Energielabel Poppenwier

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Poppenwier? Vanaf 1 januari 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Het label vertelt hoe zuinig jouw woning is en geeft praktische opties om het te verduurzamen. Ga je je huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Poppenwier verplicht. Op Energielabelprijzen.nl vind je alle benodigde info over hoe je het label aanvraagt. Verder is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en hebben wij concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Het energielabel maakt duidelijk wat de huidige staat van de woning is.
 • Sinds 2015 is het verplicht bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A/B (laag verbruik) t/m F/G (relatief hoog gebruik).
 • De laatste jaren kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Helaas werkt dit nu iets anders.
 • Je regelt dit tegenwoordig via een energieadviseur in Poppenwier die jouw huis opneemt en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het document – inclusief concrete verbeterpunten – kost gemiddeld tussen de €115,00 – €440,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Poppenwier

Het energielabel geeft een indicatie van de energiezuinigheid van een woning. Alle woningen in Nederland kregen in 2015 automatisch een voorlopig energielabel. Als je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Vanaf 2021 is er een nieuwe manier waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet om die reden een officiële energieadviseur verzoeken langs te komen. Deze energie-vakman zal thuis langskomen en doorloopt een lange lijst met punten. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. In het volgende overzicht bekijk je hoe je zo’n voordelig energielabel in Poppenwier kunt regelen.

In vijf stappen het energielabel aanvragen

 1. Vind een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare erkend deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen registreren. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (9013) om een erkend deskundige in Poppenwier op te vragen.

 2. Voorbereiding

  Ga vervolgens verder naar een energie-specialist en overleg een moment dat hij of zij kan langskomen. Zorg dat je zoveel mogelijk gegevens van jouw huis paraat hebt. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. Bezoek op locatie

  Zo’n erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis en bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Poppenwier berekent het label en legt deze vast in de EP-online database.

 5. Database met labels bekijken

  Na registratie krijg jij per mail een PDF van het vastgestelde label inclusief alle kenmerken en een rapport met adviespunten. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en moet je laten zien in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Een particulier energielabel nodig?

Bekijk energieadviseurs en regel het snel

Prijzen van een definitief energielabel

De kosten van een definitief energielabel variëren tussen de €195,00 – €385,00. In het bijgesloten overzicht bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Poppenwier. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Zoek ook adviseurs in Raerd, Jirnsum, Friens, Reduzum en Idaerd. De definitieve tarieven kunnen berekend worden d.m.v. meerdere aspecten.

 1. Het type woning (appartement, twee-onder-een kap, vrijstaand, hoekwoning, villa).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen).
 4. De energiecoach waar je mee in zee gaat.
Categorie woningWoonruimte (m2)Geschatte kosten
Appartement80 m2€ 168,00
Rijtjeswoning130 m2€ 209,00
Geschakelde woning150 m2€ 276,00
Losse woning175 m2€ 370,00
Geschatte kosten woninglabel Poppenwier.

Bekwame energieadviseurs in Poppenwier vergelijken

Wil jij snel dit definitief energielabel aanvragen? Hiervoor moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Poppenwier. De officiële website om een energieadviseur te zoeken is www.centraalregistertechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. Op deze plek doorzoek je bekwame inspecteurs (BRL9500). Voor een voordelige keuze tref je in de tabel hieronder een aantal betrouwbare partijen waar je eenvoudig een certificaat kunt regelen voor een aantrekkelijk tarieven.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Je huis duurzamer maken in 4 stappen

Heeft jouw huis een hoog energieverbruik, en wil jij graag iets doen aan de energieprestatie? Door te kiezen voor energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning optimaliseren naar een woning met label B. Start altijd met de juiste isolatie. Daardoor kan je garanderen dat de woning niet onnodig warmte laat ontsnappen. In de volgende stap leg je de nadruk op de opties voor energie opwekken. Je leest hier ook alle informatie over Energie-Index.

Tips: Via het overheidsinitiatief www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je de kenmerken van jouw woning hebt ingevuld – gerichte verbeteropties voor een groen energielabel. Doe hier de check.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Poppenwier

 • Een zuinige woning en besparen op de energierekening.
 • Meer wooncomfort: geen last van koudeval en/of tocht.
 • Een label B- of A woning hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • Huizen met een groen label zijn meer waard.
 • Steeds vaker recht op korting op de hypotheekrente.
 • De regering biedt gunstige subsidies om een gebouw duurzaam te maken.
 • De energiecoach in Poppenwier kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2012 – 2024Voornamelijk bijhouden / onderhouden van de systemen.
Label B2001 – 2004Met zonnepanelen en warmtepomp naar label A.
Label C1986 – 2001Kies voor nieuw glas, installeer zonnepanelen en isoleer het dak.
Label D1976 – 1980Vervang het glas en probeer de leidingen te isoleren.
Label E1967 – 1974Nieuwe ketel, isolatie en zonnepanelen.
Label F1950 – 1969Kruipruimte, muren, dak en vloer isoleren.
Label Gt/m 1940Isoleren en het plaatsen van dubbelglas.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk de aangesloten adviseurs en regel het nog deze week

Woning isoleren

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een energiezuinig huis. Met grondige isolatie vermijd je dat warme lucht naar buiten ontsnapt. Daardoor ben je minder kwijt aan stookkosten en heb je een optimaal wooncomfort. Waar je het beste kunt beginnen is vooral afhankelijk van wat er nu allemaal al aan isolatie is gedaan. Het bouwjaar van het huis vertelt al veel over de isolatiewaardes. Je kunt ook de vorige bewoners vragen wat zij aan isolatie gedaan hebben. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. In de tabel hieronder bieden wij de besparingen die mogelijk gerealiseerd kan worden voor een doorsnee woning met een hoogrendementsketel.

Type isolatiePrijzenGasbesparing p/jaarBesparing
Dakisolatie€3600 – €5500965 m3€685
Vloerisolatie€1300 – €3500310 m3€220
Spouwmuurisolatie€1050 – €2450820 m3€582
HR++ glas€1650 – €2600395 m3€280,45
Kosten en jaarlijkse opbrengsten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

Op het moment dat een gebouw al volledig is geïsoleerd, is het aan te raden dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is noodzakelijk voor een aangenaam wooncomfort. Slim en zuinig ventileren betekent een prettig binnenklimaat, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelend rooster: rooster in ramen of deuren zorgen voor schone lucht.
 • Losse ventilatieunit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: een systeem dat lucht aanvoer en afvoert waarbij de warmte wordt behouden.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: gebruikt de warmte uit de ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw.

Alternatief voor CV-ketel

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming vergt veel energie, met name gas. De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. Hieronder bieden we een aantal suggesties.

 • Nieuwe HR107 ketel: Bespaart meer dan 10% op het gasverbruik.
 • Een hybride warmtepomp: een warmtepompunit die ondersteunt wordt door de HR-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: een volwaardige vervanger van de CV-ketel.
 • Zonneboiler: zorgt op een duurzame manier voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: een comfortabele warmte zonder energieverlies.

Investeer in zonnepanelen

Zodra je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst kan je de totale stroombehoefte berekenen. Deze stroom kan je zelf genereren met zonnepanelen op het dak. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in energie.
 • Een systeem van 10 zonnepanelen is er al vanaf €5000 en verdien je snel terug, vaak al binnen 8 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Voor dit stukje krijg je dezelfde prijs als waarvoor jij het hebt ingekocht.

energielabel-poppenwier-9013

Energielabel voor bedrijfspanden

Het is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben op het moment van overdracht (koop/huur) van bedrijfspanden van 50m2 of groter. Deze verordening is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als een kantoor, sporthallen, showrooms, en publiek toegankelijke gebouwen zoals gemeentehuizen. Is het gebouw groter dan 100m2, en dient ten minste 50% als kantoorplekken? Dan moet het pand per 2023 ten minste energielabel C hebben. Daarnaast moeten o.a. musea, banken en ziekenhuizen die actief zijn in openbare gebouwen van meer dan 250 m2 het energielabel actief en transparant delen, bijvoorbeeld naast de receptie. Bekijk ook onze pagina met informatie over Energieadviseur.

 • Bij de notariële overdracht van een zakelijke ruimte is een energielabel verplicht.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor loodsen en productiehallen geldt andere wetgeving.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (minimaal 50% als kantoor) moeten per 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In grotere openbare ruimtes van 250m2 of groter moet dit label duidelijk in het zicht worden opgehangen.

FAQ met veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat is het energielabel voor woningen?
Het energielabel geeft een beeld van de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Hoe energiezuiniger, hoe hoger de score op het woninglabel. De energie-index start bij energielabel A of B (zeer zuinig) en gaat door tot F en G (zeer hoog verbruik).

Moet mijn huis verplicht een energielabel?
Ja, als je jouw huis in de verkoop of verhuur wil doen dan moet je kunnen aantonen wat de huidige energie staat van de woning is. De verkoop/verhuur advertenties (makelaar) moeten dit ook bevatten. Kan je geen geldig label aantonen, dan riskeer je als verkoper/verhuurder een boete van €170.

Hoe is het label aan te vragen?
Voor een erkend label moet je een officiële energiedeskundige in Poppenwier laten komen. Middels de database van Qbis.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. Deze inspecteur komt bij je thuis en analyseert hoe de staat van het huis is. Deze specialist rekent alles door, bepaalt het label en legt deze vast in de EP-online database. Je ontvangt digitaal alle dossiers en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Súdwest-Fryslân).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
Een vakman kijkt naar het jaar waarin het huis is gebouwd, het type woning, m2 woonoppervlakte en andere woningkenmerken zoals wat voor glas er in de ramen zit, de beschikbare isolatie, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en of het huis een warmtepomp of zonnepanelen heeft. Met deze complete analyse kan uitgerekend worden hoeveel gas en stroom benodigd is voor het verwarmen en koelen van het object en hoeveel stroom er zelf wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Tenslotte krijg je van de expert de labelletter te horen.

Wat zijn de huidige kosten van een energielabel?
De prijzen van een energielabel liggen tussen de €160,00 & €370,00. De investering hangt af van het type woning, het aantal uur dat de adviseur bezig zal zijn en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en installatietechnische gegevens). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Poppenwier kan je goedkoper doen door vele energie-inspecteurs te benaderen die hun werkgebied hebben liggen binnen de provincie Friesland.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Om dit in te zien surf je naar het platform energielabel.nl. Selecteer koop- of huurwoning en voer jouw postcode (9013) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. De website toont direct het huidige label. Opmerking: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is geen officiële status en kan je dus niet gebruiken. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitief label. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Poppenwier opvragen.

Plaats een reactie