Energielabel Brantgum

Direct energielabel aanvragen

Snel een voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Brantgum? Sinds een aantal jaren moet elke woning een energielabel hebben. Dit certificaat indiceert hoeveel energie jouw woning verbruikt en toont handige mogelijkheden om het energieverbruik terug te dringen. Wil je jouw huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Brantgum verplicht. Op onze energielabel-vergelijker tref je praktische info over de aanvraag van een nieuw certificaat. Ook kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en hebben wij een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • De energielabels bieden inzicht in de energieprestatie van een gebouw.
 • Je moet het kunnen overhandigen bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • We delen het op in 7 categorieën: Energielabel A & B (duurzaam) t/m F en G (rood, hoog verbruik).
 • Tot 2020 regelde je een VEL (vereenvoudigd label) zelf via internet. De overheid heeft dit in 2021 geactualiseerd.
 • Jouw aanvraag loopt nu via een energieadviseur in Brantgum die jouw hele huis bekijkt en het label bepaalt.
 • Het label – inclusief een rapport met adviespunten – kost tussen de €135,00 en €365,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Brantgum

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de mate waarin een huis energiezuinig is. Alle woningbezitters kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Op het moment dat het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, moet je het definitieve energielabel regelen. Sinds 2021 is er een nieuwe rekenmethode wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Je moet daarom een bevoegde energieadviseur langs laten komen. Deze energie-adviseur zal thuis langskomen en inspecteert de gehele woning. Voor jou als woningbezitter betekent dit wel dat je meer moet betalen. In het volgende overzicht lees je hoe je zo’n voordelig energielabel in Brantgum kunt aanvragen.

Een energielabel voor je woning aanvragen in 5 stappen

 1. Zoek een energiedeskundige

  Via centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle erkend deskundige energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Zoek op postcode (9153) om een erkend deskundige in Brantgum op te sporen.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Tik op een adviseur en maak een afspraak. Bereid je goed voor: zorg dat je alle essentiële informatie van je woning paraat hebt. Bijvoorbeeld bouwtekeningen en EPC-berekeningen.

 3. Het onderzoek

  Deze erkend energiedeskundige komt thuis langs om de kenmerken van je huis vast te stellen. De duur van het bezoek is ongeveer 2 uur.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Brantgum maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Nieuwe label opvragen

  Wanneer alles achter de rug is wordt er een PDF toegestuurd van het informatielabel met alle kenmerken en de aanbevolen energiebesparende maatregelen. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en moet je laten zien verkoop- of verhuur van de woning. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Alles weten over een particulier energielabel?

Vergelijk energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

Kosten van een energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel schommelen tussen de €145,00 en €450,00. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Brantgum. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Je vind hier ook adviseurs in Waaxens, Holwerd, Hiaure, Hantum en Hantumeruitburen. De totale prijzen wordt bepaald door meerdere zaken.

 1. Type en leeftijd huis (twee-onder-een kap, villa, hoekwoning, vrijstaand, tussenwoning).
 2. Het aantal uur dat de bouwinspecteur bezig zal zijn.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen en andere technische informatie).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
Soort woningM2 woonoppervlakteOnkosten
Appartementje65 m2€ 168,00
Rijtjeshuis115 m2€ 209,00
Geschakeld huis160 m2€ 281,00
Villa180 m2€ 360,00
Kostenoverzicht woninglabel Brantgum.

Toonaangevende energieadviseurs in Brantgum vergelijken

Vandaag nog je definitief energielabel aanvragen? Om dit te realiseren contacteer je een erkend deskundige energielabel Brantgum. Het portaal om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is CentraalregisterTechniek.nl. Daar kan je klikken op de link naar het QBISnl register. Op deze plek vergelijk je gecertificeerde experts (BRL9500). Om het proces in gang te zetten tref je in de tabel hieronder verschillende (lokale) adviseurs waar je zonder gedoe een afspraak kunt maken tegen een scherpe prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen naar een energieneutrale woning

Woon jij in een milieu-onvriendelijk huis, en wil jij graag lagere energielasten en de energieprestatie verbeteren? Met de juiste energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis updaten naar een label A/B/C huis. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Daardoor zorg je ervoor dat de warmte niet zomaar de woning uit kan. In het vervolgtraject leg je de nadruk op zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Op deze website lees je ook meer over Energie-Index (Ei).

Adviezen: Op de website Verbeteruwhuis.nl zie je – nadat je jouw woning hebt omschreven – verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Check de potentiële besparing.

Voordelen van een zuinig energielabel woning Brantgum

 • Een energiezuinige woning en een structureel lage energierekening.
 • Een comfortabel wooncomfort: een lekker warm huis zonder tocht en kou.
 • Het woninglabel A of B is goed voor het milieu.
 • De waarde van het huis neemt toe.
 • Steeds vaker recht op korting op de hypotheekrente.
 • De regering biedt forse subsidies om een gebouw duurzaam te maken.
 • De energiecoach in Brantgum kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2010 – 2024Energieneutrale woning met zonnepanelen en warmtepomp.
Label B2001 – 2006Een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1986 – 2004Kies voor nieuw glas, installeer zonnepanelen en isoleer het dak.
Label D1975 – 1980Het isoleren van cv leidingen.
Label E1966 – 1978Isoleren en verwarmingsketel vervangen en zonnepanelen.
Label F1950 – 1969Isoleren van vloer, (spouw)muur en dak.
Label Gt/m 1935HR-ketel en isolatie.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk alle aanbieders en regel het binnen een paar dagen

Isoleer je woning

Isolatie is van onschatbare waarde voor een warme en zuinige woning. Door de muren, vloer en het dak te isoleren voorkom je dat de warmte in jouw woning naar buiten ontsnapt. Daardoor gaan je stookkosten direct omlaag en geniet je van een comfortabel leefklimaat. Waar je moet beginnen hangt af van de manier waarop je huis nu is geïsoleerd. Het jaar waarin de woning is neergezet geeft een aardige indicatie. Informeer ook altijd bij de vorige bewoners hierover. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan toont plaatsen waar isolatie ontbreekt. In het schema hierna tref je de te verwachten besparing bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een standaard hr combiketel.

Type isolatiePrijsBesparing GasKostenbesparing
Dakisolatie€3500 – €5000980 m3€657
Vloerisolatie€1800 – €3900330 m3€221
Spouwmuurisolatie€1100 – €2250955 m3€640
HR++ glas€1550 – €2900385 m3€257,95
Kosten en baten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

Zodra het huis al reeds correct geïsoleerd is, is het belangrijk dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een gezond binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren houdt in een prettig leefklimaat zonder dat je veel energie verliest.

 • Zelfregelende roosters: Reageren slim op de wind en passen daar luchttoevoer op aan.
 • Losse ventilatieunit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en kan hiervoor een huis verwarmen.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

Het verwarmen van een woning kost in de meeste huizen veel gas. De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Je kunt kiezen voor een duurzame oplossing die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. In de volgende opsomming bekijk je de meeste populaire optie.

 • Nieuwe HR107 ketel: Bespaart meer dan 10% op het gasverbruik.
 • Een hybride warmtepomp: verwarmingssysteem dat samenwerkt met de normale gas cv-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: de aardgasaansluiting kan helemaal de deur uit.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren op het dak zijn aangesloten op een gesloten leidingsysteem.
 • Infraroodpanelen: een comfortabele warmte zonder energieverlies.

Zonnepanelen aanschaffen

Als je de optimalisatiepunten voor jouw woning hebt aangepakt kan je de totale stroombehoefte berekenen. De benodigde energie kan je op een duurzame manier opwekken met behulp van zonnepanelen op je dak. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen daglicht op en zetten dat om in elektriciteit.
 • Een systeem van 10 zonnepanelen is er al vanaf €4600 en verdien je snel terug, vaak al binnen 8,5 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt gaat naar het net (salderen). Hiervoor krijg je dezelfde prijs als je zou betalen bij de energieleverancier.

energielabel-brantgum-9153

Energielabel aanvragen voor bedrijven

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. De noodzaak is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, onderwijsinstellingen, hotels, en openbare gebouwen zoals stadions. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoorruimtes? Op dat moment moet het pand vanaf 2023 minimaal een energielabel C hebben. Verder moeten (overheids)organisaties die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben van meer dan 250 m2 het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld naast de receptie. Bekijk ook informatie over Erkend deskundige.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van een zakelijke ruimte is zo’n energielabel een vereiste.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor opslagruimtes en loodsen geldt de verplichting niet.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (minimaal 50% als kantoor) moeten met ingang van 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In grote publieke gebouwen met een oppervlakte van ten minste 250 m2 moet elke bezoeker dit label kunnen inzien bij de ingang.

De meest gestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat is een energielabel?
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.het energiegebruik van een woning of gebouw. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe groener het label. Deze energie-index begint bij energielabel A/B (heel zuinig) en gaat verder tot F of G (heel onzuinig).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, als je een gebouw in de verkoop of verhuur wil doen moet je aan kunnen tonen wat de erkende deskundige van de woning vond. Dit moet ook in de verkoop- of verhuuradvertentie (makelaar) staan. Beschik je niet over een label, dan riskeer je een boete van €170,00.

Hoe moet ik een label aanvragen?
Daarvoor moet je een bevoegde energiedeskundige in Brantgum vragen bij je thuis te komen voor een onderzoek. Via qbis.nl vind je de beschikbare energiespecialisten. Een deskundige bezoekt jou op locatie en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Hij of zij stelt het label vast en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform. Ze versturen dit documenten via de mail en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Noardeast-Fryslân).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
Een adviseur inspecteert het jaar waarin het gebouw is neergezet, het soort woning, m2 woonoppervlakte en belangrijke aspecten zoals wat voor glas er in de ramen zit, type isolatie, type CV-ketel en ventilatiesysteem en of er bijvoorbeeld duurzame energie wordt gebruikt middels zonnepanelen of een warmtepomp. Middels deze documentatie wordt gecalculeerd wat de benodigde energie capaciteit is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van het object en in hoeverre de woning deze benodigde energie zelf opwekt. Uiteindelijk zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Wat zijn de kosten van een energielabel?
De onkosten van het energielabel liggen vaak tussen de €120,00 – €415,00. De definitieve prijs wordt berekend a.d.h.v. het woonoppervlakte, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Brantgum kun jij het beste doen door veel energiebedrijven naast elkaar te zetten die diensten leveren in de provincie Friesland.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Om jouw huidige label in te zien check je de website www.energielabel.nl. Kies het type woning en vul jouw postcode (9153) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Let op: is het een voorlopig energielabel? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief label. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Brantgum opvragen.

Plaats een reactie