Energielabel Lies

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in Lies? Met ingang van 1 januari 2015 heeft elk huis in Nederland een (voorlopig) energielabel. Het label vertelt hoe energiezuinig een woning is en geeft belangrijke suggesties om de woning duurzamer te laten worden. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Lies verplicht. Op ons energielabel-platform ontdek je uitgebreide informatie over het regelen en aanvragen van een certificaat. Ook is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en vind je nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • Met een energielabel wordt het duidelijk hoe energiezuinig een huis is.
 • Sinds 2015 is het verplicht bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A of B (duurzaam) t/m F/G (niet duurzaam).
 • Tot eind 2020 was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. Sinds 2021 is daar verandering in gekomen.
 • Je moet nu een afspraak maken met de energieadviseur in Lies die jouw woning helemaal doorneemt en het label registreert.
 • Het informatielabel – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost tegenwoordig tussen de €200,00 & €445,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Lies

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de energieprestatie van een woning. Alle Nederlanders met een huis verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Op het moment dat het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, dan is een definitief energielabel verplicht. Per 2021 is er een nieuwe rekenmethode die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet verplicht een bekwame energieadviseur bij je thuis laten komen. Deze energie-adviseur komt langs en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. Onderstaand leggen wij uit hoe je zo’n voordelig energielabel in Lies moet aanvragen.

Een energielabel voor je woning aanvragen in 5 stappen

 1. Zoek een energiedeskundige

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl doorzoek je alle gecertificeerde energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Vul je postcode in (8895) om een erkend deskundige in Lies op te vragen.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Tik op een energie-expert en bel of mail voor een afspraak. Zorg dat je zoveel mogelijk gegevens van de woning kunt laten zien. Je kunt denken aan bouwtekeningen en EPC-berekeningen.

 3. Bezoek op locatie

  Een erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis en doorloopt een lange lijst met punten. Je kunt bij deze rondgang aanwezig zijn.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Lies beslist uiteindelijk wat het label moet worden en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Database met labels bekijken

  Nadat de calculatie is afgerond wordt er een PDF toegestuurd van de energie index met een uitgebreide samenvatting en concrete verbeterpunten. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en moet je laten zien in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Zoek naar energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

Kosten definitief energielabel vergelijken

De onkosten voor een definitief energielabel liggen vaak tussen de €120,00 – €415,00. In het schema hieronder bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Lies. Direct een offerte? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Bekijk ook adviseurs in Formerum, Landerum, Striep, Midsland en Kinnum. De uiteindelijke prijzen kunnen berekend worden d.m.v. verscheidene aspecten.

 1. De grootte van de woning (appartement, villa, vrijstaand, hoekwoning, tussenwoning).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie).
 4. De energiecoach waar je mee in zee gaat.
WoningtypeWoonruimte (m2)Kostprijs
Studio/Appartement70 m2€ 165,00
Rijtjeshuis115 m2€ 210,00
Twee-onder-een kap140 m2€ 289,00
Villa185 m2€ 355,00
Kostenoverzicht woninglabel Lies.

Bevoegde energieadviseurs in Lies vergelijken

Vandaag nog dit definitief energielabel aanvragen? In dat geval heb je nodig een erkend deskundige energielabel Lies. De juiste plek om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is centraalregisterTechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. In deze database doorzoek je officiële deskundigen (BRL9500). Voor een voordelige keuze check je in het overzicht hierna een aantal uitgelichte adviseurs waar je vrij eenvoudig een afspraak kunt maken zonder al te veel kosten.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen naar een energieneutrale woning

Heb jij een woning met een rood of oranje label, en wordt het tijd om duurzamer te leven en de energieprestatie te verbeteren? Met een focus op energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis vergroenen tot een label-B huis. Aan de basis staat altijd isoleren. Op die manier realiseer je een setting waarbij zo min mogelijk warmte verloren gaat. In de volgende stap wordt het pas interessant om te kijken naar zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Of klik door voor meer informatie over E energielabel.

Noot: Op de website www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je jouw woning hebt omschreven – concrete verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Bekijk direct hoe jij je huis kunt verbeteren.

Het belang van een zuinig energielabel woning Lies

 • Een energiezuinige woning en flink besparen op de energiekosten.
 • Een aangenaam wooncomfort: geen last van koudeval en/of tocht.
 • Een label B- of A woning stoot minder CO-2 uit.
 • Huizen met een groen label zijn meer waard.
 • Mogelijk een duurzaamheidskorting bij je hypotheek.
 • Je kunt gebruik maken van meerdere subsidies wanneer je aan de slag gaat met isolatie of zonnepanelen.
 • De energiecoach in Lies kent precies de huidige wet- en regelgeving.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2010 – 2024Stap volledig van het gas af en warmteopslag.
Label B1999 – 2009De woning verwarmen met een warmtepomp of zonnepanelen.
Label C1986 – 2003Triple glas, zonnepanelen + evt. spouwmuurisolatie
Label D1975 – 1985Vervang het glas en probeer de leidingen te isoleren.
Label E1967 – 1978Enkel glas vervangen + isoleren en zonnepanelen.
Label F1949 – 1966Isolatie met focus op vloer, dak en muur.
Label Gt/m 1933Isoleren en plaatsen van dubbelglas.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Bekijk alle adviseurs en regel het binnen 1 week

Woning isoleren

Isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een warme en zuinige woning. Met grondige isolatie verhinder je dat gewonnen warmte weer kan ontsnappen. Hiermee dalen de stookkosten in de winter en krijg je een comfortabele leefomgeving. Waar je moet starten met isoleren heeft te maken met de huidige staat van de woning. Het bouwjaar van de woning kan deels bepalen wat deze staat is. Je kunt ook informeren bij andere woningen in de buurt. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden toont duidelijk aan waar er warmte de woning verlaat. Onderstaand krijg je inzicht in de potentiële besparing in het geval van een eengezinswoning met een standaard hr combiketel.

Soort isolatieOnkostenGasbesparingBesparing
Dakisolatie€3200 – €5100900 m3€621
Vloerisolatie€1500 – €3600245 m3€169
Spouwmuurisolatie€1350 – €2050755 m3€521
HR++ glas€1500 – €2900330 m3€227,7
Onkosten en opbrengsten bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

In de situatie waarbij de isolatie in huis voldoende is, is het noodzakelijk dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is bepalend voor een comfortabele leefomgeving. Zuinig en slim ventileren betekent een prettig leefklimaat, zonder al te veel warme te verliezen.

 • Winddrukgeregelde roosters: meer of minder lucht in de woning door middel van roosters.
 • Lokale ventilatie-unit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: maakt gebruik van de warme ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen.

Alternatieven van de CV-ketel

Een huis verwarmen kost in de meeste huizen veel gas. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief om je woning warm te stoken zonder gas. In de volgende lijst kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Nieuwe HR107 ketel: zeer zuinig en efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: een combinatie van je HR-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: met name interessant bij woningen die erg goed geïsoleerd zijn.
 • Zonneboiler: zet zonlicht om in warmte voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: comfortabele lokale stralingswarmte die prettig aanvoelt.

Stroom opwekken met zonnepanelen

Zodra je aanpassingen hebt doorgevoerd kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. De totale stroom kan je zelf opwekken door te investeren in zonnepanelen. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en de geschatte terugverdientijd is maar 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten dit om naar gelijkstroom.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen koop je vanaf €5300 en verdien je terug in gemiddeld 7 jaar.
 • De stroom die over is en je niet verbruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Hiervoor ontvang je dezelfde prijs als jij betaalt aan de leverancier, je streept het dus tegen elkaar weg.

energielabel-lies-8895

Voordelig energielabel voor bedrijfspandHet is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben in situaties van verkoop en verhuur van bedrijfspanden van 50m2 of groter. De noodzaak geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals kantoren, scholen, winkelcentra, en publieke gebouwen zoals stations. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en dient ten minste 50% als kantoorruimtes? Dan moet het pand per 2023 minimaal een energielabel C hebben. Daarnaast moeten organisaties zoals winkels, banken of hotels in publieke gebouwen van 250m2 of groter het label zo ophangen dat iedereen dit kan zien, bijvoorbeeld bij de ingang. Op deze website vind je ook alles over Besparen op energie.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van kantoorpanden ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor industriële bedrijfspanden is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten binnenkort (2023) een milieulabel C of beter hebben.
 • In openbare (bedrijfs)ruimtes van minimaal 250 m2 moet dit label duidelijk in het zicht worden opgehangen.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabel zegt iets over hoe energiezuinig een woning is. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, hoe gunstiger het woninglabel. De energie-index start bij energielabel A & B (zeer zuinig) en kan oplopen tot F of G (rood, hoog verbruik).

Is het energielabel verplicht?
Ja, als jij een woning gaat verkopen of verhuren moet jij duidelijk kunnen maken wat de erkende deskundige van de woning vond. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Is er geen geregistreerd label, dan riskeer je een boete van €170,00.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Daarvoor moet je een bevoegde energiedeskundige in Lies thuis laten komen. Door gebruik te maken van Qbis.nl kan je een energiespecialist zoeken. De specialist komt langs en inspecteert de gehele woning. Deze specialist komt met een eindoordeel en voert deze ook in de database EP-online in. Je ontvangt het document als PDF en eventueel kun je het ook online (Mijn Overheid) inzien (gemeente Terschelling).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
Een vakman onderzoekt het bouwjaar van de woning, het soort huis, woonoppervlakte en andere woningkenmerken zoals HR ++ glas en kozijnen, de mate van isolatie, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en of het huis een warmtepomp of zonnepanelen heeft. Met deze complete analyse wordt opgesteld hoeveel energie er wordt gebruikt voor het opwarmen en koelen van het object en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt. Hierna wordt het labelletter geregistreerd.

Hoeveel geld ben ik kwijt aan een energielabel?
De tarieven van je energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €165,00 – €390,00. De definitieve prijs heeft te maken met het woonoppervlakte, hoeveel tijd de adviseur nodig denkt te hebben en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en andere technische informatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Lies doe je door verschillende adviesbedrijven te gaan vergelijken die diensten leveren binnen de provincie Friesland.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige label in te zien kan je het beste gaan naar www.energielabel.nl. Kies voor huur/koopwoning en vul de postcode (8895) en het huisnummer in de zoekbalk in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Waarschuwing: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is geen geldig document en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief label. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Lies opvragen.

Plaats een reactie