare (bedrijfs)ruimtes met een oppervlakte van ten minste 250 m2 moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat is het energielabel voor woningen?
Het energielabel zegt iets over de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, des te hoger het woninglabel. De energie-index start bij energielabel A of B (heel milieuvriendelijk) tot en met F en G (heel onzuinig).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, als je een gebouw zal gaan verhuren of verkopen dan moet je kunnen aantonen welk energielabel de woning heeft. Deze details moet je ook tonen in de advertenties (makelaar). Is er geen label bekend, dan kan je een boete van tenminste €170 krijgen.

Hoe kan ik een label voor mijn woning aanvragen?
Voor een definitief label moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Bitgum vragen bij je thuis te komen voor een onderzoek. Door gebruik te maken van Qbis.nl vind je de beschikbare energiespecialisten. Een vakman komt bij je thuis en zal het huis volledig inspecteren. De deskundige maakt de berekening, bepaalt het label en voert deze ook in de database EP-online in. Je ontvangt het document als PDF en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Waadhoeke).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
De expert houdt rekening met het bouwjaar, het type huis, het aantal m2 woonoppervlakte en ook naar specifieke zaken als type glas, de toegepaste isolatie, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. D.m.v. van deze gegevens wordt gecalculeerd hoeveel energie er wordt gebruikt voor het opwarmen en koelen van het object en welk deel uit hernieuwbare bronnen komt. Vervolgens zal de adviseur het labelletter definitief vaststellen en inschrijven.

Wat is het tarief van een energielabel?
De tarieven van je energielabel schommelen tussen de €145,00 & €360,00. De verwachte prijs hangt af van de omvang van de woning, de benodigde tijd die de energieadviseur nodig heeft en de informatie die voorhanden is (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Bitgum kun jij het beste doen door verscheidene energiedeskundigen te benaderen die hun dienst aanbieden in en rondom de provincie Friesland.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit te bekijken check je de overheidswebsite energielabel.nl. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en vul jouw postcode (9044) en het huisnummer in de zoekbalk in. Je krijgt nu gelijk het huidige label plus de vervaldatum te zien. Goed om te weten: wordt er een voorlopig energielabel getoond? Dit is geen geldig document en wordt dus ook niet geaccepteerd bij een verkoop of verhuur. Je moet deze altijd omzetten naar een definitieve status. Wacht niet langer: energielabel huis Bitgum opvragen.

Plaats een reactie