Energielabel Formerum

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in Formerum? Per 1 januari 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Het informatielabel toont hoe energiezuinig jouw huis is en toont gerichte verbeterpunten om het energieverbruik te verlagen. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Formerum verplicht. Op onze energielabel-vergelijker tref je aanvullende informatie over het berekenen, opvragen en aanvragen van het certificaat. Daarnaast is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en hebben wij handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning.
 • Het is een verplichting bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • We delen het op in 7 labels: Energielabel A & B (zeer zuinig) t/m F/G (minder energiezuinig).
 • Tot 2020 kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Dit beleid is in 2021 gewijzigd.
 • Jouw aanvraag loopt nu via een energieadviseur in Formerum die de woning komt bekijken en een label opmaakt.
 • Het keurmerk – inclusief concrete verbeterpunten – heeft een prijs van tussen de €175,00 & €410,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Formerum

Het energielabel geeft een indicatie van de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Alle woningeigenaar hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Indien je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan is een definitief energielabel verplicht. Vanaf 2021 is er een nieuw systeem waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Je moet tegenwoordig een gecertificeerde energieadviseur thuis laten langskomen. Deze expert bezoekt jou op locatie en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. Hierna bekijk je hoe jij een voordelig energielabel in Formerum kunt aanvragen.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl doorzoek je alle deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen registreren. Zoek op adresgegevens (8894) om een erkend deskundige in Formerum te contacteren.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Informeer bij een energie-specialist en bel of mail voor een afspraak. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je alle essentiële gegevens van het gebouw beschikbaar hebt. Denk aan bouwtekeningen en facturen van renovaties of eerdere EPC-berekeningen.

 3. Bezoek en berekening

  Deze erkend energiedeskundige komt thuis langs en doorloopt een lange lijst met punten. Dit neemt ongeveer 2 uur in beslag.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Formerum rekent alles door, bepaalt het label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem.

 5. Nieuwe label opvragen

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan wordt er een PDF toegestuurd van de energie index inclusief alle kenmerken en opties om de woning zuiniger te maken. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en moet jij kunnen tonen wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Je kunt het ook te allen tijde opvragen via Mijn Overheid.

Heb jij een particulier energielabel nodig?

Vind de beste energieadviseurs en maak gebruik van de aanbieding!

Kosten definitief energielabel vergelijken

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel variëren tussen de €165,00 & €435,00. In het overzicht hieronder vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Formerum. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Vergelijk ook adviseurs in Landerum, Striep, Midsland, Kinnum en Baaiduinen. De totale prijzen worden gecalculeerd a.d.h.v. een aantal aspecten.

 1. De grootte van de woning (vrijstaand, hoekwoning, tussenwoning, twee-onder-een kap, appartement).
 2. Hoeveel tijd de bouwinspecteur nodig denkt te hebben.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen en facturen van renovaties).
 4. Het werkgebied & locatie van de energiecoach.
Categorie woningWoonoppervlakteGeschatte kosten
Appartementje55 m2€ 177,00
Rijtjeshuis100 m2€ 204,00
Twee-onder-een kap145 m2€ 285,00
Villa200 m2€ 374,00
Geschatte kosten woninglabel Formerum.

Toonaangevende energieadviseurs in Formerum vergelijken

Wil jij snel dit definitief energielabel aanvragen? Om dit te regelen contacteer je een erkend deskundige energielabel Formerum. De juiste plek om een energieadviseur te zoeken is www.centraalregisterTechniek.nl. Daar vind je het QBISnl register. Hierin tref je gecertificeerde specialisten (BRL9500). Om het proces in gang te zetten bekijk je in de lijst hieronder diverse (landelijke) experts waar je zonder gedoe een milieulabel kunt regelen tegen een normale prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen een duurzame woning

Gebruikt jouw woning veel energie, en wordt het tijd om duurzamer te leven en de energieprestatie te verbeteren? Met de juiste energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis verbeteren tot een groen label (A, B of C). Het isoleren van een woning nemen we als uitgangspunt. Hierdoor zorg je dat zo min mogelijk warmte verloren gaat. Bij de stappen daarna leg je de nadruk op energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Of klik door voor meer informatie over D energielabel.

Advies: Op de website Verbeteruwhuis.nl kan je zien – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – handige verbeteropties voor een beter energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

Voordelen van een zuinig energielabel woning Formerum

 • Een milieuvriendelijke woning en besparen op de maandelijkse energielasten.
 • Een comfortabel wooncomfort: kieren en tocht worden voorkomen.
 • Een woning met label B of A beperkt de CO-2 uitstoot.
 • De woning is interessanter op de woningmarkt.
 • Mogelijk een duurzaamheidskorting bij je hypotheek.
 • Je kunt gebruik maken van allerlei subsidies om een huis te verduurzamen.
 • De energiecoach in Formerum kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2011 – 2024Met warmtepomp en zonnepanelen een energieneutrale woning.
Label B1998 – 2006Een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1985 – 1999driedubbel of HR+++ glas met zonnepanelen.
Label D1973 – 1982Probeer te beginnen met een goede vloerisolatie.
Label E1970 – 1974Isoleren, zonnepanelen en een nieuwe HR-ketel.
Label F1947 – 1966Isoleren en verwarmingsketel vervangen.
Label Gt/m 1943HR-ketel en isolatie.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk adviseurs en regel het nog deze week

Isoleren

Isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een woning met een laag verbruik. Met grondige isolatie voorkom je dat de warmte in jouw woning de woning ontglipt. Hiermee gaan de stookkosten direct omlaag en dat leidt tot een optimaal wooncomfort. Waar je moet starten met isoleren is vooral afhankelijk van de actuele isolatie die is toegepast. Het bouwjaar van het huis geef inzicht in de vermoedelijke staat. Vraag ook wat de vorige eigenaar heeft gedaan. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan laat zien waar isolatie zinvol is. Hieronder bieden wij de doorsnee besparing voor een doorsnee woning met een hoog rendement ketel.

Type isolatiePrijzenBesparing gas (jaar)Besparing in €
Dakisolatie€3700 – €5900895 m3€609
Vloerisolatie€1000 – €3100240 m3€163
Spouwmuurisolatie€1450 – €2050750 m3€510
HR++ glas€1500 – €2600325 m3€221
Kosten en jaarlijkse opbrengsten bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

Wanneer de isolatie in huis voldoende is, moet je zorgen dat er ook genoeg frisse lucht in huis is. Ventilatie is noodzakelijk voor een comfortabel leefklimaat. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een optimale leefomgeving, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Winddrukgeregelde roosters: Bij veel wind wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Losse ventilatieunit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: een systeem dat lucht aanvoer en afvoert waarbij de warmte wordt behouden.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor.

CV-ketel vervangen

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming kost het meeste energie. Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Overweeg een groen alternatief om je woning warm te stoken zonder gas. Onderstaand staan enkele van deze producten.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: een veel hoger rendement dan traditionele CV-ketels.
 • Een hybride warmtepomp: werkt op stroom en koppel je aan de CV-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: het hele huis verwarmen met stroom (stand-alone warmtepomp).
 • Zonneboiler: zonnecollectoren verwarmen een gesloten leidingsystemen en de boiler.
 • Infraroodpanelen: uitstekend geschikt om een ruimte plaatselijk te verwarmen.

Kies voor zonnepanelen

Als je jouw woning hebt geoptimaliseerd weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. De benodigde energie kan je helemaal zelf genereren met zonnepanelen op het dak. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten het om in stroom.
 • Een set met 10 zonnepanelen is beschikbaar vanaf €4600 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 6,5 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt gaat terug naar het net (salderen). Voor dit stukje ontvang je dezelfde prijs als waarvoor jij het bij de energieleverancier inkoopt.

energielabel-formerum-8894

Snel een energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). Deze verplichting richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, universiteitsgebouwen, winkels, en openbare gebouwen zoals verpleeghuizen. Is het pand 100m2 of groter, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoorruimte? In dit scenario moet het gebouw begin 2023 minimaal energielabel C hebben. Bovendien moeten winkels en bedrijven die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben met een oppervlakte van ten minste 250 m2 het label zo ophangen dat iedereen dit kan zien, zoals in de wachtruimtes / ingang. Je kunt hier ook meer lezen over Energielabel voor bedrijfspand.

 • Bij officiële transactiemomenten van een bedrijfspand moet je verplicht een energielabel hebben.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor industriële bedrijfspanden is er een uitzondering gemaakt.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (minimaal 50% als kantoor) moeten vanaf 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In grote openbare gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 moet het label zichtbaar zijn opgehangen voor bezoekers.

Meer informatie over het woninglabel in onze FAQ

Wat is een energielabel?
Het energielabel geeft inzicht in de energieprestatie van een woning. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, hoe beter het woninglabel van je huis is. De energie-index loopt van energielabel A & B (heel milieuvriendelijk) en gaat door tot de rode labels F en G (zeer hoog verbruik).

Moet ik verplicht een energielabel hebben?
Ja, als je een gebouw wilt verkopen of verhuren moet je inzicht bieden in wat het definitieve energielabel is. De verkoop/verhuur advertenties (makelaar) moeten dit ook bevatten. Heb je geen geldig label, dan riskeer je als verkoper/verhuurder een boete van €170.

Hoe kan ik een label voor mijn woning aanvragen?
Voor dit document moet je een bevoegde energiedeskundige in Formerum bij je thuis laten komen voor een inspectie. Middels de database van Qbis.nl vergelijk je eenvoudig meerdere energiespecialisten. Een adviseur komt bij je thuis en zal het huis volledig inspecteren. Deze specialist beslist uiteindelijk wat het label moet worden het registreert het definitieve label in de EP-online database. Je krijgt een email met alle documenten en eventueel kun je het ook online (Mijn Overheid) inzien (gemeente Terschelling).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
De inspecteur analyseert het bouwjaar van het gebouw, het soort gebouw, de grootte en andere eigenschappen als kozijnen (hout/kunststof) + ramen, de isolatiewerkzaamheden, type CV-ketel en ventilatiesysteem en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. Met deze complete analyse berekent hij of zij hoeveel energie er wordt gebruikt voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van jouw huis en hoeveel stroom er zelf wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Vervolgens zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Wat is de prijs van het energielabel?
De prijzen van het energielabel liggen tussen de €115,00 en €405,00. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van de grootte van de woning, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Formerum is over het algemeen gunstiger door een aantal aanbieders onder elkaar te zetten die opereren rondom de provincie Friesland.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Hiervoor check je Energielabel.nl. Kies voor huur/koopwoning en vul jouw postcode (8894) en het huisnummer in de zoekbalk in. De website toont direct het huidige label. Kijk uit: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en wordt dus ook niet geaccepteerd bij een verkoop of verhuur. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitief huislabel. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Formerum opvragen.

Plaats een reactie