Energielabel Lekkum

Direct energielabel aanvragen

Zonder gedoe een energielabel aanvragen voor jouw woning in Lekkum? Sinds 1 januari 2015 moet elke woning een energielabel hebben. Dit certificaat vertelt hoe milieuvriendelijk een huis is en geeft concrete mogelijkheden om de woning nog energiezuiniger te maken. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Lekkum verplicht. Op ons energielabel-platform vind je alle benodigde info over hoe je het keurmerk aanvraagt. Daarnaast bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en tref je hier handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • De energielabels bieden inzicht in de energieprestatie van een gebouw.
 • Het is noodzakelijk bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • We delen het op in 7 labels: Energielabel A & B (duurzaam) t/m F of G (heel onzuinig).
 • De laatste jaren kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. De overheid heeft dit in 2021 geactualiseerd.
 • Je plant een afspraak met een energieadviseur in Lekkum die jouw huis opneemt en het label registreert.
 • Het label – inclusief een rapport met adviespunten – kost je ongeveer tussen de €100,00 & €395,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Lekkum

Het energielabel vertelt iets over de energieprestatie van een woning. Alle huiseigenaren namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. In de situatie waarbij het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, is een definitief energielabel noodzakelijk. Per 2021 hanteert de overheid een nieuwe werkwijze waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet tegenwoordig een erkend deskundige energieadviseur uitnodigen. Deze energie-specialist komt bij je thuis en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. In het gedeelte hieronder lees je hoe jij een voordelig energielabel in Lekkum regelt.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Vind een energiedeskundige

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl tref je alle gecertificeerde energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Neem als basis je postcode (9081) om een erkend deskundige in Lekkum te zoeken.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Selecteer een adviseur en bel of mail voor een afspraak. Bereid je goed voor: zorg dat je alle actuele gegevens van jouw huis paraat hebt. Bijvoorbeeld bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. Bezoek en berekening

  Zo’n erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Je kunt bij deze rondgang aanwezig zijn.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in Lekkum kiest het label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Database met labels bekijken

  Na registratie wordt er een PDF toegestuurd van het keurmerk met daarin uitleg en verbeterpunten van de woning. Het label is 10 jaar geldig en moet je laten zien bij de verkoop van de woning. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Een particulier energielabel nodig?

Bekijk energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

Kosten definitief energielabel vergelijken

De onkosten voor een definitief energielabel liggen vaak tussen de €200,00 en €375,00. In de vergelijker hieronder vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Lekkum. Wil je een concrete prijs? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Of bekijk adviseurs in St.-Jacobiparochie, Oudebildtzijl, Vrouwenparochie, St.-Annaparochie en Westhoek. De offerte kosten worden berekend middels verschillende aspecten.

 1. Type en leeftijd woning (hoekwoning, tussenwoning, appartement, villa, vrijstaand).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen en installatietechnische gegevens).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
WoningM2 woonoppervlakteTariefschatting
Appartementje80 m2€ 185,00
Tussenwoning115 m2€ 215,00
Geschakelde woning145 m2€ 289,00
Losse woning185 m2€ 350,00
Gemiddelde kosten woninglabel Lekkum.

De beste energieadviseurs in Lekkum vergelijken

Goedkoop en snel dit definitief energielabel aanvragen? Daarvoor moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Lekkum. De website om deze inspecteur op te zoeken is CentraalregisterTechniek.nl. Daar vind je het QBISnl register. Daar vind je gecertificeerde adviseurs (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding vind je in onze vergelijkingstabel diverse (landelijke) experts waar je direct een woninglabel kunt aanvragen voor een aantrekkelijk tarieven.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Energieprestaties van mijn woning verbeteren

Gebruikt jouw woning veel gas en stroom, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Door gebruik te maken van energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning omtoveren naareen label-B huis. Start altijd met de juiste isolatie. Daarmee zorg je dat de gewonnen warmte niet zomaar de woning verlaat. Bij de fase daaropvolgend ga je juist verder in op de mogelijkheden voor energieopwekking. Op deze website lees je ook meer over D energielabel.

Adviezen: Via het platform www.verbeteruwhuis.nl bekijk je – nadat je jouw woning hebt omschreven – praktische verbeteropties voor een groen energielabel. Bezoek de website en doe de check.

Het gemak van een zuinig energielabel woning Lekkum

 • Een zuinig huis met een lagere energierekening.
 • Extra comfort in huis: het hele jaar door een aangename temperatuur in huis.
 • Een woning met label A of B draagt bij aan een beter milieu.
 • Tot wel 20% hogere woningwaarde.
 • Groene woningen krijgen een duurzaamheidskorting van de bank.
 • De regering biedt zeer aantrekkelijke subsidies voor het verduurzamen van jouw woning.
 • De energiecoach in Lekkum kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2012 – 2023Volledig elektrische warmtepomp + zonnepanelen plaatsen.
Label B2002 – 2004Met zonnepanelen en warmtepomp naar label A.
Label C1987 – 1999Loop alle achterstallige isolatie na, en kijken naar een zonneboiler.
Label D1976 – 1981Naïsoleren van vloer, gevel en dak.
Label E1969 – 1975Enkel glas vervangen + isoleren en zonnepanelen.
Label F1951 – 1969Een moderne HR-ketel en isoleren.
Label Gt/m 1927Dak-, vloer- en muurisolatie en dubbelglas.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Bekijk alle adviseurs en regel het nog deze week

Isoleren

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een label A of B woning. Door goede isolatie van spouwmuur, dak en kruipruimte voorkom je dat de warmte in de woning naar buiten ontsnapt. Met isolatie dalen de stookkosten in de winter en heb je een gezond wooncomfort. Waar je het beste kunt beginnen heeft te maken met de huidige mate van isolatie. Het bouwjaar van de woning zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Vraag ook wat de vorige eigenaar heeft gedaan. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden toont plaatsen waar isolatie ontbreekt. In het schema hierna bekijk je de gemiddelde besparingen voor een doorsnee woning met een normale hr combiketel.

Isolatie keuzeKostenBesparing gas (m3)Besparing p/jaar
Dakisolatie€3600 – €55001175 m3€811
Vloerisolatie€1300 – €3300320 m3€221
Spouwmuurisolatie€1500 – €2200745 m3€514
HR++ glas€1500 – €3000390 m3€269,1
Tarieven en besparingen bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

Als je huis een goede isolatie heeft, moet je zorgen dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is belangrijk voor een aangename leefomgeving. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een prettige leefomgeving zonder veel energieverlies.

 • Zelfregelende roosters: Bij veel wind wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Losse ventilatieunit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met WTW-unit: een gesloten ventilatiesysteem dat bestaat uit een ventilator en een warmte terugwin unit (WTW).
 • Ventilatiewarmtepomp met HR:ketel: profiteert van warmte uit de ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

Het verwarmen van de woning kost in de meeste huizen veel gas. De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Je kunt kijken naar een zuinig systeem waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. In de lijst hieronder vind je een aantal systemen.

 • Moderne HR-combiketel: Iets duurder in aanschaf maar veel efficiënter.
 • Een hybride warmtepomp: eenvoudig te installeren systeem in hybride setting met de CV.
 • Een all-electric warmtepomp: de aardgasaansluiting kan helemaal de deur uit.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren zetten energie om in warmte.
 • Infraroodpanelen: lokaal verwarmen met een gunstig energieverbruik.

Zonnepanelen op je dak

Nadat je de optimalisatiepunten voor jouw woning hebt aangepakt weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. De stroom die je nu nodig hebt kan je zelf opwekken met zonnepanelen op het dak. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten dit om naar gelijkstroom.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen kost om en nabij de €5000 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 6,5 jaar.
 • De stroom die over is en je niet verbruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Hierover ontvang je dezelfde prijs als jij betaalt aan de leverancier, je streept het dus tegen elkaar weg.

energielabel-lekkum-9081

Energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Een actueel en definitief energielabel voor het kantoor is noodzakelijk wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). De regelgeving richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals kantoorruimtes, onderwijsgebouwen, winkelcentrums, en openbare panden zoals een gemeentehuis. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoorgebouw? In dat geval moet het pand vanaf 2023 beschikken over een energielabel C. Daarbij moeten bedrijven en organisaties die gevestigd zijn in publieke gebouwen vanaf 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, bijvoorbeeld naast de receptie. Op deze website lees je ook alles over Energielabel voor bedrijfspand.

 • Bij officiële transactiemomenten van zakelijke panden is een energielabel noodzakelijk.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor schuren en garages geldt er op dit moment geen verplichting.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (minimaal 50% als kantoor) moeten per 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In publieke (bedrijfs)ruimtes van 250m2 of groter moet het energielabel duidelijk zichtbaar voor het publiek worden opgehangen.

Meer informatie over het woninglabel in onze FAQ

Wat doet een energielabel?
Het energielabel geeft een beeld van de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, hoe aantrekkelijker het woninglabel wordt. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A & B (groen label) en gaat verder tot F en G (relatief hoog gebruik).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, in de situatie waarin je het huis zal gaan verhuren of verkopen moet je inzicht bieden in wat de erkende deskundige van de woning vond. Deze gegevens moeten vermeld worden in de advertenties (makelaar). Is het definitieve label niet aantoonbaar, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Op welke wijze kan ik een label aanvragen?
Hiervoor moet je een vakbekwame energiedeskundige in Lekkum thuis laten komen. Aan de hand van QBIS.nl kan je een energiespecialist zoeken. De inspecteur zal thuis langskomen en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Deze persoon berekent de energieprestaties en registreert deze in de database EP-Online. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Leeuwarden).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
De deskundige kijkt naar het bouwjaar van het gebouw, woningtype, grootte van de woning en andere aspecten als type glas, de mate van isolatie, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en de aanwezige systemen voor energieopwekking (zonnecellen / warmtepomp). Op basis daarvan berekent de deskundige hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor het verwarmen en koelen van het appartement en welk deel uit hernieuwbare bronnen komt. Vervolgens zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Hoeveel geld ben ik kwijt aan een energielabel?
De kosten van het energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €140,00 & €365,00. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door het woonoppervlakte, hoeveel uur de expert er mee bezig is en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Lekkum doe je door vele adviesbedrijven te gaan vergelijken die actief zijn rondom de provincie Friesland.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Om jouw huidige label in te zien ga je naar het platform energielabel.nl. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en vul de postcode (9081) en het huisnummer in de zoekbalk in. Je ziet nu meteen het label en de geldigheid. Waarschuwing: is het een voorlopig energielabel? Dit is geen geldig document en kan je dus niet gebruiken. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief label. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Lekkum opvragen.

Plaats een reactie