Energielabel Metslawier

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in Metslawier? Sinds 1 januari 2015 moet elke woning een energielabel hebben. Het label vertelt hoe milieuvriendelijk een huis is en geeft handige mogelijkheden om het te verduurzamen. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Metslawier verplicht. Op deze website communiceren wij uitgebreide informatie over het aanvragen van jouw certificaat. Daarnaast is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en tref je hier handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Krijg inzicht in de energieprestaties van een woning met het energielabel.
 • Het is een verplichting bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • Er zijn 7 niveau’s: Energielabel A of B (zeer milieuvriendelijk) t/m F en G (slecht voor het milieu).
 • Tot voor kort vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. Vandaag de dag werkt het iets complexer.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Metslawier die jouw huis opneemt en het label vaststelt.
 • Het informatielabel – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €165,00 & €420,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Metslawier

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande het energiegebruik van een woning of gebouw. Alle woningbezitters hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. In de situatie waarbij jij jouw huis wilt verkopen of verhuren, moet je het definitieve energielabel regelen. Met ingang van 2021 is er een nieuwe manier wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Je moet om die reden een bevoegde energieadviseur bij je thuis laten komen. Deze energie-specialist huur je als het ware in en neemt de woning op. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. Hierna leggen wij stap voor stap uit hoe jij een voordelig energielabel in Metslawier moet aanvragen.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Vind een energiedeskundige

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare bevoegde energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Zoek op adresgegevens (9123) om een erkend deskundige in Metslawier te vergelijken.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Kies een specialist en stem samen een geschikt moment af. Bereid je goed voor: zorg dat je de belangrijke gegevens van het huis kunt laten zien. Voorbeelden zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Bezoek op locatie

  De erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Hij of zij zal ongeveer 2 uur bezig zijn.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Metslawier maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en voert deze ook in de database EP-online in.

 5. Het label via internet bekijken

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan ontvang je digitaal een PDF van de energie index met daarbij de specificaties en concrete verbeterpunten. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en kan je overhandigen aan een geïnteresseerde koper. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Heb jij een particulier energielabel nodig?

Zoek naar energieadviseurs en regel het snel

Prijzen van een definitief energielabel

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €140,00 – €420,00. In de tabel hieronder bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Metslawier. Wil je een concrete prijs? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Je vind hier ook adviseurs in Wetsens, Aalsum, Driezum, Wâlterswâld en Burdaard. De totale kosten komen tot stand door de volgende aspecten.

 1. Soort woning (appartement, hoekwoning, villa, vrijstaand, tussenwoning).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en andere technische informatie).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
HuisGrootteGeschatte kosten
Studio/Appartement50 m2€ 183,00
Rijtjeswoning110 m2€ 217,00
2-onder-1-kap145 m2€ 284,00
Vrijstaand190 m2€ 372,00
Geschatte kosten woninglabel Metslawier.

De beste energieadviseurs in Metslawier vergelijken

Vandaag nog een definitief energielabel aanvragen? Om dit te regelen contacteer je een erkend deskundige energielabel Metslawier. Het platform om deze vakmannen te treffen is www.centraalregistertechniek.nl. Daar open je het QBISnl register. Hierin tref je gecertificeerde experts (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding doorzoek je hieronder meerdere erkende bureaus waar je op een gebruiksvriendelijke manier een afspraak kunt maken en waarbij u direct op de kosten let.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen naar een energieneutrale woning

Gebruikt jouw huis veel energie, en wil jij graag lagere energielasten en de energieprestatie verbeteren? Met het toepassen van energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning verbouwen naar een label A/B/C woning. Het isoleren van een woning nemen we als uitgangspunt. Daarmee zorg je ervoor dat de warmte ook echt in de woning blijft. Pas daarna ga je juist verder in op de mogelijkheden voor energieopwekking. Lees hier ook meer informatie over Energielabel berekenen.

Belangrijk: Op de informatieve website www.verbeteruwhuis.nl bekijk je – nadat je jouw woning hebt omschreven – gerichte verbeteropties voor een groen energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Metslawier

 • Een “groene” woning en besparen op de maandelijkse energielasten.
 • Een aangenaam leefklimaat: geen tocht of kou rondom de ramen.
 • Een label B- of A woning hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • Waarde van de woning stijgt.
 • Aantrekkelijke korting op de hypotheekrente mogelijk.
 • Je kunt gebruik maken van diverse subsidies wanneer je investeert in een groener label.
 • De energiecoach in Metslawier kent precies de huidige wet- en regelgeving.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2012 – 2024Volledig elektrische warmtepomp + zonnepanelen plaatsen.
Label B1997 – 2008Het laten plaatsen van een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1985 – 1999HR-glas op woon- en slaapkamer.
Label D1972 – 1983Isolatie van cv-leidingen in onverwarmde ruimtes.
Label E1969 – 1977Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie met zonnepanelen.
Label F1946 – 1970Isoleren van vloer, (spouw)muur en dak.
Label Gt/m 1942Vloer- en spouwmuurisolatie en dubbelglas.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk de experts en regel het binnen 1 week

Isoleer je woning

Isolatie is met afstand de belangrijkste factor voor een duurzame woning. Dankzij goede isolatie vermijd je dat de warmte in jouw woning naar buiten gaat. Dankzij isolatie dalen de stookkosten in de winter en dat leidt tot een gezond wooncomfort. Waar je moet starten met isoleren is afhankelijk van de manier waarop je huis nu is geïsoleerd. Het jaar waarin het huis is gebouwd zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Buren, en zeker ook vorige bewoners, weten vaak ook meer. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek laat de warmtelekken van uw woning zien. In ons overzicht hieronder doorzoek je de besparingen die mogelijk gerealiseerd kan worden voor een doorsnee woning met een hoog rendement ketel.

Isolatie keuzeOnkostenBesparing (gas)Besparing (€/jaar)
Dakisolatie€4000 – €5800880 m3€607
Vloerisolatie€1000 – €3300430 m3€297
Spouwmuurisolatie€1100 – €2500855 m3€590
HR++ glas€1700 – €2550500 m3€345
Onkosten en opbrengsten bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

Als het huis al reeds correct geïsoleerd is, moet je zorgen dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is essentieel voor een aangenaam binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren houdt in een optimale leefomgeving waarbij er constant frisse lucht wordt aangevoerd en er energie uit de vervuilde lucht wordt gehaald.

 • Zelfregelende roosters: door middel van roosters altijd voldoende frisse lucht.
 • Losse ventilatieunit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: profiteert van warmte uit de ventilatielucht voor de verwarming en warm water.

Alternatieven van de CV-ketel

Het verwarmen van een woning vergt jaarlijks heel wat gas. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. Onderstaand kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Iets duurder in aanschaf maar veel efficiënter.
 • Een hybride warmtepomp: duurzaam je woning verwarmen met minder gas.
 • Een all-electric warmtepomp: de aardgasaansluiting kan helemaal de deur uit.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren op het dak zijn aangesloten op een gesloten leidingsysteem.
 • Infraroodpanelen: natuurlijke stralingswarmte in een specifieke ruimte.

Stroom opwekken met zonnepanelen

Nadat je de optimalisatiepunten voor jouw woning hebt aangepakt kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. De totale stroom kan je zelf opwekken door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en de geschatte terugverdientijd is maar 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen zonne-energie op en zetten deze om in stroom.
 • Een set met 10 zonnepanelen kost gemiddeld €4800 en verdien je snel terug, vaak al binnen 8,5 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Daarvoor krijg je hetzelfde tarief als waarvoor jij stroom afneemt.

energielabel-metslawier-9123

Energielabel aanvragen voor bedrijven

Het is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. Deze regel geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals kantoorruimtes, sporthallen, winkelcentrums, en publieke gebouwen zoals gemeentehuizen. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoor? Dan moeten deze panden per 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Tevens moeten bedrijven en organisaties die gevestigd zijn in publieke gebouwen van minimaal 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, zoals in de wachtruimtes / ingang. Lees ook meer over Energielabel C.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van een bedrijfsruimte moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor panden met een industriefunctie is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten met ingang van 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In openbare (bedrijfs)ruimtes met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet elke bezoeker dit label kunnen inzien bij de ingang.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.de energieprestatie van een woning. Hoe energiezuiniger, des te groener je woninglabel. De energie-index start bij energielabel A of B (zuinig) tot F / G (erg onzuinig).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, als jij een woning in de verkoop of verhuur wil doen moet je aan kunnen tonen wat de huidige energie staat van de woning is. Deze details moet je ook tonen in de advertenties (makelaar). Is het definitieve label niet aantoonbaar, dan riskeer je als verkoper/verhuurder een boete van €170.

Hoe vraag ik voor mijn huis een label aan?
Voor een definitief label moet je een deskundige energiedeskundige in Metslawier bij je thuis laten komen voor een inspectie. Door gebruik te maken van QBIS.nl vergelijk je eenvoudig meerdere energiespecialisten. De expert komt bij je thuis en bekijk de gehele woning. Deze persoon rekent alles door, bepaalt het label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. De dossierstukken krijg je per mail en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Noardeast-Fryslân).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
Een vakman analyseert het bouwjaar van het huis, het type huis, m2 woonoppervlakte en andere woningkenmerken zoals HR ++ glas en kozijnen, de isolatiewerkzaamheden, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Op basis van deze gegevens wordt vastgesteld wat de totale energiebehoefte is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van jouw woning en in welke mate de woning dit zelf uit hernieuwbare bronnen haalt. Tenslotte wordt de labelletter definitief vastgesteld.

Wat zijn de kosten van een energielabel?
De onkosten van een energielabel liggen vaak tussen de €155,00 en €370,00. De uiteindelijke prijs hangt af van het woonoppervlakte, de benodigde tijd die de energieadviseur nodig heeft en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Metslawier is het voordeligst te realiseren door verscheidene energieadviseur te gaan vergelijken die hun dienst aanbieden binnen de provincie Friesland.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Daarvoor surf je naar de website www.energielabel.nl. Kies het type woning en voer jouw postcode (9123) en het huisnummer in de zoekbalk in. Je krijgt nu het label van jouw woning te zien. Kijk uit: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is geen geldig document en wordt dus ook niet geaccepteerd bij een verkoop of verhuur. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitieve status. Zoek het snel uit: energielabel huis Metslawier opvragen.

Plaats een reactie