Energielabel Ternaard

Direct energielabel aanvragen

Zonder gedoe een energielabel aanvragen voor jouw woning in Ternaard? Vanaf 2015 is er een nieuw energielabel voor woningen gelanceerd. Het certificaat laat zien hoe milieuvriendelijk een huis is en toont belangrijke verbetermogelijkheden om de woning nog energiezuiniger te maken. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? Dan is een definitief energielabel in Ternaard verplicht. Op onze energielabel-vergelijker bieden wij actuele info over het aanvragen van een nieuw label. Ook is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en bekijk je tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning.
 • Sinds 1 januari 2015 is het verplicht bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A/B (zeer zuinig) t/m F of G (relatief hoog gebruik).
 • De afgelopen jaren kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. De overheid heeft dit in 2021 geactualiseerd.
 • Je moet nu een afspraak maken met de energieadviseur in Ternaard die jouw woning helemaal doorneemt en een label opmaakt.
 • Het label – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost je ongeveer tussen de €145,00 – €450,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Ternaard

Het energielabel geeft inzicht in de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle mensen met een woning verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Indien je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan is een definitief energielabel verplicht. Met ingang van 2021 is er een nieuwe methode dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Daarom moet je een officiële energieadviseur thuis laten komen. Deze energie-vakman zal thuis langskomen en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Door deze nieuwe methode zijn de kosten een stuk hoger. Hieronder leggen wij uit hoe je een voordelig energielabel in Ternaard kunt regelen.

Snel en voordelig een energielabel aanvragen

 1. Vind een energiedeskundige

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl bekijk je alle officiële energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (9145) om een erkend deskundige in Ternaard te traceren.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Contacteer een specialist en bel of mail voor een afspraak. De afspraak zal een stuk vloeiender verlopen wanneer je alle actuele informatie van het gebouw beschikbaar hebt. Voorbeelden zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen en bestekken.

 3. Inventarisatie

  Zo’n erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Hieraan is hij ongeveer 1,5 tot 2,5 uur kwijt.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Ternaard stelt het label vast en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Inzicht in jouw label

  Na registratie sturen ze een PDF op van de energie index met daarbij de specificaties en een rapport met adviespunten. Het label is 10 jaar geldig en moet jij kunnen tonen op het moment dat je gaat verkopen. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Een aanvraag indienen voor een particulier energielabel?

Doorzoek de energieadviseurs en vind de laagste prijs

Kosten van een energielabel

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel liggen tussen de €105,00 en €400,00. In het bijgesloten overzicht vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Ternaard. Direct een aanvraag doen? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Zoek ook adviseurs in Hantumhuizen, Moddergat, Wierum, Niawier en Oosternijkerk. De geschatte prijzen hangen af van meerdere onderdelen.

 1. Type en leeftijd woning (tussenwoning, appartement, villa, hoekwoning, twee-onder-een kap).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
HuisM2 woonruimteTariefschatting
Appartement75 m2€ 169,00
Rijtjeswoning110 m2€ 204,00
Geschakeld huis155 m2€ 278,00
Vrijstaand185 m2€ 366,00
Prijzen woninglabel Ternaard.

Bekwame energieadviseurs in Ternaard vergelijken

Goedkoop en snel het definitieve energielabel aanvragen? Op dat moment moet je zoeken naar een erkend deskundige energielabel Ternaard. Het platform om betrouwbare specialisten in te huren is CentraalregisterTechniek.nl. Daar vind je het QBISnl register. Hier tref je deskundige adviseurs (BRL9500). Voor een voordelige keuze vind je in onze vergelijkingstabel een aantal uitgelichte adviseurs waar je eenvoudig een label kunt regelen voor gunstige prijzen.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Naar label-B woning in 4 stappen

Gebruikt jouw huis veel energie, en wil je de maandelijkse lasten verlagen door de energieprestatie te verbeteren?Met een focus op energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning omturnen tot een label-B huis. In de regel begint men altijd met isoleren. Op die manier geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. Zodra dit in orde is leg je de nadruk op het zelf energie opwekken. Op deze website lees je ook meer over Energielabel verplicht.

Belangrijk: Via het overheidsinitiatief www.verbeteruwhuis.nl zie je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – duidelijke verbeteropties voor een groen energielabel. Doe hier de check.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Ternaard

 • Een energiezuinige woning met een lagere energierekening.
 • Meer wooncomfort: geen last van koudeval en/of tocht.
 • Een woning met label B of A is goed voor het klimaat want stoot minder CO2 uit.
 • Flinke toename van de woningwaarde.
 • Lagere hypotheekrente mogelijk.
 • Je kunt gebruik maken van veel subsidies wanneer je er voor kiest om je woning te verduurzamen.
 • De energiecoach in Ternaard kent precies de huidige wet- en regelgeving.
EnergielabelBouwjaarAanpassingen
Label A2009 – 2023Voornamelijk bijhouden / onderhouden van de systemen.
Label B2000 – 2005Naar label A met warmtepomp en zonnepanelen.
Label C1983 – 2002Isolatie van ramen (HR+++ glas) en zonnepanelen.
Label D1976 – 1980Leg de nadruk op goede degelijke vloerisolatie.
Label E1970 – 1979Grondig isoleren en leggen van zonnepanelen.
Label F1951 – 1969Vloer-, dak- en spouwmuurisolatie.
Label Gt/m 1944Grondige isolatie, dubbel glas + HR-ketel.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk de aangesloten adviseurs en vraag snel jouw energielabel aan

Isolatie van je woning

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een woning met een laag verbruik. Door goede isolatie van vloeren, muren en dak verhinder je dat warme lucht naar buiten ontsnapt. Hierdoor worden de stookkosten een stuk gunstiger en geniet je van een comfortabel klimaat in huis. Waar je moet starten met isoleren is afhankelijk van de RC-waardes van de woning. Het bouwjaar van het huis vertelt al veel over de isolatiewaardes. Je kunt ook informeren bij andere woningen in de buurt. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan laat zien waar isolatie zinvol is. Onderstaand zoek je eenvoudig naar de besparingen die mogelijk gerealiseerd kan worden in het geval van een eengezinswoning met een hoogrendementsketel.

IsolatieKostenGasbesparingBesparing (€/jaar)
Dakisolatie€3900 – €5100950 m3€684
Vloerisolatie€1700 – €3200300 m3€216
Spouwmuurisolatie€1250 – €2250925 m3€666
HR++ glas€1850 – €3000355 m3€255,6
Kosten en baten bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

Wanneer een gebouw al volledig is geïsoleerd, moet je er zorg voor dragen dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is bepalend voor een aangenaam klimaat in huis. Zuinig en slim ventileren houdt in een gezonde leefomgeving, zonder al te veel warme te verliezen.

 • Winddrukgeregelde roosters: Reageren slim op de wind en passen daar luchttoevoer op aan.
 • Lokale ventilatie-unit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: Alle ruimtes worden even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp met HR:ketel: onttrekt warmte aan de ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming.

CV-ketel vervangen

De verwarming in een huis kost veel energie (vooral veel gas). Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Kies voor een duurzaam alternatief die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. In onderstaande lijst bieden we een aantal suggesties.

 • Nieuwe HR107 ketel: is efficiënter en verbruikt veel minder gas.
 • Een hybride warmtepomp: werkt op stroom en koppel je aan de CV-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone systeem dat volledig op stroom werk.
 • Zonneboiler: zorgt op een duurzame manier voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: uitstekend geschikt om een ruimte plaatselijk te verwarmen.

Zonnepanelen aanschaffen

Nadat je de nodige maatregelen hebt getroffen weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. De benodigde stroom kan je schoon en duurzaam opwekken door zonnepanelen te laten leggen. De huidige panelen gaan gemakkelijk 30 jaar of langer mee en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen wekken stroom op bij daglicht.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen kost om en nabij de €5300 en heb je terugverdiend binnen 6 jaar.
 • De ongebruikte stroom kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Daarvoor ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor jij stroom afneemt.

energielabel-ternaard-9145

Energielabel voor bedrijfspanden

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. Deze noodzaak richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, sportfaciliteiten, winkelcentrums, en publiek toegankelijke panden zoals stadions. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en dient ten minste 50% als kantoorfunctie? In dit scenario moet het gebouw met ingang van 2023 beschikken over een energielabel C. Ook moeten bedrijven die werkzaam zijn in publieke ruimtes van 250m2 of groter het label duidelijk zichtbaar ophangen, zoals in de wachtruimtes / ingang. Op deze website vind je ook alles over Vereenvoudigd energielabel (VEL).

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van zakelijke gebouwen is een energielabel verplicht.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor industriële bedrijfsruimten geldt er op dit moment geen verplichting.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten vanaf 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In grote openbare gebouwen vanaf 250 m2 moet het label goed zichtbaar zijn voor bezoekers.

FAQ – Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.de energieprestatie van een woning. Hoe minder je hoeft te stoken, des te hoger het woninglabel. De energie-index start bij energielabel A & B (groen label) tot F / G (rood, hoog verbruik).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, als je jouw huis zal gaan verhuren of verkopen moet je inzicht bieden in welk energielabel de woning heeft. Dit dient ook te worden meegenomen in de advertenties (makelaar). Is er geen label bekend, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe is het label aan te vragen?
Voor een officieel label moet je een deskundige energiedeskundige in Ternaard laten langskomen. Op de website QBIS.nl kan je een energiespecialist zoeken. De specialist komt bij je thuis en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Deze persoon beslist uiteindelijk wat het label moet worden en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. Je ontvangt digitaal alle dossiers en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Noardeast-Fryslân).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
Een specialist kijkt naar het bouwjaar van het gebouw, het soort huis, m2 woonruimte en andere eigenschappen als HR ++ glas en kozijnen, de mate van isolatie, type CV-ketel en ventilatiesysteem en of er zonnepanelen of een warmtepomp aanwezig zijn. Met deze complete analyse berekent de deskundige hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van jouw huis en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt. Tenslotte zal de adviseur het labelletter definitief vaststellen en inschrijven.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De tarieven van je energielabel liggen vaak tussen de €195,00 en €400,00. De definitieve prijs heeft te maken met type woning, de tijd die de adviseur nodig heeft en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen of het bestek). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Ternaard doe je door veel energiedeskundigen te vergelijken die actief zijn in de provincie Friesland.

Hoe kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit te bekijken bezoek je www.energielabel.nl. Selecteer je type woning en vul jouw postcode (9145) plus het huisnummer in. Je krijgt nu gelijk het huidige label plus de vervaldatum te zien. Kijk uit: is het een voorlopig energielabel? Dit is geen geldig document en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief woninglabel. Bekijk het direct online: energielabel huis Ternaard opvragen.

Plaats een reactie