Energielabel Mantgum

Direct energielabel aanvragen

Snel en voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Mantgum? Per 1 januari 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Het keurmerk vertelt hoe milieuvriendelijk een huis is en toont handige opties om de woning duurzamer te laten worden. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Mantgum verplicht. Op deze pagina ontdek je uitgebreide info over de aanvraag van een nieuw label. Daarnaast kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en kan je aan de slag met handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Het energielabel helpt je om je huis zuiniger en comfortabeler te maken.
 • Sinds 2015 is het verplicht bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • We delen het op in 7 labels: Energielabel A/B (erg zuinig) t/m F & G (vervuilend).
 • In het begin kon je zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Dit beleid is in 2021 gewijzigd.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Mantgum die de hele woning bekijkt en een label opmaakt.
 • Het keurmerk – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost tegenwoordig tussen de €100,00 & €405,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Mantgum

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle woningen in Nederland ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. Wanneer je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan is een definitief energielabel verplicht. In 2021 werkt men met een nieuwe bepalingsmethode die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet dus een officiële energieadviseur bij je thuis laten komen. Deze energie-vakman komt bij je thuis en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. Het gevolg is dat het wel een stuk duurder is. Hieronder check je hoe je een voordelig energielabel in Mantgum kunt regelen.

In 5 stappen een energielabel aanvragen voor je huis

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen registreren. Vul je postcode in (9022) om een erkend deskundige in Mantgum op te sporen.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Kies een specialist en kies een dag en tijdstip. Zorg dat je alle essentiële details van de woning kunt laten zien. Denk aan bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. Het onderzoek

  Deze erkend energiedeskundige komt thuis langs en inspecteert de gehele woning. Hij of zij zal ongeveer 2 uur bezig zijn.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Mantgum stelt het label vast en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Nieuwe label opvragen

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan ontvangt men per email een PDF van het keurmerk met alle kenmerken en verbetermogelijkheden. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en kan je overhandigen op het moment dat je gaat verkopen. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Zoek naar energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

Kosten definitief energielabel vergelijken

De totale investeringen voor een definitief energielabel variëren tussen de €190,00 en €350,00. In het bijgesloten overzicht bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Mantgum. Direct een aanvraag doen? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Bekijk ook adviseurs in Easterwierrum, Tersoal, Poppenwier, Raerd en Jirnsum. De totale kosten worden gecalculeerd a.d.h.v. een aantal variabelen.

 1. Het soort huis (tussenwoning, hoekwoning, vrijstaand, villa, appartement).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen).
 4. De gekozen energiecoach en het bijbehorende tarief.
Type woningAantal m2Prijzen
Klein appartement80 m2€ 160,00
Tussenwoning115 m2€ 222,00
Hoekwoning165 m2€ 288,00
Villa175 m2€ 352,00
Kostenoverzicht woninglabel Mantgum.

Toonaangevende energieadviseurs in Mantgum vergelijken

Vandaag nog een definitief energielabel aanvragen? Dan moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Mantgum. De website om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is centraalregisterTechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. In deze database vind je deskundige vakmannen (BRL9500). Om het proces in gang te zetten tref je in de tabel hieronder meerdere erkende bureaus waar je vrij eenvoudig een woninglabel kunt aanvragen tegen een scherpe prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Mijn woning verbeteren in 4 stappen

Woon jij in een milieu-onvriendelijk huis, en wordt het tijd om duurzamer te leven en de energieprestatie te verbeteren? Met een focus op energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis optimaliseren naar een huis met label A of B. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Hierdoor zorg je ervoor dat de gewonnen warmte niet zomaar de woning verlaat. In de volgende stap ga je juist verder in op energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Op deze website lees je ook meer over Goedkoopste energielabel.

Adviezen: Op de website https://www.verbeteruwhuis.nl check je – na het beantwoorden van wat vragen – praktische verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Voer de check uit.

Voordelen van een zuinig energielabel woning Mantgum

 • Een energiezuinig huis en besparen op de energierekening.
 • Een gezond binnenklimaat: geen tocht en kou bij de ramen.
 • Een woning met label A of B is goed voor het milieu.
 • Flinke toename van de woningwaarde.
 • Lagere hypotheekrente mogelijk.
 • De regering biedt interessante subsidies op het moment dat je jouw huis verduurzaamt.
 • De energiecoach in Mantgum kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2009 – 2023Investeer in nieuwe technologieën voor energieopwekking.
Label B1997 – 2004Zonnepanelen en hybride warmtepomp.
Label C1985 – 2004Triple glas, zonnepanelen + evt. spouwmuurisolatie
Label D1974 – 1985Leg de nadruk op goede degelijke vloerisolatie.
Label E1967 – 1977Dubbel glas plaatsen en isoleren plus zonnepanelen.
Label F1950 – 1967Dak-, vloer- en muurisolatie en dubbelglas.
Label Gt/m 1927Vooral dubbelglas en isolatie.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk de experts en regel direct de aanvraag van jouw woninglabel

Woning isoleren

Isolatie is altijd de basis van een energiezuinig huis. Dankzij goede isolatie verhinder je dat warme lucht de woning ontglipt. Zo zullen de stookkosten verminderen en krijg je een prettig klimaat in huis. Waar je moet starten is vooral afhankelijk van de actuele isolatie die is toegepast. Het bouwjaar van het huis vertelt al veel over de isolatiewaardes. Je kunt ook navraag doen bij vorige bewoners of mensen uit de straat. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek laat zien waar isolatie zinvol is. In de tabel hieronder vind je de mogelijke besparingen voor een gemiddelde eengezinswoning met een hr combiketel.

IsolatieKostenBesparing gas (jaar)Besparing (€/jaar)
Dakisolatie€3800 – €6000980 m3€725
Vloerisolatie€2000 – €3900325 m3€241
Spouwmuurisolatie€1050 – €2250835 m3€618
HR++ glas€1500 – €2500410 m3€303,4
Investering en opbrengsten bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

In de situatie waarbij het huis al reeds correct geïsoleerd is, moet de focus liggen op het feit dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een prettig klimaat in huis zonder dat je veel energie verliest.

 • Zelfregelende roosters: wordt door winddruk nauwer of zelfs helemaal gesloten.
 • Losse ventilatieunit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met WTW-unit: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en kan hiervoor een huis verwarmen.

Alternatieven van de CV-ketel

Het verwarmen van de woning vergt veel energie, met name gas. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Je kunt kijken naar een zuinig systeem waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In onderstaande lijst vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Nieuwe HR107 ketel: is efficiënter en verbruikt veel minder gas.
 • Een hybride warmtepomp: combinatie van een cv-ketel met een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone systeem dat volledig op stroom werk.
 • Zonneboiler: systeem met boiler en zonnecollectoren voor de CV en tapwater.
 • Infraroodpanelen: geeft direct warmte af voor een aantal m2.

Zonnepanelen aanschaffen

Op het moment dat je jouw woning hebt geoptimaliseerd kan je de totale stroombehoefte berekenen. De totale stroom kan je op een duurzame manier genereren door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. De huidige panelen gaan gemakkelijk 30 jaar of langer mee en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen het licht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen kost om en nabij de €4100 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 7 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt gaat naar het net (salderen). Daarvoor krijg je dezelfde prijs als waarvoor jij het hebt ingekocht.

energielabel-mantgum-9022

Energielabel bedrijfspanden en gebouwen

Je dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). De verordening is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als kantoorgebouwen, onderwijsgebouwen, hotels, en publieke panden zoals stations. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorruimtes? In dat kader is het plicht dat deze gebouwen in 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Daarbij moeten organisaties in publieke gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, zoals in de wachtruimtes / ingang. Op deze website vind je ook alles over Energielabel berekenen.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van zakelijke gebouwen is zo’n energielabel een vereiste.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor opslagruimtes en loodsen is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten per 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In openbare (bedrijfs)ruimtes van minimaal 250 m2 moet dit label duidelijk in het zicht worden opgehangen.

FAQ met veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Een energielabel biedt duidelijkheid over de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, hoe aantrekkelijker het woninglabel wordt. Deze energie-index begint bij energielabel A & B (zeer zuinig) en loopt op tot G (hoog verbruik).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, op het moment je een woning verhuurt of verkoopt dan moet je laten zien wat het definitieve energielabel is. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Beschik je niet over een label, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe kan ik een label voor mijn woning aanvragen?
Hiervoor moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Mantgum bij je thuis laten komen. Via het platform QBIS.nl kan je een energiespecialist zoeken. Deze inspecteur bezoekt jou op locatie en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Hij of zij bepaalt het uiteindelijke label en legt deze vast in de EP-online database. Je ontvangt digitaal alle dossiers en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Leeuwarden).

Wat bepaalt mijn energielabel?
Een expert analyseert het bouwjaar van het gebouw, woningtype, m2 woonoppervlakte en belangrijke aspecten zoals HR ++ glas en kozijnen, mate van isolatie, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en of het huis een warmtepomp of zonnepanelen heeft. Middels deze documentatie kan uitgerekend worden hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor het opwarmen en koelen van de woning en wat het aandeel van duurzame energie is. Hierna wordt het labelletter geregistreerd.

Wat zijn de huidige kosten van een energielabel?
De prijzen van je energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €130,00 en €390,00. De prijsindicatie ligt aan het soort woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Mantgum kan je goedkoper doen door diverse adviesbedrijven te contacteren die werkzaam zijn rondom de provincie Friesland.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Daarvoor ga je naar www.energielabel.nl. Selecteer koop- of huurwoning en vul de postcode (9022) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. De website toont direct het huidige label. Waarschuwing: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitief woninglabel. Wacht niet langer: energielabel huis Mantgum opvragen.

Plaats een reactie