Energielabel Jellum

Direct energielabel aanvragen

Snel en voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Jellum? Vanaf 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Het keurmerk geeft een indicatie van hoe zuinig jouw woning is en geeft nuttige verbetermogelijkheden om het nog zuiniger te maken. Wil je jouw huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Jellum verplicht. Op deze pagina communiceren wij praktische informatie over het aanvragen van een nieuw certificaat. Daarnaast is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en hebben wij handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is verplicht bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • We delen het op in 7 klassen: Energielabel A & B (zeer zuinig) t/m F en G (niet milieuvriendelijk).
 • Tot eind 2020 kon je zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Per 2021 zit dit iets anders in elkaar.
 • Je moet nu een afspraak maken met de energieadviseur in Jellum die het huis inspecteert en een label opmaakt.
 • Het certificaat – inclusief een rapport met adviespunten – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €125,00 & €355,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Jellum

Het energielabel vertelt iets over de energieprestatie van een woning. Alle huiseigenaren hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Zodra je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Met ingang van 2021 is er een nieuwe manier waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet om die reden een vakbekwame energieadviseur thuis laten komen. Deze specialist bezoekt jou op locatie bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. Hieronder bekijk je hoe je het voordelig energielabel in Jellum kunt regelen.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Zoek naar een energiedeskundige

  Via centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle officiële energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (9026) om een erkend deskundige in Jellum te zoeken.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Contacteer een energiedeskundige en kies een dag en tijdstip. Het is handig als je alle benodigde gegevens van jouw huis paraat hebt. Je kunt denken aan bouwtekeningen en facturen van renovaties of eerdere EPC-berekeningen.

 3. Inventarisatie

  Zo’n erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis en inspecteert de gehele woning. Hieraan is hij ongeveer 1,5 tot 2,5 uur kwijt.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Jellum beslist uiteindelijk wat het label moet worden en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Database met labels bekijken

  Na afloop van de inspectie krijg je een digitaal document (PDF) van het certificaat met alle kenmerken en opties om de woning zuiniger te maken. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en dien je te overhandigen wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Een particulier energielabel nodig?

Vergelijk energieadviseurs en vind de laagste prijs

Kosten definitief energielabel vergelijken

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €105,00 en €365,00. In het overzicht hieronder tref je de huidige kosten van een energielabel deskundige Jellum. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Check ook adviseurs in Bears, Weidum, Jorwert, Mantgum en Easterwierrum. De offerte tarieven worden berekend middels een aantal aspecten.

 1. Het woningtype (villa, tussenwoning, hoekwoning, appartement, vrijstaand).
 2. De tijd (in uren) die de bouwinspecteur bezig is.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen en andere technische informatie).
 4. De gekozen energiecoach en het bijbehorende tarief.
WoningGrootteGeschatte kosten
Appartement75 m2€ 160,00
Rijtjeshuis120 m2€ 204,00
Twee-onder-een kap150 m2€ 290,00
Losse woning190 m2€ 374,00
Geschatte kosten woninglabel Jellum.

De beste energieadviseurs in Jellum vergelijken

Deze week dit definitief energielabel aanvragen? Dan ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Jellum. De juiste plek om deze inspecteur op te zoeken is CentraalregisterTechniek.nl. Je kunt vanuit hier doorklikken naar het QBISnl register. In het register tref je gecertificeerde adviseurs (BRL9500). Om het proces in gang te zetten bekijk je in de lijst hieronder diverse (landelijke) experts waar je eenvoudig een woninginspectie kunt aanvragen tegen een gunstige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Je woning verduurzamen in 4 stappen

Heb jij een label E, F of G woning, en wil je de maandelijkse lasten verlagen door de energieprestatie te verbeteren?Middels de juiste energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis verduurzamen tot een woning met label B. Start altijd met de juiste isolatie. Zo zorg je ervoor dat de warmte ook echt in de woning blijft. Pas als het huis goed geïsoleerd is verleggen we de focus op eigen energieopwekking. Op deze website lees je ook meer over Energielabel verbeteren.

Noot: Op de onafhankelijke website Verbeteruwhuis.nl ontdek je – na het beantwoorden van wat vragen – gerichte verbeteropties voor een beter energielabel. Check de potentiële besparing.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Jellum

 • Een duurzame woning en een structureel lage energierekening.
 • Een optimale leefomgeving: het hele jaar een aangename temperatuur in huis.
 • Een woning met label A of B is goed voor het klimaat want stoot minder CO2 uit.
 • De waarde van jouw woning neemt toe.
 • Sommige banken verstrekken een rentekorting.
 • De regering biedt gunstige subsidies op het moment dat je jouw huis verduurzaamt.
 • De energiecoach in Jellum kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarAanpassingen
Label A2010 – 2024Zelfvoorzienende woning met zonnepanelen en warmtepomp.
Label B1998 – 2008Een warmtepomp en/of zonnepanelen laten installeren.
Label C1988 – 2002Leg de nadruk op muurisolatie en laat zonnepanelen leggen.
Label D1972 – 1980Isolatie van cv-leidingen in onverwarmde ruimtes.
Label E1967 – 1977Plaatsen van zonnepanelen en isolatie.
Label F1947 – 1969Een moderne HR-ketel en isoleren.
Label Gt/m 1932Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Bekijk alle specialisten en regel het binnen een paar dagen

Isoleer je woning

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een energiezuinige woning. Door goede isolatie van vloeren, muren en dak voorkom je dat de gerealiseerde warmte de woning ontglipt. Zo worden de stookkosten een stuk gunstiger en krijg je een comfortabel binnenklimaat. Waar je het beste kunt beginnen is vooral afhankelijk van de manier waarop je huis nu is geïsoleerd. Het bouwjaar van de woning zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Je kunt ook de vorige bewoners vragen wat zij aan isolatie gedaan hebben. Een bouwtechnische keuring of warmtescan toont plaatsen waar isolatie ontbreekt. In onderstaand schema zoek je eenvoudig naar de potentiële besparing bij een normale eengezinswoning met een normale hr combiketel.

Isolatie keuzeTarievenBesparing GasBesparing (€/jaar)
Dakisolatie€3300 – €54001000 m3€670
Vloerisolatie€2000 – €3700345 m3€231
Spouwmuurisolatie€1400 – €2050855 m3€573
HR++ glas€2000 – €2800430 m3€288,1
Onkosten en opbrengsten bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

Indien een gebouw al volledig is geïsoleerd, is het aan te raden dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is essentieel voor een aangenaam wooncomfort. Zuinig en slim ventileren houdt in een gezond klimaat in huis waarbij de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht, wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelende roosters: wordt door winddruk nauwer of zelfs helemaal gesloten.
 • Lokale ventilatie-unit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: Alle ruimtes worden even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: maakt gebruik van de warme ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming.

CV-ketel vervangen voor duurzaam alternatief

Een huis verwarmen is een kostbare aangelegenheid. Veel woning beschikken nog over een gasketel. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. Hieronder bekijk je de meeste populaire optie.

 • Moderne HR-combiketel: een veel hoger rendement dan traditionele CV-ketels.
 • Een hybride warmtepomp: een warmtepompunit die ondersteunt wordt door de HR-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: geen ketel meer, uitsluitend een stand-alone pompsysteem.
 • Zonneboiler: zorgt op een duurzame manier voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: een comfortabele warmte zonder energieverlies.

Zonnepanelen aanschaffen

Wanneer je jouw woning hebt geoptimaliseerd kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. Deze stroom kan je zelf genereren door te investeren in zonnepanelen. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en de geschatte terugverdientijd is maar 7 jaar.

 • Zonnepanelen wekken stroom op bij daglicht.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen is er al vanaf €4900 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 7 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Daarvoor ontvang je dezelfde prijs als waarvoor jij het hebt ingekocht.

energielabel-jellum-9026

Energielabels voor bedrijfspanden

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht op het moment van overdracht (koop/huur) van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). Deze regelgeving is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als kantoorruimtes, universiteitsgebouwen, showrooms, en publieke gebouwen zoals bibliotheken. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoor? In dit scenario moeten deze panden per 2023 ten minste energielabel C hebben. Tevens moeten winkels en bedrijven in publieke gebouwen van meer dan 250 m2 het energielabel actief en transparant delen, zoals in de ontvangsthal. Lees ook meer over Energielabel B.

 • Bij de notariële overdracht van een kantoorpand is zo’n energielabel een vereiste.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor panden met een industriefunctie is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten vanaf 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In openbare panden van meer dan 250 m2 moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

FAQ – Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat is een energielabel?
Het energielabel maakt duidelijk de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, hoe beter het woninglabel is. De energie-index start bij energielabel A of B (heel zuinig) tot en met de slechtste label F/G (hoog energieverbruik).

Is het energielabel verplicht?
Ja, wanneer jij het huis gaat verkopen of verhuren moet je inzicht bieden in wat de huidige energie staat van de woning is. Dit moet ook in de verkoop- of verhuuradvertentie (makelaar) staan. Is het definitieve label niet aantoonbaar, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Hoe vraag je een label aan?
Voor een erkend label moet je een bekwame energiedeskundige in Jellum bij je thuis laten komen voor een inspectie. Op de website QBIS.nl kan je een energiespecialist zoeken. Een adviseur komt langs en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. De adviseur rekent alles door, bepaalt het label en voert deze ook in de database EP-online in. De dossierstukken krijg je per mail en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Leeuwarden).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
De specialist kijkt naar het jaar waarin het gebouw is neergezet, het soort gebouw, oppervlakte en belangrijke aspecten zoals kozijnen (hout/kunststof) + ramen, de manieren van isoleren, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en of er zonnepanelen of een warmtepomp aanwezig zijn. Middels deze documentatie berekent de deskundige hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van een gebouw en wat het aandeel van duurzame energie is. Hierna zal de adviseur het labelletter definitief vaststellen en inschrijven.

Wat is het tarief van een energielabel?
De onkosten van je energielabel komen uit tussen de €105,00 en €385,00. De totale kostprijs is afhankelijk van de omvang van de woning, de hoeveelheid uren die de expert bezig is en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Jellum kan je goedkoper doen door velerlei energiebedrijven te contacteren die opereren in en rondom de provincie Friesland.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Daarvoor kan je het beste gaan naar energielabel.nl van de overheid. Selecteer je type woning en voer jouw postcode (9026) en het huisnummer in. Je ziet nu meteen het label en de geldigheid. Kijk uit: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en wordt dus ook niet geaccepteerd bij een verkoop of verhuur. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitief huislabel. Zoek het snel uit: energielabel huis Jellum opvragen.

Plaats een reactie