Energielabel Lioessens

Direct energielabel aanvragen

Snel een voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Lioessens? Sinds 1 januari 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Het document vertelt hoe energiezuinig een woning is en toont concrete verbeterpunten om de energierekening verder terug te dringen. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Lioessens verplicht. Op onze energielabel-vergelijker tref je uitgebreide informatie over het berekenen, opvragen en aanvragen van het keurmerk. Verder is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en hebben wij concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Het energielabel helpt je om je huis zuiniger en comfortabeler te maken.
 • Het is een vereiste bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • We delen het op in 7 klassen: Energielabel A of B (erg zuinig) t/m F/G (vervuilend).
 • Vroeger regelde je een VEL (vereenvoudigd label) zelf via internet. Er geldt sinds 2021 andere wetgeving.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Lioessens die het huis inspecteert en het label vastlegt.
 • Het label – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost tegenwoordig tussen de €125,00 en €420,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Lioessens

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande de energieprestatie van een woning. Alle huiseigenaren kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Als het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, dan moet je een definitief energielabel hebben. In 2021 is er een nieuwe richtlijn wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Daarom moet je een erkend deskundige energieadviseur uitnodigen. Deze energie-vakman huur je als het ware in en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. De kosten zijn daardoor een stuk hoger. Onderstaand lees je hoe jij een voordelig energielabel in Lioessens kunt aanvragen.

Een particulier woning energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Zoek een energiedeskundige

  Via het platform centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare deskundige energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Zoek op adresgegevens (9134) om een erkend deskundige in Lioessens te vergelijken.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Tik op een van de aangesloten adviseurs en plan een afspraak in. Zorg dat je zoveel mogelijk informatie van de woning kunt laten zien. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. Inventarisatie

  Zo’n erkend energiedeskundige komt thuis langs en doorloopt een lange lijst met punten. Het bezoek duurt ongeveer 2 uur.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Lioessens maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en voert deze ook in de database EP-online in.

 5. Inzicht in jouw label

  Wanneer alles achter de rug is ontvangt men per email een PDF van het informatielabel met een uitgebreide samenvatting en verbeterpunten van de woning. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en kan je overhandigen in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Heb jij een particulier energielabel nodig?

Zoek naar energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

Kosten van een energielabel

De doorsnee tarieven voor een definitief energielabel liggen vaak tussen de €110,00 en €445,00. In het overzicht hieronder vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Lioessens. Direct een offerte? Klik hier om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Check ook adviseurs in Anjum, Engwierum, Ee, Oostrum en Jouswier. De offerte tarieven worden gecalculeerd a.d.h.v. meerdere aspecten.

 1. Het type huis (villa, vrijstaand, tussenwoning, twee-onder-een kap, appartement).
 2. De hoeveelheid arbeid (in uren) die de bouwinspecteur denkt nodig te hebben.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. De energiecoach waar je mee in zee gaat.
WoningOppervlakteGeschatte kosten
Appartement60 m2€ 174,00
Tussenwoning115 m2€ 207,00
2-onder-1-kap140 m2€ 290,00
Villa190 m2€ 362,00
Kostenoverzicht woninglabel Lioessens.

Gecertificeerde energieadviseurs in Lioessens vergelijken

Ook direct het definitieve energielabel aanvragen? Om dit te regelen moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Lioessens. Het portaal om deze vakmannen te treffen is www.centraalregistertechniek.nl. Je kunt vanuit hier doorklikken naar het QBISnl register. Daar doorzoek je bekwame specialisten (BRL9500). Voor een voordelige keuze vind jij in onze vergelijker meerdere erkende bureaus waar je op een gebruiksvriendelijke manier een afspraak kunt maken tegen een normale prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Mijn woning verbeteren in 4 stappen

Heb je een ongunstig energielabel, en wil je de energieprestatie graag verbeteren? Door gebruik te maken van energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis verduurzamen tot een label A/B/C huis. In de regel begint men altijd met isoleren. Op die manier weet je zeker dat de warmte ook echt in de woning blijft. Bij de stappen daarna kijk je pas naar het zelf energie opwekken. Je leest hier ook alle informatie over Energielabel D.

Noot: Op de website https://www.verbeteruwhuis.nl kan je zien – nadat je wat vragen hebt beantwoord – concrete verbeteropties voor een groen energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Lioessens

 • Een zuinig huis en flink besparen op de energiekosten.
 • Een gezond wooncomfort: geen last van koudeval en/of tocht.
 • Een woning met label A of B stoot minder CO-2 uit.
 • Huizen met een groen label zijn meer waard.
 • Vaak krijg je extra korting op de hypotheekrente.
 • Er bestaan veel subsidies voor het verduurzamen van jouw woning.
 • De energiecoach in Lioessens kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarAanpassingen
Label A2009 – 2023Energieneutrale woning met zonnepanelen en warmtepomp.
Label B2000 – 2006Zonnepanelen en hybride warmtepomp.
Label C1987 – 2000HR 107 combiketel, zonnepanelen en HR++ glas.
Label D1974 – 1981Leg de nadruk op goede degelijke vloerisolatie.
Label E1970 – 1975HR-ketel, isolatie en zonnepanelen.
Label F1948 – 1970Isolatie van muur, dak, vloer en kruipruimte.
Label Gt/m 1941Vloer, dak en muren isoleren.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk alle adviseurs en vraag het nog deze week aan

Isoleren van de woning

Isolatie is met afstand de belangrijkste factor voor een energiezuinige woning. Door goede isolatie van spouwmuur, dak en kruipruimte verhinder je dat de warmte in jouw woning naar buiten ontsnapt. Daardoor worden de stookkosten een stuk gunstiger en realiseer je een gezond leefklimaat. Waar je het beste kunt beginnen wordt bepaald door de huidige mate van isolatie. Het bouwjaar van de woning kan deels bepalen wat deze staat is. Vraag ook wat de vorige eigenaar heeft gedaan. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. In ons overzicht hieronder doorzoek je de te verwachten besparing bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een normale hr combiketel.

Isolatie optiesKostenGasbesparing (jaar)Besparing p/jaar
Dakisolatie€3300 – €6000910 m3€582
Vloerisolatie€1600 – €3400260 m3€166
Spouwmuurisolatie€1400 – €2400885 m3€566
HR++ glas€1500 – €2650530 m3€339,2
Onkosten en opbrengsten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

In de situatie waarbij een gebouw al volledig is geïsoleerd, moet je zeker stellen dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is cruciaal voor een comfortabele leefomgeving. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een prettig binnenklimaat, zonder al te veel warme te verliezen.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: roosters in de ramen of kozijnen reageren op de winddruk.
 • Lokale ventilatie-unit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: een systeem dat lucht aanvoer en afvoert waarbij de warmte wordt behouden.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: wint warmte terug uit ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

Het verwarmen van de woning vergt jaarlijks heel wat gas. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Je kunt kiezen voor een duurzame oplossing waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de volgende opsomming kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Moderne HR-combiketel: Efficiënter en sneller je huis verwarmen.
 • Een hybride warmtepomp: eenvoudig te installeren systeem in hybride setting met de CV.
 • Een all-electric warmtepomp: een volledig stand-alone functionerend systeem op elektriciteit.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren zetten energie om in warmte.
 • Infraroodpanelen: aangename warmte, beperkt luchtcirculatie.

Zonnepanelen op je dak

Zodra je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd weet je ongeveer hoeveel stroom je nodig hebt. Deze energie kan je op een duurzame manier genereren met behulp van zonnepanelen op je dak. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten het om in stroom.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen kost gemiddeld €4000 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 8,5 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen). Voor dit stukje krijg je hetzelfde tarief als je zou betalen bij de energieleverancier.

energielabel-lioessens-9134

Voordelig energielabel voor bedrijfspandEen actueel en definitief energielabel voor het kantoor is noodzakelijk bij verhuur, verkoop en oplevering van bedrijfspanden van 50m2 of groter. Deze verordening geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals kantoorruimtes, sporthallen, showrooms, en publiek toegankelijke panden zoals een bibliotheek. Is het pand 100m2 of groter, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoorplekken? Dan moeten deze panden per 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Daarnaast moeten organisaties die gevestigd zijn in publieke gebouwen van minimaal 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de ingang. Op deze website lees je ook alles over Energielabel voor bedrijven.

 • Bij de notariële overdracht van zakelijke panden is een energielabel noodzakelijk.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor opslagruimtes en loodsen is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten vanaf 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In grote openbare gebouwen met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet dit label duidelijk in het zicht worden opgehangen.

Vaak gestelde vragen (FAQ) over woninglabels

Wat doet een energielabel?
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Hoe energiezuiniger, des te groener je woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A & B (erg milieuvriendelijk) en kan oplopen tot F of G (zeer onzuinig).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, als je een gebouw zal gaan verhuren of verkopen moet jij duidelijk kunnen maken welk energielabel het huis toegekend is. Deze gegevens moeten vermeld worden in de advertenties (makelaar). Kan je geen geldig label aantonen, dan kan jij mogelijk een boete van €170 verwachten.

Hoe moet ik een label aanvragen?
Voor een officieel label moet je een bekwame energiedeskundige in Lioessens laten komen. Via qbis.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. Deze vakman komt bij je thuis en loopt alle onderdelen van het huis na. De deskundige beslist uiteindelijk wat het label moet worden en voert deze ook in de database EP-online in. Je ontvangt digitaal alle dossiers en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Noardeast-Fryslân).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
De inspecteur houdt rekening met het bouwjaar, woningtype, oppervlakte en belangrijke aspecten zoals kozijnen (hout/kunststof) + ramen, hoe goed de woning geïsoleerd is, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. Op basis van deze gegevens berekent de deskundige hoeveel energie er wordt gebruikt voor het leveren van warm water en de verwarming van het appartement en welk percentage zelf opgewekt wordt. Uiteindelijk wordt het labelletter geregistreerd.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De prijzen van het energielabel komen uit tussen de €115,00 – €390,00. De investering is afhankelijk van de grootte van de woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de beschikbare documentatie (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Lioessens kan je goedkoper doen door vele energiedeskundigen naast elkaar te zetten die diensten leveren binnen de provincie Friesland.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Hiervoor kan je een kijkje nemen op de overheidswebsite energielabel.nl. Selecteer je type woning en vul de postcode (9134) plus het huisnummer in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Let op: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is geen geldig document en kan je dus niet gebruiken. Je moet deze altijd omzetten naar een definitieve status. Ga direct aan de slag: energielabel huis Lioessens opvragen.

Plaats een reactie