Energielabel Oudwoude

Direct energielabel aanvragen

Snel een voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Oudwoude? Sinds een aantal jaren heeft elke woning een energielabel. Dit label vertelt hoeveel energie jouw woning verbruikt en biedt belangrijke maatregelen om de energierekening verder terug te dringen. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Oudwoude verplicht. Op ons energielabel-platform tref je nuttige informatie over de aanvraag van een nieuw label. Ook is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en hebben wij concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is noodzakelijk bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • Er zijn 7 niveau’s: Energielabel A of B (erg milieuvriendelijk) t/m F of G (zeer hoog verbruik).
 • Voorheen kon je zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Sinds 2021 is daar verandering in gekomen.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Oudwoude die de kenmerken van de woning bekijkt en een label opmaakt.
 • Het label – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost tegenwoordig tussen de €200,00 – €380,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Oudwoude

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande de energiezuinigheid van een woning. Alle woningbezitters verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Als je jouw woning gaat verkopen of verhuren, is een definitief energielabel noodzakelijk. Sedert 2021 is er een nieuw systeem waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet tegenwoordig een gecertificeerde energieadviseur thuis uitnodigen. Deze energie-specialist huur je als het ware in bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. Onderstaand bieden wij informatie over hoe je een voordelig energielabel in Oudwoude kunt regelen.

Snel en voordelig een energielabel aanvragen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Via het platform centraalregistertechniek.nl tref je alle bevoegde energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Zoek op adresgegevens (9294) om een erkend deskundige in Oudwoude te vergelijken.

 2. Afspraak maken en voorbereiden

  Klik op een van de aangesloten adviseurs en kies een dag en tijdstip. Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk details van de woning kunt laten zien. Bijvoorbeeld bouwtekeningen en facturen van renovaties of eerdere EPC-berekeningen.

 3. Het onderzoek

  Een erkend energiedeskundige komt thuis langs om de kenmerken van je huis vast te stellen. Deze ronde duurt plusminus 2,5 uur.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Oudwoude berekent de energieprestaties en voert de registratie door in de het EP-Online systeem.

 5. Inzicht in jouw label

  Na registratie ontvang je digitaal een PDF van het vastgestelde label inclusief alle kenmerken en adviespunten. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en dien je over te dragen in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Door middel van Mijn Overheid kun je de documentatie ook downloaden.

Alles weten over een particulier energielabel?

Vergelijk energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

Prijzen van een definitief energielabel

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel komen uit tussen de €150,00 en €385,00. In het schema hieronder bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Oudwoude. Direct een offerte? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Of bekijk adviseurs in Kollumerpomp, Augsbuurt, Kollum, Drogeham en Kootstertille. De uiteindelijke tarieven komen tot stand door een aantal variabelen.

 1. Type woning (vrijstaand, tussenwoning, appartement, villa, twee-onder-een kap).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen en andere technische informatie).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
WoningtypeAantal m2Onkosten
Studio/Appartement50 m2€ 175,00
Rijtjeshuis120 m2€ 212,00
Hoekwoning150 m2€ 288,00
Vrijstaand185 m2€ 354,00
Prijzen woninglabel Oudwoude.

Erkend deskundige in Oudwoude vergelijken

Ook direct zo’n definitief energielabel aanvragen? Om dit te realiseren contacteer je een erkend deskundige energielabel Oudwoude. Het portaal om deze inspecteur op te zoeken is www.centraalregisterTechniek.nl. Hier vind je een verwijzing naar het QBISnl register. Hierin doorzoek je deskundige specialisten (BRL9500). Om het proces in gang te zetten bekijk je in de lijst hieronder verschillende (lokale) adviseurs waar je op een gebruiksvriendelijke manier een woninginspectie kunt aanvragen tegen een scherpe prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Stappenplan voor duurzaam en energiezuinig huis

Woon jij in een milieu-onvriendelijk huis, en wil je de maandelijkse lasten verlagen door de energieprestatie te verbeteren?Met een focus op energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw omtoveren naareen label A/B/C huis. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Daarmee kan je garanderen dat zo min mogelijk warmte verloren gaat. In de volgende stap kijk je pas naar energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Je leest hier ook alle informatie over Energielabel aanpassen.

Advies: Op de informatieve website www.verbeteruwhuis.nl check je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – praktische verbeteropties voor een groen energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

Het belang van een zuinig energielabel woning Oudwoude

 • Een duurzame woning met een lagere energierekening.
 • Verbetert het comfort in huis: geen tocht of kou rondom de ramen.
 • Een woning met label B of A beperkt de CO-2 uitstoot.
 • De waarde van het huis neemt toe.
 • Mogelijk een duurzaamheidskorting bij je hypotheek.
 • De regering biedt interessante subsidies als je investeert in duurzame maatregelen.
 • De energiecoach in Oudwoude kent precies de huidige wet- en regelgeving.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2012 – 2022Warmtepomp/zonneboiler/zonnepanelen voor 100% energieneutraal.
Label B1997 – 2005Een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1986 – 1999Isoleren van de ramen (HR++ glas) en evt. warmtepomp + zonnepanelen
Label D1976 – 1984Leg de nadruk op goede degelijke vloerisolatie.
Label E1968 – 1976Isoleren en verwarmingsketel vervangen en zonnepanelen.
Label F1946 – 1965Vloer-, dak- en spouwmuurisolatie.
Label Gt/m 1943Enkel glas vervangen + isoleren.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Vergelijk adviseurs en regel het binnen een paar dagen

Woningisolatie

Isolatie is altijd de basis van een zuinige woning. Door goede isolatie van spouwmuur, dak en kruipruimte vermijd je dat de warmte naar buiten gaat. Met isolatie worden de stookkosten een stuk gunstiger en geniet je van een fijn en comfortabel binnenklimaat. Waar je het beste kunt beginnen heeft te maken met de huidige mate van isolatie. Het jaar waarin de woning is neergezet geeft een aardige indicatie. Buren, en zeker ook vorige bewoners, weten vaak ook meer. Een bouwtechnische keuring of warmtescan toont duidelijk aan waar er warmte de woning verlaat. In de lijst hieronder krijg je inzicht in de mogelijke besparing bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hoog rendement ketel.

Soort isolatiePrijzenBesparing (gas)Besparing (€/jaar)
Dakisolatie€3000 – €5800890 m3€570
Vloerisolatie€2000 – €3500245 m3€157
Spouwmuurisolatie€1400 – €2200700 m3€448
HR++ glas€1850 – €2950485 m3€310,4
De totale kosten en opbrengsten van het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning.

Ventileren

Als het huis al reeds correct geïsoleerd is, moet de focus liggen op het feit dat de luchtstromen in het pand worden verbeterd. Ventilatie is cruciaal voor een comfortabel leefklimaat. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een gezonde leefomgeving, zonder al te veel warme te verliezen.

 • Zelfregelende roosters: wordt door winddruk nauwer of zelfs helemaal gesloten.
 • Lokale ventilatie-unit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: Alle ruimtes worden even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: gebruikt de warmte uit de ventilatielucht en ondersteunt zodoende de CV-ketel.

Alternatief voor CV-ketel

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming kost in de meeste huizen veel gas. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Overweeg een groen alternatief waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. Hieronder kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Nieuwe HR107 ketel: Zuinig maar ook stil, compact en veilig.
 • Een hybride warmtepomp: perfecte tussenstap op weg naar een energieneutrale woning.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone product dat de woning verwarmt op elektriciteit.
 • Zonneboiler: zet zonlicht om in warmte voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: zorgen voor gerichte verwarming, ideaal in bijv. de badkamer.

Zonnepanelen plaatsen

Zodra je de nodige maatregelen hebt getroffen weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. De totale stroom kan je op een duurzame manier genereren door te investeren in zonnepanelen. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten het om in stroom.
 • Een set met 10 zonnepanelen kost om en nabij de €4100 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 6,5 jaar.
 • De ongebruikte stroom kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Hierover ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor jij het hebt ingekocht.

energielabel-oudwoude-9294

Alles wat je moet weten over een zakelijk energielabel

Het is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. De verplichting richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals een kantoorgebouw, zwembaden, retailpanden, en publieke gebouwen zoals bibliotheken. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoor? In dit scenario moet het pand vanaf 2023 minimaal energielabel C hebben. Daarnaast moeten winkels en bedrijven die werkzaam zijn in publieke ruimtes van 250m2 of groter dat energielabel in het zicht ophangen, zoals in de wachtruimtes / ingang. Lees ook meer over B energielabel.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van een kantoorpand is dit energielabel een dossierstuk.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor schuren en garages geldt andere wetgeving.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten met ingang van 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In grote publieke gebouwen van 250m2 of groter hoort het label zichtbaar te zijn voor bezoekers.

Vaak gestelde vragen (FAQ) over woninglabels

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabel geeft inzicht in het energieverbruik van een woning. Hoe minder je hoeft te stoken, des te groener je woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A/B (zuinig) en gaat door tot F / G (heel onzuinig).

Moet mijn huis verplicht een energielabel?
Ja, als je een gebouw in de verkoop of verhuur gaat zetten dan moet je laten zien wat de erkende deskundige van de woning vond. Deze details moet je ook tonen in de advertenties (makelaar). Is er geen label bekend, dan kun je geconfronteerd worden met een boete van €170,00.

Hoe moet ik een label aanvragen?
Voor dit document moet je een bevoegde energiedeskundige in Oudwoude vragen bij je thuis te komen voor een onderzoek. Middels QBIS.nl doorzoek je alle energiespecialisten. Deze specialist zal thuis langskomen en berekent de energieprestatie van de woning. Hij of zij kiest het label en legt deze vast in de EP-online database. De dossierstukken krijg je per mail en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Noardeast-Fryslân).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
De inspecteur kijkt naar het bouwjaar, woningtype, grootte van de woning en andere woningkenmerken zoals wat voor glas er in de ramen zit, de manieren van isoleren, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Met deze complete analyse kan uitgerekend worden hoeveel gas en stroom benodigd is voor het verwarmen en koelen van jouw woning en welk deel uit hernieuwbare bronnen komt. Uiteindelijk wordt de labelletter definitief vastgesteld.

Wat zijn de kosten van een energielabel?
De onkosten van je energielabel variëren tussen de €175,00 en €360,00. De investering wordt berekend a.d.h.v. het woonoppervlakte, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Oudwoude is over het algemeen gunstiger door diverse adviesbedrijven onder elkaar te zetten die actief zijn in de provincie Friesland.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige label in te zien kan je het beste gaan naar de overheidswebsite energielabel.nl. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en vul de postcode (9294) en het huisnummer in. Je ziet nu meteen het label en de geldigheid. Goed om te weten: is het een voorlopig energielabel? Dit telt niet als officieel woninglabel en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief huislabel. Zoek het snel uit: energielabel huis Oudwoude opvragen.

Plaats een reactie