Energielabel Leeuwarden

Direct energielabel aanvragen

Eenvoudig en betaalbaar een energielabel aanvragen voor jouw woning in Leeuwarden? Sinds 1 januari 2015 heeft elke woning een (voorlopig) energielabel gekregen. Het certificaat laat zien hoe energiezuinig jouw huis is en toont nuttige maatregelen om de woning duurzamer te laten worden. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Leeuwarden verplicht. Op dit informatieplatform bieden wij uitgebreide informatie over het opvragen, aanvragen of aanpassen van jouw label. Bovendien kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en lees je concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • De energielabels bieden inzicht in de energieprestatie van een gebouw.
 • Het is een vereiste bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A of B (laag verbruik) t/m F of G (rood, hoog verbruik).
 • In het begin kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Vanaf 2021 is er het e.e.a. gewijzigd.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Leeuwarden die de hele woning bekijkt en het label vaststelt.
 • Het certificaat – inclusief een rapport met adviespunten – kost je ongeveer tussen de €165,00 & €390,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Leeuwarden

Het energielabel vertelt iets over het energiegebruik van een woning of gebouw. Alle Nederlanders met een huis ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. Zodra je jouw huis wilt verhuren of verkopen, dan heb je een definitief energielabel nodig. Met ingang van 2021 hanteert de overheid een nieuwe werkwijze wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Je moet verplicht een gecertificeerde energieadviseur langs laten komen. Deze energie-adviseur komt langs en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Door deze nieuwe methode zijn de kosten een stuk hoger. Hierna check je hoe jij het voordelig energielabel in Leeuwarden kunt aanvragen.

In 5 stappen een energielabel aanvragen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl vind je verschillende officiële energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Vul je postcode in (8922) om een erkend deskundige in Leeuwarden te vergelijken.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Klik door naar een van de aangesloten adviseurs en probeer een afspraak in te plannen. Het is handig als je alle benodigde details van de woning paraat hebt. Zoals bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Bezoek op locatie

  Een erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Dit neemt ongeveer 2 uur in beslag.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Leeuwarden komt met een eindoordeel en legt deze vast in de EP-online database.

 5. Inzicht in jouw label

  Wanneer alles achter de rug is ontvang je digitaal een PDF van het keurmerk met daarin uitleg en verbetermogelijkheden. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en kan je overhandigen wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Vergelijk energieadviseurs en regel het snel

Kosten van een energielabel

De totale investeringen voor een definitief energielabel liggen tussen de €145,00 en €445,00. In de tabel hieronder bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Leeuwarden. Wil je een concrete prijs? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Of bekijk adviseurs in Vlieland, Terschelling, Harlingen, Waadhoeke en Súdwest-Fryslân. De totale prijzen kunnen berekend worden d.m.v. een aantal onderdelen.

 1. Het woningtype (appartement, tussenwoning, villa, hoekwoning, twee-onder-een kap).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie).
 4. De uiteindelijk energiecoach die het werk gaat doen.
WoningtypeWoonruimte (m2)Kosten
Appartement70 m2€ 177,00
Rijtjeshuis100 m2€ 207,00
Twee-onder-een kap155 m2€ 277,00
Vrijstaand200 m2€ 370,00
Prijzen woninglabel Leeuwarden.

Gecertificeerde energieadviseurs in Leeuwarden vergelijken

Snel en simpel het definitieve energielabel aanvragen? Om dit te realiseren maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel Leeuwarden. Het platform om deze inspecteur op te zoeken is www.centraalregistertechniek.nl. Hier vind je een verwijzing naar het QBISnl register. In het register vergelijk je officiële deskundigen (BRL9500). Om snel iets af te spreken vind je in onze vergelijkingstabel een aantal uitgelichte adviseurs waar je direct een woninginspectie kunt aanvragen voor gunstige prijzen.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Je huis duurzamer maken in 4 stappen

Heb je een ongunstig energielabel, en wordt het tijd om duurzamer te leven en de energieprestatie te verbeteren? Aan de hand van energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning renoveren naar een groen label (A, B of C). Het isoleren van een woning nemen we als uitgangspunt. Daarmee geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat zo min mogelijk warmte verloren gaat. In het vervolgtraject ga je aan de slag met zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Je leest hier ook alle informatie over Energiemaatschappijen.

Tip: Via het overheidsinitiatief https://www.verbeteruwhuis.nl check je – nadat je de kenmerken van jouw woning hebt ingevuld – handige verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Bekijk direct hoe jij je huis kunt verbeteren.

Voordelen van een zuinig energielabel woning Leeuwarden

 • Een zuinige woning en maandelijks lagere energiekosten.
 • Verbetert het comfort in huis: geen last van koudeval en/of tocht.
 • Een huis met het milieulabel A of B beperkt de CO-2 uitstoot.
 • Flinke toename van de woningwaarde.
 • Rentekorting (duurzaamheidskorting) bij de bank.
 • De regering biedt diverse subsidies voor de renovatie van een woning.
 • De energiecoach in Leeuwarden kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2012 – 2024Met warmtepomp en zonnepanelen een energieneutrale woning.
Label B1997 – 2007Vaak zijn zonnepanelen en warmtepomp genoeg voor label A.
Label C1985 – 2003Spouwmuur isoleren en vloer- en dakisolatie verbeteren.
Label D1974 – 1981Kijk of je de thermische schil van het huis kunt verbeteren.
Label E1969 – 1975Kruipruimte, muren, dak en vloer isoleren + zonnepanelen.
Label F1950 – 1965Dubbel glas plaatsen en isoleren van de woning.
Label Gt/m 1945Isoleren en plaatsen van dubbelglas.

Het goedkoopste energielabel voor jouw huis?

Bekijk alle aanbieders en regel direct de aanvraag van jouw woninglabel

Woningisolatie

Isolatie is altijd de basis van een milieuvriendelijke woning. Door goede isolatie van spouwmuur, dak en kruipruimte verhinder je dat de warmte in de woning verloren gaat. Hiermee bespaar je op de maandelijkse stookkosten en heb je meer wooncomfort. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren is vooral afhankelijk van de Rd-, Rc en lambdawaarde. De leeftijd van de woning is vaak een goede indicator hiervoor. Buren, en zeker ook vorige bewoners, weten vaak ook meer. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie toont duidelijk aan waar er warmte de woning verlaat. In de tabel hieronder vind je de mogelijke besparingen bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een normale hr combiketel.

Manier van isolerenTarievenBesparing gas (jaar)Kostenbesparing
Dakisolatie€3000 – €5000880 m3€634
Vloerisolatie€1800 – €3600300 m3€216
Spouwmuurisolatie€1050 – €2000725 m3€522
HR++ glas€1600 – €2900410 m3€295
Kosten en jaarlijkse opbrengsten bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

In de situatie waarbij je beschikt over een goed geïsoleerde woning, moet je zorgen dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is essentieel voor een aangenaam klimaat in huis. Zuinig en slim ventileren houdt in een gezond wooncomfort waarbij er constant frisse lucht wordt aangevoerd en er energie uit de vervuilde lucht wordt gehaald.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: wordt door winddruk nauwer of zelfs helemaal gesloten.
 • Losse ventilatieunit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met WTW: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en ondersteunt zodoende de CV-ketel.

CV-ketel vervangen

De verwarming in een huis is een kostbare aangelegenheid. Veel woning beschikken nog over een gasketel. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. In de volgende lijst bieden we een aantal suggesties.

 • Nieuwe HR107 ketel: Efficiënter en sneller je huis verwarmen.
 • Een hybride warmtepomp: een warmtepompunit die ondersteunt wordt door de HR-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: een volwaardige vervanger van de CV-ketel.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren op het dak zijn aangesloten op een gesloten leidingsysteem.
 • Infraroodpanelen: zorgen voor gerichte verwarming, ideaal in bijv. de badkamer.

Zonnepanelen op je dak

Als je de optimalisatiepunten voor jouw woning hebt aangepakt kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. De stroom die je nu nodig hebt kan je helemaal zelf opwekken met behulp van zonnepanelen op je dak. Ze gaan ontzettend lang mee (tot wel 30 jaar) en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten dit om naar gelijkstroom.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen kost om en nabij de €4900 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 7,5 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt gaat naar het net (salderen). Voor deze zonnestroom ontvang je dezelfde prijs als je zou betalen bij de energieleverancier.

energielabel-leeuwarden-8922

Informatie over zakelijke energielabels voor bedrijven

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. De noodzaak is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als een kantoor, onderwijspanden, winkels, en openbare panden zoals bibliotheken. Is het gebouw groter dan 100m2, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorgebouw? Op dat moment is het plicht dat deze gebouwen in 2023 minimaal een energielabel C hebben. Daarbij moeten organisaties die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben van minimaal 250 m2 het energielabel actief en transparant delen, bijvoorbeeld naast de receptie. Je kunt hier ook meer lezen over Energielabel A / A++.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van een bedrijfspand is een energielabel noodzakelijk.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor industriële bedrijfsruimten geldt er een ontheffing.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten met ingang van 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In grotere publieke ruimtes vanaf 250 m2 moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

De meest gestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Een energielabel biedt duidelijkheid over de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe positiever het woninglabel uitvalt. De energie-index loopt van energielabel A & B (groen label) tot F / G (minder energiezuinig).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, als je een gebouw verkoopt of verhuurt moet je aan kunnen tonen wat het label is van jouw huis is. Deze gegevens moeten vermeld worden in de advertenties (makelaar). Beschik je niet over een label, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Voor een erkend label moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Leeuwarden vragen bij je thuis te komen voor een onderzoek. Aan de hand van QBIS.nl kun jij snel een energiespecialist vinden. Deze inspecteur komt bij je thuis en loopt alle onderdelen van het huis na. Deze specialist komt met een eindoordeel en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. De dossierstukken krijg je per mail en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Leeuwarden).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
Een deskundige kijkt naar het bouwjaar, het soort huis, het aantal m2 woonoppervlakte en overige onderdelen als kozijnen (hout/kunststof) + ramen, de isolatiewerkzaamheden, type CV-ketel en ventilatiesysteem en of er bijvoorbeeld duurzame energie wordt gebruikt middels zonnepanelen of een warmtepomp. Met deze complete analyse berekent hij of zij wat de benodigde energie capaciteit is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van het object en in hoeverre het huis in staat is zichzelf van stroom te voorzien. Daarna krijg je van de expert de labelletter te horen.

Wat kost een energielabel?
De onkosten van het energielabel variëren tussen de €125,00 & €445,00. De verwachte prijs wordt bepaald door de omvang van de woning, hoeveel tijd de adviseur nodig denkt te hebben en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Leeuwarden kan jij doorgaans het meest voordelig doen door enkele energiedeskundigen onder elkaar te zetten die actief zijn binnen de provincie Friesland.

Hoe kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige score te bekijken ga je naar het platform energielabel.nl. Kies huur- of koopwoning en vul de postcode (8922) en het huisnummer in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Goed om te weten: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit telt niet als officieel woninglabel en kan je niet gebruiken als je jouw woning gaat verkopen. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief huislabel. Ga direct aan de slag: energielabel huis Leeuwarden opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie