Energielabel Anjum

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in Anjum? Per 1 januari 2015 beschikt elke woning over een energielabel. Dit document geeft een indicatie van hoeveel energie jouw woning verbruikt en toont concrete maatregelen om het energieverbruik te verlagen. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Anjum verplicht. Op dit informatieplatform communiceren wij alle benodigde info over het checken en aanvragen van het certificaat. Verder kan je hier energieadviseurs vergelijken en kan je aan de slag met concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Het energielabel geeft een beeld van de energieprestatie van een woning.
 • Sinds 1 januari 2015 is het verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A of B (zuinig) t/m F of G (niet milieuvriendelijk).
 • De laatste jaren kon je zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. In 2021 zijn deze regels veranderd.
 • Je moet nu eerst contact opnemen met een energieadviseur in Anjum die jouw woning helemaal doorneemt en het label vaststelt.
 • Het informatielabel – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost tegenwoordig tussen de €110,00 en €385,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Anjum

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande het energiegebruik van een woning of gebouw. Alle huiseigenaren ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. Indien jij jouw huis wilt verkopen of verhuren, dan moet je een definitief energielabel hebben. Per 2021 is er een nieuwe richtlijn wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Je moet verplicht een officiële energieadviseur thuis laten langskomen. Deze energie-vakman bezoekt jou op locatie en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. In het volgende overzicht bieden wij informatie over hoe je het voordelig energielabel in Anjum kunt aanvragen.

In vijf stappen het energielabel aanvragen

 1. Vind een energiedeskundige

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl bekijk je alle erkend deskundige energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Vul je postcode in (9133) om een erkend deskundige in Anjum te contacteren.

 2. Voorbereiding

  Klik op een van de aangesloten adviseurs en stem samen een geschikt moment af. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je alle relevante gegevens van de woning hebt. Voorbeelden zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Bezoek en berekening

  Deze erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis en inspecteert de gehele woning. Het bezoek duurt ongeveer 2 uur.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in Anjum beslist uiteindelijk wat het label moet worden en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Database met labels bekijken

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest krijg jij per mail een PDF van de energie index inclusief een duidelijke onderbouwing en de aanbevolen energiebesparende maatregelen. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en dien je over te dragen wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Het is ook digitaal in te zien via de berichtenbox van de overheid.

Een aanvraag indienen voor een particulier energielabel?

Vind de beste energieadviseurs en regel het snel

Gemiddelde kosten energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel schommelen tussen de €170,00 – €440,00. In de tabel die je hieronder ziet bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Anjum. Direct een aanvraag doen? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Je vind hier ook adviseurs in Engwierum, Ee, Oostrum, Jouswier en Metslawier. De totale kosten worden gecalculeerd a.d.h.v. velerlei factoren.

 1. Het woningtype (tussenwoning, hoekwoning, villa, appartement, twee-onder-een kap).
 2. Het aantal uur dat de bouwinspecteur bezig zal zijn.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
Categorie woningM2 woonoppervlakteKosten
Appartementje50 m2€ 163,00
Rijtjeshuis100 m2€ 209,00
Geschakeld huis150 m2€ 279,00
Losse woning180 m2€ 370,00
Prijzen woninglabel Anjum.

Energieadviseurs in Anjum vergelijken

Ook direct het definitieve energielabel aanvragen? Dan heb je nodig een erkend deskundige energielabel Anjum. De officiële website om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is www.centraalregistertechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. In het register vergelijk je bekwame adviseurs (BRL9500). Om de eerste stap te zetten doorzoek je hieronder diverse (landelijke) experts waar je verrassend eenvoudig een afspraak kunt maken en waarbij u direct op de kosten let.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Stappenplan voor duurzaam en energiezuinig huis

Gebruikt jouw woning veel gas en stroom, en wil jij graag lagere energielasten en de energieprestatie verbeteren? Met slimme energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning optimaliseren naar een “groen” label (A, B of C). Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Daardoor zorg je ervoor dat er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. Bij de stappen daarna leg je de nadruk op de mogelijkheden voor energieopwekking. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Energielabel C.

Advies: Via de website van de overheid https://www.verbeteruwhuis.nl check je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – duidelijke verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Anjum

 • Een energiezuinige woning en besparen op de energierekening.
 • Een gezond binnenklimaat: het hele jaar door een aangename temperatuur in huis.
 • Een woning met label B of A is goed voor het klimaat want stoot minder CO2 uit.
 • Huizen met een groen label zijn meer waard.
 • Steeds vaker recht op korting op de hypotheekrente.
 • De overheid verstrekt verscheidene subsidies voor het verduurzamen van jouw woning.
 • De energiecoach in Anjum kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2010 – 2023Zet de laatste puntjes op de i: loop alle apparaten na.
Label B1997 – 2009Zelf stroom opwekken met zonnepanelen + warmtepomp.
Label C1988 – 2000Zonnepanelen, triple glas, HR107 combiketel.
Label D1973 – 1982Naïsoleren van vloer, gevel en dak.
Label E1968 – 1975Isolatie van muur, dak, vloer en kruipruimte en zonnepanelen.
Label F1950 – 1966Isolatie van vloer, dak en muren.
Label Gt/m 1930Nieuwe ketel en isoleren.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Bekijk alle aanbieders en regel het binnen 1 week

Isolatie van je woning

Isolatie is altijd de basis van een zuinig en comfortabel huis. Met grondige isolatie voorkom je dat de warmte in huis verloren gaat. Daardoor ben je minder kwijt aan stookkosten en krijg je een aangenaam wooncomfort. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren heeft te maken met de manier waarop je huis nu is geïsoleerd. Het jaar waarin het huis is gebouwd kan deels bepalen wat deze staat is. Je kunt ook de vorige bewoners vragen wat zij aan isolatie gedaan hebben. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie kan de probleempunten goed blootleggen. In onderstaand schema vind je de besparingen die mogelijk gerealiseerd kan worden bij een normale eengezinswoning met een hr combiketel.

Isolatie keuzeTarievenGasbesparing p/jaarBesparing
Dakisolatie€3400 – €5800905 m3€670
Vloerisolatie€1800 – €3000255 m3€189
Spouwmuurisolatie€1500 – €2250880 m3€651
HR++ glas€1800 – €2600525 m3€388,5
Onkosten en opbrengsten bij isolatie eengezinswoning (60 m2).

Ventileren

Als jouw woning goed geïsoleerd is, is het aan te raden dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is essentieel voor een comfortabel klimaat in huis. Zuinig en slim ventileren houdt in een gezonde leefomgeving, zonder heel erg veel warmteverlies.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: meer of minder lucht in de woning door middel van roosters.
 • Losse ventilatieunit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: warmt koude lucht van buiten op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp met HR:ketel: maakt gebruik van de warme ventilatielucht om je huis te verwarmen.

Alternatieven van de CV-ketel

De centrale verwarming vergt jaarlijks heel wat gas. Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Je kunt kijken naar een zuinig systeem waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. Onderstaand staan enkele van deze producten.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Iets duurder in aanschaf maar veel efficiënter.
 • Een hybride warmtepomp: combinatie van een cv-ketel met een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: met dit systeem heb je helemaal geen gas meer nodig.
 • Zonneboiler: op een duurzame manier warm tapwater opwekken.
 • Infraroodpanelen: aangename warmte, beperkt luchtcirculatie.

Kies voor zonnepanelen

Op het moment dat je aanpassingen hebt doorgevoerd kan je de totale stroombehoefte berekenen. De benodigde energie kan je op een duurzame manier genereren door zonnepanelen te laten leggen. Ze gaan ontzettend lang mee (tot wel 30 jaar) en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in energie.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen koop je vanaf €4500 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 8,5 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Hiervoor krijg je hetzelfde tarief als waarvoor jij het bij de energieleverancier inkoopt.

energielabel-anjum-9133

Goedkoop energielabel voor een bedrijfspand aanvragen

Het is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. De verordening is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als een kantoor, sportgebouwen, horecagelegenheden, en publieke gebouwen zoals een bibliotheek. Is het pand 100m2 of groter, en dient ten minste 50% als kantoorplekken? In die situaties moet het pand vanaf 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Daarbij moeten organisaties zoals winkels, banken of hotels die gehuisvest zijn in grote publieke gebouwen vanaf 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, zoals in de ontvangsthal. Je kunt hier ook meer lezen over Energielabel recreatiewoning.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van een bedrijfspand moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor industriële bedrijfsruimten is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten in 2023 minimaal de beschikking hebben over milieulabel C.
 • In grote publieke gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 moet het energielabel duidelijk zichtbaar voor het publiek worden opgehangen.

Veelgestelde vragen woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.de energieprestatie van een woning. Hoe minder je hoeft te stoken, hoe positiever het woninglabel uitvalt. De energie-index loopt van energielabel A of B (duurzaam) en gaat verder tot F of G (relatief hoog gebruik).

Moet ik verplicht een energielabel hebben?
Ja, als je een gebouw in de verkoop of verhuur gaat zetten moet je aan kunnen tonen wat de huidige energie staat van de woning is. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Doe je dit niet, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Hoe kan ik een label voor mijn woning aanvragen?
Hiervoor moet je een bevoegde energiedeskundige in Anjum vragen bij je thuis te komen voor een onderzoek. Via qbis.nl vind je de beschikbare energiespecialisten. De expert komt bij je thuis en zal het huis volledig inspecteren. Deze expert rekent alles door, bepaalt het label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database. Je ontvangt digitaal alle dossiers en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Noardeast-Fryslân).

Wat bepaalt mijn energielabel?
Een inspecteur inspecteert de leeftijd van de woning, het type gebouw, de grootte en belangrijke aspecten zoals wat voor glas er in de ramen zit, de beschikbare isolatie, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en of het huis een warmtepomp of zonnepanelen heeft. Met deze details kan worden berekend hoeveel energie nodig is voor het leveren van warm water en de verwarming van het object en welk deel uit hernieuwbare bronnen komt. Op basis hiervan krijg je van de expert de labelletter te horen.

Wat zijn de kosten van een energielabel?
De prijzen van een energielabel schommelen tussen de €100,00 & €380,00. De definitieve prijs ligt aan het soort woning, hoeveel tijd de adviseur nodig denkt te hebben en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Anjum kan jij doorgaans het meest voordelig doen door meerdere adviseurs onder elkaar te zetten die opereren binnen de provincie Friesland.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige label in te zien kan je het beste gaan naar het platform energielabel.nl. Selecteer koop- of huurwoning en vul de postcode (9133) plus het huisnummer in. Je ziet nu meteen het label en de geldigheid. Kijk uit: is het een voorlopig energielabel? Dit is geen officiële status en kan je dus niet gebruiken. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitief label. Wacht niet langer: energielabel huis Anjum opvragen.

Plaats een reactie