Energielabel Hantumeruitburen

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in Hantumeruitburen? Vanaf 1 januari 2015 beschikt elke woning over een energielabel. Dit keurmerk laat zien hoe energiezuinig jouw huis is en toont praktische verbeterpunten om het te verduurzamen. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Hantumeruitburen verplicht. Op onze vergelijkingssite communiceren wij actuele informatie over hoe je het label aanvraagt. In aanvulling daarop kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en kan je aan de slag met tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning.
 • Het is een verplichting bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A & B (erg zuinig) t/m F of G (hoog verbruik).
 • Tot 2020 kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Dit beleid is in 2021 gewijzigd.
 • Je moet nu een afspraak maken met de energieadviseur in Hantumeruitburen die de woning inspecteert en een label opmaakt.
 • Het keurmerk – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost tegenwoordig tussen de €100,00 & €355,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Hantumeruitburen

Het energielabel vertelt iets over de energieprestatie van een woning. Alle Nederlanders met een huis hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Indien je jouw woning gaat verkopen of verhuren, dan moet je een definitief energielabel hebben. Sinds 2021 is er een nieuwe rekenmethode waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Daarom moet je een deskundige energieadviseur thuis laten komen. Deze energie-deskundige bezoekt jou op locatie en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. De prijzen zijn om die reden ook flink hoger geworden. Onderstaand check je hoe jij zo’n voordelig energielabel in Hantumeruitburen aanvraagt.

Snel en voordelig een energielabel aanvragen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl vind je verschillende gecertificeerde energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Het beste kun je een postcode gebruiken (9146) om een erkend deskundige in Hantumeruitburen op te sporen.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Klik door naar een energiedeskundige en plan een afspraak in. Het is belangrijk dat je de belangrijke gegevens van je woning paraat hebt. Zoals bouwtekeningen, EPC-berekeningen facturen van verbetermaatregelen.

 3. Bezoek van de deskundige

  Een erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in Hantumeruitburen berekent het label en legt deze vast in de EP-online database.

 5. Online label inzien

  Wanneer alles achter de rug is ontvang je digitaal een PDF van het certificaat met een toelichting en alle mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen. Het label is 10 jaar geldig en dien je te overhandigen aan een geïnteresseerde koper. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Heb jij een particulier energielabel nodig?

Doorzoek de energieadviseurs en maak gebruik van de aanbieding!

Kosten van een energielabel

De tarieven van een definitief energielabel komen uit tussen de €120,00 en €410,00. In het schema hieronder vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Hantumeruitburen. Direct een offerte? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Bekijk ook adviseurs in Ternaard, Hantumhuizen, Moddergat, Wierum en Niawier. De geschatte tarieven kunnen berekend worden d.m.v. verschillende factoren.

 1. Het soort huis (villa, hoekwoning, vrijstaand, twee-onder-een kap, appartement).
 2. De hoeveelheid uur die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
HuisWoonruimte (m2)Onkosten
Appartementje80 m2€ 164,00
Rijtjeshuis100 m2€ 208,00
Twee-onder-een kap140 m2€ 294,00
Losse woning185 m2€ 357,00
Gemiddelde kosten woninglabel Hantumeruitburen.

Gecertificeerde energieadviseurs in Hantumeruitburen vergelijken

Vandaag nog zo’n definitief energielabel aanvragen? Om dit te realiseren contacteer je een erkend deskundige energielabel Hantumeruitburen. Het adres om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is www.centraalregisterTechniek.nl. Daar vind je het QBISnl register. Op deze plek tref je bekwame specialisten (BRL9500). Om de eerste stap te zetten check je in het overzicht hierna diverse (landelijke) experts waar je vrij eenvoudig een certificaat kunt regelen zonder al te veel kosten.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Mijn woning verbeteren in 4 stappen

Heb je een ongunstig energielabel, en wil je de maandelijkse lasten verlagen door de energieprestatie te verbeteren?Door gebruik te maken van energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning updaten naar een woning met label B. Start altijd met de juiste isolatie. Zodoende realiseer je een setting waarbij er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. Bij de fase daaropvolgend ga je juist verder in op zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Je leest hier ook alle informatie over Energielabel geldigheid.

Let op: Via het platform www.verbeteruwhuis.nl controleer je – na het beantwoorden van wat vragen – handige verbeteropties voor een beter energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Hantumeruitburen

 • Een energiezuinige woning en besparen op de energierekening.
 • Een aangename leefomgeving: een lekker warm huis zonder tocht en kou.
 • Een B- of A woning is goed voor het milieu.
 • Woningwaarde stijgt tot wel 20%.
 • Aantrekkelijke korting op de hypotheekrente mogelijk.
 • De overheid verstrekt forse subsidies om een huis milieuvriendelijker te maken.
 • De energiecoach in Hantumeruitburen is de juiste persoon om je hier bij te helpen.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2011 – 2023Warmtepomp/zonneboiler/zonnepanelen voor 100% energieneutraal.
Label B2001 – 2008Een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1986 – 2002Focus op muurisolatie en verbeteringen aan het dak.
Label D1976 – 1983HR++ glas en een nieuwe HR-ketel.
Label E1970 – 1976Vooral dubbelglas, isolatie en zonnepanelen.
Label F1946 – 1968Vooral dubbelglas en isolatie.
Label Gt/m 1931Dak-, vloer- en muurisolatie en dubbelglas.

Het goedkoopste energielabel voor jouw huis?

Vergelijk experts en vraag snel jouw energielabel aan

Isoleren

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een “groene” woning. Door goede isolatie van spouwmuur, dak en kruipruimte vermijd je dat warme lucht verloren gaat. Hierdoor ben je minder kwijt aan stookkosten en profiteer je van een optimaal wooncomfort. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren heeft te maken met hoe en waar de woning op dit moment geïsoleerd is. De leeftijd van de woning zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Informeer ook altijd bij de vorige bewoners hierover. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan kan de probleempunten goed blootleggen. In het schema hierna spot je de mogelijke besparingen in het geval van een eengezinswoning met een normale hr combiketel.

Soort isolatiePrijzenBesparing gas (m3)Besparing (€/jaar)
Dakisolatie€3100 – €5900955 m3€697
Vloerisolatie€1400 – €3500305 m3€223
Spouwmuurisolatie€1000 – €2250930 m3€679
HR++ glas€1750 – €2500360 m3€262,8
De totale kosten en opbrengsten bij isolatie eengezinswoning (60 m2).

Ventileren

Als de isolatie in huis voldoende is, is het aan te raden dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een comfortabel klimaat in huis. Slim en zuinig ventileren houdt in een prettig binnenklimaat waarbij er constant frisse lucht wordt aangevoerd en er energie uit de vervuilde lucht wordt gehaald.

 • Zelfregelend rooster: open roosters in de ramen maken natuurlijke ventilatie mogelijk.
 • Lokale ventilatie-unit: goedkope oplossing om 1 ruimte te ventileren.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: een gesloten ventilatiesysteem dat bestaat uit een ventilator en een warmte terugwin unit (WTW).
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: gebruikt de warmte uit de ventilatielucht en ondersteunt zodoende de CV-ketel.

Alternatief voor CV-ketel

Een huis verwarmen is voor veel mensen een kostenpost. De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Je kunt kiezen voor een duurzame oplossing waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. In onderstaande lijst bieden we een aantal suggesties.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Compact, stil, veilig en zuinig.
 • Een hybride warmtepomp: werkt op stroom en koppel je aan de CV-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone systeem dat volledig op stroom werk.
 • Zonneboiler: gebruikt energie van de zon om warm tapwater te maken.
 • Infraroodpanelen: ideaal om lokaal warmte af te geven.

Zonnepanelen aanschaffen

Als je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. De stroom die je nu nodig hebt kan je zelf opwekken door zonnepanelen te laten installeren. De nieuwste panelen kunnen wel 40 jaar mee en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen daglicht op en zetten dat om in elektriciteit.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen kost gemiddeld €4100 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 6,5 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Daarvoor krijg je hetzelfde tarief als waartegen je de energie afneemt.

energielabel-hantumeruitburen-9146

Hoe zit het met een energielabel voor bedrijven?

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. Deze verplichting is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, onderwijsinstellingen, hotels, en publieke gebouwen zoals gemeentehuizen. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en dient ten minste 50% als kantoorfunctie? In dat geval moet het gebouw begin 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Tevens moeten organisaties zoals winkels, banken of hotels die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben van minimaal 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Op deze website vind je ook alles over Energie-Index (Ei).

 • Bij overdracht of oplevering van een bedrijfsruimte is zo’n energielabel een vereiste.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor opslagruimtes en loodsen geldt de verplichting niet.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten in 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In grote openbare gebouwen van minimaal 250 m2 moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

Lees de veelgestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabel geeft een indicatie van de actuele staat en de energieprestatie van een object. Hoe energiezuiniger, des te groener je woninglabel. Deze energie-index begint bij energielabel A/B (zeer milieuvriendelijk) en gaat door tot F en G (ontzettend onzuinig).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, in de situatie waarin je het huis in de verkoop of verhuur wil doen moet je inzicht bieden in wat het label is van jouw huis is. Deze details moet je ook tonen in de advertenties (makelaar). Doe je dit niet, dan kun je geconfronteerd worden met een boete van €170,00.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Voor een erkend label moet je een deskundige energiedeskundige in Hantumeruitburen bij je thuis laten komen. Door middel van QBIS.nl zijn deze energiespecialisten te bekijken. Deze adviseur komt langs en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Deze expert stelt het label vast en legt deze vast in de EP-online database. Je krijgt een email met alle documenten en eventueel kun je het ook online (Mijn Overheid) inzien (gemeente Noardeast-Fryslân).

Wat bepaalt mijn energielabel?
Een adviseur analyseert het bouwjaar van de woning, het soort huis, grootte van de woning en overige onderdelen als HR ++ glas en kozijnen, het soort isolatie, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en of er zonnepanelen of een warmtepomp aanwezig zijn. Aan de hand van deze inspectie kan worden berekend wat de totale energiebehoefte is voor het leveren van warm water en de verwarming van de woning en welk percentage zelf opgewekt wordt. Uiteindelijk zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Wat zijn de kosten van een energielabel?
De kosten van het energielabel variëren tussen de €105,00 en €350,00. De prijsindicatie wordt berekend a.d.h.v. het woonoppervlakte, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en andere technische informatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Hantumeruitburen kan jij doorgaans het meest voordelig doen door verschillende energiebedrijven te gaan vergelijken die werkzaam zijn in de provincie Friesland.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit in te zien surf je naar Energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en vul de postcode (9146) en het huisnummer in. Het systeem laat direct het huidige label zien. Kijk uit: wordt er een voorlopig energielabel getoond? Dit telt niet als officieel woninglabel en is dus ook niet toegestaan om te gebruiken. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitief label. Zoek het snel uit: energielabel huis Hantumeruitburen opvragen.

Plaats een reactie