Energielabel Hiaure

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in Hiaure? Sinds 1 januari 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Het informatielabel geeft aan hoe energiezuinig jouw woning is en geeft handige suggesties om het energieverbruik te verlagen. Ga je je huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Hiaure verplicht. Op ons energielabel-platform bieden wij aanvullende info over hoe je het certificaat aanvraagt. Daarnaast kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en hebben wij een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Sinds 1 januari 2015 is het verplicht bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A & B (erg zuinig) t/m F & G (minder energiezuinig).
 • Tot 2020 kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Vanaf 2021 is er het e.e.a. gewijzigd.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Hiaure die het huis inspecteert en het label vastlegt.
 • Het document – incl. verbetermogelijkheden – kost tussen de €130,00 & €420,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Hiaure

Het energielabel geeft inzicht in de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Alle huizen in Nederland hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. In de situatie waarbij jij jouw huis wilt verkopen of verhuren, moet je het definitieve energielabel regelen. Sedert 2021 is er een nieuwe richtlijn waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet dus een gecertificeerde energieadviseur laten komen. Deze energie-expert moet fysiek bij je thuis komen bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. De kosten zijn daardoor een stuk hoger. In onderstaand gedeelte lees je hoe jij het voordelig energielabel in Hiaure regelt.

Een energielabel voor je woning aanvragen in 5 stappen

 1. Zoek naar een energiedeskundige

  Op www.centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare officiële energieadviseurs die een energielabel mogen registreren. Neem als basis je postcode (9148) om een erkend deskundige in Hiaure te vergelijken.

 2. Voorbereiding

  Neem contact op met energie-specialist en maak een afspraak. Het is belangrijk dat je alle essentiële gegevens van de woning paraat hebt. Zoals bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. Bezoek op locatie

  Deze erkend energiedeskundige komt thuis langs en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Dit neemt ongeveer 2 uur in beslag.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in Hiaure rekent alles door, bepaalt het label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem.

 5. Online label inzien

  Na afloop van de inspectie krijg je een digitaal document (PDF) van het document met daarbij de specificaties en adviespunten. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en kan je overhandigen bij het opstellen van een verkoop- of huurcontract. Je kunt het ook te allen tijde opvragen via Mijn Overheid.

Snel en eenvoudig een particulier energielabel regelen?

Doorzoek de energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

De kosten van een energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €180,00 – €410,00. In het bijgesloten overzicht bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Hiaure. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Zoek ook adviseurs in Hantum, Hantumeruitburen, Ternaard, Hantumhuizen en Moddergat. De definitieve kosten komen tot stand door meerdere factoren.

 1. Type en leeftijd huis (villa, tussenwoning, twee-onder-een kap, vrijstaand, appartement).
 2. De tijd (in uren) die de bouwinspecteur bezig is.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen en andere technische informatie).
 4. De energiecoach die jij kiest.
WoningWoonruimte (m2)Prijsindicatie
Studio/Appartement70 m2€ 177,00
Tussenwoning120 m2€ 200,00
2-onder-1-kap150 m2€ 288,00
Villa200 m2€ 371,00
Gemiddelde kosten woninglabel Hiaure.

Officiële energieadviseurs in Hiaure vergelijken

Eenvoudig en snel je definitief energielabel aanvragen? Dan heb je nodig een erkend deskundige energielabel Hiaure. De officiële website om een energieadviseur te zoeken is centraalregisterTechniek.nl. Daar vind je het QBISnl register. Op deze plek tref je gecertificeerde specialisten (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding check je in het overzicht hierna meerdere erkende bureaus waar je op een gebruiksvriendelijke manier een afspraak kunt maken tegen een normale prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen een duurzame woning

Heb jij een label E, F of G woning, en wil jij graag iets doen aan de energieprestatie? Met slimme energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis optimaliseren naar een label-B huis. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Zo weet je zeker dat de woning niet onnodig warmte laat ontsnappen. Bij de fase daaropvolgend wordt het pas interessant om te kijken naar de opties voor energie opwekken. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over EPC (energieprestatiecertificaat).

Noot: Via het overheidsinitiatief https://www.verbeteruwhuis.nl bekijk je – na het beantwoorden van wat vragen – handige verbeteropties voor een beter energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Hiaure

 • Een zuinige woning en flink besparen op de energiekosten.
 • Een optimaal wooncomfort: een lekker warm huis zonder tocht en kou.
 • Het woninglabel A of B beperkt de CO-2 uitstoot.
 • De woningwaarde stijgt bij A of B label.
 • Rentekorting (duurzaamheidskorting) bij de bank.
 • Je kunt gebruik maken van gunstige subsidies op het moment dat je jouw huis verduurzaamt.
 • De energiecoach in Hiaure kent precies de huidige wet- en regelgeving.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2009 – 2024Nul-op-de-meter dankzij zonnepanelen en warmtepomp.
Label B1999 – 2004Een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1983 – 2002HR 107 combiketel, zonnepanelen en HR++ glas.
Label D1975 – 1981Isolatie van cv-leidingen in onverwarmde ruimtes.
Label E1968 – 1974Vloer, dak en muren isoleren en zonnepanelen.
Label F1950 – 1965Grondige isolatie, dubbel glas + HR-ketel.
Label Gt/m 1934Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Bekijk de aangesloten adviseurs en regel het binnen 1 week

Isoleren

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een zuinig huis. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak vermijd je dat de warmte in de woning naar buiten gaat. Daardoor dalen de stookkosten in de winter en heb je een prettig leefklimaat. Waar je moet starten hangt af van de manier waarop je huis nu is geïsoleerd. Het bouwjaar van de woning geef inzicht in de vermoedelijke staat. Vraag ook wat de vorige eigenaar heeft gedaan. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan laat zien waar het aan isolatie ontbreekt. In ons overzicht hieronder bekijk je de gemiddelde besparingen in het geval van een eengezinswoning met een standaard hr combiketel.

Manier van isolerenOnkostenBesparing (gas)Besparing p/jaar
Dakisolatie€3400 – €6000965 m3€618
Vloerisolatie€1700 – €3700315 m3€202
Spouwmuurisolatie€1000 – €2200940 m3€602
HR++ glas€1550 – €2750370 m3€236,8
Kosten en baten bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

Zodra je beschikt over een goed geïsoleerde woning, is het noodzakelijk dat er ook genoeg frisse lucht in huis is. Ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren houdt in een gezond klimaat in huis zonder veel energieverlies.

 • Winddrukgeregelde roosters: constant ventilatievolume zonder tochtvorming.
 • Losse ventilatieunit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: benut slim de warmte uit de ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor.

CV-ketel vervangen voor duurzaam alternatief

Een huis verwarmen vraagt veel energie (en geld). In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Je kunt kiezen voor een duurzame oplossing die nauwelijks of helemaal geen gas gebruikt. In de lijst hieronder vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Goedkoper en sneller je huis stoken.
 • Een hybride warmtepomp: een warmtepompunit die ondersteunt wordt door de HR-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: haalt energie uit de lucht, bodem of water en kan de woning verwarmen.
 • Zonneboiler: op een duurzame manier warm tapwater opwekken.
 • Infraroodpanelen: comfortabele lokale stralingswarmte die prettig aanvoelt.

Zonnepanelen op je dak

Wanneer je jouw woning hebt geoptimaliseerd weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. De benodigde stroom kan je zelf genereren met zonnepanelen op het dak. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten dit om naar gelijkstroom.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen kost zo’n €4900 en verdien je snel terug, vaak al binnen 6,5 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Hierover ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor jij het bij de energieleverancier inkoopt.

energielabel-hiaure-9148

Aanvraag indienen energielabel voor bedrijfspand

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig bij verhuur, verkoop en oplevering van bedrijfspanden van 50m2 of groter. Deze regelgeving richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals kantoorgebouwen, zwembaden, warenhuizen, en publiek toegankelijke gebouwen zoals stadions. Is het gebouw groter dan 100m2, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoorplekken? Op dat moment moet het gebouw begin 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Daarbij moeten organisaties zoals winkels, banken of hotels die gehuisvest zijn in grote publieke gebouwen met een oppervlakte van ten minste 250 m2 het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld naast de receptie. Op deze website vind je ook alles over Online energielabel aanvragen.

 • Bij de notariële overdracht van kantoorpanden is zo’n energielabel een vereiste.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor opslagruimtes en loodsen is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten per 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In openbare (bedrijfs)ruimtes met een oppervlakte van ten minste 250 m2 moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

FAQ met veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat is het energielabel voor woningen?
Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning. Hoe minder je hoeft te stoken, hoe gunstiger het woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A & B (heel zuinig) tot en met label G (slecht voor het milieu).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, als je jouw huis in de verkoop of verhuur gaat zetten moet jij duidelijk kunnen maken welk energielabel de woning heeft. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Is er geen geregistreerd label, dan riskeer je een boete van €170,00.

Hoe is het label aan te vragen?
Daarvoor moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Hiaure thuis laten komen. Op www.Qbis.nl vind je de beschikbare energiespecialisten. De adviseur komt bij je thuis en zal het huis volledig inspecteren. Deze expert beslist uiteindelijk wat het label moet worden en legt deze vast in de EP-online database. Je ontvangt digitaal alle dossiers en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Noardeast-Fryslân).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
De expert houdt rekening met de leeftijd van de woning, het soort woning, de grootte en overige onderdelen als kozijnen (hout/kunststof) + ramen, de toegepaste isolatie, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. D.m.v. van deze gegevens wordt gecalculeerd wat de totale energiebehoefte is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van het appartement en hoeveel stroom er zelf wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Vervolgens zal de adviseur het labelletter definitief vaststellen en inschrijven.

Wat kost een energielabel?
De tarieven van het energielabel komen uit tussen de €150,00 en €375,00. De investering ligt aan de grootte van de woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Hiaure doe je door meerdere energie-inspecteurs onder elkaar te zetten die actief zijn binnen de provincie Friesland.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Om jouw huidige score te bekijken kan je het beste gaan naar Energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en vul de postcode (9148) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je krijgt nu meteen te zien welk label je hebt. Kijk uit: wordt er een voorlopig energielabel getoond? Dit is geen officieel document en kan je dus niet gebruiken. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief milieulabel. Ga direct aan de slag: energielabel huis Hiaure opvragen.

Plaats een reactie