Energielabel Westergeest

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in Westergeest? Vanaf 2015 heeft elk huis in Nederland een (voorlopig) energielabel. Het certificaat indiceert hoe energiezuinig jouw huis is en toont belangrijke suggesties om het te verduurzamen. Ga je je huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Westergeest verplicht. Op deze website communiceren wij alle benodigde informatie over het opvragen, aanvragen of aanpassen van jouw label. Tevens kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en tref je hier een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Met een energielabel wordt het duidelijk hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is verplicht bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A of B (laag verbruik) t/m F of G (niet duurzaam).
 • Tot voor kort regelde je een VEL (vereenvoudigd label) zelf via internet. In 2021 zijn deze regels veranderd.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Westergeest die jouw huis komt bekijken en het label vaststelt.
 • Het label – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost tegenwoordig tussen de €185,00 & €370,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Westergeest

Een energielabel biedt duidelijkheid over de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Alle woningbezitters hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Wanneer jij jouw huis wilt verkopen of verhuren, moet je het definitieve energielabel regelen. Sinds kort is er een nieuwe methode wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Je moet om die reden een bevoegde energieadviseur thuis laten langskomen. Deze energie-deskundige huur je als het ware in en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. Het gevolg is dat het wel een stuk duurder is. Onderstaand bieden wij informatie over hoe je een voordelig energielabel in Westergeest kunt regelen.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Vind een energiedeskundige

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare deskundige energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Vul je postcode in (9295) om een erkend deskundige in Westergeest te zoeken.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Selecteer een specialist en kies een dag en tijdstip. Zorg dat je alle essentiële gegevens van het gebouw beschikbaar hebt. Voorbeelden zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Bezoek en berekening

  Zo’n erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis en doorloopt een lange lijst met punten. De duur van het bezoek is ongeveer 2 uur.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Westergeest maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en legt deze vast in de EP-online database.

 5. Inzicht in jouw label

  Nadat de calculatie is afgerond wordt er een PDF toegestuurd van het document met een uitgebreide samenvatting en de aanbevolen energiebesparende maatregelen. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en dien je te overhandigen verkoop- of verhuur van de woning. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Heb jij een particulier energielabel nodig?

Check alle energieadviseurs en vind de laagste prijs

De actuele kosten van een energielabel

De tarieven van een definitief energielabel variëren tussen de €135,00 en €385,00. In de tabel die je hieronder ziet bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Westergeest. Wil je dit direct regelen? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Bekijk ook adviseurs in Oudwoude, Kollumerpomp, Augsbuurt, Kollum en Drogeham. De geschatte tarieven hangen af van een aantal zaken.

 1. Het type huis (tussenwoning, villa, vrijstaand, appartement, twee-onder-een kap).
 2. De hoeveelheid arbeid (in uren) die de bouwinspecteur denkt nodig te hebben.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen).
 4. De uiteindelijk energiecoach die het werk gaat doen.
WoningtypeM2 woonoppervlakteOnkosten
Appartementje65 m2€ 179,00
Rijtjeshuis100 m2€ 202,00
Geschakelde woning160 m2€ 287,00
Losse woning175 m2€ 365,00
Prijzen woninglabel Westergeest.

Energieadviseurs in Westergeest vergelijken

Vandaag nog dit definitief energielabel aanvragen? Dan moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Westergeest. De juiste plek om deze vakmannen te treffen is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. Hier tref je gecertificeerde inspecteurs (BRL9500). Om de eerste stap te zetten bekijk je in de lijst hieronder een aantal betrouwbare partijen waar je zonder gedoe een certificaat kunt regelen voor een scherp tarief.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzamer wonen in 4 stappen

Gebruikt jouw woning veel gas en stroom, en wil jij graag verduurzamen en daarmee de energieprestatie verbeteren? Aan de hand van energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis verbouwen naar een woning met label B. De basis is altijd een goede isolatie. Daarmee geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat de warmte niet zomaar de woning uit kan. Pas als het huis goed geïsoleerd is kijk je pas naar de opties voor energie opwekken. Je kunt hier ook meer vinden over Energielabel calculeren.

Adviezen: Via de website van de overheid Verbeteruwhuis.nl bekijk je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – handige verbeteropties voor een groen energielabel. Check de potentiële besparing.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Westergeest

 • Een “groene” woning met een lagere energierekening.
 • Meer wooncomfort: het hele jaar door een aangename temperatuur in huis.
 • Het woninglabel A of B stoot minder CO-2 uit.
 • Waardevermeerdering van jouw huis.
 • Lagere hypotheekrente mogelijk.
 • Er gelden forse subsidies voor het verbouwen van een huis.
 • De energiecoach in Westergeest kent precies de huidige wet- en regelgeving.
EnergielabelBouwjaarAanpassingen
Label A2014 – 2022Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.
Label B1998 – 2007Een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1983 – 2003Zonnepanelen, na-isolatie en driedubbel glas.
Label D1972 – 1981De cv ketel vervangen voor een combiketel.
Label E1967 – 1976Woningisolatie en zonnepanelen plaatsen.
Label F1947 – 1970Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.
Label Gt/m 1926Dak-, gevel-, en vloerisolatie.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Vind de goedkoopste aanbieder en regel het binnen een paar dagen

Isoleren van de woning

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een duurzame woning. Door alle onderdelen van je huis goed te isoleren vermijd je dat gewonnen warmte verloren gaat. Daardoor gaan de stookkosten direct omlaag en krijg je een aangenaam klimaat in huis. Waar je het beste kunt beginnen is afhankelijk van de huidige isolatiewaarden. Het bouwjaar van het huis is vaak een goede indicator hiervoor. Tip: vraag ook de vorige bewoners wat er eventueel gebeurd is. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. In de lijst hieronder krijg je inzicht in de gemiddelde besparingen bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een standaard hr combiketel.

IsolatiePrijzenGasbesparingEnergiebesparing
Dakisolatie€3200 – €5200895 m3€582
Vloerisolatie€1600 – €3200250 m3€163
Spouwmuurisolatie€1050 – €2250705 m3€458
HR++ glas€1700 – €2750490 m3€318,5
Kosten en jaarlijkse opbrengsten van het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning.

Ventileren

Als een gebouw al volledig is geïsoleerd, moet je er zorg voor dragen dat de luchtstromen in het pand worden verbeterd. Ventilatie is cruciaal voor een gezond binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een optimaal binnenklimaat waarbij er constant frisse lucht wordt aangevoerd en er energie uit de vervuilde lucht wordt gehaald.

 • Winddrukgeregelde roosters: constant ventilatievolume zonder tochtvorming.
 • Losse ventilatieunit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met WTW-unit: geen last meer van koude luchtstromen door de WTW unit.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: gebruikt de warmte uit de ventilatielucht om je huis te verwarmen.

Alternatief voor CV-ketel

Het verwarmen van de woning is voor veel mensen een kostenpost. In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Overweeg een groen alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de lijst hieronder bieden we een aantal suggesties.

 • Moderne HR-combiketel: Zuinig maar ook stil, compact en veilig.
 • Een hybride warmtepomp: werkt op stroom en koppel je aan de CV-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: een woning verwarmen met energie uit lucht, bodem of grondwater.
 • Zonneboiler: zonnecollectoren verwarmen een gesloten leidingsystemen en de boiler.
 • Infraroodpanelen: geeft direct warmte af voor een aantal m2.

Investeer in zonnepanelen

Nadat je jouw woning hebt geoptimaliseerd weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. Deze energie kan je op een duurzame manier genereren door zonnepanelen te laten installeren. Ze gaan ontzettend lang mee (tot wel 30 jaar) en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in energie.
 • Een set met 10 zonnepanelen is beschikbaar vanaf €4600 en verdien je terug in gemiddeld 8 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen). Over dit stukje stroom krijg je dezelfde prijs als je betaalt aan jouw leverancier.

energielabel-westergeest-9295

Energielabel voor bedrijven

Je dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor op het moment van overdracht (koop/huur) van bedrijfspanden van 50m2 of groter. De regelgeving is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als een kantoor, zwembaden, restaurants, en publieke panden zoals een gemeentehuis. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoorruimtes? Op dat moment moet het gebouw met ingang van 2023 minimaal een energielabel C hebben. Daarbij moeten organisaties die gevestigd zijn in publieke gebouwen van 250m2 of groter het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de receptie of ingang. Bekijk ook informatie over C energielabel.

 • Bij officiële transactiemomenten van een kantoorpand is dit energielabel een dossierstuk.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor loodsen en productiehallen gelden andere regels.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In grote openbare gebouwen van meer dan 250 m2 moet het energielabel duidelijk zichtbaar voor het publiek worden opgehangen.

Lees de veelgestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat is het energielabel voor woningen?
Het energielabel geeft inzicht in de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, des te groener je woninglabel. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A/B (erg milieuvriendelijk) tot de slechtste label F/G (zeer onzuinig).

Is het energielabel verplicht?
Ja, in de situatie waarin je het huis zal gaan verhuren of verkopen dan moet je laten zien wat het definitieve energielabel is. Dit moet ook in de verkoop- of verhuuradvertentie (makelaar) staan. Ontbreekt het label, dan kun je geconfronteerd worden met een boete van €170,00.

Hoe vraag ik voor mijn huis een label aan?
Voor een officieel label moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Westergeest vragen bij je thuis te komen voor een onderzoek. Middels QBIS.nl bekijk je snel de energiespecialisten in de buurt. Een adviseur komt bij je thuis en berekent de energieprestatie van de woning. Deze expert berekent het label het registreert het definitieve label in de EP-online database. Ze versturen dit documenten via de mail en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Noardeast-Fryslân).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
De specialist controleert de leeftijd van de woning, het soort huis, de grootte en andere eigenschappen als type glas, de beschikbare isolatie, type CV-ketel en ventilatiesysteem en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Op basis van deze gegevens wordt vastgesteld hoeveel gas en stroom benodigd is voor het opwarmen en koelen van het object en in hoeverre het huis in staat is zichzelf van stroom te voorzien. Tenslotte zal de adviseur het labelletter definitief vaststellen en inschrijven.

Wat zijn de huidige kosten van een energielabel?
De onkosten van je energielabel komen uit tussen de €140,00 & €355,00. De definitieve prijs wordt berekend a.d.h.v. de omvang van de woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en andere technische informatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Westergeest is het voordeligst te realiseren door meerdere energiebedrijven onder elkaar te zetten die werkzaam zijn in de provincie Friesland.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Daarvoor surf je naar het platform energielabel.nl. Selecteer je type woning en voer jouw postcode (9295) en huisnummer in. De website toont direct het huidige label. Let op: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is geen officieel document en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief milieulabel. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Westergeest opvragen.

Plaats een reactie