Energielabel Midsland

Direct energielabel aanvragen

Snel en voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Midsland? Per 1 januari 2015 beschikt elke woning over een energielabel. Het keurmerk geeft aan hoe energiezuinig jouw huis is en toont belangrijke mogelijkheden om de energierekening verder terug te dringen. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? Dan is een definitief energielabel in Midsland verplicht. Op www.energielabelprijzen.nl vind je actuele informatie over het opvragen, aanvragen of aanpassen van jouw label. Tevens kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en bekijk je nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • De energielabels bieden inzicht in de energieprestatie van een gebouw.
 • Sinds 2015 is het verplicht bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • We delen het op in 7 labels: Energielabel A/B (maximaal zuinig) t/m F & G (hoog energieverbruik).
 • Tot 2020 vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. De overheid heeft dit in 2021 geactualiseerd.
 • Je plant een afspraak met een energieadviseur in Midsland die jouw huis komt bekijken en een label opmaakt.
 • Het certificaat – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost tegenwoordig tussen de €100,00 & €425,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Midsland

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande het energiegebruik van een woning of gebouw. Alle woningen in Nederland verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. In de situatie waarbij je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Vanaf 2021 is er een nieuwe rekenmethode wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Je moet verplicht een bekwame energieadviseur verzoeken te komen kijken. Deze expert huur je als het ware in bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. In onderstaand gedeelte leggen wij uit hoe jij zo’n voordelig energielabel in Midsland regelt.

In 5 stappen een energielabel aanvragen voor je huis

 1. Zoek een energiedeskundige

  Op www.centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Het beste kun je een postcode gebruiken (8891) om een erkend deskundige in Midsland op te vragen.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Kies een van de aangesloten adviseurs en stem samen een geschikt moment af. Het is belangrijk dat je alle benodigde gegevens van de woning kunt laten zien. Met name bouwtekeningen, EPC-berekeningen facturen van verbetermaatregelen.

 3. Bezoek op locatie

  Zo’n erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment en berekent de energieprestatie van de woning. Hij of zij zal ongeveer 2 uur bezig zijn.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Midsland beslist uiteindelijk wat het label moet worden en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Je label opzoeken

  Na registratie krijg jij per mail een PDF van het document incl. de geconstateerde punten en concrete verbeterpunten. Het label is 10 jaar geldig en moet je laten zien wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Snel en eenvoudig een particulier energielabel regelen?

Check alle energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

Kosten definitief energielabel vergelijken

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel komen uit tussen de €105,00 – €395,00. In de tabel die je hieronder ziet tref je de huidige kosten van een energielabel deskundige Midsland. Direct een aanvraag doen? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Of bekijk adviseurs in Kinnum, Baaiduinen, Kaard, Hee en West-Terschelling. De uiteindelijke prijzen komen tot stand door de volgende onderdelen.

 1. Type en leeftijd huis (vrijstaand, tussenwoning, appartement, twee-onder-een kap, hoekwoning).
 2. Het aantal uur dat de bouwinspecteur bezig zal zijn.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen of het bestek).
 4. De energiecoach waar je mee in zee gaat.
Soort woningGrootteTarieven
Appartementje50 m2€ 180,00
Tussenwoning115 m2€ 211,00
Geschakeld huis150 m2€ 278,00
Losse woning175 m2€ 365,00
Kostenoverzicht woninglabel Midsland.

Erkend deskundige in Midsland vergelijken

Wil jij snel dit definitief energielabel aanvragen? Hiervoor contacteer je een erkend deskundige energielabel Midsland. De juiste plek om deze inspecteur op te zoeken is CentraalregisterTechniek.nl. Daar kan je klikken op de link naar het QBISnl register. Hier vind je erkend deskundige vakmannen (BRL9500). Om de eerste stap te zetten vind jij in onze vergelijker verschillende (lokale) adviseurs waar je direct een woninglabel kunt aanvragen tegen een scherpe prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Energieprestaties van mijn woning verbeteren

Heeft je woning een slecht label, en wil jij graag lagere energielasten en de energieprestatie verbeteren? Door middel van energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis updaten naar een woning met label B. In de regel begint men altijd met isoleren. Op die manier kan je garanderen dat het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. Zodra dit in orde is ga je aan de slag met het opwekken van eigen energie. Je kunt hier ook meer vinden over A energielabel.

Belangrijk: Op de website Verbeteruwhuis.nl bekijk je – na het beantwoorden van wat vragen – handige verbeteropties voor een beter energielabel. Bezoek de website en doe de check.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Midsland

 • Een energiezuinig huis met een lagere energierekening.
 • Een optimale leefomgeving: het hele jaar door een aangename temperatuur in huis.
 • Een huis met het milieulabel A of B is goed voor het milieu.
 • De waarde van jouw woning neemt toe.
 • Mogelijk een duurzaamheidskorting bij je hypotheek.
 • De regering biedt interessante subsidies voor de renovatie van een woning.
 • De energiecoach in Midsland kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2013 – 2024Zet de laatste puntjes op de i: loop alle apparaten na.
Label B1997 – 2007Zonnepanelen, zonneboiler of (hybride) warmtepomp.
Label C1983 – 1999Zonnepanelen, na-isolatie en driedubbel glas.
Label D1972 – 1983Naïsoleren van vloer, gevel en dak.
Label E1968 – 1979Isolatie, dubbel glas + HR-ketel en zonnepanelen.
Label F1946 – 1966Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie.
Label Gt/m 1945HR-ketel en isolatie.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Bekijk de aangesloten adviseurs en ontvang nog deze week jouw label

Woningisolatie

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een zuinig huis. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak voorkom je dat de warmte in de woning verloren gaat. Hiermee worden de stookkosten een stuk gunstiger en heb je een aangename warme woning. Waar je als eerste moet beginnen hangt af van hoe en waar de woning op dit moment geïsoleerd is. Het bouwjaar van het huis zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Buren, en zeker ook vorige bewoners, weten vaak ook meer. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie toont duidelijk aan waar er warmte de woning verlaat. In ons overzicht hieronder bieden wij de doorsnee besparing bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hr ketel.

Soort isolatieOnkostenGasbesparing (jaar)Besparing in €
Dakisolatie€3400 – €5000880 m3€572
Vloerisolatie€1900 – €3300425 m3€276
Spouwmuurisolatie€1300 – €2350735 m3€478
HR++ glas€1600 – €2800525 m3€341,25
Kosten en baten bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

In de situatie waarbij je huis een goede isolatie heeft, moet je zorgen dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is noodzakelijk voor een comfortabel wooncomfort. Zuinig en slim ventileren betekent een prettig klimaat in huis, zonder heel erg veel warmteverlies.

 • Zelfregelende roosters: door middel van roosters altijd voldoende frisse lucht.
 • Losse ventilatieunit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: d.m.v. de mechanische ventilatie worden alle ruimtes even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht voor de verwarming en warm water.

CV-ketel vervangen voor duurzaam alternatief

Het verwarmen van een woning vraagt veel energie (en geld). In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Je kunt kiezen voor een duurzame oplossing om je woning warm te stoken zonder gas. In de volgende lijst bieden we een aantal suggesties.

 • Nieuwe HR107 ketel: Efficiënter en sneller je huis verwarmen.
 • Een hybride warmtepomp: werkt op stroom en koppel je aan de CV-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: met name interessant bij woningen die erg goed geïsoleerd zijn.
 • Zonneboiler: maakt gebruik van zonne-energie voor het bereiden van warm water.
 • Infraroodpanelen: ideaal om lokaal warmte af te geven.

Zonnepanelen op het dak

Op het moment dat je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. De totale stroom kan je zelf genereren door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in schone energie.
 • Een set met 10 zonnepanelen is er al vanaf €4500 en verdien je terug in gemiddeld 6,5 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt gaat naar het net (salderen). Voor dit stukje ontvang je dezelfde prijs als waartegen je de energie afneemt.

energielabel-midsland-8891

Goedkoop energielabel voor een bedrijfspand aanvragen

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen bij verkoop, verhuur en oplevering van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). Deze noodzaak is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als kantoren, onderwijspanden, retailpanden, en openbare panden zoals een gemeentehuis. Is het pand 100m2 of groter, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorruimte? In dit scenario moet het gebouw begin 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Daarnaast moeten o.a. musea, banken en ziekenhuizen die actief zijn in openbare gebouwen van minimaal 250 m2 het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de ingang. Op deze website vind je ook alles over F energielabel.

 • Bij officiële transactiemomenten van een bedrijfspand moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor productiehallen en loodsen is er een uitzondering gemaakt.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In grotere publieke ruimtes van meer dan 250 m2 moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

Vaak gestelde vragen (FAQ) over woninglabels

Wat is het energielabel voor woningen?
Het energielabel vertelt iets over de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Hoe minder energie benodigd is, hoe gunstiger het woninglabel. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A of B (heel zuinig) tot en met G (zeer onzuinig).

Moet ik verplicht een energielabel hebben?
Ja, wanneer jij het huis verhuurt of verkoopt moet je inzicht bieden in welk energielabel de woning heeft. Dit dient ook te worden meegenomen in de advertenties (makelaar). Beschik je niet over een label, dan kun je geconfronteerd worden met een boete van €170,00.

Hoe kan ik een label voor mijn woning aanvragen?
Voor een officieel label moet je een bevoegde energiedeskundige in Midsland uitnodigen. Via het platform QBIS.nl zijn deze energiespecialisten te bekijken. Deze specialist komt bij je thuis en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. De deskundige bepaalt het uiteindelijke label en legt deze vast in de EP-online database. Je ontvangt het document als PDF en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Terschelling).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
De specialist checkt het bouwjaar van de woning, het soort huis, m2 woonruimte en belangrijke aspecten zoals soort glas, het soort isolatie, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Met deze details berekent hij of zij hoeveel energie er wordt gebruikt voor de centrale verwarming van de woning en welk deel uit hernieuwbare bronnen komt. Uiteindelijk zal de adviseur het labelletter definitief vaststellen en inschrijven.

Hoeveel geld ben ik kwijt aan een energielabel?
De kosten van je energielabel schommelen tussen de €135,00 – €350,00. De definitieve prijs wordt bepaald door type woning, de hoeveelheid uren die de expert bezig is en de informatie die voorhanden is (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Midsland doe je door verscheidene adviseurs onder elkaar te zetten die werkzaam zijn in de provincie Friesland.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige label in te zien kan je het beste gaan naar energielabel.nl van de overheid. Kies voor huur/koopwoning en voer jouw postcode (8891) en het huisnummer in de zoekbalk in. Je ziet nu meteen het label en de geldigheid. Opmerking: is het een voorlopig energielabel? Dit is geen formeel label en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitief woninglabel. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Midsland opvragen.

Plaats een reactie