Energielabel Bornwird

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Bornwird? Vanaf 1 januari 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Dit woninglabel vertelt hoe milieuvriendelijk een huis is en toont belangrijke suggesties om het te verduurzamen. Ga je je huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Bornwird verplicht. Op deze website ontdek je uitgebreide informatie over het aanvragen van een nieuw label. Ook kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en bieden wij een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning.
 • Je moet het kunnen overhandigen bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • We delen het op in 7 klassen: Energielabel A & B (groen label) t/m F & G (zeer hoog verbruik).
 • De afgelopen jaren kon je zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. De overheid heeft dit in 2021 geactualiseerd.
 • Je moet nu eerst contact opnemen met een energieadviseur in Bornwird die jouw hele huis bekijkt en het label vastlegt.
 • Het document – incl. verbetermogelijkheden – kost tussen de €105,00 & €425,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Bornwird

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Alle huiseigenaren hebben in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid ontvangen. Wanneer je jouw woning gaat verkopen of verhuren, dan moet je een definitief energielabel hebben. Per 2021 is er een nieuw systeem die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet om die reden een vakbekwame energieadviseur verzoeken te komen kijken. Deze energie-expert komt langs en neemt de woning op. De prijzen zijn om die reden ook flink hoger geworden. Hieronder bekijk je hoe jij zo’n voordelig energielabel in Bornwird kunt aanvragen.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Via het platform centraalregistertechniek.nl bekijk je alle bekwame energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Het beste kun je een postcode gebruiken (9156) om een erkend deskundige in Bornwird te traceren.

 2. Afspraak maken en voorbereiden

  Klik op een energiedeskundige en maak een afspraak. Zorg dat je zoveel mogelijk details van jouw huis paraat hebt. Voorbeelden zijn bouwtekeningen, EPC berekeningen en installatietechnische gegevens.

 3. Bezoek en berekening

  Deze erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen om de inspectie van de woning te doen. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Bornwird beslist uiteindelijk wat het label moet worden en legt deze vast in de EP-online database.

 5. Online label inzien

  Na afloop van de inspectie wordt er een PDF toegestuurd van het vastgestelde label met een toelichting en de aanbevolen energiebesparende maatregelen. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en dien je over te dragen wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Check alle energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

Gemiddelde kosten energielabel

De totale investeringen voor een definitief energielabel liggen vaak tussen de €135,00 & €415,00. In het onderstaand overzicht vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Bornwird. Wil je dit direct regelen? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Vergelijk ook adviseurs in Raard, Foudgum, Brantgum, Waaxens en Holwerd. De totale kosten worden gecalculeerd a.d.h.v. verschillende factoren.

 1. Type en leeftijd huis (hoekwoning, vrijstaand, twee-onder-een kap, appartement, tussenwoning).
 2. Hoeveel tijd de bouwinspecteur nodig denkt te hebben.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
HuisM2 woonoppervlaktePrijzen
Klein appartement70 m2€ 180,00
Tussenwoning120 m2€ 203,00
2-onder-1-kap140 m2€ 295,00
Villa195 m2€ 366,00
Actuele kosten woninglabel Bornwird.

Energieadviseurs in Bornwird vergelijken

Vandaag nog dit definitief energielabel aanvragen? Op dat moment heb je nodig een erkend deskundige energielabel Bornwird. De website om een energieadviseur te zoeken is centraalregisterTechniek.nl. Daar vind je het QBISnl register. Op deze plek vergelijk je officiële inspecteurs (BRL9500). Om het proces in gang te zetten doorzoek je hieronder meerdere erkende bureaus waar je verrassend eenvoudig een woninglabel kunt aanvragen voor een scherp tarief.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Mijn woning verbeteren in 4 stappen

Gebruikt jouw woning veel gas en stroom, en wil jij graag iets doen aan de energieprestatie? Met een focus op energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis transformeren naar een label-B huis. Het isoleren van een woning nemen we als uitgangspunt. Daarmee is het zeker dat er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. Bij de stappen daarna verleggen we de focus op het opwekken van eigen energie. Je kunt hier ook meer vinden over Voordeligste energielabel.

Noot: Op de informatieve website https://www.verbeteruwhuis.nl controleer je – nadat je jouw woning hebt omschreven – gerichte verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Check de potentiële besparing.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Bornwird

 • Een milieuvriendelijke woning en flink besparen op de energiekosten.
 • Een gezonde leefomgeving: geen tocht of kou rondom de ramen.
 • Het woninglabel A of B is goed voor het milieu.
 • De waarde van het huis neemt toe.
 • Lagere hypotheekrente mogelijk.
 • De regering biedt forse subsidies op het moment dat je jouw huis verduurzaamt.
 • De energiecoach in Bornwird kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2010 – 2022Voornamelijk bijhouden / onderhouden van de systemen.
Label B2000 – 2008Naar label A met warmtepomp en zonnepanelen.
Label C1986 – 2004Zonnepanelen, triple glas, HR107 combiketel.
Label D1975 – 1981Kies voor een grondige isolatie van de vloeren.
Label E1966 – 1975Dak-, gevel-, en vloerisolatie met zonnepanelen.
Label F1951 – 1967Isoleren en het plaatsen van dubbelglas.
Label Gt/m 1927Isolatie met focus op vloer, dak en muur.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Vind de goedkoopste aanbieder en regel direct de aanvraag van jouw woninglabel

Isolatie van je woning

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een energiezuinige woning. Door de muren, vloer en het dak te isoleren vermijd je dat warme lucht zomaar verdwijnt. Daardoor ben je minder kwijt aan stookkosten en krijg je een comfortabele leefomgeving. Waar je als eerste moet beginnen ligt aan de huidige isolatietoepassingen in huis. Het bouwjaar van het huis kan deels bepalen wat deze staat is. Je kunt ook de vorige bewoners vragen wat zij aan isolatie gedaan hebben. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden laat de warmtelekken van uw woning zien. In de lijst hieronder check je de gemiddelde besparingen bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hoogrendementsketel.

Soort isolatieTarievenBesparing (gas)Energiebesparing
Dakisolatie€4000 – €5000995 m3€697
Vloerisolatie€1200 – €3700345 m3€242
Spouwmuurisolatie€1200 – €2000970 m3€679
HR++ glas€1550 – €2950400 m3€280
Kosten en jaarlijkse opbrengsten van het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning.

Ventileren

Wanneer de isolatie in huis voldoende is, moet je er zorg voor dragen dat de luchtstromen in het pand worden verbeterd. Ventilatie is bepalend voor een gezond binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een prettig wooncomfort waarbij er constant frisse lucht wordt aangevoerd en er energie uit de vervuilde lucht wordt gehaald.

 • Zelfregelende roosters: rooster in ramen of deuren zorgen voor schone lucht.
 • Lokale ventilatie-unit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: benut slim de warmte uit de ventilatielucht en ondersteunt zodoende de CV-ketel.

CV-ketel zonder gas?

Een huis verwarmen vergt jaarlijks heel wat gas. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In onderstaande lijst vind je een aantal systemen.

 • Nieuwe HR107 ketel: Stil, compact, veilig en werkt erg efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: eenvoudig te installeren systeem in hybride setting met de CV.
 • Een all-electric warmtepomp: een volledig stand-alone functionerend systeem op elektriciteit.
 • Zonneboiler: zet energie van de zon om in warm water.
 • Infraroodpanelen: comfortabele lokale stralingswarmte die prettig aanvoelt.

Zonnepanelen op het dak

Zodra je jouw woning hebt geoptimaliseerd weet je ongeveer hoeveel stroom je nodig hebt. Deze stroom kan je op een duurzame manier genereren door zonnepanelen te laten leggen. De nieuwste panelen kunnen wel 40 jaar mee en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen daglicht op en zetten dat om in elektriciteit.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen kost zo’n €4300 en verdien je terug in gemiddeld 7 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen). Voor deze zonnestroom ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor je kWh inkoopt.

energielabel-bornwird-9156

Voordelig energielabel voor bedrijfspandEen actueel en definitief energielabel voor het kantoor is noodzakelijk op het moment van overdracht (koop/huur) van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). Deze noodzaak richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals kantoorgebouwen, universiteitsgebouwen, winkelcentrums, en openbare gebouwen zoals een station. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en dient ten minste 50% als kantoorfunctie? In dit scenario moet het pand per 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Daarbij moeten organisaties (bijvoorbeeld ziekenhuizen of supermarkten) die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben met een ruimte van minimaal 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Bekijk ook informatie over Energielabel calculeren.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van een bedrijfspand moet je verplicht een energielabel hebben.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor schuren en garages is er een uitzondering gemaakt.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten binnenkort (2023) verplicht milieulabel C hebben.
 • In grotere openbare ruimtes met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet het energielabel duidelijk zichtbaar voor het publiek worden opgehangen.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat is het energielabel voor woningen?
Het energielabel geeft een beeld van hoe energiezuinig een huis is. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, hoe positiever het woninglabel uitvalt. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A of B (zuinig) tot en met de rode labels F en G (niet duurzaam).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, als je jouw huis gaat verkopen of verhuren moet jij duidelijk kunnen maken wat de huidige energie staat van de woning is. Dit moet ook in de verkoop- of verhuuradvertentie (makelaar) staan. Heb je geen geldig label, dan kan je een boete van tenminste €170 krijgen.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Daarvoor moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Bornwird uitnodigen. Via het platform Qbis.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. Deze deskundige komt bij je thuis en bekijkt de huidige staat van de woning. De adviseur komt met een eindoordeel het registreert het definitieve label in de EP-online database. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Noardeast-Fryslân).

Wat bepaalt mijn energielabel?
De adviseur controleert het jaar waarin het gebouw is neergezet, het soort huis, oppervlakte en ook naar specifieke zaken als soort glas, hoe de woning geïsoleerd is, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en of er zonnepanelen of een warmtepomp aanwezig zijn. Op basis daarvan kan worden berekend hoeveel energie er wordt gebruikt voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van het object en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt. Vervolgens wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Hoe duur is een energielabel?
De onkosten van het energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €115,00 – €395,00. De definitieve prijs wordt bepaald door het type woning, de tijd die de adviseur nodig heeft en de informatie die voorhanden is (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Bornwird doe je door veel energiebedrijven te benaderen die hun werkgebied hebben liggen rondom de provincie Friesland.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Hiervoor surf je naar Energielabel.nl. Kies het type woning en voer jouw postcode (9156) en het huisnummer in. De website toont direct het huidige label. Let op: wordt er een voorlopig energielabel getoond? Dit is geen geldig document en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitief label. Zoek het snel uit: energielabel huis Bornwird opvragen.

Plaats een reactie