Energielabel Wierum

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Wierum? Per 1 januari 2015 heeft elke woning een energielabel. Het informatielabel geeft aan hoe energiezuinig jouw woning is en geeft concrete suggesties om het nog zuiniger te maken. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Wierum verplicht. Op deze pagina lees je praktische informatie over het aanvragen van een nieuw certificaat. Tevens kan je hier energieadviseurs vergelijken en vind je handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Het energielabel geeft een beeld van de energieprestatie van een woning.
 • Het is verplicht bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A & B (zeer zuinig) t/m F of G (zeer hoog verbruik).
 • Tot 2020 kon je zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Vandaag de dag werkt het iets complexer.
 • Jouw aanvraag loopt nu via een energieadviseur in Wierum die de kenmerken van de woning bekijkt en het label registreert.
 • Het document – inclusief een rapport met adviespunten – kost tussen de €130,00 en €370,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Wierum

Het energielabel geeft inzicht in de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Alle huizen in Nederland kregen in 2015 automatisch een voorlopig energielabel. Zodra je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan is een definitief energielabel verplicht. Sinds 2021 werkt men met een nieuwe bepalingsmethode die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet verplicht een vakbekwame energieadviseur thuis laten langskomen. Deze adviseur huur je als het ware in en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. Hierna bieden wij informatie over hoe jij zo’n voordelig energielabel in Wierum moet regelen.

Stappenplan: energielabel aanvragen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl doorzoek je alle bevoegde energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Vul je postcode in (9141) om een erkend deskundige in Wierum te zoeken.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Neem contact op met energie-specialist en plan een afspraak in. De afspraak zal een stuk vloeiender verlopen wanneer je zoveel mogelijk details van de woning paraat hebt. Denk aan bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. Het onderzoek

  Deze erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment om de inspectie van de woning te doen. Het is aan te raden hierbij aanwezig te zijn.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Wierum berekent de energieprestaties en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Nieuwe label opvragen

  Wanneer alles achter de rug is krijg je een digitaal document (PDF) van het informatielabel met een uitgebreide samenvatting en alle mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen. Het label is 10 jaar geldig en dien je over te dragen bij de verkoop van de woning. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Vergelijk energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

De kosten van een energielabel

De kosten van een definitief energielabel komen uit tussen de €160,00 & €410,00. In het bijgesloten overzicht vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Wierum. Direct een offerte? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Vergelijk ook adviseurs in Niawier, Oosternijkerk, Paesens, Morra en Lioessens. De geschatte kosten komen tot stand door velerlei zaken.

 1. Categorie woning (tussenwoning, hoekwoning, twee-onder-een kap, vrijstaand, villa).
 2. Het aantal uur dat de bouwinspecteur bezig zal zijn.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen of het bestek).
 4. De energiecoach waar je mee in zee gaat.
Categorie woningM2 woonoppervlakteGeschatte kosten
Klein appartement55 m2€ 171,00
Rijtjeshuis110 m2€ 219,00
Hoekwoning150 m2€ 281,00
Losse woning180 m2€ 367,00
Gemiddelde kosten woninglabel Wierum.

Energieadviseurs in Wierum vergelijken

Snel en simpel het definitieve energielabel aanvragen? Om dit te realiseren moet je zoeken naar een erkend deskundige energielabel Wierum. De juiste plek om deze inspecteur op te zoeken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar vind je het QBISnl register. Op deze plek vergelijk je bekwame deskundigen (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding tref je in de tabel hieronder een aantal uitgelichte adviseurs waar je direct een certificaat kunt regelen tegen een scherpe prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Stappenplan om je woning te verduurzamen

Heb jij een woning met een rood of oranje label, en wordt het tijd om duurzamer te leven en de energieprestatie te verbeteren? Door gebruik te maken van energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis optimaliseren naar een label A/B/C huis. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Zo realiseer je een setting waarbij de warmte niet zomaar de woning uit kan. Pas daarna ga je aan de slag met de mogelijkheden voor energieopwekking. Op deze website lees je ook meer over Energielabel voor bedrijven.

Let op: Op de website Verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – handige verbeteropties voor een groen energielabel. Voer de check uit.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Wierum

 • Een “groene” woning en een structureel lage energierekening.
 • Een prettig leefklimaat: geen tocht meer bij de ramen.
 • Het woninglabel A of B stoot minder CO-2 uit.
 • Waarde van de woning stijgt.
 • Mogelijk een duurzaamheidskorting bij je hypotheek.
 • Er gelden verschillende subsidies om een huis milieuvriendelijker te maken.
 • De energiecoach in Wierum kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarAanpassingen
Label A2011 – 2022Voornamelijk bijhouden / onderhouden van de systemen.
Label B1997 – 2007Zonnepanelen en hybride warmtepomp.
Label C1983 – 2002Loop alle achterstallige isolatie na, en kijken naar een zonneboiler.
Label D1975 – 1982Investeren in een HR107 combiketel.
Label E1968 – 1978Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie met zonnepanelen.
Label F1949 – 1967Dubbel glas plaatsen en isoleren van de woning.
Label Gt/m 1930Isoleren van de (spouw) muren, dak en vloer.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk alle adviseurs en regel direct de aanvraag van jouw woninglabel

Isoleren

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een warme en zuinige woning. Met grondige isolatie voorkom je dat de warmte in de woning naar buiten gaat. Met isolatie bespaar je op de maandelijkse stookkosten en profiteer je van een prettige leefomgeving. Waar je moet starten ligt aan de huidige isolatietoepassingen in huis. Het bouwjaar van de woning vertelt al veel over de isolatiewaardes. Je kunt ook navraag doen bij vorige bewoners of mensen uit de straat. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan toont hoe het zit met het warmteverlies van je woning. In het schema hierna krijg je inzicht in de te verwachten besparing bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een hoog rendement ketel.

Type isolatieOnkostenGasbesparing (jaar)Besparing in €
Dakisolatie€3600 – €5900935 m3€645
Vloerisolatie€1900 – €4000285 m3€197
Spouwmuurisolatie€1100 – €2050910 m3€628
HR++ glas€2000 – €2700340 m3€234,6
Tarieven en besparingen bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

Op het moment dat jouw woning goed geïsoleerd is, moet je zorgen dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is essentieel voor een comfortabel wooncomfort. Slim en zuinig ventileren betekent een optimaal klimaat in huis waarbij de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht, wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelend rooster: constant ventilatievolume zonder tochtvorming.
 • Losse ventilatieunit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: systeem dat evenveel lucht aan- als afvoert.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en ondersteunt zodoende de CV-ketel.

Woning gasloos verwarmen

De centrale verwarming kost veel energie (vooral veel gas). In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Kies voor een duurzaam alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de lijst hieronder staan enkele van deze producten.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Tot wel 15% efficiënter dan een traditionele gasketel.
 • Een hybride warmtepomp: een mooi tussenoplossing voor duurzamer verwarmen.
 • Een all-electric warmtepomp: met dit systeem heb je helemaal geen gas meer nodig.
 • Zonneboiler: gesloten systeem waarbij zonnecollectoren het water verwarmen.
 • Infraroodpanelen: aangename warmte, beperkt luchtcirculatie.

Investeer in zonnepanelen

Op het moment dat je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. Deze energie kan je op een duurzame manier opwekken door zonnepanelen te laten installeren. De huidige panelen gaan gemakkelijk 30 jaar of langer mee en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit.
 • Een set met 10 zonnepanelen is er al vanaf €4700 en verdien je terug in gemiddeld 8 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen). Hierover ontvang je hetzelfde tarief als waartegen je de energie afneemt.

energielabel-wierum-9141

Energielabel voor bedrijven

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van bedrijfspanden van 50m2 of groter. Deze regel geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals een kantoorgebouw, onderwijsgebouwen, hotels, en publieke gebouwen zoals gemeentehuizen. Is het gebouw groter dan 100m2, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoor? Op dat moment moet het pand per 2023 ten minste energielabel C hebben. Daarbij moeten o.a. musea, banken en ziekenhuizen die gevestigd zijn in publieke gebouwen vanaf 250 m2 het energielabel actief en transparant delen, zoals in de ontvangsthal. Je kunt hier ook meer lezen over Voorlopig energielabel.

 • Bij de notariële overdracht van een kantoorpand is zo’n energielabel een vereiste.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor loodsen en productiehallen geldt er op dit moment geen verplichting.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten met ingang van 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In publieke gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 moet het label goed zichtbaar zijn voor bezoekers.

Lees de veelgestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat is een energielabel?
Het energielabels biedt inzicht in de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Hoe minder je hoeft te stoken, hoe beter het woninglabel van je huis is. Deze energie-index begint bij energielabel A/B (heel zuinig) tot G (hoog energieverbruik).

Moet mijn huis verplicht een energielabel?
Ja, als je jouw huis wilt verkopen of verhuren dan moet je aantonen wat de erkende deskundige van de woning vond. De verkoop/verhuur advertenties (makelaar) moeten dit ook bevatten. Is het definitieve label niet aantoonbaar, dan riskeer je een boete van €170,00.

Hoe kan ik zelf een label aanvragen?
Hiervoor moet je een vakbekwame energiedeskundige in Wierum langs laten komen. Via het platform QBIS.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. Een deskundige moet fysiek bij je thuis komen en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Deze expert bepaalt het uiteindelijke label en legt deze vast in de EP-online database. Je ontvangt digitaal alle dossiers en eventueel kun je het ook online (Mijn Overheid) inzien (gemeente Noardeast-Fryslân).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
Een inspecteur controleert het bouwjaar van de woning, het type gebouw, grootte van de woning en andere aspecten als kozijnen (hout/kunststof) + ramen, de toegepaste isolatie, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en de aanwezigheid van energiebesparende producten zoals een WTW, zonneboiler of zonnepanelen. D.m.v. van deze gegevens wordt opgesteld hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor het leveren van warm water en de verwarming van het appartement en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt. Hierna zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De prijzen van een energielabel liggen tussen de €110,00 en €435,00. De totale kostprijs heeft te maken met het type woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de informatie die voorhanden is (tekeningen en installatietechnische gegevens). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Wierum kan je doen door meerdere leveranciers onder elkaar te zetten die actief zijn binnen de provincie Friesland.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige label in te zien ga je naar www.energielabel.nl. Kies voor huur/koopwoning en vul jouw postcode (9141) en het huisnummer in de zoekbalk in. Je ziet vervolgens direct welk label je hebt. Goed om te weten: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit telt niet als officieel woninglabel en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief label. Ga direct aan de slag: energielabel huis Wierum opvragen.

Plaats een reactie