Energielabel Engwierum

Direct energielabel aanvragen

Wil je een energielabel aanvragen voor jouw woning in Engwierum? Sinds een aantal jaren heeft elke woning een (voorlopig) energielabel gekregen. Het certificaat vertelt hoe milieuvriendelijk een huis is en geeft concrete suggesties om het energieverbruik terug te dringen. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? Dan is een definitief energielabel in Engwierum verplicht. Op www.energielabelprijzen.nl ontdek je alle benodigde info over het aanvragen van jouw certificaat. Daarnaast kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en hebben wij nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • Het energielabel helpt je om je huis zuiniger en comfortabeler te maken.
 • Het is een vereiste bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A of B (laag verbruik) t/m F of G (hoog energieverbruik).
 • In het begin vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. In 2021 zijn deze regels veranderd.
 • Je moet nu een afspraak maken met de energieadviseur in Engwierum die de woning inspecteert en het label vastlegt.
 • Het keurmerk – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €150,00 en €430,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Engwierum

Het energielabel vertelt iets over de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle mensen met een woning hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Wanneer je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. In 2021 is er een nieuwe richtlijn waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet nu een gecertificeerde energieadviseur bij je thuis laten komen. Deze energie-adviseur bezoekt jou op locatie bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Het gevolg is dat het wel een stuk duurder is. In het volgende overzicht bieden wij informatie over hoe je een voordelig energielabel in Engwierum regelt.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl tref je alle officiële energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (9132) om een erkend deskundige in Engwierum te vergelijken.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Informeer bij een van de aangesloten adviseurs en maak een afspraak. De afspraak zal een stuk vloeiender verlopen wanneer je alle essentiële gegevens van je woning paraat hebt. Onder andere bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. Inventarisatie

  De erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis om de kenmerken van je huis vast te stellen. Dit neemt ongeveer 2 uur in beslag.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Engwierum maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Nieuwe label opvragen

  Nadat de calculatie is afgerond krijg jij per mail een PDF van de energie index met een toelichting en de aanbevolen energiebesparende maatregelen. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en moet je laten zien bij het opstellen van een verkoop- of huurcontract. Door middel van Mijn Overheid kun je de documentatie ook downloaden.

Heb jij een particulier energielabel nodig?

Doorzoek de energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

Kosten definitief energielabel vergelijken

De tarieven van een definitief energielabel variëren tussen de €125,00 en €395,00. In het bijgesloten overzicht bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Engwierum. Direct een aanvraag doen? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Je vind hier ook adviseurs in Ee, Oostrum, Jouswier, Metslawier en Wetsens. De offerte tarieven wordt bepaald door verscheidene variabelen.

 1. Het woningtype (appartement, twee-onder-een kap, tussenwoning, vrijstaand, villa).
 2. De tijd (in uren) die de bouwinspecteur bezig is.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen of het bestek).
 4. De energiecoach waar je mee in zee gaat.
Soort woningOppervlaktePrijsindicatie
Studio/Appartement55 m2€ 178,00
Tussenwoning125 m2€ 203,00
Twee-onder-een kap155 m2€ 283,00
Vrijstaand200 m2€ 353,00
Kostenoverzicht woninglabel Engwierum.

Gecertificeerde energieadviseurs in Engwierum vergelijken

Snel en simpel het definitieve energielabel aanvragen? Om dit te regelen moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Engwierum. De officiële website om een adviseur te vinden is centraalregisterTechniek.nl. Je kunt vanuit hier doorklikken naar het QBISnl register. In deze database vergelijk je bevoegde experts (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding tref je in de tabel hieronder een aantal uitgelichte adviseurs waar je op een gebruiksvriendelijke manier een label kunt regelen voor een aantrekkelijk tarieven.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Energieprestaties van mijn woning verbeteren

Heb jij een label E, F of G woning, en wil jij graag iets doen aan de energieprestatie? Middels de juiste energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis verbeteren tot een groen label (A, B of C). Aan de basis staat altijd isoleren. Hierdoor is het zeker dat de warmte ook echt in de woning blijft. Op het moment dat de isolatie goed is ga je juist verder in op zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Energielabel B.

Belangrijk: Op de informatieve website Verbeteruwhuis.nl bekijk je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – handige verbeteropties voor een groen energielabel. Voer de check uit.

Voordelen van een zuinig energielabel woning Engwierum

 • Een energiezuinige woning en flink besparen op de energiekosten.
 • Een gezond wooncomfort: het hele jaar door een aangename temperatuur in huis.
 • Een energielabel A of B woning is goed voor het klimaat want stoot minder CO2 uit.
 • Hogere waarde van jouw huis.
 • Sommige hypotheekverstrekkers bieden een duurzaamheidskorting.
 • De overheid verstrekt verschillende subsidies om een huis te verduurzamen.
 • De energiecoach in Engwierum is de juiste persoon om je hier bij te helpen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2014 – 2024Investeer in nieuwe warmte-innovaties.
Label B2000 – 2004Zelf stroom opwekken met zonnepanelen + warmtepomp.
Label C1987 – 2004Isoleren van de ramen (HR++ glas) en evt. warmtepomp + zonnepanelen
Label D1973 – 1983Investeren in een HR107 combiketel.
Label E1967 – 1976Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie en zonnepanelen.
Label F1946 – 1966Dak-, vloer- en muurisolatie en dubbelglas.
Label Gt/m 1931HR-ketel en isolatie.

Het goedkoopste energielabel voor jouw huis?

Vergelijk de experts en regel het binnen 1 week

Woning isoleren

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een milieuvriendelijke woning. Door goede woningisolatie toe te passen voorkom je dat de warmte in de woning je huis weer verlaat. Daardoor ben je minder kwijt aan stookkosten en realiseer je een prettig klimaat in huis. Waar je als eerste moet beginnen heeft te maken met de huidige isolatietoepassingen in huis. De leeftijd van de woning vertelt al veel over de isolatiewaardes. Buren, en zeker ook vorige bewoners, weten vaak ook meer. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek laat zien of en waar een woning warmte verliest. Hieronder zoek je eenvoudig naar de potentiële besparing bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hoog rendement ketel.

Isolatie keuzeTarievenBesparing gas (m3)Besparing (€/jaar)
Dakisolatie€3900 – €5800900 m3€657
Vloerisolatie€1900 – €3100250 m3€183
Spouwmuurisolatie€1150 – €2500875 m3€639
HR++ glas€1750 – €2900520 m3€379,6
Investering en opbrengsten bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

Op het moment dat de isolatie in huis voldoende is, moet de focus liggen op het feit dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is essentieel voor een comfortabele leefomgeving. Slim en zuinig ventileren houdt in een prettig leefklimaat waarbij er constant frisse lucht wordt aangevoerd en er energie uit de vervuilde lucht wordt gehaald.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: Reageren slim op de wind en passen daar luchttoevoer op aan.
 • Lokale ventilatie-unit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: geen last meer van koude luchtstromen door de WTW unit.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en ondersteunt zodoende de CV-ketel.

Woning gasloos verwarmen

Het verwarmen van de woning is een kostbare aangelegenheid. In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Je kunt kijken naar een zuinig systeem waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de lijst hieronder vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Nieuwe HR107 ketel: zeer zuinig en efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: perfecte tussenstap op weg naar een energieneutrale woning.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone systeem dat volledig op stroom werk.
 • Zonneboiler: op een duurzame manier warm tapwater opwekken.
 • Infraroodpanelen: ideaal als extra bijverwarming in een schuur of studeerkamer.

Voordelen zonnepanelen

Op het moment dat je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. Deze energie kan je helemaal zelf genereren met behulp van zonnepanelen op je dak. De huidige panelen gaan gemakkelijk 30 jaar of langer mee en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten dit om naar gelijkstroom.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen kost zo’n €4200 en verdien je terug in 8 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Hierover ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor je kWh inkoopt.

energielabel-engwierum-9132

Energielabels voor bedrijfspanden

Het is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben in situaties van verkoop en verhuur van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). Deze regelgeving is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als kantoorgebouwen, universiteiten, horeca, en openbare panden zoals een gemeentehuis. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorruimte? In dat geval moeten deze panden per 2023 ten minste energielabel C hebben. Daarnaast moeten winkels en bedrijven die gehuisvest zijn in grote publieke gebouwen van minimaal 250 m2 het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de ingang. Op deze website vind je ook alles over Energielabel G.

 • Bij de notariële overdracht van een kantoorpand ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor schuren en garages geldt de verplichting niet.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten binnenkort (2023) ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In openbare (bedrijfs)ruimtes met een oppervlakte van ten minste 250 m2 moet het label goed zichtbaar zijn voor bezoekers.

Veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning. Hoe minder energie benodigd is, hoe aantrekkelijker het woninglabel wordt. Deze energie-index begint bij energielabel A of B (duurzaam) tot en met F of G (zeer onzuinig).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, als je jouw huis in de verkoop of verhuur wil doen dan moet je kunnen aantonen welk energielabel het huis toegekend is. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Is er geen label bekend, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Hoe is het label aan te vragen?
Voor een definitief label moet je een bevoegde energiedeskundige in Engwierum thuis laten komen. Middels QBIS.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. Een adviseur komt bij je thuis en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. De deskundige beslist uiteindelijk wat het label moet worden het registreert het definitieve label in de EP-online database. Je ontvangt het document als PDF en eventueel kun je het ook online (Mijn Overheid) inzien (gemeente Noardeast-Fryslân).

Wat bepaalt mijn energielabel?
Een vakman kijkt naar het bouwjaar van het huis, het type woning, oppervlakte en belangrijke aspecten zoals wat voor glas er in de ramen zit, de isolatiewerkzaamheden, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en de aanwezigheid van energiebesparende producten zoals een WTW, zonneboiler of zonnepanelen. Met deze complete analyse kan worden berekend hoeveel gas en stroom benodigd is voor de centrale verwarming van het huis en in hoeverre het huis in staat is zichzelf van stroom te voorzien. Op basis hiervan krijg je van de expert de labelletter te horen.

Wat is het tarief van een energielabel?
De onkosten van het energielabel variëren tussen de €165,00 – €360,00. De definitieve prijs ligt aan het woonoppervlakte, het aantal uur dat de adviseur bezig zal zijn en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en EPC-berekeningen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Engwierum kan jij doorgaans het meest voordelig doen door verscheidene energiedeskundigen te contacteren die opereren in en rondom de provincie Friesland.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Om dit in te zien ga je naar de website www.energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en vul de postcode (9132) en het huisnummer in de zoekbalk in. Je krijgt nu gelijk het huidige label plus de vervaldatum te zien. Goed om te weten: krijg je een voorlopig energielabel op je scherm? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en wordt dus ook niet geaccepteerd bij een verkoop of verhuur. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief milieulabel. Zoek het snel uit: energielabel huis Engwierum opvragen.

Plaats een reactie